Tratament cancer

Îngrijiri paliative în cancer


Cancerul cauzează simptome, iar tratamentele anticancerigene pot cauza efecte adverse, dificil de gestionat. O parte importantă a îngrijirii şi tratamentului anticancerigen este prevenirea şi ameliorarea unor simptome și efecte adverse. Asigurarea confortului, menținerea calității vieții de la diagnostic la tratament şi mai departe, constituie ceea ce numim îngrijirile paliative. Tratamentul paliativ suplimentează tratamentul medical anticancerigen curativ.

Îngrijirile paliative vizează mai ales ameliorarea simptomelor fizice ca dureri etc., asigurarea suportului emoțional, psihosocial și spiritual etc.

Ce este cancerul și ce sunt îngrijirile paliative?

Cancerul este o boală a celulelor, care sunt elementele de bază ale organismului. Această boală apare când celulele încep să se dividă anormal și se multiplică într-un mod necontrolat. Sunt numeroase tipuri de cancere și fiecare are cauze diferite, se dezvoltă diferit, unele lent, iar altele avansează rapid sau fără predictibilitate. De asemenea, cancerele răspund în moduri diferite la tratamente, iar multe sunt dificil sau imposibil de tratat. Cancerele avansate descriu acele tipuri de cancere care nu pot fi tratate sau există şanse mici de recuperare, putând fi primare sau secundare. Cancerele primare sunt cele care se referă la prima masă de celule tumorale (tumoră) de la nivelul unui organ sau ţesut.

Atunci când celulele canceroase se deplasează de la locul principal prin circuitul sangvin sau nodulii limfatici la o altă regiune din corp, se poate multiplica și poate forma alte tumori maligne (metastaze). Acest proces poartă numele de cancer secundar sau metastatic.

Deşi tratamentele medicale uneori nu pot trata un cancer avansat, unele tratamente și intervenții pot opri dezvoltarea sau o pot încetini, uneori pentru luni sau chiar ani. Îngrijirile paliative pot, de asemenea, ajuta la managerierea unor simptome, care includ de cele mai multe ori dureri și pot reduce efectele adverse cauzate de tratamenele anticancerigene. O serie de tratamente paliative pot îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului în diferite stadii ale avansării cancerului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirile paliative au scopul de îmbunătăţire a calităţii vieţii, atât a pacienților, cât şi a aparţinătorilor, prin prevenire și ameliorarea unor efecte adverse. Iată principalele obiective ale îngrijirilor paliative:

 • îndepărtarea durerii și a altor simptome și efecte adverse;
 • asigurarea de suport emoţional şi spiritual;
 • asigurarea suportului psihosocial;
 • consiliere pentru pacienți şi familiile acestora;
 • informare şi asigurarea accesului la date medicale.

Îngrijirile paliative sunt metode de tratament pentru adulţi şi copii cu afecţiuni grave, ce se axează pe ameliorarea suferinţei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, atât pentru pacient, cât şi pentru membrii familiei, dar nu are scopul de a trata boala. Ajută la reducerea unor simptome, dureri, stres  şi trebuie asociat cu tratament curativ.

Tratamentele paliative sunt numite şi tratamente suportive. Ajută la reducerea unor simptome cauzate de boală, ca greaţa, dureri, oboseală, scurtarea respiraţiei etc. O serie de tratamente paliative sunt medicale, cum ar fi:

 • Radioterapia

  Pentru a reduce durerea când cancerul se răspândește la oase. Numită şi terapie cu radiaţii, radioterapia foloseşte radiaţii ca radiaţiile X pentru a distruge şi afecta celulele canceroase. Poate reduce dimensiunea tumorilor sau poate opri răspândirea la ţesuturile din jur. Ameliorează o serie de simptome, ca durerea din cauza metastazelor canceroase.

 • Chimioterapia

  Pentru a opri dezvoltarea cancerului la nivelul unor organe. Foloseşte medicamente numite citotoxice pentru a distruge sau pentru a încetini progresul dezvoltării celulelor canceroase. Poate distruge celulele canceroase care produc dureri din cauza dimensiunii sau localizării, încetineşte dezvoltarea cancerului, ajută la controlul simptomelor, inclusiv dureri sau pierderea apetitului.

 • Intervențiile chirurgicale

  Pentru a reduce tumorile care produc dureri sau alte simptome. Prin tehnici chirurgicale se pot reduce sau îndepărta tumori din diferite arii, ca nodulii limfatici sau colonul. Reduce disconfortul cauzat de tumori care obstrucţionează organe sau produc hemoragii, îmbunătăţește eficienţa chimioterapiei și radioterapiei prin reducerea dimensiunii tumorii.

 • Terapia hormonală

  Cancerele care se dezvoltă ca răspuns la unele modificări hormonale pot fi încetinite prin administrarea de medicamente care suprimă producţia hormonală respectivă.

 • Imunoterapia

  Foloseşte medicamente pentru a altera răspunsul sistemului imunitar la cancer. Unele tipuri acţionează prin permiterea sistemului imunitar să evite punctele de control ale cancer pentru a le bloca.

 • Terapia țintită

  Atacă anumite particule specifice din interiorul celulelor care permit cancerelor să se dezvolte şi să se răspândească, în timp ce minimizează afectarea celulelor sănătoase.

 • Medicamente

  Pentru a controla unele simptome şi pentru ameliorarea disconfortului.

Tratamentele şi îngrijirile paliative sunt asigurate de specialişti medicali, de obicei o echipă multidisciplinară care include medici, asistente medicale, dieteticieni specializaţi în nutriţie oncologică, farmacişti, psihologi, asistenți sociali etc.

Îngrijirile paliative pot fi oferite în intermediul propriei locuințe, în unităţi speciale de îngrijiri paliative, în spitale sau centre speciale.

 

Beneficiile tratamentelor paliative

În principiu, rolul paliativ vizează:

 • îmbunătăţirea calităţii vieţii;
 • facilitarea unor nevoi fizice, practice, emoţionale, spirituale;
 • îmbunătățirea capacității decizionale în ceea ce priveşte alegerea unor tratamente viitoare.

Principalul obiectiv al îngrijirilor paliative în cancer rămâne îmbunătăţirea calităţii vieții.

Cercetările arată că îngrijirile paliative sunt o componentă benefică şi esențială a tratamentului general anticancerigen. Îngrijirile paliative integrate în planul de tratament al pacientului îmbunătăţesc calitatea vieții și starea generală de sănătate, putând creşte rata de supravieţuire.

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în The New England Journal of Medicine (2010) și realizat pe pacienți cu cancer pulmonar cu celule non-mici metastazat, a arătat că îngrijirile paliative au dus la îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte calitatea vieții şi starea generală de sănătate. Comparativ cu pacienții care au primit tratament standard, cei care au primit terapie paliativă precoce au avut un progres mai puţin agresiv şi o creștere a ratei de supraviețuire.

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) sugereaxă includerea îngrijirilor paliative în tratamentul standard pentru pacienții oncologici (2017), ca urmare a unor cercetări, studii și meta-analize. Drept urmare, a realizat un ghid clinic care reflectă beneficiile îngrijirilor paliative şi susţinerea acestora. Pe scurt, recomandările vizează faptul că pacienții diagnosticaţi cu cancer trebuie să beneficieze de îngrijiri paliative complete și necesare, din primele stadii ale bolii, concomitent cu tratamentul curativ. ASCO recomandă ca pacienții diagnosticaţi cu cancer să beneficize de tratament paliativ neapărat în primele 8 săptămâni de la diagnosticare.

 

Indicaţiile terapiei paliative pentru gestionarea simptomelor şi a efectelor adverse

Cancerul poate cauza simptome fizice şi emoţionale, iar tratamentele anticancerigene ca chimioterapia, radioterapia sau intervenţiile chirurgicale pot cauza adesea efecte adverse. Simptomele şi efectele adverse şi nivelul lor de intensitate depind de o serie de factori, inclusiv tipul şi stadiul cancerului, localizarea lui, planul de tratament şi starea generală de sănătate a pacientului. Îngrijirile paliative au scopul de a preveni, gestiona şi amelioara disconfortul cauzat de cancer sau tratamentul anticancerigen.

Tratament paliativ pentru simptomele fizice

Principalele simptome ale cancerului ca durerea, oboseala, insomniile, fluctuaţiile de greutate pot varia de la o persoană la alta. Medicul va prescrie tratamente și terapii pentru controlul acestor simptome şi evitarea unor efecte adverse. De obicei, sunt incluse combinaţie de terapii, care pot include:

 • Medicamente sub diverse forme (capsule, unguente etc.) - de exemplu, antiemetice pentru prevenirea vomei, analgezice contra durerilor, tratamente pentru afecțiunile pielii, pentru insomnii, pentru constipație etc.;
 • Terapie ocupaţională - pentru îmbunătăţirea abilităţii de a efectua anumite activităţi sau pentru adaptarea mediului la condiţii şi starea de sănătate şi nevoi;
 • Fizioterapia - pentru îmbunătăţirea stării musculare, reducerea slăbiciunii, a dezechilibrelor musculare, modificărilor de postură, afectarea mobilităţii etc.;
 • Consiliere nutriţională – sugestii, tratamente și recomandări pentru reducerea stărilor de greaţă şi vomă, modificări de apetit şi gust, recomandări alimentare, de vitamine sau suplimente care lipsesc din dietă, sugestii de suport nutrițional în funcţie de nevoi;
 • Tehnici de relaxare - cum ar fi tehnici de respiraţie, meditaţie etc;
 • Masaj - pentru reducerea durerilor și a oboselii, fiind vorba de tehnici speciale de masaj pentru pacienții afectați de cancer;
 • Acupunctură - pentru reducerea şi controlul unor efecte adverse ca durerile, oboseala, greaţa, voma, scăderea în greutate, insomniile, xerostomia, bufeurile etc.;
 • Programe de activitate fizică, de la mersul pe jos şi yoga până la antrenamente specializate pentru îmbunătăţirea condiției fizice şi mentale.

Tratament paliativ pentru simptomele emoționale

Pe lângă efectele adverse fizice, diagnosticul şi tratamentul cancerului duc la apariţia unor dificultăţi emoționale care pot afecta viaţa. Teama de efectele adverse ale tratamentului declanşează o serie de stări negative la nivel emoţional și mental. Persoanele cu cancer se pot confrunta cu stări depresive, depresia fiind o afecțiune mentală tratabilă. Depresia poate să interfere cu abilitatea de luare a deciziilor, şi afectează starea generală a pacientului. Simptomele depresiei pot include sentimente de lipsă de speranță, lipsă de motivație, lipsă de interes cu privire la viață în general.

De asemenea, pacienţii se pot confrunta cu anxietate, stres, furie, frustrare etc. Toate aceste probleme sunt tratabile, atât medicamentos, cât şi prin intermediul psihoterapiei. De asemenea, aceste probleme pot fi gestionate prin diverse activităţi ca ţinerea unui jurnal, meditaţia, masajul, tehnicile de relaxare, acupunctura etc.

Cui îi este recomandată terapia paliativă și când?

După depistarea cancerului, mai ales a stadiilor avansate, e indicată explorarea opţiunilor de îngrijiri paliative. Tratamentele paliative sunt recomandate oricărei persoane cu cancer care se confruntă cu disconfort fizic sau emoţional. Ajută la reducerea simptomelor cancerului, care pot include durere, oboseală, greaţă şi constipaţie şi pot reduce efectele adverse cauzate de tratamenele anticancerigene. Unele tratamente paliative pot opri sau încetini dezvoltarea şi răspândirea cancerului. Pot fi utile şi pentru pacienţii care se confruntă cu depresie sau anxietate din cauza diagnosticului de cancer.

Tratamentele paliative pot fi iniţiate în orice stadiu al cancerului.

Ce probleme vizează îngrijirile paliative?

Efectele fizice şi emoţionale şi tratamentele cancerului pot varia de la o persoană la alta. Îngrijirile paliative pot include un spectru larg de afecțiuni şi probleme:

 • Fizice: simptome fizice ca dureri, oboseală, pierderea apetitului, greaţă, vomă, scurtarea respiraţiei, insomnii;
 • Emoționale: stări emoționale negative asociate cu primirea diagnosticului de cancer, ca depresie, anxietate, temeri etc.;
 • Spirituale: credinţe spirituale, îngrijirile paliative având rolul de a ajuta pacientul în ceea ce priveşte credinţele, temerile, valorile, regăsirea păcii, acceptarea situaţiei etc.;
 • Nevoile de îngrijire: în special pentru îngrijitori şi membrii familiei, responsabilităţile care vin odată cu diagnosticarea cancerului pot fi uneori copleșitoare, de la situaţii financiare, de lucru, atribuţii casnice, suport social, emoţional, stres etc.;
 • Nevoi practice: discuţii şi informare corectă, comunicare şi îmbunătățirea comunicării cu personalul medical şi familia;

Ca pacient diagnosticat cu cancer, este important să ai şi să soliciţi accesul la informaţii, să discuţi cu medicul şi personalul medical despre diagnostic, pentru a înţelege prognosticul, tratamentul, scopul tratamentului şi opţiunile de tratament pentru reducerea simptomelor, efectelor adverse şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Află mai multe >

Întrebări pe care să le adresezi medicului

Iată o serie de întrebări pe care să le adresezi medicului pentru a înţelege mai bine situaţia cu care te confrunți şi ce e de făcut:

Întrebări privind diagnosticul

 • Ce tip de cancer am?

 • Cancerul meu are un subtip sau alte caracteristici pe care trebuie să le știu?

 • Unde exact este cancerul localizat?

 • Care este stadiul cancerului? Ce înseamnă acest lucru?

 • Care este prognosticul? Este posibil să mă recuperez complet de această formă de cancer?

 • De unde pot afla mai multe informații cu privire la acest tip de cancer?

Întrebări privind simptomele:

 • Care sunt principalele simptome ale acestui tip de cancer? Cum pot fi prevenite și gestionate aceste simptome?

 • Care sunt opţiunile de tratament pentru aceste simptome?

 • Anumite activități îmi pot agrava simptomele?

Întrebări privind tratamentul:

 • Care sunt opţiunile de tratament?

 • Ce tratament sau combinație de tratament îmi recomandați? De ce?

 • Care este obiectivul fiecărui tratament indicat? Este de a elimina cancerul, de a mă ajuta să mă simt mai bine sau ambele?

 • Cine se va ocupa de mine pe durata terapiei?

 • Cum îmi va afecta tratamentul calitatea vieţii? Voi putea munci, voi putea face sport şi voi putea să îmi desfăşor normal activităţile de zi cu zi?

Întrebări privind efectele adverse ale tratamentului:

 • Care sunt potențialele efecte adverse pe termen scurt şi lung ale fiecărei opţiuni de tratament?

 • Cum mă pot pregăti pentru tratament pentru a reduce riscul de efecte adverse?

 • Cum pot gestiona efectele adverse?

 • Trebuie să îmi monitorizez simptomele? Cum?

 • Dacă dezvolt un nou simptom sau efect advers sau dacă se înrăutăţesc, ce trebuie să fac?

 • Cum îmi pot menține sănătatea pe durata tratamentului?

 • Ce modificări ale stilului de viață trebuie să fac?

 • Cum îmi vor afecta tratamentele viaţa sexuală? Pentru cât timp?

 • Care tratament îmi poate afecta fertilitatea?

 • Ce variante de tratamente paliative sunt disponibile și ce prețuri au?

 • Îmi puteţi recomanda un medic specializat în îngrijiri paliative?

 • Voi avea nevoie de îngrijiri paliative?

 • Dacă sunt îngrijorat privind anumite efecte adverse, cu cine pot discuta?

Image

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

Image

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

Image

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer

Referinţe: