Semne şi simptome care trebuie să ne dea de gândit că am putea avea o boală canceroasă Semne și simptome cancer

De multe ori cancerul se poate dezvolta fără ca semnele să apară, numit şi asimptomatic sau silenţios, cum e de obicei cazul cancerului pancreatic, dar în cele mai multe cazuri apar simptome care trebuie să ne dea de gândit. Multe dintre simptome pot indica o boală şi necesitatea unor metode de diagnostic, dar de multe ori este dificil de asociat cu o canceroasă la prima vedere.

Recunoaşterea semnelor duce la un diagnostic precoce care creşte şansele de vindecare a bolii şi reuşită a tratamentului. Depistarea precoce a cancerului creşte considerabil şansele de supravieţuire.

Speranţa de viaţă este mult mai mare în cazul cancerelor diagnosticate la timp. Un alt motiv este că depistarea precoce minimizează perioada de tratament necesar.

Cuprins:

  1. Ce sunt semnele şi simptomele?
  2. Importanţa recunoaşterii semnelor şi simptomelor
  3. De ce cancerul cauzează simptome?
  4. Simptome generale de cancer

Semnele şi simptome cancer. Cum le recunoaştem?

Semnele şi simptomele sunt semnale de leziune, boală, afectare, semnale care arată că ceva nu funcţionează bine în organism.

Un semn este un semnal văzut de altcineva, inclusiv un membru al familiei sau medic, ca febra, respiraţia rapidă, sunete anormale pulmonare etc. Un simptom este un semnal identificat şi acuzat de pacientul însăşi, dar dificil de cuantificat de altcineva, ca slăbiciune, durere, scurtarea respiraţiei.

Un singur semn sau simptom nu este de obicei suficient pentru a stabili un diagnostic, fiind nevoie de o analiză a tuturor semnelor şi de investigaţii pentru a stabili un diagnostic concret.

Importanţa recunoaşterii semnelor şi simptomelor

Recunoaşterea semnelor duce la un diagnostic precoce care creşte şansele de vindecare a bolii şi reuşită a tratamentului. Depistarea precoce a cancerului creşte considerabil şansele de supravieţuire.

Speranţa de viaţă este mult mai mare în cazul cancerelor diagnosticate la timp. Un alt motiv este că depistarea precoce minimizează perioada de tratament necesar.

În unele cazuri, doar intervenţia chirurgicală este necesară pentru stadiile incipiente, dar după ce progresează boala, e necesară şi chimioterapia, radioterapia sau alte terapii anticancerigene.

Ignorarea simptomelor poate întârzia diagnosticarea!

În ciuda depistării unor semne anormale, multe persoane amână vizita la medic. Sunt multe motive pentru acest lucru, unul fiind dat de dificultatea de a accepta că am putea o astfel de boală, mai ales dacă avem o viaţă sănătoasă. Apare teama, anxietatea, îngrijorarea. În alte cazuri asociem prea multe simptome cu boala, şi apare ipohondria. Alţii cred că este prea târziu pentru tratament oricum şi îşi acceptă boala fără un diagnostic chiar. Alţii merg la medic în general doar când simptomele sunt extrem de grave, ca situaţiile de urgenţă, când de multe ori este prea târziu pentru un tratament eficient, iar alţii nu îşi permit din punct de vedere financiar un consult medical.

De ce cancerul cauzează simptome?

Cancerul este o boală cauzată de funcţionarea anormală a unei celule, astfel că se dezvoltă într-un mod necontrolat. Cu cât cancerul se dezvoltă, poate cauza simptome asociate cu zona unde se află.

Cancerele pot cauza simptome în diverse moduri. Unele cancere produc simptome în funcţie de localizarea lor, cum sunt tumorile cerebrale care pot cauza migrene, sau cancerele ovariene care pot cauza balonare.

Severitatea este de obicei în legătură cu dimensiunea tumorii, pot cauza simptome în funcţie de nivelul invaziei ţesuturilor şi strcuturilor din jur, în funcţie de nervii presaţi etc. Pot cauza şi simptome generale, ca oboseală, scădere în greutate, senzaţie generală de rău din cauza modificărilor metabolice produse de tumoră. Dacă este vorba de o metastază, simptomele pot să apară în zone variate ale corpului.

Cu cât cancerul se dezvoltă, poate să apese pe organe, vase de sânge sau nervi, presiune care cauzează anumite simptome.

Unele cancere pot produce simptome ca febră, oboseală sau scădere în greutate, deoarece celulele canceroase consumă din energia organismului sau eliberează substanţe care modifică modul în care organismul produce energie din alimentele ingerate.

Unele cancere produc simptome individualitate pe baza compuşilor produşi sau secretaţi, simptome care se referă la sindroamele paraneoplazice, putând prezenta simptome cauzate de acţiunea unor compuşi. De exemplu, unele cancere pulmonare produc o substanţă cu acţiune similară cu a hormonului care creşte nivelul calciului din sânge. Simptome de hipercalcemie ca dureri musculare, pot fi astfel primul simptom al cancerului.

simptome cancer

La ce sa fii atent! Simptome cancer - generale

Sunt o serie de simptome comune şi generale ale cancerului, care pot fi, în schimb, şi cauza unor alte boli sau chiar un simptom banal fără cauză patologică.

De cele mai multe ori, însă, aceste simptome indică o problemă benignă, dar este important să ţinem cont de ele. Mai exact, durerea de spate poate fi un simptom precoce al cancerului, dar cel mai probabil este cauzat de alinierea greşită a coloanei, postură incorectă sau de statul şi dormitul într-o poziţie inconfortabilă.

Aceste simptome includ: (click pe fiecare simptom pentru detalii)

Scăderea în greutate fără un motiv, numită şi „scădere inexplicabilă în greutate”, adică mai mult de 4-5 kg sau mai mult într-un timp scurt  poate fi un semn de cancer.

O scădere inexplicabilă în greutate poate fi primul semn al cancerului, cum ar fi de pancreas, stomac, esofag sau plămâni.  Apare deoarece poate modifica activitatea metabolică a organismului şi poate creşte necesarul caloric zilnic.

Cancerul de colon poate face ca persoana în cauză să prezinte saţietate multe prea repede. Alte cancere pot interfera cu aportul alimentar din cauza simptomelor ca greaţă sau dificultăţi de înghiţire, iar  alterori persoanele nu simt nevoia de a mânca, nu se simt în stare să mănânce.

Sindromul de caşexie canceroasă inlude scăderea în greutate şi pierderea forţei musculare, şi nu doar că este un simptom al cancerului, dar este şi o cauză directă a decesului în rândul unui procent dintre pacienţii cu cancer.

Este important să efectuezi periodic teste şi analize medicale pentru verificarea stării de sănătate, să te prezinţi la medic pentru semnele şi simptomele care pot indica o problemă de sănătate.

De asemenea, medicii recomandă auto-examinarea, identificarea semnelor ca sângerări, scurgeri, urină sau fecale de culoare sau consistenţă diferită sau cu scurgeri de sânge etc.

Este importantă analiza pielii şi a aluniţelor, autoexaminarea sânilor petru identificarea posibililor noduli, autoexaminarea testiculelor sau a altor regiuni ale corpului.

Luptăm împreună! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

https://cancer360.ro/diagnostic-cancer/

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

https://cancer360.ro/informare-cancer/

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

https://cancer360.ro/tratament-cancer/efecte-adverse/

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer

Referințe: