Hemoglobina – Ce este. Valori normale. Interpretare analize.

hemoglobina

Hemoglobina este o proteina care se gaseste pe celulele sangvine rosii si ajuta la transportul oxigenului in sange. Iata care sunt valorile normale, cauzele pentru valorile prea mari sau prea mici, cand se efectueaza aceasta analiza si cum se regleaza nivelul hemoglobinei.

CUPRINS:

1. Ce este hemoglobina?
2. Tipuri de hemoglobina
3. Cand se recomanda aceasta analiza?
4. Hemoglobina: Valori normale
5. Hemoglobina crescuta / Hemoglobina mare – cauze
6. Hemoglobina scazuta / Hemoglobina mica – cauze
7. Interpretarea analizelor
8. Reglarea nivelului de hemoglobina din sange
9. Analiza hemoglobinei in cancer
10. Anemia in cancer

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este o proteina de pe globulele sangvine rosii care ajuta la transportul oxigenului. Testarea hemoglobinei masoara nivelul acesteia in sangele pacientului. Valoarea scazuta a hemoglobinei defineste anemia. Nivelurile hemoglobinei variaza de la persoana la persoana. De obicei, barbatii au niveluri mai ridicate decat femeile.

Hemoglobina contine 4 molecule proteice unite intre ele – 2 lanturi alfa globulina si doua de beta globulina. Are rolul de a transporta oxigenul de la plamani si asigura forma globulelor rosii.

Tipuri de hemoglobina

In total sunt 7 tipuri de hemoglobina de-a lungul vietii – dintre acestea 4 se formeaza in etapa de embrioni, un tip apare cand se dezvolta fatul si la varsta adulta apar urmatoarele 2 tipuri.

  1. Hemoglobina embrionara – include hemoglobina Gower I, Gower II, Portland I si Portland II;
  2. Hemoglobina fetala – cand se dezvolta fatul, cele 4 molecule de hemoglobina embrionara sunt inlocuite de hemoglobinaF;
  3. Hemoglobina adulta – pana la 6 luni ramane hemoglobina F care e apoi inlocuita de forma adulta – hemoglobina A (cea mai mare parte – pana la 97%) si hemoglobina A2, dar ramane si o cantitate redusa de hemoglobina F.

Exista si o serie de variante ce pot fi cauza anumitor boli. Exemple ar fi hemoglobina S (in caz de anemie cu celule in secera), hemoglobina C (anemie hemolitica cronica), hemoglobina E (anemie hemolitica cronica, o alta forma) etc.

Cand se recomanda aceasta analiza?

Testarea hemoglobinei poate fi facuta pentru a diagnostica sau exclude anemia – care da simptome ca oboseala, scaderea respiratiei la efort si alte probleme. Nivelul crescut al hemoglobinei poate fi prezent la fumatori sau la cei cu boala pulmonara cronica. Testul e folosit si pentru a monitoriza severitatea anemiei sau policitemiei. De asemenea, se foloseste pentru a masura raspunsul la tratament si pentru a lua decizii cu privire la transfuziile de sange.

Masurarea hemoglobinei este parte a hemoleucogramei complete.

hemoglobina scazuta

Hemoglobina: Valori normale

Nivelul hemoglobinei este exprimat ca fiind cantitatea hemoglobinei in grame (g) pe decilitru (dL) de sange total, un decilitru fiind 100 mililitri. Intervalele normale ale hemoglobinei depind de varsta si, incepand din adolescenta, de sexul persoanei. Intervalele normale sunt:

  • Nou-nascuti: 17 – 22 g / dL
  • 1 saptamana: 15 – 20 g / dL
  • 1 luna: 11 -15 g / dL
  • Copii: 11 – 13 g / dL
  • Adulti barbati: 14 – 18 g / dL
  • Adulti femei: 12 – 16 g / dL
  • Barbati dupa varsta mijlocie: 12,4 – 14,9 g / dL
  • Femei dupa varsta mijlocie: 11,7 – 13,8 g / dL

*Toate aceste valori pot varia usor de la un laborator la altul.

Hemoglobina crescuta / Hemoglobina mare – cauze

Nivelul ridicat al hemoglobinei  este cel mai adesea cauzat de niveluri scazute de oxigen in sange (hipoxie), prezente pe o perioada lunga de timp. Cauzele comune includ:

  • anumite defecte congenitale ale inimii care sunt prezente la nastere (boli cardiace congenitale);
  • boala pulmonara obstructiva cronica severa (BPOC);
  • fibroza pulmonara si alte afectiuni pulmonare severe;
  • afectiuni rare ale maduvei osoase care duc la cresterea anormala a numarului de celule din sange (policitemie vera);
  • deshidratare;
  • fumat etc.

Hemoglobina scazuta / Hemoglobina mica – cauze

In multe cazuri, niveluri reduse ale hemoglobinei sunt usoare si nu afecteaza sanatatea. Daca scaderea este mare si provoaca simptome, poate indica anemie sau alte probleme de sanatate.

Nivelul scazut al hemoglobinei poate fi cauzat de:

  • anemie cauzata de distrugerea prea rapida a celulelor rosii – anemie hemolitica;
  • alte tipuri de anemie;
  • sangerare in tractul digestiv sau vezica;
  • menstruatii abundente – menoragie;
  • boli renale cronice;
  • maduva osoasa nu poate produce globule rosii – leucemii, alte forme de cancer, toxicitatea medicamentelor, radioterapie, infectii sau boli ale maduvei osoase;
  • malnutritie;
  • anumite medicamente, ca medicatie antiretrovirala pentru HIV, chimioterapie etc.;
  • hipotiroidism;
  • intoxicatii cu plumb;
  • sangerari de alt tip, sau donare frecventa de sange;
  • deficit de fier, folat, vitamina B12, vitamina B6;
  • alte boli cronice, cum ar fi artrita reumatoida.

In general, un numar scazut al hemoglobinei este definit ca sub 14 g/dl la barbati si mai putin de 12 g/dl la femei. La copii, intervalul variaza in functie de varsta si sex. Pragul difera usor de la un laborator la altul.

Un numar usor scazut al hemoglobinei nu este intotdeauna un semn al bolii – poate fi normal pentru unii oameni. Femeile care sunt insarcinate au in mod obisnuit un numar scazut  al hemoglobinei.

Interpretarea analizelor

interpretare rezultate hemoglobina

Hemoglobina 3

Hemoglobina 3 g/dl este asociata cu o scadere considerabila a hemoglobinei si cu anemie severa sau alte probleme severe. Pacientii cu niveluri atat de reduse de hemoglobinei necesita tratament initiat rapid. Anemia sub 6,5 g/l este un tip de anemie care pune viata in pericol.

Hemoglobina 4

Valori atat de scazute ale hemoglobinei indica probleme severe – pot indica pierderi de sange, anemie severa, hemoragii, probleme ale maduvei osoase etc.

Hemoglobina 5

Valorile foarte mici ale hemoglobinei pot fi asociate cu anemie severa care pune viata in pericol, pierderi de sange, deficiente severe, boli cronice renale etc.

Hemoglobina 6

In cazul hemoglobinei 6 e nevoie de tratament de corectie initiat la timp. Cauza poate fi reprezentata de hemoragii, pierderi de sange, anemie severa, probleme ale maduvei osoase etc.

Hemoglobina 7

In caz de hemoglobina 7 g/dl sau mai putin vorbim de anemii severe care necesita tratament initiat la timp. Poate fi vorba si de hemoragii, anumite afectiuni severe, boli renale sau hepatice etc.

Hemoglobina 8

In caz de hemoglobina 8 sau mai putin vorbim de simptome clare de anemie severa care necesita tratament.

Hemoglobina 9

Hemoglobina 9 indica anemie moderata, dar motivele pot fi si altele, cum ar fi pierderi de sange, menstruatii abundente, carente alimentare si deficit de vitamine si minerale etc.

Hemoglobina 10

Pentru hemoglobina scazuta cauzele pot fi anemia moderata, pierderile de sange, deficientele nutritive de minerale, vitamine, proteine, probleme ale sangelui etc.

Hemoglobina 11

Hemoglobina 11 poate indica o anemie usoara, carenta de fier, deficit de acid folic sau vitamina B12, menstruatii intense etc. Valoarea este la limita inferioara a intervalului normal si nu indica in general probleme medicale grave.

Reglarea nivelului de hemoglobina din sange

Daca nivelul hemoglobinei este mai mic decat valoarea limita, se vor examina cauzele penru valorile scazute, pentru a beneficia de tratament pentru respectiva afectiune si pentru a normaliza valoarea sa.

Alimente recomandate

Fierul este foarte important pentru organism, deoarece ajuta organismul sa produca hemoglobina. Deoarece fierul se gaseste intr-o varietate de alimente, de obicei, puteti obtine suficient dintr-o dieta echilibrata. Principalele surse de fier sunt alimentele pe baza de carne si peste, cereale si produse din cereale si leguminoase.

surse de fier

Astfel, surse bune de fier sunt:

  • leguminoase;
  • oua;
  • cereale fortificate cu fier;
  • carne – carne rosie, carne de pui sau curcan;
  • peste – macrou, sardine, somon;
  • nuci si alte fructe oleaginoase;
  • orez brun;
  • tofu;
  • legume cu frunze verzi  – in special spanac sau broccoli;
  • fructe uscate.

Ceaiul poate reduce absorbtia fierului din alimente. Evitati sa beti ceai chiar inainte, dupa sau in timpul meselor bogate in fier. Vitamina C (acid ascorbic) va ajuta sa absorbiti mai mult fier. Asadar, pentru a asimila mai bine fierul, consumati alimentele bogate in fier in asociere cu alimente bogate in vitamina C – fructe si legume proaspete sau bauturi, cum ar fi sucul de portocale proaspat.

Tratament medicamentos

Trebuie sa iau suplimente de fier? Majoritatea oamenilor ar trebui sa poata obtine tot fierul de care au nevoie consumand o dieta variata si echilibrata si nu trebuie sa ia suplimente de fier. Suplimentele de fier trebuie luate numai daca medicul v-a recomandat sa le luati.

Tratamentul pentru anemie variaza, in functie de cauza afectiunii. Modificarile aditionale sau suplimentele alimentare pot ajuta persoanele care au anemii cu deficit de fier. Daca anemia este cauzata de o alta afectiune, tratarea bolii de baza va atenua adesea problema. Medicamentele si transfuziile de sange se numara printre optiunile de tratament pentru anemia aplastica, iar antibioticele pot fi utilizate in caz de anemie hemolitica.

Analiza hemoglobinei in cancer

Valoarea hemoglobinei poate scadea rapid la pacientii cu cancer care primesc chimioterapie cu niveluri ale hemoglobinei in jurul valorii de 10 g / dL, in special la pacientii peste 65 ani. Rata rapida a scaderii hemoglobinei la acesti pacienti trebuie luata in considerare pentru un management optim al anemiei. Hemoglobina este monitorizata pe parcursul tratamentului anticancerigen pentru a evalua starea generala de sanatate si eficienta tratamentului.

Anemia in cancer

anemia in cancer

Cand nu aveti suficiente globule rosii sanatoase, vorbim de anemie. Asta inseamna ca sangele are prea putina hemoglobina (Hgb). Anemia incepe adesea lent, asa ca este posibil sa nu observati simptome la inceput. Pe masura ce nivelul hemoglobinei scade, este posibil sa aveti unul sau mai multe dintre aceste moduri de manifestare:

  • batai rapide ale inimii;
  • scurtarea respiratiei sau alte probleme cu respiratia;
  • ameteli;
  • dureri in piept;
  • edem al mainilor si picioarelor;
  • piele palida;
  • oboseala extrema si slabiciune.

Exista multe motive diferite pentru care o persoana cu cancer ar putea avea anemie – anemia in cancer. Unele cauze comune sunt:

  • cancerul in sine;
  • tratamentul cancerului, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia;
  • pierderi de sange;
  • deficit al unor vitamine sau minerale din dieta;
  • probleme ale unor urgane;
  • boli renale.

Factorii de risc sunt dati de anumite tipuri de tumori (cum ar fi tumorile pulmonare sau ovariene), nivel scazut de hemoglobina inainte de a avea cancer etc.

Efectele anemiei in cancer

Anemia va poate afecta calitatea vietii si s-a constatat ca poate afecta supravietuirea la persoanele cu cancer. Te poate face sa te simti foarte obosit, deoarece celulele din corp nu pot obtine suficient oxigen. In unele cazuri, aceasta lipsa de oxigen poate fi suficient de severa pentru a pune in pericol viata. Anemia severa poate insemna ca trebuie sa amanati tratamentul cancerului sau sa reduceti doza de tratament. De asemenea, poate afecta eficienta unor tratamente.

Tratarea anemiei in cancer

In functie de cauza anemiei, tratarea acesteia poate include consumul de alimente bogate in fier, medicamente, intarzierea sau schimbarea tratamentului cancerului etc. Daca nivelul hemoglobinei trebuie crescut rapid, poate fi administrata o transfuzie de globule rosii. O transfuzie de globule rosii este sigura si e o modalitate comuna de a trata anemia la persoanele cu cancer. Creste rapid nivelul hemoglobinei pentru imbunatatirea simptomelor, ajuta pacientul sa se simta mai bine si asigura suficient oxigen pentru organele vitale.

Nevoia unei transfuzii de sange depinde de cat de severe sunt simptomele si de nivelul hemoglobinei. O transfuzie se face cel mai des atunci cand nivelul hemoglobinei este mai mic de 8 g / dL.

Un alt mod de a trata anemia la unii pacienti este de a utiliza medicamente care incurajeaza organismul sa produca mai multe globule rosii. Aceste medicamente functioneaza ca un hormon (numit eritropoietina) produs de rinichi pentru a ajuta organismul sa produca globule rosii.

Referinte:
(1) Haemoglobin, link: https://labtestsonline.org.uk/tests/haemoglobin
(2) Hemoglobin (Low and High Range Causes), link: https://www.medicinenet.com/hemoglobin/article.htm
(3) What’s to know about hemoglobin levels?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318050.php
(4) Low hemoglobin count, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-hemoglobin/basics/definition/sym-20050760
(5) Haemoglobin Level, link: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/nbts/Pages/About-Blood/haemoglobin-level.aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Hemoglobina – Ce este. Valori normale. Interpretare analize.”

  1. Buna ziua am nascut la 37de săpt un bebe de 4,200kg fara a avea diabet niciunul din noi.nastere normală fara epidurala,la final mi sa spus ca plăcintă a ramas blocată CEEA ce mia produs o hemoragie.spunand mereu la doctori ca eu nu am splina ,abia după 20 min mau băgat în sala de operație.pe scurt am stat 2 zile la reanimare și 4 pungi cu sânge,deoarece am intrat cu 11 hemoglobina si am iesit cu 5.mi au dat drumul acasa cu hemoglobina 8,si trat pe 3luni.acum hemoglo e normală dar vitamina d este 23.am 35 de ani,si vreau sa stiu daca mia afectat corpul in vreun fel deoarece pe lângă faptul că pierd par mai nou imi cad cand din masele cand din dinți.plus la scoaterea maselelor îmi ies prin gingie paști din mandibula.nu am nascut in Romania.multumesc

  2. Buna ziua tatal meu a fost internato acum o saptamana cu bratul taiat a pierdut in jur la 1 litru de sange lau operat totul bine medici iau bagat sange dar zic ca hemoglobina e la 6 cand ii baga sange e la 7 dupa o zi daca nui baga sange scade medici zic ca au un camper dar nu stiu exact unde neau indrumat spre o clinica privata pentru mai multe examene sa vedem de unde provine acest acncer si unde e. Va rog din suflet daca imi puteti spune ce e de facut ce examene ar trebui sa faca sa descoperim unde si de ce acest cancer va multumesc.

  3. Sint diagnostics cu adenocarcinoma prostatic si dupa efectuarea radioterapiei si chimeoterapiei a
    inceput sa scada hemoglobina de la 13,5 a shuns in citiva ani la 9.
    Ca tratament iau sideral.Nu situ cum se mai poate create prime diets?consume dicta,carne,pester etc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *