Imunoterapia Tratament cancer

Imunoterapia se referă la tratamente care utilizează propriul sistem imunitar al organismului pentru combaterea bolilor; imuno-oncologia implică în mod specific imunoterapia îndreptată spre cancer.

Imunoterapia include o varietate de tratamente care funcționează în moduri diferite: unele sunt destinate să stimuleze sistemul imunitar de apărare într-un mod general, altele ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase în mod specific.

Agenții patogeni străini, cum ar fi bacteriile sau virușii, intră în corpul uman și provoacă boli. Pentru a lupta împotriva acestora, sistemul imunitar produce anticorpi care se leagă de antigene și reduc boala. Spre deosebire de tratamentele tradiționale anticancerigene care țintesc celulele din tumori, medicamentele de imunoterapie stimulează sistemul imunitar al organismului să atace celulele canceroase pentru a opri sau încetini creșterea lor sau pentru a limita capacitatea lor de a se răspândi.

Cum acţionează imunoterapia?

Sistemul imunitar apără și protejează organismul de infecții și boli. Este alcătuit din organe, celule speciale și substanțe care lucrează împreună pentru a identifica și combate germenii, cum ar fi viruși sau bacterii sau celule anormale sau nesănătoase care provoacă boli, cum ar fi cancerul. Germenii și celulele canceroase au molecule pe suprafața lor (numite antigene) care activează sistemul imunitar pentru a le găsi și distruge. Unele celule canceroase se pot „ascunde” de sistemul imunitar, pentru că se aseamănă foarte mult ca celulele normale. În unele cazuri, sistemul imunitar poate găsi celule canceroase, dar nu este suficient de puternic pentru a le distruge pe toate. Unele celule canceroase pot schimba chiar modul în care sistemul imunitar răspunde, astfel încât acesta să nu funcționeze corect.

Dacă imunoterapia este adecvată pentru tratarea cancerului, se vor administra medicamente care întăresc sistemul imunitar. În funcție de tipul cancerului, imunoterapia poate fi prescrisă împreună cu alte terapii.

Imunoterapia este folosită pentru:

 • a opri sau încetini dezvoltarea cancerului;
 • a opri răspândirea cancerului în alte părți ale corpului;
 • a ajuta sistemul imunitar să lucreze mai bine pentru a distruge celulele canceroase;
 • a distribuie toxinele direct la nivelul celulelor canceroase.
 

Anticorpii monoclonali

Anticorpii monoclonali cancer

Anticorpii monoclonali sunt copii sintetice ale proteinelor anticorpilor care există în sistemul imunitar și al căror obiectiv este identificarea elementelor străine prin legarea de proteine specifice numite antigene, de pe suprafața celulelor.

Cum acționează?

În laborator, cercetătorii proiectează și copiază celulele sistemului imunitar numite anticorpi care vizează proteinele de pe celulele canceroase specifice.

Odată ce aceste celule sunt injectate în corp, anticorpii se află într-o misiune de căutare și distrugere a celulelor nocive.

Anticorpii noi circulă în sânge până când găsesc celulele canceroase care conțin proteina. Ei se atașează de proteina celulelor canceroase și apoi, împreună cu alte părți ale sistemului imunitar, distrug sau neutralizează celula.

Anticorpii atacă numai celulele cancerigene care au antigenul specific.

Pentru că celulele sănătoase nu au antigena, anticorpii nu le atacă, generând astfel mai puține efecte secundare.

Clasificare

Anticorpii monoclonali pot fi utilizați pentru a bloca așa-numitele „puncte de control”, cum ar fi CTLA-4, PD-1 și PD-L1 pentru ca aceste celule să omoare mai eficient celulele tumorale. Sistemul imunitar răspunde la cancer prin blocarea acestor căi cu anticorpi specifici. Odată ce sistemul imunitar este capabil să găsească și să reacționeze la cancer, poate opri sau încetini dezvoltarea cancerului. Iată câteva exemple de inhibitori ai punctelor de control: Ipilimumab, Nivolumab, Pembrolizumab, Atezolizumab, Avelumab, Durvalumab.

Alți anticorpi monoclonali se atașează și blochează antigene pe care celulele canceroase le utilizează pentru a crește și a se răspândi. Un exemplu al acestui tip de anticorp monoclonal este rituximab. Rituximab este utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de limfom non-Hodgkin și leucemie limfocitară cronică (CLL). Un alt tip de anticorp monoclonal înglobează o substanță radioactivă, un medicament sau o toxină, care ucide celulele canceroase care sunt recunoscute de anticorp.

Efecte adverse

Efectele secundare ale tratamentului cu anticorpi monoclonali depind de scopul medicamentului. De exemplu, efectele secundare ale anticorpilor monoclonali utilizați pentru terapia vizată sunt diferite de cele utilizate pentru imunoterapie. Efectele secundare ale inhibitorilor  punctelor de control pot include reacții adverse similare unei reacții alergice.

Vaccinurile

vaccinuri cancer

Vaccinurile împotriva cancerului sunt substanțe administrate oamenilor pentru a preveni dezvoltarea cancerului sau pentru a trata cancerele existente prin întărirea și optimizarea răspunsului imun al organismului împotriva tumorilor.

Exemple de vaccinuri preventive împotriva cancerului sunt cele care protejează împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV), care cauzează cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale gurii și gâtului.

Cercetătorii testează vaccinuri experimentale de tratament pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv melanom, tumori cerebrale, cancer de san, cancer renal, leucemie și altele.

Cele mai multe vaccinuri sunt administrate pentru a preveni o boală (inclusiv unele virusuri care pot provoca tumori maligne). Vaccinurile pot fi folosite pentru a ajuta organismul să lupte împotriva cancerului, să limiteze sau să încetinească puterea cancerului de a se răspândi sau pentru a preveni o recurență, deoarece sistemul imunitar are o „memorie” a modului în care a luptat împotriva bolilor în trecut.

Imunoterapii ne-specifice

imunoterapia in cancer

Unele medicamente și proteine de imunoterapie nu vizează în mod specific celulele canceroase, ci stimulează sistemul imunitar, ducând la un răspuns mai bun asupra celulelor canceroase.

Interleukinele sunt capabile să ajute celulele sistemului imunitar să se dezvolte, iar interferonii ajută organismul să reziste la infecțiile virale și cancer. Deși organismul are uneltele necesare pentru a face acest lucru natural, injectarea de interleukine suplimentare sau interferoni poate ajuta suplimentar sistemul imunitar.

Nu toate tipurile de cancer răspund la aceste terapii.

Tipuri de imunoterapii nespecifice

Imunoterapia nespecifică utilizează citokine, factori de creștere și alte substanțe pentru a da un impuls sistemului imunitar pentru combaterea cancerului. Citokinele sunt substanțe chimice din organism care activează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bolilor sau germenilor care intră în organism, dar pot fi și produse în laborator.

Interferonul este un tip de citokină produsă de organism. Interferonul care se produce în laborator pentru tratarea cancerului se numește interferon alfa. Acesta poate ajuta la declanșarea unui răspuns imunitar mai puternic împotriva celulelor canceroase și, de asemenea, poate încetini dezvoltarea cancerului sau poate determina moartea celulelor canceroase. Interferonul alfa este utilizat pentru tratarea melanomului și a unor tipuri de cancere de sânge, cum ar fi limfomul non-Hodgkin și leucemia mieloidă cronică (LMC).

Interleukina este o altă citokină produsă de organism. Interleukina-2 poate fi produsă în laborator. Ajută organismul să dezvolte mai multe tipuri de celule care stimulează răspunsul sistemului imunitar. De asemenea, ajută organismul să producă mai mulți anticorpi împotriva celulelor canceroase. Acest lucru ajută sistemul imunitar să identifice mai eficient celulele canceroase și să le distrugă. Interleukina-2 este uneori utilizată pentru a trata cancerul renal și melanomul.

Factorul de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF) și factorul de stimulare a coloniilor granulo-monocitare sunt factori de creștere ai sângelui care stimulează măduva osoasă pentru a produce mai multe granulocite și macrofage, care sunt tipuri de celule albe din sânge ce ajută la combaterea infecțiilor. Pot fi, de asemenea, administrate pentru stimularea sistemului imunitar împreună cu alte tipuri de imunoterapii.

Bacilul Calmette-Guerin (BCG) este un tip de bacterie care a fost modificată în laborator, astfel încât să nu provoace boli. Aceasta provoacă inflamație în vezică, ceea ce declanșează un răspuns imun pentru a ajuta la atacarea și distrugerea celulelor canceroase. Este utilizat pentru a trata cancerul vezicii urinare în stadiu incipient.

Agoniștii receptorilor sunt medicamente care se leagă de receptori și produc un răspuns al sistemului imunitar care ucide celulele canceroase. Receptorii se găsesc pe suprafața celor mai multe celule imune care pot detecta celulele canceroase și alți germeni în organism. Când receptorii detectează celulele canceroase sau germenii, acest lucru transmite un semnal către celulele imune pentru a ataca. Imiquimod este un agonist al receptorilor asemănător celor care se utilizează uneori pentru a trata carcinomul bazocelular în stadiu incipient.

Terapia cu virus oncolitic

Terapia cu virus oncolitic

Terapia cu virus oncolitic utilizează viruși modificați genetic pentru a ucide celulele canceroase. În primă etapă, medicul injectează un virus în tumoră, virusul pătrunde în celulele canceroase și produce copii proprii, ceea ce duce la distrugerea celulei canceroase. Pe măsură ce aceste celule mor, ele eliberează substanțe specifice numite antigene.

Acest lucru activează sistemul imunitar al pacientului pentru a depista toate celulele canceroase din organism care au aceleași antigene. Virusul nu afectează celulele sănătoase.

În prezent sunt testate și alte virusuri oncolitice pentru diferite tipuri de cancere, inclusiv în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia.

Terapia cu celule T

Terapia cu celule T cancer

Celulele T sunt celule care luptă împotriva infecțiilor. În cazul terapiei cu celule T, unele celule T sunt prelevate din sângele pacientului, sunt modificate în laborator, astfel încât să aibă proteine specifice numite receptori. Receptorii permit acelor celule T să recunoască celulele canceroase. După modificare, celulele T sunt injectate înapoi pacientului.

În organism, identifică și distrug celulele canceroase. Acest tip de terapie se numește terapie cu celule T a receptorilor antigenului chimeric (CAR-T).

Cercetătorii încă studiază această metodă și alte metode de modificare a celulelor T pentru a trata cancerul.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Administrarea imunoterapiei

Imunoterapia poate fi administrată în moduri diferite: sub formă de pilule sau capsule care sunt înghițite (oral), prin injectarea în vene (intravenos) sau aplicate pe piele (topic).

Unele medicamente pentru imunoterapie pot fi administrate numai în spital, iar altele pot fi administrate și la domiciliu.

Imunoterapia se bazează pe un program stabilit, sau un protocol, în funcție de tipul cancerului, de stadiu, de starea generală de sănătate a pacientului. După fiecare sesiune de tratament urmează o perioadă de recuperare.

Deși poate fi administrată ca atare, independent, de multe ori se administrează în combinații cu alte terapii, ca radioterapia sau chimioterapia.

Efecte secundare ale imunoterapiei

Majoritatea efectelor secundare ale imunoterapiei sunt ușoare și se reduc odată ce organismul devine obișnuit cu medicamentul. Dacă reacțiile adverse sunt severe, medicul poate întrerupe tratamentul pentru o perioadă de timp sau poate ajusta doza.

Efectele secundare ale imunoterapiei depind în principal de:

 • tipul de medicament, combinația de medicamente sau combinația de tratamente folosite;
 • doza medicamentului;
 • modul în care se administrează medicamentul (de exemplu, oral sau intravenos);
 • starea generală de sănătate a pacientului.

De asemenea, efectele adverse diferă de la un organism la altul, independent de tipul cancerului, de stadiul bolii, de vârsta pacientului sau starea lui de sănătate.

Principalele efecte adverse ale imunoterapiei sunt:

 • Simptome asemănătoare gripei - Este posibil să aveți febră, frisoane, dureri musculare și articulare sau durere, greață, vărsături sau pierderea apetitului. Aceste simptome apar adesea imediat după tratament. Dispar de obicei de la sine odată ce organismul se obișnuiește cu medicamentul.
 • Oboseală - Oboseala este o problemă comună, temporară care apare  în cazul unor tipuri de imunoterapii. De obicei, depinde de doza de medicament administrată.
 • Reacții cutanate - Unele medicamente pentru imunoterapie pot cauza o erupție cutanată și pot cauza mâncărimi (prurit). De obicei, reacțiile apar în timpul tratamentului și pot dura ulterior după încetarea tratamentului. Uneori pot apărea astfel de reacții în locul de puncționare venoasă, și pot apărea chiar umflături, înroșire, mâncărime, erupție cutanată și durere.

Care sunt beneficiile imunoterapiei?

Există multe motive pentru care imunoterapia poate fi o alegere bună. Imunoterapia poate funcționa atunci când alte tratamente nu dau randament. Unele tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de piele) nu răspund bine la radiații sau chimioterapie, dar încep să dispară după imunoterapie.

Imunoterapia poate crește eficiența altor terapii împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia.

Produce mai puține efecte secundare decât alte tratamente. Acest lucru se datorează faptului că vizează doar sistemul imunitar și nu toate celulele din corp. De asemenea, riscul de recidivă canceroasă după imunoterapie este mai redus. În cazul administrării imunoterapiei, sistemul imunitar învață să depisteze rapid celulele canceroase care ar putea reveni. Aceasta se numește imunomemorie și poate ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului în organism.

Care sunt riscurile imunoterapiei?

Deși are numeroase beneficii, poate avea și unele efecte nedorite, ca orică formă de terapie, de altfel. Locul de injectare a medicamentului poate deveni roșu, inflamat, cu mâncărimi sau dureri.

Unele tipuri de imunoterapie pot cauza febră, frisoane și oboseală, pot face ca sistemul imunitar să atace organe precum inima, ficatul, plămânii, rinichii sau intestinele, deși mai sunt necesare cercetări în acest sens.

În unele cazuri, imunoterapia durează mai mult timp decât alte tratamente și nu prezintă eficiență de fiecare dată, ca orice tip de tratament, de altfel. De multe ori răspunsul este doar parțial, adică tumora nu mai crește, dar nu dispare.  În plus, organismul se poate obișnui cu tratamentul și medicamentele pot să nu mai aibă efect asupra celulelor canceroase. 

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Image

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

Image

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

Image

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer