Ganglioni limfatici – cand poate fi inflamarea lor un semn de cancer

ganglioni limfatici

Ganglioni limfatici – afla din urmatorul articol ce sunt ganglionii limfatici, ce rol au, de ce se pot umfla si cand sunt asociati cu cancerul.

CUPRINS:

1. Sistemul limfatic si ganglionii limfatici
2. De ce se pot umfla ganglionii limfatici?
3. Umflarea ganglionilor limfatici – cand inseamna cancer?
4. Ganglionii limfatici si stadializarea cancerului

Sistemul limfatic si ganglionii limfatici

Sistemul limfatic este o retea de mici vase care colecteaza lichide si deseuri din tesuturile organismului. Acest lichid se numeste limfa. Vasele limfatice colecteaza limfa in glandele mici numite ganglioni limfatici unde substantele care ar putea fi daunatoare organismului, cum ar fi bacteriile sau celulele canceroase, sunt prinse si eliminate. Acest lucru ajuta la protejarea organismului de infectie. Limfa trece apoi inapoi in sange.

Ganglionii limfatici sunt glande mici, rotunjite, care pot varia in dimensiuni de la aproximativ 1 mm la 25 mm. Exista ganglioni limfatici in tot corpul incluzand axila, inghinal, abdomen, piept si gat. Numarul de ganglioni limfatici difera de la o persoana la alta. Exista de obicei aproximativ 15-30 ganglioni limfatici in axila.

Ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici se pot umfla si pot deveni mariti atunci cand este prezenta o infectie. Exista cauze diferite pentru ganglionii limfatici umflati. Daca dezvoltati un ganglion limfatic umflat, acesta trebuie examinat de medic. Uneori, celulele canceroase se raspandesc in ganglionii limfatici dintr-un cancer format intr-o alta parte a corpului. De asemenea, este posibil ca un cancer sa inceapa intr-un ganglion limfatic. Acest tip de cancer se numeste limfom.

Ganglionii limfatici sunt structuri mici care contin celule imune care pot ajuta la combaterea infectiei prin atacarea si distrugerea germenilor care sunt transportati prin lichidul limfatic. Fiecare ganglion limfatic filtreaza lichidul si substantele captate de vasele care conduc la acesta.

ganglioni limfatici mariti

De ce se pot umfla ganglionii limfatici?

Infectiile, cancerul, ranile si alte afectiuni sau boli pot provoca umflarea ganglionilor limfatici. Umflarea ganglionilor limfatici indica faptul ca un anumit proces, posibil o boala, este activat, dar alte simptome si teste ajuta la identificarea problemei.

De exemplu, durerea de ureche, febra si ganglionii limfatici mariti in apropierea urechii ar putea fi indicii ca ar putea exista o infectie a urechii sau o raceala. In mod similar, ganglionii limfatici de sub maxilar (ganglionii submandibulari) dreneaza gura sau cavitatea orala, iar marirea lor ar putea indica o infectie respiratorie sau o boala dentara.

Cei mai multi ganglioni limfatici sunt cauzati de o infectie si acest lucru este valabil mai ales la copii. Atunci cand mai mult de o zona prezinta umflarea ganglionilor limfatici, aceasta se numeste limfadenopatie generalizata. Unele infectii bacteriene si virale pot determina limfadenopatie generalizata. Anumite medicamente, boli ale sistemului imunitar si cancere cum ar fi limfomul si leucemia pot provoca, de asemenea, acest tip de inflamatie a ganglionilor limfatici.

Principalele cauze pentru ganglioni limfatici mariti includ:

Infectii virale

Ganglionii limfatici pot fi adesea mariti ca reactie dupa o infectie a tractului respirator superior. Multe virusuri pot provoca marirea ganglionilor limfatici. Acestea includ urmatoarele:

 • Virusul Epstein-Barr (EBV)
 • Citomegalovirusul (CMV)
 • Virusul varicelo zosterian
 • Rubeola
 • Virusul imunodeficientei umane (HIV)

Infectii bacteriene

Ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, extinse de la infectiile bacteriene. Infectiile streptococice ale gatului (faringita streptococica) pot fi o sursa de marire a ganglionilor limfatici in gat.

Alte infectii si cauze

Alte infectii care pot provoca cresterea ganglionilor limfatici in gat includ tuberculoza si sifilisul.

Unele alte afectiunimai putin frecvente in care ganglionii limfatici ai gatului pot fi mariti includ:

 • lupus sistemic eritematos;
 • artrita cronica juvenila;
 • artrita reumatoida;
 • sarcoidoza;
 • boala Kawasaki etc.

Umflarea ganglionilor limfatici – cand inseamna cancer?

ganglionii limfatici si cancerul

Umflarea ganglionilor limfatici este de obicei un semn de infectie cu bacterii sau virusuri. Intr-un procent mic de cazuri, totusi, umflarea poate fi cauzata de cancer.

O parte din limfa incarcata cu deseuri se intoarce in sange, dar restul patrunde in vasele limfatice. Ganglionii sunt situati in puncte cheie ce servesc drept puncte de colectare. Acolo, celulele deteriorate, organismele infectioase si celulele canceroase sunt separate si distruse. In timpul unei infectii sau in cazul in care cancerul este prezent, cantitati mari din acest material rezidual se pot acumula in ganglioni, iar multe tipuri de celule normale ale sistemului imunitar se resimt acolo, cauzand umflarea ganglionilor.

Cancerul poate aparea intr-un ganglion limfatic sau poate ajunge acolo din alta parte. Daca incepe in ganglioni, este clasificat ca limfom, un cancer al celulelor albe din sange. Cele mai multe tipuri de cancer care au ca rezultat ganglioni limfatici umflati, totusi, provin din alte parti ale corpului. Pentru a ajunge la un ganglion limfatic dintr-o alta parte a corpului, o celula canceroasa trebuie sa se desprinda de tumora initiala si sa se ataseze de peretele exterior al unui vas de sange sau vas limfatic.

Desi rar, umflarea ganglionilor limfatici poate fi un semn de cancer. Doua tipuri de cancer primar asociate cu ganglionii limfatici umflati sunt limfomul si leucemia.

Limfomul

Cele doua tipuri comune de limfom sunt limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin. Impreuna cu ganglionii limfatici umflati, limfomul are simptome precum:

 • transpiratie severa noaptea
 • pierdere in greutate inexplicabila
 • febra

Cel mai frecvent simptom al limfomului Hodgkin este o masa dezvoltata la nivelul gatului, bratelor sau in alte zone. De obicei, zona poate deveni dureroasa. Limfomul non-Hodgkin poate determina multe semne si simptome diferite, in functie de locul in care se afla in organism. In unele cazuri, este posibil sa nu provoace simptome decat in cazuri severe. Iata care sunt principalele semne si simptome ale limfomului non-Hodgkin:

 • noduli umflatici mariti
 • distensie abdominala
 • senzatie de plenitudine gastrica
 • durere toracica
 • febra
 • transpiratii nocturne
 • anemie

Leucemia

Leucemia determina o crestere a celulelor albe din sange, care apoi elimina celule sanatoase care lupta impotriva infectiilor. Un simptom al leucemiei este umflarea ganglionilor limfatici.  Alte simptome de leucemie care insotesc ganglionii limfatici umflati includ:

 • anemie
 • sangerari si vanatai care apar rapid

Este posibil sa aveti un risc mai mare de leucemie daca fumati, daca aveti istoric de leucemie in familie etc.

Ganglionii limfatici si stadializarea cancerului

umflarea ganglionilor limfatici

Ganglionii limfatici joaca un rol important in stadializarea cancerului, care determina amploarea cancerului in organism. Unul dintre sistemele cele mai frecvent utilizate pentru stadializarea cancerului este sistemul TNM, care se bazeaza pe amploarea tumorii (T), pe gradul de raspandire la ganglionii limfatici (N) si pe prezenta metastazelor (M). Daca nu se gaseste niciun cancer in ganglionii limfatici in apropierea cancerului, lui N i se atribuie o valoare de 0. Daca ganglionii din apropiere sau de la distanta prezinta cancer, lui N i se atribuie un numar (cum ar fi 1, 2 sau 3), in functie de cati ganglioni sunt afectati, cat de mult este cancerul raspandit, cat de mare este si unde sunt situat.

Cum se raspandeste cancerul la ganglionii limfatici?

Cancerul se poate raspandi de unde a inceput (locul primar) in alte parti ale corpului. Cand celulele canceroase se desprind de o tumora, pot circula in alte zone ale corpului, fie prin sange, fie prin sistemul limfatic. Celulele canceroase pot circula prin sange pentru a ajunge la organele indepartate.

Pentru ca celulele canceroase sa se raspandeasca in noi regiuni ale corpului, trebuie sa treaca prin mai multe schimbari. Trebuie sa devina in primul rand capabile sa se desprinda de tumora initiala si apoi sa se ataseze la peretii exteriori ai unui vas limfatic sau vas de sange. Cand cancerul creste in interiorul ganglionilor limfatici, afecteaza de obicei ganglionii limfatici din apropierea tumorii.

Tipul de cancer – cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar sau cancerul de colon – indica locul in care a inceput cancerul. Cu toate acestea, pe masura ce boala progreseaza, celulele canceroase se pot raspandi in alte parti ale corpului si pot creste in noi tumori. Aceasta se numeste metastaza.

Ganglionii mariti si cancerul metastatic

Acestea sunt cancerele care s-au raspandit in ganglionii limfatici din alta parte a corpului. Este important sa examinam zonele de unde s-ar fi putut raspandi cancerele pentru a depista un cancer primar (de exemplu, cavitatea orala, nazofaringe, piele, scalp, urechi). Cancerele frecvente care se pot raspandi la ganglionii limfatici includ mai ales cancere orale, cancere de piele, cancere tiroidiene, cancere gastrointestinale, cancer mamar, cancer pulmonar etc.

Referinte:

(1) The link between cancer and lymph nodes, link: https://www.verywellhealth.com/cancer-and-lymph-nodes-2252189
(2) Are Swollen Lymph Nodes a Symptom of Cancer?, link: https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes-cancer
(3) Lymph nodes and cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/lymph-nodes-and-cancer.html
(4) Swollen lymph nodes, link: https://www.cigna.com/individuals-families/health-wellness/hw/medical-topics/swollen-lymph-nodes-aa65796spec
(5) Swollen glands, link: https://www.healthdirect.gov.au/swollen-glands

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Ganglioni limfatici – cand poate fi inflamarea lor un semn de cancer”

 1. Bună dimineața!
  Un cancer mamar, IIB, ptr care s-a făcut mastectomie radicală, completat cu mastectimie si la sanul neafectat si cu histerectomie ( mentionez ca mastectomia de la sanul neafectat și histerectomia s-au făcut profilactic), ce risc de recidiva are, în cât timp și care organe ar mai putea fi afectate?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *