Cancer de piele Tipuri de cancer

Cancerul de piele este o tumoră ce se dezvoltă la nivelul pielii. Cel mai frecvent tip de cancer de piele este carcinomul bazocelular, urmat de carcinomul cu celule scuamoase, apoi melanomul.

Pielea și cancerul de piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Acționează ca o barieră pentru a proteja organismul împotriva rănirii, pentru a controla temperatura corpului și pentru a preveni pierderea fluidelor corporale. Cele două straturi principale ale pielii sunt epiderma și derma.

Epiderma este stratul superior al pielii, și este alcătuit din mai multe tipuri de celule:

  • celule scuamoase (celule plate unite strâns împreună pentru a alcătui stratul superior al pielii și pentru a forma cel mai gros strat al epidermei);
  • celule bazale (celule ce formează stratul inferior al epidermei și se înmulțesc în mod constant);
  • melanocite (celule ce produc un pigment numit melanină, care conferă culoare pielii). Atunci când pielea este expusă la radiații ultraviolete (UV), melanocitele produc melanină suplimentară pentru a proteja pielea de arsuri.

Sub epidermă este dermul, ce conține rădăcinile firelor de păr (foliculi), glandele sudoripare, vasele de sânge, vasele limfatice și nervii. Toate acestea sunt menținute de colagen și elastină, proteine care conferă pielii forța și elasticitatea.

Statistici privind cancerul de piele

Incidența cancerului de piele nemelanomatos și melanomatos a crescut în ultimele decenii. În prezent, 2 - 3 milioane de cancere de piele non-melanomatoase și 132.000 de cancere de piele melanomatoase apar la nivel global în fiecare an. 1 din 3 cancere diagnosticate este un cancer de piele.

Pe măsură ce stratul de ozon este afectat, atmosfera pierde din ce în ce mai mult din funcția protectoare și mai multă radiație UV atinge suprafața Pământului. Se estimează că o scădere cu 10% a stratului de ozon va avea ca rezultat un număr suplimentar de 300.000 de cazuri de cancere de piele non-melanom și 4.500 de cazuri de cancer de piele tip melanom. Incidența globală a melanomului continuă să crească - totuși, principalii factori care predispun la dezvoltarea melanomului par să fie legați de expunerea la soare și de istoricul arsurilor solare, factori ce sunt modificabili.

Semne şi simptome

Semnele și simptomele cancerului de piele pot include orice modificare care este observată pe piele, cum ar fi:

  • o leziune care nu se vindecă
  • o aluniță ce își modifică aspectul
  • formațiuni ce se dezvoltă pe piele
  • formațiuni și pete/leziuni roz, albe, roșiatice, ce produc durere, secreții sau sângerări
  • leziuni sau formațiuni cu prurit

În cazul alunițelor, se poate folosi tehnica ABCDE  pentru a ajuta la depistarea unei alunițe anormale care ar putea fi cancer de piele:

  • A reprezintă asimetria: o aluniță sau leziune ce este asimetrică;
  • B reprezintă marginile (Borders) – marginile unui melanom pot fi neregulate, decolorate sau neclare;
  • C reprezintă culoarea. Melanoamele au adesea o combinație de mai multe culori sau nuanțe;
  • D reprezintă diametrul. O aluniță care este mai mare decât o radieră de creion este mai probabil să fie un melanom;
  • E înseamnă evoluție – o aluniță care își modifică în timp aspectul sau dimensiunea ar putea fi melanom.

Cauze și factori de risc

Oricine poate dezvolta cancer de piele, din nefericire. Riscul este, însă, mai mare pentru persoanele care au:

  • pielea deschisă la culoare și cu pistrui, mai ales dacă pielea se arde ușor;
  • persoanele cu păr roșcat sau blond și ochi albaștri sau verzi;
  • persoanele care au un istoric de expunere crescută la soare și alte surse de radiații UV;
  • persoanele care merg des la solar;
  • persoanele cu un sistem imunitar slăbit;
  • persoanele care au multe alunițe pe piele;
  • cei cu un istoric familial sau personal de cancer de piele;
  • cei cu alte afecțiuni ale pielii.

Cauza principală a tuturor tipurilor de cancer de piele este supraexpunerea la radiațiile UV. Când pielea neprotejată este expusă la radiații UV, structura și comportamentul celulelor se pot schimba.

Radiațiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni și din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloare (solar).

Tipuri de cancere bucale

Carcinomul bazocelular este cea mai comună formă de cancer de piele, afectând celulele din stratul cel mai profund al epidermei. Este dat de formațiuni anormale pe piele, însoțite de durere sau cicatrici. Aceste forme de cancer de piele sunt în general rezultatul expunerii pe termen lung la razele ultraviolete ale soarelui (sau solarului), și apar adesea pe zonele cele mai expuse, cum ar fi fața și gâtul. Aceste tipuri de cancere cresc lent și rareori produc metastaze. Cu toate acestea, dacă nu sunt tratate, prezintă riscul de a invada țesuturile sănătoase din jur. Reprezintă 75-80% dintre toate tipurile de cancer.

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer de piele care apare în straturile superficiale  ale pielii sau epidermei. Se prezintă de multe ori ca pete sau formațiuni cu cruste la nivelul pielii, unde partea superioară poate fi inflamată sau roșie. În general apare pe zonele expuse la soare des, dar și în interiorul gurii, nasului sau organelor genitale. Reprezintă 16-20% dintre cazurile de cancer de piele și apare de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Ca și în cazul carcinomului bazocelular, tratamentele disponibile sunt foarte eficiente dacă tumora este detectată la timp.

Împreună, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase sunt denumite cancere de piele non-melanomatoase.

Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele și poate fi fatală dacă este lăsată netratată. Poate să apară oriunde pe corp atunci când celulele pielii care produc pigment dezvoltă mutații și cresc rapid, formând o tumoră care seamănă cu o aluniță sau se dezvoltă dintr-o aluniță. Deși mai puțin frecvent decât cancerele celulelor bazale și celulelor scuamoase, acesta este responsabil pentru majoritatea deceselor cauzate de boală ca întreg. Prognosticul melanomului este bun atunci când se depistează devreme, dar scade considerabil atunci când se extinde la ganglioni limfatici sau organe, cum ar fi oasele, plămânii, ficatul și creierul.

Celelalte tipuri de cancer care pot apărea în structurile pielii sau ale pielii sunt mult mai puțin frecvente. Câteva dintre acestea includ:

  • Carcinomul cu celule Merkel: carcinoamele cu celule Merkel sunt cancere rare de piele cele mai frecvent întâlnite în jurul ochilor la persoanele de vârstă mijlocie. Din motive necunoscute, aceste tipuri de cancer cresc repede, tind să fie agresive și se pot răspândi rapid în alte părți ale corpului.
  • Sarcomul Kaposi: Acest cancer este cauzat de virusul herpes și se diagnostichează de obicei la persoanele cu HIV / SIDA sau care au un sistem imunitar suprimat din alte motive, cum ar fi un transplant de organe.
  • Carcinomul glandelor sebacee: Aceste tipuri de cancer provin din glandele sebacee și apar cel mai frecvent la femeile în vârstă, în jurul ochilor.

Metastazele cutanate - Uneori, cancerele care apar în alte zone ale corpului se pot răspândi (metastazează) pe piele. Cancerul cel mai frecvent asociat cu metastazele pielii include cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul pulmonar. Atunci când alte tipuri de cancer se răspândesc în piele, acestea nu sunt clasificate drept cancer de piele. De fapt, deși cancerul poate afecta acum pielea, celulele sale pot fi identificate în mod clar ca aparținând cancerului depistat atunci când sunt examinate sub microscop. Este necesară în special tratarea cancerului primar, și ulterior a cancerului de piele.

Diagnostic cancer de piele

Diagnosticarea cancerului de piele începe cu un istoric medical atent (acordând atenție simptomelor și factorilor de risc) și un examen fizic. Pe baza analizei leziunilor cutanate, medicul poate recomanda o biopsie, deoarece uneori este dificil de știut dacă o anomalie este cancer.

Sunt mai multe tipuri de biopsii cutanate, în funcție de modul de prelevare a probei: prin răzuire, prin prelevarea unui strat mai profund, biopsia excizională etc.

Dacă un cancer de piele (melanom și, uneori, carcinom cu celule scuamoase) este avansat, se efectuează teste suplimentare pentru a depista stadiul bolii și eventual pentru a depista prezența metastazelor. Acestea pot include o biopsie a nodului santinelă, scanări CT, o scanare PET sau alte teste în funcție de localizarea cancerului de piele.

Utilizarea sistemului ABCDE poate fi o modalitate buna de a analiza modificările de pe piele. În timpul efectuării acestei verificări a pielii, rețineți că, dacă observați ceva neobișnuit (inclusiv oricare dintre modificările ABCDE sau dezvoltarea unei aluniței noi) trebuie să consultați medicul.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Stadializarea cancerului

  • Stadiul 0 definește un carcinom in situ, adică celulele sunt încă în locul în care au început să se dezvolte. Medicul poate descrie această etapă ca fiind precancer sau pre-malignă.
  • Stadiul 1 înseamnă că tumora este de 2 cm sau mai puțin și are 0 sau maxim o caracteristică suplimentară, cum ar fi grosimea de peste 2 mm, dezvoltarea în derm, dezvoltarea în jurul unui nerv, dezvoltarea în ureche sau pe buze și aspectul foarte diferit la microscop.
  • Stadiul 2 înseamnă că tumora are peste 2 cm și 2 sau mai multe dintre caracteristicile menționate anterior.
  • Stadiul 3 înseamnă că tipul de cancer de piele se răspândește către anumite oase sau în jurul unui ganglion limfatic din jur, pe aceeași parte a corpului.
  • Stadiul 4 înseamnă că respectiva formă de cancer s-a răspândit la coloană, coaste sau la ganglionii limfatici și este mai mare de 3 cm sau s-a răspândit la un organ intern.

Tratament cancer de piele

Vestea bună este că există multe tratamente eficiente pentru tratarea cancerului de piele. Formele timpurii ale cancerului de piele pot fi tratate folosind tratamente de tip criochirurgie,  tratamente cu laser și folosirea de creme topice. Îndepărtarea chirurgicală este de asemenea folosită pentru a elimina aceste tipuri de cancer, prin excizie sau prin efectuarea unei intervenții chirurgicale tip Mohs. Cu toate acestea, dacă melanomul s-a răspândit dincolo de stratul superior al pielii, va fi nevoie de un tratament mai amplu.

Criochirurgia

Criochirurgia este o procedură simplă, neinvazivă în care azotul lichid este utilizat pentru înghețarea și distrugerea formațiunii de pe suprafața pielii. Este un tratament eficient pentru leziunile precanceroase ale pielii (keratozele actinice), precum și o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv negi, leziuni ale pielii și alunițe.

Intervențiile chirurgicale

Excizia simplă este cel mai comun mod de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui cancer de piele.

Chirurgia Mohs este larg acceptată ca cea mai eficientă metodă pentru tratarea anumitor tipuri de cancere de piele, cu o rată de vindecare de 98 - 99 % pentru carcinoamele celulare bazale și carcinoamele cu celule scuamoase. Acest tip de intervenție chirurgicală elimină cât mai puține țesuturi sănătoase.

Radioterapia

Radioterapia poate fi o opțiune atunci când cancerul nu poate fi complet eliminat în timpul intervenției chirurgicale. Terapia cu radiații este un tratament pentru cancer care utilizează raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le reduce creșterea. Poate fi radioterapie internă sau externă.

Chimioterapia

Chimioterapia foloselte medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerele limitate la stratul superior al pielii, cremele sau loțiunile ce conțin agenți anti-cancerigeni pot fi aplicate direct pe piele. Chimioterapia sistemică (medicamentele chimioterapice sunt introduse în circuitul sangvin) poate fi utilizată pentru a trata cancerele de piele care s-au răspândit în alte părți ale corpului.

Terapia fotodinamică

Terapia fotodinamică (PDT) este un tratament pentru cancer care utilizează un medicament și un anumit tip de lumină laser pentru a distruge celulele canceroase. Un medicament care devine activ doar când este expus la lumină este injectat într-o venă sau aplicat pe piele. Terapia fotodinamică cauzează deteriorarea țesuturilor sănătoase.

Imunoterapia

Imunoterapia este un tratament care utilizează sistemul imunitar al pacientului pentru tratarea cancerului. Substanțele produse de organism sau într-un laborator sunt folosite pentru a stimula, direcționa sau restabili apărarea naturală a organismului împotriva cancerului. Acest tip de tratament pentru cancer este, de asemenea, numit bioterapie sau terapie biologică. Interferonul și imiquimodul sunt medicamente pentru imunoterapie utilizate pentru tratarea cancerului de piele.

Terapia țintită

Terapia țintită este un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a ataca celulele canceroase localizat. Terapiile țintite produc, de obicei, mai putine daune celulelor normale decat chimioterapia sau radioterapia.

Prevenţie

Cea mai bună modalitate de a vă proteja este să evitați expunerea prelungită la soare și arsurile solare. Razele ultraviolete (UV) de la soare lezează pielea și, în timp, duc la apariția cancerului de piele.

Iată câteva modalități de a vă proteja împotriva cancerului de piele:

  • În zilele cu soare, alegeți zonele cu umbră și nu petreceți prea mult timp (mai mult de o oră) în lumina directă a soarelui.
  • Purtați pălării cu boruri largi pentru a vă proteja fața și urechile.
  • Purtați pantaloni și bluze cu mâneci lungi pentru a vă proteja brațele și picioarele.
  • Nu ieșiți din casă în niciun sezon fără a folosi cremă de protecție solară cu factor de protecție de minimum 30, aplicată pe toate zonele expuse.
  • Purtați ochelari de soare pentru a vă proteja ochii.
  • Utilizați un balsam de buze cu factor de protecție solară.
  • Evitați expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00.
  • Mergeți periodic la medic pentru un control al alunițelor și pielii.

Razele UV ajung pe sol tot anul, chiar și în zile de iarnă sau când sunt nori pe cer, dar intensitatea lor se poate modifica în funcție de perioada din an și de alți factori.

Unele raze UV pot trece prin ferestre. Ferestrele tipice pentru autoturisme, case și birouri blochează cele mai multe raze UVB, dar în schimb doar o cantitate mică de raze UVA, deci chiar dacă nu simțiți că vă ardeți, pielea poate să se deterioreze.

Cere informaţii!

Stabilirea diagnosticului de cancer poate fi şocant şi te poate afecta emoţional. Iată o serie de întrebări pe care le poţi adresa medicului ca să ştii la ce să te aştepţi în ceea ce primeşte terapia şi recuperarea:

  • Ce tip de cancer am?
  • Care este stadiul cancerului?
  • S-a răspândit la alte regiuni din corp?
  • Voi avea nevoie de mai multe teste înainte de începerea tratamentului? Ce teste?
  • Pot cere o a doua opinie înainte de începerea tratamentului?
  • Cât de grav este cancerul meu?
  • Care sunt şansele de supravieţuire?
Către articole >
diagnostic cancer
informare cancer
Efecte adverse in terapia cancerului

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!