Terapia hormonală Tratament cancer

În unele tipuri de cancer, celulele canceroase se folosesc de hormonii organismului pentru a crește. Terapia hormonală oncologică funcționează prevenind producerea și efectele hormonilor care sunt vitali pentru cancerul în cauză.

Tratamentele hormonale sunt întotdeauna planificate în mod personalizat, iar efectele lor diferă foarte mult de la o persoană la alta. Comparativ cu chimioterapia, corpul tolerează terapia hormonală mai bine.

Cum acționează terapia hormonală?

Hormonii sunt substanțe chimice produse în mod natural de organele care alcătuiesc sistemul endocrin al organismului (inclusiv pancreasul, tiroida și glandele suprarenale). Aceste substanțe chimice circulă în organism prin intermediul fluxului sanguin, reglând funcțiile diferitelor organe.  Câteva exemple de hormoni includ: estrogen, testosteron, insulină, hormoni tiroidieni, cortizol sau epinefrină.

Unele forme de cancer sunt „alimentate” de hormoni. În aceste cazuri, blocarea acțiunii acestor hormoni ar putea opri dezvoltarea cancerului.

Terapia poate acționa astfel:

 • Poate bloca acțiunea hormonilor - Celulele au receptori pe suprafața lor, iar anumiți hormoni se leagă și declanșează activitatea în interiorul celulelor. Prin blocarea receptorului, hormonul nu este capabil să se conecteze la receptorul său, astfel că nu se poate atașa și nu poate activa celula.
 • Împiedică organismul să producă hormoni – Cu ajutorul unor medicamente se poate bloca producerea hormonului sau se poate îndepărta chirurgical organul care produce hormonul.
 • Eliminarea sau modificarea receptorilor de pe celule - Acest lucru face imposibil ca hormonul să se atașeze corect de receptorul celular și să îl activeze, ceea ce îi împiedică activitatea.

De reținut!

Terapia hormonală utilizată pentru a trata anumite forme de cancer nu trebuie confundată cu terapia de substituție hormonală. Terapia hormonală este utilizată pentru a bloca hormonii sau acțiunile lor, în timp ce terapia de substituție hormonală, care nu este un tratament pentru cancer, se referă, în general, la administrarea de hormoni femeilor aflate la menopauză pentru a suplini hormonii pe care organismul nu îi mai produce, pentru a trata simptomele legate de menopauză.

Afecțiuni pentru care poate fi indicată terapia hormonală oncologică:

Cum se administrează terapia hormonală?

Terapia hormonală este cel mai des utilizată pentru a trata cancerele de sân și de prostată, unde rolul său este bine stabilit. Terapia hormonală poate fi administrată astfel:

 • Medicamente orale - unele terapii sunt administrate pe cale orală;
 • Injectabil - unele terapii sunt administrate prin injectare sub piele (subcutanată) sau în mușchi (intramuscular);
 • Intervenția chirurgicală - de exemplu, îndepărtarea ovarelor la femei sau a testiculelor la bărbați, duce la scăderea producției anumitor hormoni.

Mulți pacienți consideră că terapia hormonală este mai puțin eficientă decât chimioterapia, dar poate fi la fel de eficientă și în anumite tipuri de cancer de sân și de prostată. Terapia hormonală este considerată o terapie sistemică, ceea ce înseamnă că aceasta circulă în tot corpul. Chirurgia sau radioterapia sunt considerate tratamente locale.

 

Tipuri de terapii hormonale

Uneori, testele de laborator sunt folosite pentru a vedea cât de bine o tumoră va răspunde terapiei hormonale. Dacă medicul decide că terapia hormonală va fi benefică, va fi adăugată la planul de tratament.

Pregătirea pentru terapia hormonală depinde de tipul de tratament ales. Chirurgia, radioterapia și medicamentele pot fi utilizate ca opțiuni de tratament hormonal și anti-hormonal pentru cancer. Tipul de tratament depinde de tipul de cancer.

Chirurgia este utilizată pentru a îndepărta glandele sau organele producătoare de hormoni. Îndepărtarea ovarelor scade nivelul de estrogen din organism. Această intervenție chirurgicală poate fi utilizată pentru a trata cancerul mamar. Îndepărtarea testiculelor  scade nivelul testosteronului din organism și poate fi utilizată pentru a trata cancerul de prostată.

Radioterapia vizează hormonii produși de glande sau organe și scopul este de a distruge celulele care produc hormoni. De exemplu, radiația este îndreptată spre ovare, pentru a împiedica producția de estrogen.

Medicamentele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a opri (suprima) producția de hormoni. Tipul terapiei medicamentoase hormonale și durata tratamentului depind de tipul de cancer și de răspunsul persoanei la tratament. Medicamentele pot fi utilizate pentru o anumită perioadă de timp sau atât timp cât cancerul răspunde la tratament. În anumite situații pot fi utilizate combinații de medicamente pentru terapia hormonală.

Diferitele tipuri de medicamente sunt folosite pentru a acționa asupra diferiților hormoni și pentru a trata astfel anumite tipuri de cancer:

Hormoni corticosteroizi (steroizi) - Corticosteroizii sunt considerați medicamente chimioterapice atunci când sunt utilizate pentru a ucide sau încetini creșterea celulelor canceroase. Ei sunt adesea combinați cu alte tipuri de medicamente pentru chimioterapie pentru a spori eficiența lor. Au rolul de a reduce inflamația și edemul (efect antiinflamator). Exemple includ Prednison și Dexametazona.

Hormoni tiroidieni - Hormonii tiroidieni opresc eliberarea hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). Sunt folosiți pentru a înlocui hormonul tiroidian în organism atunci când glanda tiroidă este îndepărtată. Oprește creșterea tumorilor tiroidiene după o intervenție chirurgicală sau radioterapie pentru cancerul tiroidian. Levotiroxina este un medicament hormonal tiroidian.

Androgenii (hormoni masculini) - Androgenii pot bloca acțiunea altor hormoni care favorizează creșterea anumitor tipuri de cancer mamar și interferă cu receptorii de estrogen. Fluoximeteron este un medicament androgen.

Estrogen (hormon feminin) - Estrogenul controlează producția de testosteron la bărbați, ceea ce încetinește creșterea celulelor în glanda prostatică. Acesta este utilizat pentru tratarea și ameliorarea simptomelor de cancer de prostată. Clorotrianisenul este un exemplu de medicament estrogenic.

Progestin (hormon feminin) - Progestinul este legat de progesteronul hormonal natural. Poate opri producerea de estrogen și poate bloca acțiunea glandei pituitare. Se utilizează pentru a trata cancerul de sân și, uneori, cancerul uterin sau cancerul de prostată. Medroxyprogesteron și Megestrol sunt medicamente din această categorie.

Anti-androgenii - Anti-androgenii blochează acțiunea testosteronului (se mai numesc blocanți de androgeni). Ei se atașează de receptorii de pe suprafața celulelor cancerului de prostată și blochează testosteronul, care nu mai poate ajunge în celulă. Antiandrogenii pot fi combinați cu medicamente hormonale de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) pe termen scurt sau adăugate mai târziu dacă tumora progresează în timpul tratamentului cu LHRH. Bicalutamida, Ciproteronul, Flutamida  și Nilutamida sunt exemple de astfel de medicamente.

Anti-estrogenul - Include blocantele de estrogen și modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (SERMs). Blocantele de estrogen se atașează de receptorii de pe suprafața celulelor cancerului de sân și blochează estrogenul. SERM blochează efectele estrogenului în anumite țesuturi (de exemplu, țesutul mamar și uterin) și acționează ca estrogenul în alte țesuturi. Fulvestrant, Raloxifen și Tamoxifen sunt exemple de medicamente anti-estrogenice.

Inhibitorii de aromatază - După menopauză, principala cantitate de estrogen din organism provine de la glandele suprarenale și țesuturile grase, în loc de ovare. Aromataza este o enzimă care ajută glandele suprarenale și țesuturile grase să producă estrogen. Inhibitorii de aromatază sunt utilizați pentru a trata cancerul de sân care a încetat să răspundă la tamoxifen sau este rezistent la terapia cu tamoxifen sau progesteron. Inhibitorii de aromatază sunt utilizați numai la femeile aflate la postmenopauză. Anastrozolul, Exemestanul și Letrozolul sunt medicamente din această clasă.

Antagonistul hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) - Acționează asupra glandei hipofizare din creier pentru a reduce nivelul de hormon luteinizant (LH). LH stimulează testiculele pentru a produce testosteron la bărbați și ovarele pentru a produce estrogen la femei. Prin scăderea LH, antagoniștii LHRH scad producția de androgeni și estrogeni (castrare chimică sau medicală). Buserelin, goserelin și leuprolida sunt tipuri de medicamente antagoniste LHRH.

Câteva exemple de terapii hormonale includ:

În cancerul mamar, tamoxifenul este un tip de terapie hormonală care funcționează prin blocarea estrogenului de la legarea de celulele cancerului de sân care au receptori estrogeni (aproximativ 2/3 dintre toate cazurile de cancer mamar). Dacă estrogenul se leagă de acești receptori, stimulează aceste celule să crească. Alte terapii hormonale pentru cancerul de sân includ inhibitori de aromatază, care blochează producțua de estrogen printr-o enzimă numită aromatază și Fulvestrant, un medicament care interferă cu efectele estrogenului asupra receptorului de estrogen în sine.

În cancerul de prostată, medicamentele sunt utilizate pentru a reduce nivelul testosteronului sau pentru a influența modul în care testosteronul interacționează cu celula canceroasă. Scăderea nivelului de testosteron sau blocarea efectelor testosteronului și inhibă creșterea cancerului de prostată. Acest tip de terapie este important în tratamentul cancerului de prostată avansat (metastatic) și este, de asemenea, utilizat în combinație cu radiații pentru unii pacienți.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Care sunt efectele secundare ale terapiei hormonale?

Principalele efecte adverse din cazul terapiei hormonale pot fi:

 • Greața și vărsăturile pot apărea de la unele medicamente pentru terapia hormonală. Aceste efecte secundare devin de obicei mai reduse pe măsură ce organismul se obișnuiește cu medicamentul.
 • Creșterea în greutate sau umblarea extremităților - Umflarea mâinilor sau picioarelor este uneori determinată de retenția de lichide. Unele medicamente pentru terapia hormonală pot determina creșterea în greutate. Creșterea în greutate poate fi controlată prin dietă și exerciții fizice.
 • Scăderea libidoului - Unele terapii hormonale pot face ca oamenii să fie mai puțin interesați de viața intimă. Acest lucru poate fi un efect secundar permanent în urma unei intervenții chirurgicale sau în cazul terapiei cu medicamente hormonale. Poate fi doar pe durata tratamentului, sau uneori poate fi un efect secundar pe termen lung.
 • Bufeuri - Unele terapii hormonale pot provoca bufeuri și transpirații.
 • Menopauza indusă de tratament - Menopauza indusă de tratament poate fi permanentă la femeile care au suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a ovarelor sau radioterapie în zona ovarelor. Când se utilizează terapia cu medicamente hormonale, menopauza indusă de tratament poate fi temporară.
 • Umflarea sau sensibilitatea sânilor - Bărbații și femeile se pot confrunta cu umflarea sânilor sau sensibilitate din cauza unor terapii cu medicamente hormonale.
 • Disfuncție erectilă - Disfuncția erectilă (ED) se numește și impotență. Poate fi un efect secundar pe termen lung al terapiei hormonale. Unii bărbați pot prezenta disfuncție erectilă ca rezultat al anumitor tratamente hormonale pentru cancerul de prostată.
 • Probleme de fertilitate - Problemele de fertilitate pot fi temporare sau permanente.
 • Diareea apare deoarece unele medicamente pentru terapia hormonală afectează celulele care căptușesc tractul gastro-intestinal (GI). Factorii care cresc riscul de diaree includ tipul și doza de terapie.
 • Oboseala poate interfera cu activitățile zilnice și cu somnul. Aceasta se întâmplă din mai multe motive. Oboseala poate fi cauzată de anemie, de medicamente specifice, de pofta redusă de mâncare sau de depresie.
 • Dureri musculare sau articulare - Durerea musculară sau articulară poate apărea la câteva zile după începerea tratamentului cu medicamente hormonale. Este un simptom mai puțin cunoscut în cazul terapiei cu anti-estrogeni decât cu inhibitori de aromatază.
 • Scăderea densității osoase (osteoporoza) - Osteoporoza este un efect secundar pe termen lung care poate apărea în cazul unor terapii cu medicamente hormonale, cum ar fi inhibitorii de aromatază și antagoniștii hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH). Afectarea osoasă poate fi prevenită prin administrarea cu suplimente de calciu și vitamina D, activitate fizică și terapie medicamentoasă.

Efectele secundare ale terapiei hormonale la femei

Efectele secundare ale terapiei hormonale la femei

Multe femei afirmă că efectele secundare sunt adesea mai grave la începutul tratamentului.

Efectele secundare depind de tipul de terapie hormonală. Unele efecte secundare sunt comune tuturor terapiilor hormonale.

Efectele secundare sunt cauzate de lipsa oricărui hormon care este blocat sau inactiv. Pentru femei, aceste efecte sunt similare cu cele din menopauză. Efectele secundare pot include: bufeuri, transpirații nocturne, creștere în greutate, uscăciune vaginală și cefalee. Unele reacții adverse  pot include: greață, căderea părului sau subțierea, dureri musculare și dureri articulare și, mai grav, cheaguri de sânge și risc crescut de cancer uterin / endometrial.

Efectele secundare ale terapiei hormonale la bărbați

Efectele secundare ale terapiei hormonale la bărbați

Mulți bărbați consideră că efectele secundare sunt adesea mai grave la începutul tratamentului. De obicei, se reduc de la sine după câteva săptămâni sau luni.

La bărbați, efectele secundare pot include bufeuri, oboseală, sensibilitate în zona sânilor sau mărirea sănilor, grețuri, afectarea dorinței sexuale și impotență. Această scădere a hormonilor naturali ai organismului poate predispune la un risc mai mare de apariție a osteoporozei.

Tratamentul cu bifosfonați poate fi utilizat pentru a contracara acest efect secundar. În plus, se pot recomanda măsuri pentru a reduce riscul sau severitatea osteoporozei. Acestea pot include creșterea aportului de calciu și vitamina D prin dietă sau suplimente, angrenarea în exerciții fizice și evitarea consumului de tutun și alcool.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

De unde știu dacă terapia hormonală funcționează pentru mine?

Acest răspuns variază în funcție de tipul de cancer tratat. Mulți pacienți vor avea nevoie periodic de investigații imagistice (scanări CT, scanări RMN, scanări PET) pentru a evalua răspunsul tumorii (s-a diminuat, a rămas la fel sau a crescut). Unele tipuri de tumori pot fi monitorizate cu ajutorul unui marker tumoral specific. Aceasta este o substanță care este produsă fie direct de tumoră, fie de către organism ca răspuns la cancer și poate fi măsurată printr-un test de sânge. Dacă terapia funcționează, se așteaptă ca nivelul markerului tumoral să scadă. În unele cazuri, o scădere a simptomelor unui pacient poate arăta dacă medicamentele scad tumorile sau nu.

Recuperarea în timpul și după terapia hormonală depinde de:

 • tipul de terapie hormonală utilizată;
 • sănătatea generală a persoanei și cât de bine a tolerat terapia;
 • efecte secundare.

Următoarele consultații medicale de monitorizare sunt planificate în general pentru:

 • a se vedea modul în care cancerul răspunde la terapia hormonală;
 • a se vedea modul în care persoana tolerează terapia cu medicamente hormonale;
 • a discuta cu medicul despre modalitățile de reducere și tratare a oricăror efecte secundare.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Image

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

Image

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

Image

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer

Referințe: