Proteina C Reactivă – tot ce trebuie să ştii

proteina C reactiva CRP

Proteina C reactiva este o proteina plasmatica, un reactant al fazei acute, ce creste atunci cand e prezenta inflamatia in organism. Iata care sunt valorile normale si cand se recomanda testarea acestei proteine.

CUPRINS:

1. Ce este proteina C reactiva?
2. Cand se recomanda aceasta analiza?
3. Proteina C Reactiva: Valori normale
4. Proteina C Reactiva: Valori crescute – cauze
5. Proteina C Reactiva: Valori scazute – cauze
6. Analiza CRP in cancer

Ce este proteina C reactiva?

Proteina C reactiva (CRP) este o substanta produsa de ficat ca raspuns la inflamatie. Alte variante pentru CRP sunt proteina C-reactiva de inalta sensibilitate (hs-CRP) si proteina C-reactiva ultra-sensibila (us-CRP). Un nivel ridicat de CRP in sange este un marker al inflamatiei. Cauza poate fi data de o varietate de afectiuni, de la infectie pana la cancer.

Cresterile CRP sunt nespecifice si pot fi utile pentru detectarea proceselor inflamatorii sistemice si nu numai. De asemenea, sunt utile pentru a evalua tratamentul infectiilor bacteriene cu antibiotice, pentru a determina prezenta complicatiilor postoperatorii intr-un stadiu incipient, cum ar fi ranile infectate, tromboza si pneumonia etc.

Inflamatia este modalitatea corpului de a proteja tesuturile in caz de leziune sau infectie. Poate provoca durere, roseata si umflare in zona ranita sau afectata. Unele afectiuni autoimune si boli cronice pot provoca, de asemenea, inflamatii.

proteina C reactiva

Testarea proteinei C reactive

Un test CRP masoara nivelul proteinei C-reactive din organism. Nivelurile ridicate apar atunci cand exista inflamatie sau infectie. Un test al proteinei C reactive de inalta sensibilitate (hs-CRP), care este mai sensibil decat un test standard, poate fi utilizat si pentru a evalua riscul de a dezvolta boala coronariana, o afectiune in care arterele inimii devin ingustate.

Cand se recomanda aceasta analiza?

Nivelul de CRP este adesea masurat la pacientii cu boli inflamatorii, cum ar fi unele forme de artrita si boli autoimune sau in bolile inflamatorii ale intestinului. Este utilizat pentru a evalua cat de activa este inflamatia si pentru a monitoriza tratamentul. Proteina C reactiva este de asemenea utilizata pentru a monitoriza pacientii dupa operatie sau alte proceduri invazive, pentru a detecta prezenta unei infectii in perioada de recuperare.

Un alt test de sange care este adesea indicat impreuna cu un test CRP este cunoscut sub numele de rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH), care cauta si inflamatia.

Un test CRP poate fi utilizat pentru a gasi sau monitoriza conditiile care provoaca inflamatii. Acestea includ:

 • infectii bacteriene, cum ar fi sepsis, o afectiune severa si uneori care poate pune viata in pericol;
 • o infectie fungica;
 • boala inflamatorie intestinala;
 • o boala autoimuna;
 • o infectie a osului numita osteomielita etc.

Este posibil sa se recomane acest test daca aveti simptome ale unei infectii bacteriene grave. Printre simptomele prezente se numara:

 • febra;
 • frisoane;
 • respiratie rapida;
 • frecventa cardiaca rapida;
 • greata si varsaturi.

CRP si riscul de boli cardiace

Testarea CRP de inalta sensibilitate (hs-CRP), pe langa testul clasic CRP, masoara cantitati foarte mici de CRP in sange si este de obicei utilizata pentru a evalua riscul de a dezvolta boala coronariana, o afectiune cauzata de ateroscleroza (ingrosarea arterelor).

Studiile au indicat ca un nivel ridicat de CRP poate fi legat de un risc crescut de atac de cord. Testul hs-CRP este in general recomandat doar pentru persoanele care prezinta un risc intermediar de boala cardiaca, care este definit ca risc de 5-10% de atac de cord in urmatorii 10 ani. Acest risc este calculat prin analiza completa a istoricului familial, starea de sanatate si obiceiurile ce tin de stilul de viata.

De retinut si ca un nivel ridicat de CRP nu inseamna neaparat ca riscul de boli cardiace este totusi mai mare.

Testul CRP – test general, nu specific

Testarea CRP nu e suficient de specifica pentru a diagnostica o anumita boala. Mai degraba, aceasta proteina este un marker general al infectiei si inflamatiei care avertizeaza medicii ca testarea si tratamentul suplimentar pot fi necesare. Este posibil sa se recomande acest test pentru a verifica daca exista inflamatie in corp din cauza unei infectii sau a unei boli inflamatorii cronice sau pentru a evalua riscul de a dezvolta boli de inima. Desi acest test poate detecta inflamatia, nu arata unde se produce inflamatia sau ce o provoaca. Din acest motiv, este considerat un indicator general, nu un test specific.

Proteina C Reactiva: Valori normale

proteina c reactiva valori normale

Valori de referinta pentru proteina C-reactiva (CRP) la indivizii sanatosi  sunt mai mici de 0,8-3 mg/l. Valorile crescute sunt in concordanta cu un proces inflamator acut.

Dupa debutul unui raspuns in faza acuta, concentratia serica a CRP va creste rapid (in 6-12 ore si maximele la 24-48 ore) si in mod extensiv. Un test CRP nu explica de fapt cauza sau localizarea inflamatiei. Asadar, daca rezultatele nu sunt normale, medicul va recomanda mai multe teste pentru a vedea de ce aveti inflamatie. Un nivel de CRP mai mare decat normal nu inseamna neaparat ca aveti o afectiune medicala care necesita tratament. Exista si alti factori care pot creste nivelul de CRP. Acestia includ fumatul, obezitatea si sedentarismul.

Proteina C Reactiva: Valori crescute – cauze

Nivelul crescut de proteina C reactiva in sange sugereaza o infectie acuta sau o inflamatie – majoritatea infectiilor si inflamatiilor duc la niveluri de CRP de 3-5 mg/l pentru semne de inflamatie si peste 10 mg / L pentru infectii severe. Pentru un test CRP standard, o citire normala este mai mica de 10 miligrame pe litru (mg / L). Un rezultat al testului care arata un nivel de CRP mai mare de 10 mg / L este un semn al unei infectii grave, traumatisme sau boli cronice, care probabil necesita testari suplimentare pentru a determina cauza.

Proteina C reactiva si infectiile

Medicul poate recomanda testarea proteinei C reactive daca suspecteaza o infectie fungica sau o infectie bacteriana severa ca tuberculoza, sepsis sau pneumonia. Testul nu arata localizarea infectiei sau cauzele, dar poate oferi indicii daca exista suspiciune de infectie severa. Poate fi testata si dupa finalizarea tratamentului pentru a vedea daca inflamatia mai e prezenta sau daca tratamentul a fost de succes.

Proteina C reactiva si boala inflamatorie cronica

In caz de boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoida (RA), boala inflamatorie intestinala (IBD) si lupus, medicul poate utiliza testul CRP pentru a evalua cat de eficient este un tratament specific si pentru a monitoriza orice perioade de aparitie a bolii. In cazul bolilor inflamatorii, este posibil un nivel scazut al CRP, dar nu indica neaparat ca nu exista nicio inflamatie.

Testul poate fi facut si daca sunt suspectate alte boli inflamatorii pe baza unor simptome ca oboseala, febra, pierdere in greutate.

Alte cauze pot fi arsuri sau unele forme de cancer.

CRP crescut si bolile de inima

proteina c reactiva si bolile de inima

Se considera ca exista o corelatie intre nivelurile ridicate de CRP si o probabilitate crescuta de atac de cord sau accident vascular cerebral. Medicii pot comanda acest test impreuna cu alte teste pentru a evalua riscul de boli de inima sau accident vascular cerebral. Exista, de asemenea, noi cercetari care sugereaza ca CRP poate fi folosit ca predictor in rezultatele de sanatate legate de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Nivelurile ridicate de CRP pot avea un rol important in identificarea persoanelor care ar putea avea nevoie de monitorizare mai atenta sau de tratament mai intensiv dupa atacuri de cord sau proceduri cardiace. Nivelurile de CRP pot fi de asemenea utile pentru depistarea celor cu risc de boli de inima, in cazul in care nivelul de colesterol independent nu poate fi util.

Factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor de inima includ:

 • diabet;
 • hipertensiune arteriala;
 • colesterol ridicat;
 • fumatul;
 • alimentatia nesanatoasa;
 • sedentarism;
 • consum excesiv de alcool;
 • exces ponderal;
 • istoric familial de boli de inima.

hs-CRP si riscul de boli cardiace

Pentru un test hs-CRP pentru a evalua riscul de boala cardiaca, nivelurile actuale de risc utilizate includ:

 • Risc mai mic – un nivel hs-CRP mai mic de 2,0 miligrame pe litru (mg / L).
 • Risc mai mare – un nivel hs-CRP mai mare de 2,0 mg / L.

Aceste niveluri de risc nu sunt o masura definitiva a riscului, deoarece indicatorul ideal al nivelului ridicat de CRP nu este clar definit. De asemenea, deoarece nivelurile CRP ale unei persoane variaza in timp, se recomanda media a doua teste, facute in mod ideal la doua saptamani distanta intre ele, pentru a determina riscul de boala coronariana. Daca se face un test hs-CRP pentru a verifica afectiunile cardiace, este posibil ca medicul sa solicite un test de colesterol in acelasi timp.

Factori care pot influenta rezultatele

O gama larga de conditii poate creste usor nivelurile de CRP. Anumiti factori pot face dificila interpretarea nivelurilor de CRP:

 • Medicamente – Medicamentele care reduc inflamatia in organism, cum ar fi unele medicamente care reduc colesterolul (statine) si antiinflamatoarele nesteroidiene specifice (AINS), pot scadea nivelul CRP.
 • Leziuni sau infectii minore – Aceste conditii pot creste temporar nivelurile de CRP si pot ascunde alte afectiuni potentiale, cum ar fi diabetul sau boala intestinului inflamator.
 • Afectiuni cronice – Problemele medicale care provoaca inflamatii persistente, inclusiv boli autoimune, pot masca alte cauze posibile ale problemelor cardiace, cum ar fi infectia minora.
 • Niveluri de estrogen – Medicamentele pe baza de estrogen, cum ar fi pilulele anticonceptionale si medicamentele de substitutie hormonala pot creste nivelul CRP.
 • Sarcina – Sarcina poate  creste nivelul CRP.

De obicei, un medic va recomanda un test CRP alaturi de alte teste pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate a unei persoane. Acest lucru ii va permite sa ia in considerare o serie de factori medicali. De asemenea, un medic poate  dori sa repete testul pentru a vedea cum se modifica nivelurile de CRP in timp inainte de a face un diagnostic. Cu toate acestea, indiferent de alti factori externi, nivelurile de CRP peste 10 mg / L vor indica de obicei o problema inflamatorie de baza.

Proteina C Reactiva: Valori scazute – cauze

Daca nivelul CRP din sange scade, inseamna ca starea se imbunatateste si se reduce inflamatia.

Analiza CRP in cancer

Proteina C reactiva a fost asociata cu unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de colon. Unele cercetari sugereaza ca un nivel crescut al proteinei in sange a fost asocuat cu anumite tipuri de cancere colorectale. Poate fi considerata un marker tumoral, pentru ca poate avea valori mari atunci cand alti markeri tumorali sunt in limite normale.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Epidemiology (2011) sugereaza ca nivelurile crescute de hs-CRP au fost asociate cu un risc de cancer mai mare, studiul fiind realizat pe un esantion de peste 80.000 pacienti. Studiul a dus la ipoteza unei legaturi intre inflamatia cronica si cancer.

Referinte:

(1) What Is a C-Reactive Protein Test?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/c-reactive-protein-test#1
(2) C-reactive protein test, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228
(3) C-Reactive Protein Test, link: https://www.healthline.com/health/c-reactive-protein
(4) What does it mean if you have a high C-reactive protein?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322138.php
(5) High-Sensitivity C-Reactive Protein and Cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899404/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

24 Comments on “Proteina C Reactivă – tot ce trebuie să ştii”

 1. Am și eu o întrebare legata de proteina c reactiva test cantitativ este 12, 22mg/la întrebarea mea este am cancer și Cum se manifesta?

 2. Buna ziua. valori PT TIMP 17.2 , INR 1.5 , ACTIVITATE DE PROTROMBINA 55.67
  CRP hs 20.44 mg/L

 3. buna ziua ! in urma analizelor s-a depistat C R P -5.8 PUTETI SA-MI EXPLICATI SITUATIA SI CE AS PUTEA FACE MAI DEPARTE/ MULTUMESC.

  1. PCR 82,6 mg/l
   VSH 20 mm/ora.
   Alta clinica nu este. Ce ne sugerați? Ce investigații sa mai facem?
   Va multumesc!

   1. Buna ziua,

    Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
    Toate informații referitoare la sănătate, sport, domeniul medical și la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului sau farmacistului dumneavoastră. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.
    Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

    Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 4. In urma unor analize de rutina, nu am nici un simptom, a rezultat Proteina C reaciva 20,27. In afara colesterolului care este mult peste limite, toate analizele sunt bune. Nu stiu ce sa cred. Din cele citite, nivelul este foarte mare, la ce sa ma astept, ori unde sa caut?

 5. Buna Ziua am si ieu o antrebare nu prea anteleg ce anseamna crp pozitiv al am si ieu si baiatul de 6 ani va multumesc

 6. Am făcut testul la CRP in Octombrie si era 6.93 mg/L. Acum in Aprilie am făcut și a ieșit 11. 57 mg/L.
  Cit de grav este ?

 7. CRP 0.468 mg/dl, vsh. 1h este 9 .dacă sunt valorile asta mari și am avut infarct miocardic 2012 și au pus stent .Multumesc frumos.

 8. Buna ziua am facut analiza la proteina C reactiv cantitativ si a iesit 211.74mg/l ce inseamna asta. Am probleme cu fierea si am facut febra si frisoane aveam dureri mari in spate burta mai ales partea dreaptă. Mi-a gasit canalul foarte dilatat dar nu se vede nimic .

 9. Bună ziua!
  Numele meu este Daniela Ruxăndroaia.
  Am HLA B27 pozitiv.
  Factorul reumatoid era în decembrie 2019 – 16,3 iar acum este 17,7.
  CRP-ul era în decembrie 2019 – 12,7 iar acum la CRP scrie CRP-aglutinare iar în dreptul rezultatului scrie „Absentă” iar dedesupt (<6)… de ce nu mai este specificată o valoare ca anul trecut? … iar la intervalul de referință scrie "absentă (<6mg/L).
  Menționez că am predispoziție pentru poliartrita reumatoidă și în momentul de față am și dureri la articulații.
  Ce înseamnă acel aglutinare scris lângă CRP?
  Vă mulțumesc!

 10. I n urma analizelor a rezultat proteina C reactiva cu nivelul de 28,6 ,pt. sotul meu , ve inseamna si ce trebuie facut?

 11. BUNA ZIUA .PROTEINA C REACTIVA A IESIT 8,67 IN URMA ANALIZELOR. CE TB. FACUT MAI DEPARTE?Multumesc.

 12. Buna ziua -Bleahu Anisoara 73 ani . In urma unor analize anuale a rezultat – Proteina C reactiva (determinare cantitativa ) = 80,61 mg/L ; VSH = 52 mm/ora .Restul toate analizele au ieșit in limite normale ,fac mențiunea ca sint Diabetica tip 2 de 20 de ani ,un reumatism acut ,nu am probleme cu inima .Unde și la ce medic de specialitate m-a pot adresa pentru investigatii mai profunde .

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale, nici nu înlocuiesc recomandările medicului sau farmacistului dumneavoastră. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 13. Proteina C reactiva este de 11 și VSH 103 …Ma trimis acasă fără nici un tratament și sa fac ecografie. Am reușit sa fac și doune ca se vede ceva la fiere,chist sau altceva ce nu se vede bine…55 ani,menopauză de 3 ani.

 14. Bună ziua ,
  În urma unei stări de febră 39, frisoane, vărsături, dureri de cap, am mers în urgenta și mi s-au făcut o serie de analize.
  Am CRP 82.96 și Leucocitele crescute putin . Nu fumez, nu am diabet, nu ma știu cu alte boli decât cu tiroidiana autoimuna, cu tratament eutirox 50 mg. Am 58 ani. Care sunt cauzele CRP – crescut. Medicul mi-a dat antibiotic 7 zile + alte medicamente. Ce analize ar trebui sa fac după tratament?

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *