Ganglioni limfatici – cand poate fi inflamarea lor un semn de cancer

ganglioni limfatici

Ganglioni limfatici – afla din urmatorul articol ce sunt ganglionii limfatici, ce rol au, de ce se pot umfla si cand sunt asociati cu cancerul.

CUPRINS:

1. Sistemul limfatic si ganglionii limfatici
2. De ce se pot umfla ganglionii limfatici?
3. Umflarea ganglionilor limfatici – cand inseamna cancer?
4. Ganglionii limfatici si stadializarea cancerului

Sistemul limfatic si ganglionii limfatici

Sistemul limfatic este o retea de mici vase care colecteaza lichide si deseuri din tesuturile organismului. Acest lichid se numeste limfa. Vasele limfatice colecteaza limfa in glandele mici numite ganglioni limfatici unde substantele care ar putea fi daunatoare organismului, cum ar fi bacteriile sau celulele canceroase, sunt prinse si eliminate. Acest lucru ajuta la protejarea organismului de infectie. Limfa trece apoi inapoi in sange.

Ganglionii limfatici sunt glande mici, rotunjite, care pot varia in dimensiuni de la aproximativ 1 mm la 25 mm. Exista ganglioni limfatici in tot corpul incluzand axila, inghinal, abdomen, piept si gat. Numarul de ganglioni limfatici difera de la o persoana la alta. Exista de obicei aproximativ 15-30 ganglioni limfatici in axila.

Ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici se pot umfla si pot deveni mariti atunci cand este prezenta o infectie. Exista cauze diferite pentru ganglionii limfatici umflati. Daca dezvoltati un ganglion limfatic umflat, acesta trebuie examinat de medic. Uneori, celulele canceroase se raspandesc in ganglionii limfatici dintr-un cancer format intr-o alta parte a corpului. De asemenea, este posibil ca un cancer sa inceapa intr-un ganglion limfatic. Acest tip de cancer se numeste limfom.

Ganglionii limfatici sunt structuri mici care contin celule imune care pot ajuta la combaterea infectiei prin atacarea si distrugerea germenilor care sunt transportati prin lichidul limfatic. Fiecare ganglion limfatic filtreaza lichidul si substantele captate de vasele care conduc la acesta.

ganglioni limfatici mariti

De ce se pot umfla ganglionii limfatici?

Infectiile, cancerul, ranile si alte afectiuni sau boli pot provoca umflarea ganglionilor limfatici. Umflarea ganglionilor limfatici indica faptul ca un anumit proces, posibil o boala, este activat, dar alte simptome si teste ajuta la identificarea problemei.

De exemplu, durerea de ureche, febra si ganglionii limfatici mariti in apropierea urechii ar putea fi indicii ca ar putea exista o infectie a urechii sau o raceala. In mod similar, ganglionii limfatici de sub maxilar (ganglionii submandibulari) dreneaza gura sau cavitatea orala, iar marirea lor ar putea indica o infectie respiratorie sau o boala dentara.

Cei mai multi ganglioni limfatici sunt cauzati de o infectie si acest lucru este valabil mai ales la copii. Atunci cand mai mult de o zona prezinta umflarea ganglionilor limfatici, aceasta se numeste limfadenopatie generalizata. Unele infectii bacteriene si virale pot determina limfadenopatie generalizata. Anumite medicamente, boli ale sistemului imunitar si cancere cum ar fi limfomul si leucemia pot provoca, de asemenea, acest tip de inflamatie a ganglionilor limfatici.

Principalele cauze pentru ganglioni limfatici mariti includ:

Infectii virale

Ganglionii limfatici pot fi adesea mariti ca reactie dupa o infectie a tractului respirator superior. Multe virusuri pot provoca marirea ganglionilor limfatici. Acestea includ urmatoarele:

 • Virusul Epstein-Barr (EBV)
 • Citomegalovirusul (CMV)
 • Virusul varicelo zosterian
 • Rubeola
 • Virusul imunodeficientei umane (HIV)

Infectii bacteriene

Ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, extinse de la infectiile bacteriene. Infectiile streptococice ale gatului (faringita streptococica) pot fi o sursa de marire a ganglionilor limfatici in gat.

Alte infectii si cauze

Alte infectii care pot provoca cresterea ganglionilor limfatici in gat includ tuberculoza si sifilisul.

Unele alte afectiunimai putin frecvente in care ganglionii limfatici ai gatului pot fi mariti includ:

 • lupus sistemic eritematos;
 • artrita cronica juvenila;
 • artrita reumatoida;
 • sarcoidoza;
 • boala Kawasaki etc.

Umflarea ganglionilor limfatici – cand inseamna cancer?

ganglionii limfatici si cancerul

Umflarea ganglionilor limfatici este de obicei un semn de infectie cu bacterii sau virusuri. Intr-un procent mic de cazuri, totusi, umflarea poate fi cauzata de cancer.

O parte din limfa incarcata cu deseuri se intoarce in sange, dar restul patrunde in vasele limfatice. Ganglionii sunt situati in puncte cheie ce servesc drept puncte de colectare. Acolo, celulele deteriorate, organismele infectioase si celulele canceroase sunt separate si distruse. In timpul unei infectii sau in cazul in care cancerul este prezent, cantitati mari din acest material rezidual se pot acumula in ganglioni, iar multe tipuri de celule normale ale sistemului imunitar se resimt acolo, cauzand umflarea ganglionilor.

Cancerul poate aparea intr-un ganglion limfatic sau poate ajunge acolo din alta parte. Daca incepe in ganglioni, este clasificat ca limfom, un cancer al celulelor albe din sange. Cele mai multe tipuri de cancer care au ca rezultat ganglioni limfatici umflati, totusi, provin din alte parti ale corpului. Pentru a ajunge la un ganglion limfatic dintr-o alta parte a corpului, o celula canceroasa trebuie sa se desprinda de tumora initiala si sa se ataseze de peretele exterior al unui vas de sange sau vas limfatic.

Desi rar, umflarea ganglionilor limfatici poate fi un semn de cancer. Doua tipuri de cancer primar asociate cu ganglionii limfatici umflati sunt limfomul si leucemia.

Limfomul

Cele doua tipuri comune de limfom sunt limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin. Impreuna cu ganglionii limfatici umflati, limfomul are simptome precum:

 • transpiratie severa noaptea
 • pierdere in greutate inexplicabila
 • febra

Cel mai frecvent simptom al limfomului Hodgkin este o masa dezvoltata la nivelul gatului, bratelor sau in alte zone. De obicei, zona poate deveni dureroasa. Limfomul non-Hodgkin poate determina multe semne si simptome diferite, in functie de locul in care se afla in organism. In unele cazuri, este posibil sa nu provoace simptome decat in cazuri severe. Iata care sunt principalele semne si simptome ale limfomului non-Hodgkin:

 • noduli umflatici mariti
 • distensie abdominala
 • senzatie de plenitudine gastrica
 • durere toracica
 • febra
 • transpiratii nocturne
 • anemie

Leucemia

Leucemia determina o crestere a celulelor albe din sange, care apoi elimina celule sanatoase care lupta impotriva infectiilor. Un simptom al leucemiei este umflarea ganglionilor limfatici.  Alte simptome de leucemie care insotesc ganglionii limfatici umflati includ:

 • anemie
 • sangerari si vanatai care apar rapid

Este posibil sa aveti un risc mai mare de leucemie daca fumati, daca aveti istoric de leucemie in familie etc.

Ganglionii limfatici si stadializarea cancerului

umflarea ganglionilor limfatici

Ganglionii limfatici joaca un rol important in stadializarea cancerului, care determina amploarea cancerului in organism. Unul dintre sistemele cele mai frecvent utilizate pentru stadializarea cancerului este sistemul TNM, care se bazeaza pe amploarea tumorii (T), pe gradul de raspandire la ganglionii limfatici (N) si pe prezenta metastazelor (M). Daca nu se gaseste niciun cancer in ganglionii limfatici in apropierea cancerului, lui N i se atribuie o valoare de 0. Daca ganglionii din apropiere sau de la distanta prezinta cancer, lui N i se atribuie un numar (cum ar fi 1, 2 sau 3), in functie de cati ganglioni sunt afectati, cat de mult este cancerul raspandit, cat de mare este si unde sunt situat.

Cum se raspandeste cancerul la ganglionii limfatici?

Cancerul se poate raspandi de unde a inceput (locul primar) in alte parti ale corpului. Cand celulele canceroase se desprind de o tumora, pot circula in alte zone ale corpului, fie prin sange, fie prin sistemul limfatic. Celulele canceroase pot circula prin sange pentru a ajunge la organele indepartate.

Pentru ca celulele canceroase sa se raspandeasca in noi regiuni ale corpului, trebuie sa treaca prin mai multe schimbari. Trebuie sa devina in primul rand capabile sa se desprinda de tumora initiala si apoi sa se ataseze la peretii exteriori ai unui vas limfatic sau vas de sange. Cand cancerul creste in interiorul ganglionilor limfatici, afecteaza de obicei ganglionii limfatici din apropierea tumorii.

Tipul de cancer – cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar sau cancerul de colon – indica locul in care a inceput cancerul. Cu toate acestea, pe masura ce boala progreseaza, celulele canceroase se pot raspandi in alte parti ale corpului si pot creste in noi tumori. Aceasta se numeste metastaza.

Ganglionii mariti si cancerul metastatic

Acestea sunt cancerele care s-au raspandit in ganglionii limfatici din alta parte a corpului. Este important sa examinam zonele de unde s-ar fi putut raspandi cancerele pentru a depista un cancer primar (de exemplu, cavitatea orala, nazofaringe, piele, scalp, urechi). Cancerele frecvente care se pot raspandi la ganglionii limfatici includ mai ales cancere orale, cancere de piele, cancere tiroidiene, cancere gastrointestinale, cancer mamar, cancer pulmonar etc.

Referinte:

(1) The link between cancer and lymph nodes, link: https://www.verywellhealth.com/cancer-and-lymph-nodes-2252189
(2) Are Swollen Lymph Nodes a Symptom of Cancer?, link: https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes-cancer
(3) Lymph nodes and cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/lymph-nodes-and-cancer.html
(4) Swollen lymph nodes, link: https://www.cigna.com/individuals-families/health-wellness/hw/medical-topics/swollen-lymph-nodes-aa65796spec
(5) Swollen glands, link: https://www.healthdirect.gov.au/swollen-glands

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

34 Comments on “Ganglioni limfatici – cand poate fi inflamarea lor un semn de cancer”

 1. Bună dimineața!
  Un cancer mamar, IIB, ptr care s-a făcut mastectomie radicală, completat cu mastectimie si la sanul neafectat si cu histerectomie ( mentionez ca mastectomia de la sanul neafectat și histerectomia s-au făcut profilactic), ce risc de recidiva are, în cât timp și care organe ar mai putea fi afectate?
  Multumesc!

 2. Buna ziua Fetiței mele de 8 ani ia apărut un ganglion sub barbie Specific este înăuntru Se simte la palat Ce inseamna? Astept un raspuns Multumesc

 3. Buna ziua ,eu am pe pertea stanga a gatului niste ganglioni unul este marit iar celalalt nu ,nu sunt durerosi dar imi curge nasul ,fac temperatura am fost la medicul de familie mia spus că am o infecție in corp.Dar pe zi ce trece nu ma simt bine mia dat tratament această este cea dea 4 saptamana in care nu ma simt bine .Va rog sfatuitima ce sa fac .Va multumesc

 4. Bună ziua eu am fetiță de 6 ani și eam descoperit că are ganglioni la inghinala abdominala are dureri ne suportabile și scade din greutate doctoru spune că nu-i grav și să-i dau in continuare tratamentul de constipație.ce sa fac fac că nu mai înțeleg nimic

 5. Buna ziua ,

  Imi apar frecvent dureri acute de gat ( exterior) pe ambele parti ale gatului dureri insuportabile ce debuteaza dupa o durere de oase ale gatului si cefei( cervicala) apoi ganglionii dor, imi curge nasul anormal , oboseala excesiva si somn dar si agitatie in somn , calduri nocturne . Uneori debuteaza la nenstra, alteori la ovulatie sau imediat dupa, alteori in alte zile , dar ganglionii mai ma gat toti sunt mariti. Mi s.a spus de medic ( fara nici un test) ca as avea Mononucleoza , dar mie mi.e teama sa nu fie cancer. Am aceasta problema de cativa ani buni . Am gatul extrem de slabit si as dormi tot timpul . RNN la creier a iesit ca am multe Pete cenusii, au numit ca ar fi puncte ischemice , dar nu au gasit un motiv de ischrmie( blocaj al vaselor sau ceva) . Gatul ma doare ca la.un oreion , fara urechi . Am avut Oreion , Rujeola. Nu mananc mult de ani de zile, nu sunt pofta de mancare . Mentuonez ca am Endometrioza grad 4 , inclusiv pe intestine, nu stiu daca si in muschii gatului care la menstra doare , de multe ori elimin sange de pe caile aeriene de undeva , tot la menstra sau ovulatie. As dori sa stiu la ce medic ma pot adresa pentru ganglioni , ce teste sa fac sau sa cer si ce ar putea fi . Multumesc

 6. Pe partea gatului an dreapta mi sa pare o umflatura ca un bob de fasole sa marit .sa fie de la raceala plus ca ma doare si an gat.poate sa fie din cauza raceli?

 7. Buna ziua.Am fost operata in 2017 de cancer tiroidian papilar varianta foliculara ,urmand o singura sedinta cu iod I131.De cateva zile,am un ganglion imflamat la gat ,sub maxilar .Este dur si mobil.Mentionez ca nu sunt racita ,nu fac febra,nu am probleme cu dantura, amigdalele sau altceva ce tine de ORL.Ma ingrijoreaza acel ganglion,poate avea legatura cu cancerul tiroidian? Va rog sa mi raspundeti.Multumesc !

 8. Bună ziua! Tatăl meu are un ganglion în zona stomacului, doctorul a spus ca este tumoare, dar este doar un ganglion nu mai mulți, am citit pe internet ca un ganglion ar însemna stadiul 1 prima fază, urmează să-l stabilim la un spital pentru o chirurgie specializata, – i-ar fi afectat și ficatul ganglionul fiind în zona stomacului pe lângă ficat, exista riscuri de moarte sau un doctor bun îl va salva, va putea fi salvat?! Va rog un doctor ceva îmi poate spune, va mai trăii tatăl meu?!

  1. Am observat ca am un absces in gura si un ganglion marit intr o parte a gatului.Ce sa fac? Am 13 ani.

  2. Buna seara! Va pot spune cum se poate trata tatal dumneavoastra daca are cancer. Acum o luna ma durea sanul stang si m-am speriat gandindu-ma ca am cancer la san. Din fericire,era doar o durere si nu era cancer. Dar, atunci cand am cautat informatii despre cancer am gasit un site unde era scrisa povestea unei doamne in varsta de 60 de ani care s-a vindecat de cancer complet in 5 luni si jumatate. Ea a aflat de o doamna doctor care i-a dat un tratament ce a constat in 9 pastile pe zi. Toti pacientii doamnei doctor care avusesera cancer s-au vindecat complet. Va las aici numarul de telefon al doamnei doctor. 0728 248 978 Daca nu vi se raspunde prin apel , trimite-ti mesaj prin SMS sau WhatsApp. O seara frumoasa va doresc!

    1. Buna ziua dna. Ana,

     Sotia mea are cancer pulmonar. Am vazut acesta interventie a dvs. de la inceputul anului si mi-ar fi de mare folos daca ati folosit tratamentul cu cele 9 pastile recomandat de dna. Maria Poenaru si cu ce rezultate.
     Va rog frumos sa-mi raspundeti.
     Multumesc anticipat.
     Victor DUMITRU
     Mobil: 0770325867

 9. Se regăsește cineva, ma poate liniștii cineva va rog din suflet, are șanse sa trăiască?! Un ganglion la stomac spre zona ficatului, doar un ganglion în acel ganglion fiind depistata o tumoarea acea tumoare fiind în acel ganglion, este grav, va trăii?! Va mulțumesc!

 10. Alina mergi de urgentă la un doctor specialist in câmpul limfatic, nu mai sta pentru ca nu este bine deloc, câte odată doctorii de familie mai trec cu vederea peste lucrurile astea….

 11. Crăciunescu aici nu e vorba de doctor bun sau mai puțin bun, depinde foarte mult de tatăl tău, in cazuri din astea trebuie sa fim foarte pozitivi și sa nu ne gândim mereu la moarte și in ultimul rând o viața cât mai sănătoasă( mâncare sănătoasă , sport …etc). O ruda apropiată de a mea a învis cancer in ultima faza acum 13 ani și încă trăiește, așa ca trebuie sa fim optimiști. Iar dacă vrei te poți uita la Doctor Hammer cel ce a inventat medicina germanică. Multă sănătate și Domnul cu voi

 12. Bună ziua am fost diagnosticat cu melanom gradu 3 analiza a durat 2 zile nu stiu daca se poate asa repede și la palpare mi sa descoperit și un ganglion supt brat dar eu am avut și borelia as dori un sfat multumesc costel

 13. Bună seara
  Copil de 4,9luni are ganglion limfatic din luna ianuarie și încă nu a trecut de tot se mai simpte puțin la pipăit,am fost la medic și a spus sa așteptăm.
  Mulțumesc

 14. Aceiasi probl…un bebe de 6 luni ..are ganglioni de la vreo 2 luni..prima data ia aparut la ceafa unul ca o boaba de mazare ,acum are tot gatul inconjurat si doamna doctor a spus sa asteptam,nu este racita si nu are temperatura sau dureri..dar sunt foarte speriată.

 15. Buna ziua prietenul meu are un ganglion dupa ureche este ca un bob de fasole si este moale,nu este dureror a avut amegdalita scoasa in partea dreapta unde e si ganglionul ,vreau sa stiu este semn de cancer? Sunt sau nu cancerigene? Ce este de facut,un sfat va rog,este f tanar 30 de ani.Va multumesc anticipat pt raspuns.

 16. Bună! Am nevoie de un sfat. Acum 4 luni am fost operata deoarece am avut o infecție la amigdale. Au scos infecția însă acum 2 luni s-a întors acea infecție și am fost nevoită sa fac operația de extirpare a amigdalelor. Zis și făcut. In urma cu 2 săptămâni mi-am făcut un set de analize la sânge deoarece era riscul sa am o infecție in sânge. Le-am făcut,am mers după rezultate și doctorul nu era prea lămurit de rezultat. Mi s-a zis ca am un număr prea mare de leucocite in sânge. La o săptămâna distanță am repetat analizele iar de data asta mi s-a spus ca e totul ok. Problema este ca am momente in care fac febra iar ganglionii limfatici din zona gâtul au început sa se umfle și au devenit dureroși de câteva zile. Nu am pofta de mâncare și am o durere de cap constanta care nu trece nici cu analgezice, transpir foarte tare seara, ma simt slăbită și am pielea palida. Dacă m-ați putea ajuta cu sfat, va sunt foarte recunoscătoare. Mulțumesc! 🙏🏻

 17. Limfedem este diagnosticul în urma unui eco-doppler,pe vase și vene nu s-a găsit nimic.Acum 2 ani ,am avut o intervenție chirurgicală-histerectomie totală(tumoră endometru,fază incipientă,fără nici-un tratament īn urma intervenției.La RMN și CT ,totul este ok și acum la intervalul acesta de 2 ani.Mi se umflă piciorul stg,și se retrage umflătura când stau cu el ridicat.Ce-mi recomandați să fac ?!să mă lămuresc cum să rezolv această problemă care mă frământă!!!Vă mulțumesc pt.timpul acordat și astept răspunsul dv!

 18. Buna ziua!
  Tin sa mentionez ca sufar de tiroidita autoimuna si am un nodul si un chist pe lobul tiroidian stang. Problema mea e ca,de cateva luni tot mi se inflameaza ganglionii gatului si de sub maxilar(nu am probleme cu dantura). Ce sa fac? Sunt speriata ca poate fi cancer tiroidian. 😔 Am 33 de ani.

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 19. Am uitat sa mentionez ca am 49 de kg,am slabit mult in ultimul timp si nu mai reusesc sa ma ingras. Acum 3ani si jum am nascut si am avut 80 de kg. Nu am facut nimic ca sa slabesc si mananc orice,oricand. Inaltimea mea este de 1,69 m.

 20. Buna ziua fratele meu sa operat de tumoara penisala si isa deschis operatia la piciorul stâng și isa umflat nu poate să al pună an pământ ce poate sa faca ma puteti ajuta va rog frumos

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 21. Buna ziua ,
  Mamei mele i s-a umflat zona din partea stanga a gatului . A fost vazut de ORL-isti de la spitaui Panduri . Ni s-a recomandat CT , apoi RMN de organe moi . In urma rezultatelor au spus ca trebuie sa-i faca o biopsie si ca ar trebui sa-i scoata un ganglion ca sa-l poata analiza. Nu stiu care ganglion anume. Probabil cel inflamat…! Exista vre-un risc daca i se soate acest ganglion ? Multumesc frumos ptr raspunsul rapid.

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta. Consultati întotdeauna medicul dvs.

   Multă sănătate!

 22. Buna ziua am copil de aproape 2anisori si are niste ganglioni de pe la aproape 1an leam depistat,si am dat analizele cu el,mia venit rezultatul cu un virus in organism(eshten-barr)pediatrul mia dat sai dau Proteflazid 30ml cite 1picuratura de 2ori in zi,timp de 3luni daca dispare daca nu atunci 6luni,dar acum intro parte o disparut şi de eri ia eşit ín dreapta cea unde a disparut la urechiuşa io eşit,vã rog spunetimi ce sã fac,sã íntrerup medicamentu sau ce poate sã fie,oricum pe sãptãmína care vine mã voi programa la infectionist din nou,vã multumesc o zi buna

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 23. Pingback: Autoexaminarea sanilor – ce rol are si cum se face - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *