Carcinom cu celule scuamoase Tipuri de cancer

Carcinomul scuamos este a doua cea mai comună formă de cancer de piele. Carcinomul cu celule scuamoase apare de obicei pe pielea afectată de soare, în special la persoanele cu piele deschisă la culoare și cu istoric de expunere îndelungată la soare.

Celulele scuamoase sunt celule mici plate aflate în stratul exterior al pielii. Atunci când aceste celule devin canceroase, ele se dezvoltă în mod obișnuit în tumori de piele rotunjite, care pot fi plate sau în relief. Uneori, pielea din jurul tumorii devine roșie și umflată. Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea și pe penis sau vulvă.

Semne şi simptome carcinom cu celule scuamoase

Acest cancer de piele se dezvoltă adesea pe pielea care a absorbit o cantitate mare de radiații solare de-a lungul timpului. Fața, urechile, buzele, brațele și picioare sunt locuri comune unde se poate dezvolta carcinomul scuamos.

Semnele includ:

 • o formațiune dezvoltată la nivelul pielii - pe măsură ce aceasta crește, se poate dezvolta în relief și poate forma cruste;
 • leziune inflamată pe o cicatrice veche, cu posibile ulcerații;
 • leziune roșiatică ce nu se vindecă;
 • o leziune roșiatică ce se dezvoltă treptat.

Carcinomul scuamos se poate dezvolta dintr-o formațiune precanceroasă, numită keratoză actinică. Semnele și simptomele keratozei actinice includ: formațiune cu aspect roșiatic, dur, uscat, solzos, mâncărimi sau senzație de arsură la nivelul acestuia.

Carcinomul scuamos din celulele precoce apare ca un punct mic, de la roz până la roșu. În timp, leziunea devine mai mare și mai profundă. În cele din urmă, centrul carcinomului scuamos poate prezenta ulcerații și poate sângera.

Cauze și factori de risc carcinom cu celule scuamoase

Riscul de apariție a carcinomului scuamos crește dacă aveți oricare dintre următorii factori de risc:

 • Trasaturi fizice specifice: piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat;
 • Istoricul de expunere prelungită la radiații solare (inclusiv solar) și istoricul de arsuri solare. Atenție! Efectele se cumulează în timp!
 • Fumatul – expunerea la fumul nociv al tutunului poate crește riscul de cancer de piele.
 • Diagnosticul de keratoză actinică - O leziune precanceroasă a pielii, cum ar fi keratoza actinică sau boala Bowen, crește riscul de carcinom al celulelor scuamoase ale pielii.
 • Administrarea de medicamente ce suprimă activitatea sistemului imunitar - Persoanele cu sistem imunitar slăbit au un risc crescut de cancer de piele. Aceasta include persoanele care au leucemie sau limfom și cei care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi cei care au suferit transplanturi de organe.
 • Infecția cu virusul papiloma uman (HPV).
 • Dacă ați avut carcinom cu celule scuamoase ale pielii odată, sunteți mult mai predispus să dezvoltați boala din nou.
 • Afecțiuni cum ar fi: xeroderma pigmentosum, epidermoliza buloasă sau albinism, care cauzează o sensibilitate extremă la lumina soarelui, au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele.

Cele mai multe carcinoame scuamoase sunt cauzate de razele ultraviolete (UV) de la soare sau solar. Istoricul de arsuri solare în copilărie sau la adolescență crește riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase ale pielii ulterior în viață. Arsurile la vârsta adultă sunt, de asemenea, un factor de risc.

CREMĂ PENTRU TRATAREA ERUPȚIEI ACNEIFORME. Zattara

Zattara este o cremă protectoare care contribuie la accelerarea vindecării roșeții pielii și a rash-ului acneiform cauzate de terapiile anticancerigene.

Despre Zattara >
zattara

Tipuri de cancere de piele

Pentru a înțelege carcinomul scuamos trebuie să cunoaștem tipurile de cancere de piele și celulele în care se dezvoltă acestea. Pielea are mai multe straturi. Stratul exterior de protecție a pielii este cunoscut sub numele de epidermă. Epiderma este alcătuită din celule scuamoase, celule bazale și melanocite:

 • Celulele scuamoase: sunt celule plate din partea exterioară a epidermei.
 • Celule bazale: se află în partea inferioară a epidermei, numită stratul bazal celular.
 • Melanocite: aceste celule produc pigmentul maro, numit melanină, care conferă pielii culoare. Melanina acționează ca agent de protecție solară naturală a corpului, protejând straturile mai profunde ale pielii de unele dintre efectele nocive ale soarelui. Pentru majoritatea oamenilor, atunci când pielea este expusă la soare, melanocitele produc mai mult pigment, cauzând bronzarea sau închiderea pielii la culoare.

Principalele tipuri de cancer de piele sunt carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular și melanomul malign.

 • Carcinomul scuamos - Se dezvoltă adesea pe zone ale corpului care sunt expuse frecvent la radiații UV, cum ar fi fața, mâinile și urechile. În unele cazuri, poate apărea în alte zone ale corpului.
 • Carcinomul bazal celular - Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul bazal celular este cel mai frecvent tip de cancer. Se dezvoltă pe zone expuse la razele UV, în special la nivelul feței și gâtului. Acest tip de cancer tinde să crească încet și se răspândește în alte părți ale corpului.
 • Melanomul - Atunci când cancerul se dezvoltă în melanocite, această afecțiune este cunoscută sub numele de melanom malign.

Diagnostic carcinom cu celule scuamoase

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica carcinomul scuamos includ:

Examenul fizic - Medicul va adresa o serie de întrebări privind istoricul dumneavoastră de sănătate și vă va examina pielea pentru a depista semne de carcinom scuamos. Se vor adresa și întrebări privind debutul simptomelor, dacă leziunea produce dureri sau prurit, dacă sângerează. De asemenea, veți fi întrebat privind istoricul de arsuri solare și expunere la soare. Împreună cu un examen fizic standard, unii dermatologi folosesc o tehnică numită dermatoscopie (cunoscută și sub denumirea de dermoscopie, microscopie epiluminescență sau microscopie de suprafață) pentru a vedea formațiunile de pe piele mai clar.

Biopsie sau prelevarea unei probe de țesut -  Pentru a confirma un carcinom scuamos, medicul va folosi un instrument pentru a preleva o parte sau toată leziunea suspectă a pielii (biopsie). Țesutul este trimis la un laborator pentru examinare. Majoritatea cancerelor de piele sunt depistate deoarece pacientul identifică o leziune suspectă. Dacă biopsia elimină întreaga tumoră, adesea este suficientă pentru a vindeca eventualele cancere bazale și scuamoase ale pielii fără tratament ulterior.

Există diferite tipuri de biopsii ale pielii. Medicul va alege ena pe baza tipului de cancer de piele suspectat. Orice biopsie va lăsa cel puțin o cicatrice mică. Biopsiile de piele se efectuează utilizând un anestezic local care este injectat în regiune cu un ac foarte mic.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Stadializarea cancerului

Există anumite caracteristici care par să crească risucl de răspândire sau reapariție a carcinomului, iar acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru stadializarea carcinoamelor scuamoase. Acestea includ:

 • grosime mai mare de 2 mm;
 • invazia în straturile dermice inferioare sau subcutanate ale pielii;
 • invazia în nervii minusculi din piele;
 • localizarea pe ureche sau pe buză.

După analiza tumorii, nodulilor, metastazelor (dacă este cazul) și a factorilor de risc, cancerul este atribuit uneia dintre cele cinci stadii de carcinom scuamos, care sunt etichetate dela 0 la 4.

Caracteristicile și stadiile carcinomului scuamos sunt:

 • Stadiul 0- carcinomul cu celule scuamoase este numit în această etapă și carcinom in situ, cancerul descoperit în acest stadiu este prezent numai în epidermă (stratul superior al pielii) și nu s-a răspândit mai adânc în derm.
 • Stadiul I - cancerul este mai mic de 2 centimetri, nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau organe din apropiere și are unul sau mai puține caracteristici cu risc ridicat.
 • Stadiul II - cancerul este mai mare de 2 centimetri, nu se răspândește în organele din apropiere sau în ganglionii limfatici, sau poate fi o tumoră de orice dimensiune cu două sau mai multe caracteristici cu risc ridicat.
 • Stadiul III - cancerul s-a răspândit în oasele faciale sau la un nodul limfatic din apropiere, dar nu la alte organe.
 • Stadiul IV - cancerul poate avea orice dimensiune și s-a răspândit (metastazat) la unul sau mai mulți ganglioni limfatici care sunt mai mari de 3 cm, și s-a răspândit în oase sau alte organe.

Gel pentru tratamentul mucozitei orale. Gelclair

Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.

Despre GelClair >
gelclair

Tratament carcinom cu celule scuamoase

Cele mai multe tipuri de cancer de piele cu celule scuamoase sunt depistate și tratate într-o fază incipientă, când pot fi tratate prin metode locale. Carcinoamele scuamoase mici pot fi de obicei vindecate cu aceste tratamente. Cele mai mari sunt mai greu de tratat, iar cele cu creștere rapidă au un risc mai mare de recidivă. În cazuri rare, cancerele celulare scuamoase se pot răspândi în ganglionii limfatici sau în părțile distante ale corpului. Dacă se întâmplă acest lucru, pot fi necesare tratamente cum ar fi radioterapia și / sau chimioterapia.

Intervenția chirurgicală -  Diferitele tipuri de intervenții chirurgicale pot fi utilizate pentru a trata carcinoamele scuamoase.

 • Excizia: efectiv îndepărtarea tumorii, împreună cu o mică regiune din pielea sănătoasă, este adesea folosită pentru a trata carcinoamele scuamoase.
 • Chirurgie și electrodesicație: Această metodă este uneori utilă în tratarea cancerelor mici (mai puțin de 1 cm), subțiri, dar nu este recomandată pentru tumorile mai mari.
 • Chirurgia Mohs: Chirurgia Mohs are cea mai mare rată de vindecare. Este deosebit de utilă pentru carcinoamele scuamoase mai mari de 2 cm cu margini slab definite, pentru cancerele care au reapărut, pentru cancerele care se răspândesc de-a lungul nervilor sub piele și pentru cancerele din anumite zone ale feței sau zonei genitale.

Radioterapia

Terapia cu radiații este adesea o opțiune eficientă pentru pacienții cu cancere mari, în special în zonele în care operația ar fi greu de efectuat (cum ar fi pleoapele, urechile sau nasul) sau pentru pacienții care nu pot efectua o intervenție chirurgicală din alte motive. Nu se utilizează la fel de mult ca primul tratament la pacienții mai tineri din cauza riscului dezvoltării unor probleme pe termen lung. Radioterapia este folosită uneori după intervenție chirurgicală dacă nu a fost eliminat tot cancerul, dacă sunt implicați nervii sau dacă există riscul ca unele celule canceroase să rămână în continuare.

Crioterapia

Crioterapia este folosită pentru unele tipuri de carcinoame scuamoase, mai ales la persoanele care nu pot suferi intervenții chirurgicale, dar nu este recomandată pentru tumorile invazive mai mari sau pentru anumite regiuni ale nasului, urechilor, pleoapelor, scalpului sau picioarelor.

Chimioterapia

Chimioterapia este o opțiune pentru pacienții cu carcinoame scuamoase care s-au răspândit în ganglioni limfatici sau organe îndepărtate. Uneori se combină cu intervenții chirurgicale sau radioterapie.

Terapie cu laser

Un fascicul de lumină intensă afectează leziunile, de obicei cu mici deteriorări ale țesutului înconjurător și cu un risc redus de sângerare, umflare și cicatrizare. Tratamentul cu laser poate fi o opțiune pentru leziuni foarte superficiale ale pielii.

Terapia fotodinamică

Terapia fotodinamică combină medicamente fotosensibilizatoare și lumină pentru tratarea cancerelor superficiale ale pielii. În timpul terapiei fotodinamice, un medicament lichid care face celulele canceroase sensibile la lumină se aplică pe piele. Mai târziu, o lumină care distruge celulele canceroase ale pielii este aplicată pe zonă.

Creme sau loțiuni medicinale

Pentru cancerele foarte superficiale, se pot recomanda creme sau loțiuni care conțin medicamente anti-cancerigene direct pe piele.

SUPLIMENT NUTRIȚIONAL COMPLET FortiCare

FortiCare este un aliment cu destinație medicală specială pentru suportul nutrițional al pacienților oncologici cu pierdere în greutate și stări de cașexie. FortiCare este un supliment nutrițional complet, gata preparat, cu aromă de piersici, bogat în proteine și energie, îmbogățit cu EPA, antioxidanți și fibre. 

Despre FortiCare >
forticare

Prevenţie carcinom cu celule scuamoase

Majoritatea carcinoamelor cu celule scuamoase ale pielii pot fi prevenite.

Pentru a vă proteja:

 • Evitați expunerea la soare în mijlocul zilei (12:00-15:00 mai ales). Programați activități în aer liber pentru alte ore ale zilei, chiar și în timpul iernii sau când este înnorat.
 • Aplicați creme cu factori de protecție solară pe tot parcursul anului. Utilizați un agent de protecție solară cu spectru larg de protecție, SPF de cel puțin 30. Aplicați un strat generos, mai ales pe față și gât și reaplicați din nou la fiecare două ore - sau mai des, dacă înotați sau transpirați.
 • Acoperiți-vă pielea vara cu îmbrăcăminte lejeră, în culori deschise și care să acopere aproape toate zonele, utilizați ochelari de soare și o pălărie cu boruri largi, care oferă o protecție mai mare decât o șapcă. Alegeți ochelarii care blochează ambele tipuri de radiații UV - raze UVA și UVB.
 • Evitați utilizarea solarelor, deoarece pot crește riscul de apariție a cancerului de piele.
 • Verificați-vă pielea în mod regulat și raportați modificările medicului. Examinați-vă pielea adesea pentru a depista formațiuni noi la nivelul pielii sau schimbări în aspectul alunițelor sau pistruilor, cicatricilor sau semnelor de naștere.

Odată pe lună, trebuie să efectuați un autoexaminare pentru a depista semne de cancer de piele. Cel mai bine este să efectuați examenul într-o zonă bine luminată după un duș sau o baie. Utilizați o oglindă și inspectați partea din față a corpului, inclusiv partea din față a gâtului, pieptului (inclusiv sub sânii), picioarele și organele genitale. Cu brațele ridicate, inspectați ambele părți ale corpului, inclusiv axile. Cu cotul îndoit, examinați fața și spatele brațelor, precum și coatele, mâinile, degetele, zona dintre degete și unghiile. Inspectați picioarele, zona dintre degetele de la picioare și unghiile de la picioare. Cu spatele la oglindă și ținând o altă oglindă în față, inspectați partea din spate a corpului, inclusiv partea din spate a gâtului, umerilor, picioarelor și feselor. Examinați scalpul și fața.

Atenție! Orice modificare de aspect, textură sau culoare a unei alunițe trebuie luată în considerare, precum și apariția de noi alunițe sau formațiuni, sau dacă o aluniță sau formațiune produce prurit (mâncărimi), dureri, sângerări sau ulcerații.

Statistici şi prognostic

De obicei, prognosticul pentru tumorile mici care sunt îndepărtate devreme și în mod adecvat este unul bun. Tratamentul este de obicei eficient, iar majoritatea oamenilor prezintă o rată crescută de supraviețuire. Majoritatea carcinoamelor scuamoase afectează numai zona din jurul lor, penetrând țesuturile din apropiere. Cu toate acestea, unele se răspândesc (metastazează) în părțile îndepărtate ale corpului, în vecinătatea pielii și a ganglionilor limfatici și, eventual, la organele din apropiere și pot fi letale.

Tumorile cu diametrul mai mare de 2 centimetri sau care cresc cu adâncimi mai mari de 2 milimetri, dar și cele care apar în apropierea urechilor și buzelor, pe cicatrici sau în jurul nervilor sunt mai predispuse la răspândire. Dacă tumora este tratată înainte de metastaze, persoana este de obicei vindecată. Cu toate acestea, dacă cancerul a metastazat, șansa de a supraviețui în următorii 5 ani, chiar și cu tratament, este de doar 34%.

Cere informaţii!

Stabilirea diagnosticului de cancer poate fi şocant şi te poate afecta emoţional. Iată o serie de întrebări pe care le poţi adresa medicului ca să ştii la ce să te aştepţi în ceea ce primeşte terapia şi recuperarea:

 • Ce tip de cancer am?
 • Care este stadiul cancerului?
 • S-a răspândit la alte regiuni din corp?
 • Voi avea nevoie de mai multe teste înainte de începerea tratamentului? Ce teste?
 • Pot cere o a doua opinie înainte de începerea tratamentului?
 • Cât de grav este cancerul meu?
 • Care sunt şansele de supravieţuire?
Către articole >
diagnostic cancer
informare cancer
Efecte adverse in terapia cancerului

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!