Carcinom – Tot ce trebuie să ştii despre acest tip de cancer

carcinom

Află totul despre carcinom – un tip de cancer care se formează la nivelul epiteliului și țesutului care căptuşește organelor interne.

În stadiile incipiente, carcinomul este identificat ca un cancer în stadiu 0, sau carcinom in situ, deoarece se găsește numai în stratul de piele unde s-a format. Carcinomul poate să apară și să se răspândească în orice parte a corpului.

Cuprins:

  1. Ce este carcinomul?
  2. Tipuri
  3. Cauze și factori de risc pentru carcinoame
  4. Diagnosticarea carcinoamelor
  5. Tratamentul carcinoamelor

Ce este un carcinom?

Corpurile noastre sunt alcătuite din miliarde de celule. Celulele sunt atât de mici, încât le putem vedea doar la microscop. Aceste celule se grupează pentru a forma țesuturi și organe, care se aseamănă, dar variază din multe puncte de vedere, având funcţii diferite. Cancerul poate fi grupat în funcție de tipul de celule în care se formează cancerul. Sunt 5 tipuri principale de cancere:

  • Carcinomul – cancerul care se formează în piele sau în țesuturile care căptușesc organele interne. Există subtipuri diferite, incluzând adenocarcinomul, carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule de tranziție.
  • Sarcomul – acel cancer care se formează în țesuturile conjunctive sau de susținere cum ar fi oasele, cartilajul, grăsimea, mușchii sau vasele de sânge.
  • Leucemia – cancer care se formează în țesutul care formează sângele, cum ar fi măduva osoasă și duce la producerea de celule anormale în sânge.
  • Limfomul și mielomul – cancere care se dezvoltă în celulele sistemului imunitar.
  • Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării – acestea sunt cunoscute sub numele de cancere ale sistemului nervos central.

Carcinoamele încep în țesuturile epiteliale. Acestea acoperă exteriorul corpului ca pielea. De asemenea, acoperă și organele din interiorul corpului, cum ar fi organele sistemului digestiv, și căptușesc cavitățile corpului, cum ar fi interiorul cavității toracice și cavitatea abdominală.

În general, carcinomul se formează la nivelul celulelor epiteliale și care căptușesc organele interne. Este un țesut tumoral derivat din celulele epiteliale. Carcinomul este cea mai frecventă formă de cancer. Se pot răspândi în alte părți ale corpului sau pot fi limitate la locul primar. Putem vorbi de carcinom in situ, un cancer incipient care este limitat la stratul de țesut unde a început și nu s-a răspândit în țesutul din jur sau în alte părți ale corpului, sau carcinom invaziv, care s-a răspândit dincolo de stratul de țesut primar la țesuturile din jur.

Ce este un carcinom

Tipuri de carcinom

Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer. Există diferite tipuri de celule epiteliale și acestea se pot dezvolta în diferite tipuri de carcinom.

Carcinomul poate fi de următoarele tipuri:

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase pornește din celulele scuamoase. Acestea sunt celulele plate, care  se găsesc în zone precum pielea sau căptușeala gâtului sau a esofagului. Carcinomul cu celule scuamoase este cel de-al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele. Celulele canceroase se dezvoltă din celule plate, scuamoase, care sunt celulele primare care formează stratul cel mai extern al pielii, epiderma. Celulele canceroase celulare cresc de obicei lent și este mai puțin frecvent ca acestea să se răspândească sau să formeze metastaze, dar este mai probabil ca acestea să invadeze țesutul gras sub piele sau să se răspândească în jur.

Adenocarcinom

Adenocarcinoamele se formează în celulele glandulare numite celule adenomatoase. Celulele glandulare produc fluide pentru a menține țesuturile umede. Adenocarcinomul începe în celulele secretoare sau glandulare ale corpului. Celulele glandulare sunt o parte a țesutului care reglează funcţiile unor anumite organe interne. Aceste celule creează și eliberează substanțe în organism, cum ar fi sucuri digestive sau mucus. Adenocarcinoamele se găsesc cel mai adesea în sân, colon, plămân, pancreas și prostată.

Carcinom cu celule tranzitorii

Celulele tranzitorii sunt celule care se pot întinde pe măsură ce un organ se extinde. Ele formează țesuturi numite epiteliu tranzitoriu. Un exemplu este mucoasa vezicii urinare. Cancerul care se formează în aceste celule se numește carcinom cu celule tranzitorii.

Carcinom bazal-celular

Celulele bazale formează cel mai adânc strat de celule ale pielii. Cancerul care se formează în aceste celule se numește carcinom bazal. Carcinomul cu celule bazale este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Celulele canceroase se dezvoltă în stratul bazal al pielii sau în partea inferioară a epidermei. De obicei, cancerele celulare bazale se dezvoltă lent și este rar ca acestea să se răspândească sau să metastazeze la ganglionii limfatici din apropiere sau chiar din zone mai îndepărtate ale corpului.

Carcinomatoza apare atunci când un carcinom s-a răspândit în tot corpul sau când un cancer s-a răspândit într-o regiune distantă a corpului. Un tip specific de carcinomatoză este carcinomatoza peritoneală. Acest tip de carcinomatoză apare atunci când un cancer metastazează și se răspândește din tractul gastro-intestinal și de la nivelul ovarelor în peritoneu.

Carcinomul in situ

Carcinomul in situ definește acel cancer în care apar celule anormale care nu s-au răspândit dincolo de locul unde s-au format inițial. Cuvintele „in situ” se traduc prin „la locul său original”.

Aceste celule in situ au potențialul de a deveni celule canceroase și de a se răspândi în alte locații din apropiere. Alte denumiri pentru carcinom in situ sunt cancerul în stadiu 0, cancer non-invaziv sau cancer preinvaziv.

În aproape toate tipurile de cancer, detectarea precoce este asociată cu un succes mai mare al tratamentului. Când se depistează celule pre-canceroase, se recomandă ca acestea să fie îndepărtate pentru a preveni cancerul.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de carcinom in situ sunt:

  • carcinomul in situ al vezicii urinare – se pare că aproximativ 3% dintre toate cazurile de cancere de vezică urinară încep dintr-un carcinom in situ.
  • carcinom cervical in situ
  • carcinom ductal in situ (CDIS) – se formează în canalele lactifere
  • carcinom scuamos in situ sau boala Bowen – un tip de cancer de piele incipient etc.

Chirurgia este recomandată în majoritatea cazurilor pentru un carcinom in situ. Medicii vor recomanda adesea îndepărtarea celulelor precanceroase pentru a preveni transformarea acestora în cancer și pentru a reduce probabilitatea de răspândire a acestora.

Prin tratarea celulelor înainte de a deveni canceroase și de a se răspândi, o persoană va avea în mod clar un risc mai redus de a dezvolta o formă de cancer gravă și cresc considerabil șansele de supraviețuire.  De aceea, e esențial să se efectueze investigații și screening-uri periodice pentru a depista la timp eventualele afecțiuni pre-canceroase.

Carcinomul in situ este termenul ce descrie astfel un carcinom localizat mic, care nu a trecut prin membrana epitelială de bază. Acest tip de carcinom este pre-invaziv, dar nu pre-malign. Carcinomul in situ aproape și continuă să crească și să progreseze până se se infiltreze și să penetreze membrana bazală sau alte structuri. Odată ce membrana bazală sau alte structuri sunt penetrate, aceste leziuni nu mai sunt considerate carcinom in situ, ci carcinoame invazive. Ratele de vindecare pentru carcinom in situ pot fi de 100% dacă leziunile pot fi îndepărtate prin rezecție chirurgicală, crioterapie, ablație laser sau alt tratament local înainte de metastazare.

Cauze și factori de risc pentru carcinoame

Cauze și factori de risc pentru carcinoame

Carcinoamele afectează oameni de toate vârstele, genurile și etniile. Există diferiți factori de risc pentru diferite carcinoame. Unii dintre acești factori de risc includ:

Organele cele mai afectate de carcinoame sunt:

  • plămânii
  • sânii
  • prostata
  • colonul și rectul
  • pancreasul

Diagnosticarea carcinoamelor

Diagnosticarea unui carcinom poate implica oricare dintre următoarele teste:

  • O biopsie – prin prelevarea unei probe de țesut sau a unui eșantion de celule din corp pentru a vedea dacă acestea conțin celule canceroase și zona unde au apărut acestea.
  • Teste de sânge, inclusiv o hemoleucogramă completă, testarea proteinelor din sânge, testarea markerilor tumorali sau teste de identificare a celulelor tumorale circulante.
  • Teste de imagistică, inclusiv radiografii, scanări CT, RMN, ecografii, mamografii, colonoscopii etc.

Tratamentul carcinoamelor

Tratamentul carcinoamelor

Tratamentul carcinomului diferă în funcție de tipul și locația acestuia. Posibilele tratamente includ:

În funcție de tipul de cancer, carcinomul poate fi tratat prin îndepărtarea chirurgicală a țesutului canceros, precum și a unor țesuturi înconjurătoare. Metodele chirurgicale minim invazive pot ajuta la reducerea timpului de vindecare și la reducerea riscului de infecție după intervenție chirurgicală. Se intervine deseori pentru tratarea simptomelor, care pot include dureri, afectarea apetitului, greață, oboseală. În general, se intervine inițial prin intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumora și pentru a preveni răspândirea cancerului. Există în prezent diferite tehnologii medicale moderne ce facilitează intervențiile chirurgicale, care permit îndepărtarea cu precizie a tumorii și păstrarea a cât mai mult țesut sănătos.

Terapia cu radiații sau radioterapia poate fi utilizată în asociere cu chirurgia și / sau chimioterapia. Tehnicile avansate de radioterapie utilizează ghidarea imagistică înainte și în timpul tratamentului pentru a ținti exact tumorile, protejând în același timp țesuturile sănătoase și organele din jur.

Chimioterapia presupune tratarea carcinomului cu medicamente care distrug celulele canceroase, fie medicamente care circulă în tot corpul, fie administrate într-o anumită zonă. În unele cazuri, chimioterapia poate fi utilizată în combinație cu alte tratamente, cum ar fi radioterapia sau chirurgia.

Factorii care pot influența opțiunile de tratament și eficiența tratamentului includ:

  • tipul de cancer;
  • dimensiunea, gradul și stadiul tumorii;
  • viteza cu care celulele canceroase cresc și se divid;
  • localizarea tumorii în organism;
  • cât din tumoră a fost eliminată prin intervenție chirurgicală;
  • vârsta pacientului și starea generală de sănătate;
  • recidiva canceroasă.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Carcinom – Tot ce trebuie să ştii despre acest tip de cancer”

  1. După operație de prestate tomistă ducal laparoscopica3d și la extragerea sondei vezicale la 10 zile am rămas cu pierderea masiva de urina in tipul somnului de 1ora și 15 minute ce este de făcut în continuare pentru diminuarea cat mai mult a cantității de urina in timpul somnului în afara de exercițiile khigel recomandate de medic?

  2. Am fost operata de un un carcinom in situ cervical in urma cu 8 ani.Acum am fost diagnosticata cu un cancer de tiroida .Se poate ca acesta sa aiba legatura cu primul cancer??

  3. Am fost operată acum o lună și două săptămâni la rinichiele drept unde am avut o tumoare de doi centimetri!Tumoarea a fost maligna,dar medicii m-au asigurat că au curățat bine acolo! Întrebarea mea este,cât de repede trebuie să mă prezint la oncolog,pentru alte investigații?MULTUMESC!

  4. Bună seara, am fost operata de carcinom scuamos vulvar, mi-au făcut vulvectomie totala, după 1 an de la operație mia recidivat, ce este de făcut, mulțumesc.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
      Toate informatii referitoare la sanatate, sport, domeniul medical si la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile medicului sau farmacistului dumneavoastra. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
      Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însa nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *