Hemoroizii şi cancerul

hemoroizii si cancerul

Hemoroizii și cancerul – iată care sunt simptomele lor comune, prin ce diferă cele două afecțiuni și dacă există vreo legătură între ele.

CUPRINS:

1. Sângerarea rectală – ce probleme poate ascunde?
2. Hemoroizii – simptome și factori de risc
3. Ce este cancerul colorectal?
4. Hemoroizii pot duce la cancer?
5. Hemoroizi vs. Cancer colorectal
6. Ce ar trebui să fac dacă am simptome de cancer colorectal sau hemoroizi?

Sângerarea rectală – ce probleme poate ascunde?

Sângerarea rectală este un simptom și nu o tulburare în sine. În general, sângerările sau hemoragiile rectale sunt asociate cu o afecțiune care poate fi tratată.

Deși cauza sângerării nu poate fi gravă, este important să se determine sursa acesteia. Sângerarea rectală poate să apară în diferite forme, cum ar fi scaunul de aspect de zaț de cafea, sânge roșu aprins sau maro.

sangerare rectala

Iată care sunt principalele cauze ale sângerării rectale:

Hemoroizii

Cea mai frecventă cauză a hemoragiei rectale este reprezentată de hemoroizi. Hemoroizii sunt vase sangvine din canalul anal ce sunt mărite, se pot rupe și pot sângera.  Aceste vene umflate pot fi în interiorul canalului anal (hemoroizi interni) sau în exterior (hemoroizi externi). In timp ce hemoroizii externi pot cauza dureri, pulsații sau arsuri, hemoroizii interni sunt de obicei nedureroși. Pe lângă sângerarea rectală, alte simptome comune ale hemoroizilor sunt durere, mâncărime, o masă la nivelul sau în jurul anusului, defecări dureroase etc.

Fisurile anale

Când fecalele sunt tari din cauza constipației, defecarea poate cauza leziuni în mucoasa anusului. Acest lucru poate cauza dureri și sângerări. O fisură anală este o leziune în mucoasa canalului anal. Alte cauze ale fisurilor anale includ constipația, diareea sau nașterea. Pe lângă sângerarea rectală, simptomele comune ale fisurilor anale sunt mâncărime în zona anală sau senzație de arsură în timpul defecării. Există două tipuri de fisuri anale: acute și cronice. Fiarele acute se reduc de obicei după câteva zile sau săptămâni, în timp ce fisurile anale profunde pot persista pe termen lung. O fisură anală care nu s-a vindecat după 8 – 12 săptămâni este considerată ca fiind cronică.

Polipi la nivelul colonului

Majoritatea polipilor sunt inofensivi, dar unii se pot dezvolta în cancer. Polipii, de obicei, nu sunt însoțiți de simptome, dar pot apărea sângerări rectale. Împreună cu sângerările rectale, simptomele comune ale cancerului de colon sunt modificări ale tranzitului, pierdere inexplicabilă în greutate, anemie, dureri abdominale, vărsături etc.

Screening-ul pentru polipii de colon și pentru cancerul de colon este recomandat persoanelor cu vârsta peste 50 de ani (mai devreme în cazul celor cu factori de risc cum ar fi antecedentele familiale ale cancerului de colon sau polipi). Deși există mai multe metode de screening pentru colon, colonoscopia este standardul de aur, deoarece poate diagnostica și favoriza prevenirea și tratamentul cancerului de colon.

Infecții intestinale

Infecția intestinală poate avea ca rezultat inflamarea, care poate produce diaree cu sânge. Există multe virusuri și bacterii diferite care pot cauza infecții intestinale. Alimentele contaminate și igiena deficitară sunt cauzele cele mai frecvente de apariție a infecției intestinale. Alte simptome ale infecției intestinale, pe lângă sângerarea rectală, sunt pierderea apetitului, greață, dureri abdominale, crampe, diaree, dureri de cap și erupții cutanate.

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală (IBD) determină inflamația cronică a tractului digestiv. Sistemul imunitar atacă mucoasa intestinală, ceea ce duce la crampe, scaun cu sânge și febră. Cele mai frecvente tipuri de boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn și colita ulcerativă.

Boala Crohn

Provoacă inflamație de-a lungul căptușelii tractului digestiv și poate implica și alte părți ale organismului, în afară de tractul digestiv. Pe lângă sângerarea rectală, simptomele comune ale acestei boli sunt durerea abdominală, diareea cronică, pierderea în greutate și absorbția deficitară a nutrienților.

Colită ulcerativă

Colita ulcerativă provoacă inflamație și leziuni în mucoasa colonului și a rectului. Diareea cu sânge este un simptom comun al colitei ulcerative.

Hemoroizii – simptome și factori de risc

Hemoroizii sunt, așa cum am văzut anterior, vene de la nivelul anusului sau rectului care se umflă Deși nu toți  hemoroizii provoacă simptome, uneori pot cauza arsuri, mâncărime și sângerări. Hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni la adulți, afectând aproximativ 50% din populația de peste 50 de ani. Rar apar înainte de 30 ani.

hemoroizi si cancerul

Simptome hemoroizi

Simptomele hemoroizi pot varia în funcție de localizarea hemoroizilor. Simptomele comune pot include:

  • o umflătură în zona anusului;
  • iritație sau mâncărime în jurul anusului;
  • durere și disconfort în anus sau în jurul anusului;
  • dureri intestinale;
  • sângerare în timpul defecării – se poate observa pe hârtia igienică sau în toaletă;
  • o masă dureroasă sau sensibilă în jurul anusului.

Sângerarea în timpul unei mișcări intestinale este de obicei cel mai frecvent simptom. Cu toate acestea, unele afecțiuni sau boli mai grave, cum ar fi cancerul colorectal sau anal, pot imita simptomele unui hemoroid. Medicul poate stabili un diagnostic.

Simptomele pot depinde de tipul de hemoroid.

Simptome și semne hemoroizi interni

Cel mai adesea, hemoroizii interni nu au simptome, și  sunt depistați numai dacă există sângerare la o mișcare intestinală sau dacă hemoroizii se extind în afara anusului. Acest lucru poate duce la mâncărime și durere, precum și la sângerare. Prolapsul unui hemoroid intern apare atunci când hemoroizii interni se umflă și se extind din locația lor în rect prin anus.

Simptomele și semnele hemoroizilor externi și trombozați

Hemoroizii externi trombozați sunt o afecțiune dureroasă. Apar atunci când un cheag de sânge se dezvoltă într-un vas de sânge hemoroidal, determinând umflături și inflamații. Când un cheag de sânge se formează într-un hemoroid, acesta va deveni și mai umflat.

De ce apar hemoroizii?

Factorii care cresc riscul de hemoroizi sunt:

  • constipație cronică;
  • sedentarism;
  • ridicarea unor greutăți mari;
  • obezitate;
  • sarcina etc.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este un cancer reprezentat de creșterea necontrolată a celulelor în colon sau rect. Cele mai multe tipuri de cancer colorectal sunt adenocarcinoamele, care se dezvoltă de la nivelul glandelor care căptușesc peretele interior al colonului. Lăsate netratate, aceste cancere cresc și în cele din urmă se răspândesc prin peretele colonului la ganglionii limfatici și organele adiacente.

Cancerul colorectal se dezvoltă adesea din polipii mici, noncanceroși care se formează pe pereții interiori ai colonului sau ai intestinului gros. Unii dintre acești polipi se pot dezvolta în timp în cancere maligne dacă nu sunt tratați. Trebuie subliniat, însă, că doar aproximativ 5% dintre polipi se dezvoltă în cancer, dar toți polipii cei mai mici ar trebui îndepărtați pentru a vă asigura că nu devin canceroși. Dacă se transformă în cancer, aceste celule canceroase pot ajunge în sânge, ganglionii limfatici și în alte părți ale corpului, de obicei ficatul și plămânii.

cancerul colorectal

Care sunt simptomele cancerului colorectal?

Simptomele de cancer colorectal pot include:

  • sânge în fecale sau sângerări rectale;
  • modificări de tranzit – diaree, constipație, incontinență fecală etc.;
  • dureri severe abdominale;
  • o masă sau o umflătură în abdomen;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • slăbiciune și oboseală.

Hemoroizii pot duce la cancer?

În prezent, nu există dovezi că hemoroizii pot duce la cancer colorectal. Hemoroizii nu cresc riscul de cancer colorectal și nici nu îl provoacă. Cu toate acestea, afecțiuni mai grave pot provoca simptome similare. O colonoscopie poate fi făcută pentru a exclude alte cauze ale sângerării rectale. Fiecare persoană cu vârsta de 50 de ani și mai mult trebuie să benefieze de o colonoscopie pentru a exclude cancerul colorectal.

După cum am menționat, ambele afecțiuni pot avea simptome care se aseamănă. Cu toate acestea, simptomele hemoroizilor sunt adesea similare cu cele ale cancerului colorectal sau cancerului anal. Unele simptome ale hemoroizilor includ:

  • sângerare rectală;
  • sânge în scaun;
  • sânge pe fecale;
  • sânge în vasul de toaletă;
  • sânge pe hârtia igienică etc.

E necesar un control medical pentru a putea diagnostica exact cauza sângerărilor sau ale altor simptome. Cele mai multe cazuri de cancer de colon sunt la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Acest lucru este important, deoarece persoanele trecute de 50 de ani și cei cu factori de risc pentru cancerul colorectal trebuie să efectueze un screening periodic pentru această problemă de sănătate.

Dacă aveți sângerări rectale, indiferent de vârstă, solicitați imediat asistență medicală, deoarece poate fi vorba de o problemă gravă de sănătate.

Hemoroizi vs. Cancer colorectal

Cancerul colorectal reprezintă dezvoltarea anormală a celulelor în colon sau rect. În schimb, hemoroizii sunt vene umflate sau lărgite în partea inferioară a rectului și anusului.

Cancerul de colon și hemoroizii sunt boli foarte diferite, dar ambele pot avea drept simptom sânge în scaun. Hemoroizii sunt dați de umflarea unor vene în zona anală, cu dureri, sângerări și disconfort. Rezultă din congestia vaselor sangvine din jurul canalului anal. Hemoroizii pot fi fie interni, fie externi și sunt din nefericire destul de frecvenți, mai ales la persoanele trecute de 50 ani. Majoritatea hemoroizilor apar din cauza unei creșteri a presiunii, adesea din cauza efortului de a defecta. Pot fi cauzați și de sarcină, de sedentarism, statul prelungit pe scaun, constipație cronică, ridicarea unor obiecte grele etc.

hemoroizii

Cum se manifestă cele două probleme?

Principalele simptome de hemoroizi sunt sânge în scaun sau pe hârtia igienică, dar și iritație, mâncărime, durere sau disconfort la defecare, zonă sensibilă și dureroasă în jurul anusului etc. Hemoroizii tind să producă simptome periodic, care apoi se reduc, astfel încât modelele de sângerare sunt neregulate și circumstanțiale. Constipația va agrava hemoragia rectală, dar simptomele se vor diminua treptat. Dacă aveți sângerări permanente, sângerări severe sau o combinație de durere și sângerare, poate fi ceva mai mult decât hemoroizi.

Pe de altă parte, de multe ori simptomele de cancer de colon pot fi confundate cu cele de hemoroizi. Se pare că aproximativ 90% dintre pacienții cu cancer de colon și rectal inițial atribuie simptomele hemoroizilor din cauza simptomelor precum sângerări rectale. Dacă întâmpinați noi semne de sângerare rectală, indiferent de vârstă, trebuie să vă adresați imediat medicului.

Semne și simptome – asemănări și deosebiri

Semnele și simptomele comune ale cancerului colorectal și hemoroizilor includ:

  • sângerare rectală;
  • sânge în scaun;
  • senzație de defecare incompletă.

Simptomele cancerului colorectal apar de obicei abia când boala a progresat. Semnele și simptomele cancerului colorectal, atunci când apar, și care diferă de simptomele hemoroizilor pot include:

  • modificări ale frecvenței mișcărilor intestinale;
  • simptome de obstrucție, ca distensie abdominale sau durere;
  • greață și vărsături inexplicabile sau persistente;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • modificarea scaunului – aspect și consistentă;
  • constipație;
  • dureri rectale (rar) etc.

Semnele și simptomele hemoroizilor care nu apar în cazul cancerului colorectal pot include:

  • sângerare fără durere;
  • durere ce se intensifică odată cu umflarea unui hemoroid extern sau rupt;
  • mâncărimi anale;
  • o masă dezvoltată în afara anusului etc.

hemoroizii si simptomele

Cauze – deosebiri

Cauzele cancerului colorectal includ polipi adenomatoși, anomalii genetice, boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă sau colită Crohn), cancere ale sângelui, cancere uterine sau ovariene, istoric familial de cancer de colon, obezitate, și, eventual, dieta.

Cauzele hemoroizilor includ situații care cresc presiunea în interiorul vaselor de sânge hemoroidale, cum ar fi dificultatea de defecare din cauza constipației sau diareei, statul prelungit pe scaun, sedentarism, alimentație săracă în fibre, obezitatea, sarcina, cancerul de colon, boală inflamatorie intestinală.

Ce ar trebui să fac dacă am simptome de cancer colorectal sau hemoroizi?

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, apelați la un medic:

  • sânge pe hârtia igienică, în vasul de toaletă după defecare sau în fecale;
  • modificări ale tranzitului sau ale fecalelor;
  • senzație de defecare (evacuare) incompletă după o mișcare intestinală;
  • durere abdominală persistentă și distensie abdominală inexplicabilă;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • greață și vărsături persistente și inexplicabile;
  • o masă sensibilă și dureroasă la nivelul anusului.

Referinte:
(1) Colorectal cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about.html
(2) What are hemorrhoids, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics#1
(3) Hemorrhoids, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
(4) Hemorrhoids vs colon cancer, link: https://stopcoloncancernow.com/colon-cancer-prevention/hemorrhoids-vs-colon-cancer
(5) Is it Hemorrhoids or is it Colon Cancer?, link: https://stopcoloncancernow.com/colon-cancer-prevention/hemorrhoids-vs-colon-cancer/is-it-hemorrhoids-or-is-it-colon-cancer
(6) Can hemorrhoids lead to rectal or colon cancer?, link: https://www.oncolink.org/frequently-asked-questions/cancers/gastrointestinal/colorectal-cancer/can-hemorrhoids-lead-to-rectal-or-colon-cancer
(7) Rectal Cancer Symptoms vs. Hemorrhoids, link: https://www.emedicinehealth.com/rectal_cancer_symptoms_vs_hemorrhoids/article_em.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Hemoroizii şi cancerul”

  1. Buna!
    Cu scuzele de rigoare, daca-mi permiteti, as dori ceva detalii referitoare la tratamentul hemoroizilor.
    De 3 saptamani am simptome deranjante la nivelul anusului:
    – mancarimi persistente in jurul anusului;
    – masă dureroasă/ moale la nivelul anusului;
    – senzatie de evacuare incompleta;
    – constipatie de peste 1 lun, etc.
    As dori sa stiu ce tratament naturist ar fi cel mai eficient.
    Multumesc!

  2. Buna ziua.As dori,daca se poate sa ma lamuriti cu un diagnostic primit de sotul meu:Dolicosigmoid.Hemoroizi Sangeranzi gr 3.A efectuat dejs o colonoscopie,dar totusi as vrea sa mai stiu o opinie.Imi este teama sa nu fie cancer.Va multumesc.

  3. Pingback: Alimentatia in caz de anemie - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *