Carcinom celular bazal Tipuri de cancer

Carcinomul celular bazal definește o serie de leziuni canceroase sau tumori care sunt alcătuite din celule bazale deteriorate sau mutante. Aceste tumori se formează în stratul exterior al pielii și apar ca niște umflături sau răni mici.

Ca toate formele de cancer, carcinoamele bazale sunt rezultatul deteriorării ADN-ului celular. Atunci când o celulă este deteriorată în anumite moduri, se poate ajunge la reproducerea celulei într-un mod anormal, necontrolat. Creșterea celulară necontrolată determină formarea de leziuni sau tumori canceroase.

În timp ce carcinoamele bazale celulare se pot forma oriunde pe corp, cel mai des apar pe zone care sunt expuse în mod regulat la soare, cum ar fi brațele, gâtul și fața.

Celulele bazale se găsesc în cel mai adânc strat al epidermei. Se divid în mod constant pentru a înlocui celulele pielii moarte sau deteriorate aflate mai aproape de suprafața exterioară a epidermei. Spre deosebire de cancerele mai agresive, carcinomul celular bazal rar se răspândește sau metastazează în alte locuri din organism.

Semne şi simptome carcinom celular bazal

Carcinomul celular bazal are șanse mari de supraviețuire atunci când este descoperit și tratat în stadiile incipiente și aproape că nu se extinde niciodată în alte zone ale corpului. Cu toate acestea, poate duce la complicații dacă nu este tratat cu promptitudine.

Carcinomul celular bazal se poate manifesta astfel:

  • o leziune care nu se vindecă și sângerează, care prezintă cruste și își modifică aspectul;
  • o formațiune roșiatică ce produce mâncărimi și sensibilitate la atingere;
  • o formațiune albă sau roz cu un aspect perlat;
  • o formațiune roz care conține un centru crustă înconjurată de un inel roz;
  • leziunea poate fi dureroasă;

poate prezenta cruste și vase de sânge neregulate în jurul ei.

Cauze și factori de risc carcinom celular bazal

Ca toate cazurile de cancer, carcinomul bazocelular este rezultatul erorilor sau mutațiilor în ADN-ul celulelor afectate. În timp ce unele mutații sunt inofensive, altele distrug căile celulare care controlează proliferarea celulelor.

Următorii factori de risc sunt asociați cu carcinomul celular bazal:

Radiațiile UV - Dintre cele trei tipuri de radiații UV (A, B și C), radiația UVB este legată de cancerele de piele. Expunerea cronică la radiațiile UV de la soare sau solar, în special înainte de vârsta de 18 ani, crește riscul de a dezvolta carcinom. Arsurile solare severe, în special în timpul copilariei sau adolescenței,  sporesc riscul.

Alte radiații - Expunerea la raze X (utilizată pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii) poate provoca carcinom celular bazal. Radioterapia pentru tratamentul psoriazisului, acneei sau a altor afecțiuni ale pielii poate crește riscul carcinomului celular bazal la locurile de tratament anterioare ale pielii.

Mutații genetice - Mutațiile în genele proteinelor specifice sunt legate de carcinomul de acest tip. Acestea includ mutații în proteinele supresoare tumorale p53 (TP53), PTCH1, SHH sau SMO.

Expunerea la arsenic - Expunerea la arsenic, un metal toxic, prin ingerarea apei contaminate sau a altor produse, poate provoca carcinom celular bazal.

Culoarea pielii -  Persoanele cu piele deschisă la culoare absorb o cantitate mai mare de raze ultraviolete de la soare și, prin urmare, prezintă un risc mai mare pentru cancerele de piele.

Vârsta și genul -  Carcinomul celular bazal este frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, și mai mult la bărbați.

Istoricul de cancer – Istoricul personal de cancer sau istoricul familial de carcinom poate crește riscul de a dezvolta această formă de cancer de piele.

Sindroame moștenite care cauzează cancer de piele -  Anumite boli genetice rare duc adesea la carcinom celular bazal. Sindromul Gorlin-Goltz cauzează numeroase carcinoame bazale, precum și afecțiuni ale pielii, oaselor, sistemului nervos, ochilor și glandelor endocrine. Xeroderma pigmentosum provoacă o sensibilitate extremă la lumina soarelui și un risc ridicat de cancer de piele, deoarece persoanele cu această afecțiune au capacitate redusă de a autoreparare a pielii în urma deteriorării din cauza luminii ultraviolete.

Gel pentru tratamentul mucozitei orale. Gelclair

Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.

Despre GelClair >
gelclair

Tipuri de carcinom celular bazal

Carcinoamele celulare bazale pot fi clasificate după cum apar și cresc pe piele sau după cum arată la microscop. Carcinomul cu celule bazale nu are leziuni precursoare. Cele mai timpurii leziuni ale carcinomului bazocelular sunt în general văzute ca papule roz, uneori de numai 1-3 mm. Acest papule în mod obișnuit sângerează în urma traumelor minore, cum ar fi zgârierea ușoară.

Există mai multe subtipuri de carcinom celular bazal, printre care:

Carcinomul celular bazal nodular

Se manifestă clinic ca un nodul translucid, adesea cu vase foarte evidente. Pe măsură ce nodulul se extinde peste 1 cm, centrul poate începe să se descompună, provocând un ulcer înconjurat de o margine laminată. Acestea pot apărea oriunde pe corpul care a suferit o expunere severă la soare.

Carcinomul celular bazal superficial

Se compune din plăci de mică adâncime, de culoare roz, aproape de piele, care se extind lent. Suprafața leziunii previne ulcerația până târziu. În mod obișnuit, aceste leziuni sunt foarte sensibile și sângerează ușor la traumatisme minore.

Carcinom celular bazal sclerozant

Leziunea timpurie poate arăta ca o cicatrice albă mică pe piele. Această zonă asemănătoare cicatricilor se extinde încet. Acesta este cel mai frecvent pe față. Deoarece marginile carcinomului bazocelular sclerozant sunt aproape întotdeauna foarte puțin definite, reapare frecvent după excizia chirurgicală simplă.

Carcinomul bazal cu celule pigmentate

Apare la persoanele cu piele închisă. Caracteristica diferențiantă este faptul că există pigmenți în jurul bazei nodulului care lipsesc în melanom. În multe cazuri, singura modalitate de diferențiere clară este o biopsie.

Diagnostic carcinom celular bazal

Pentru a evalua eventualele creșteri sau modificări ale pielii, se va efectua un istoric medical și un examen.

Istoric medical și examen general

Medicul va efectua un examen fizic general și vă va pune întrebări despre antecedentele medicale, modificări ale pielii sau orice alte semne sau simptome pe care le-ați experimentat, cum ar fi când ați observat pentru prima dată această creștere a pielii sau leziune, cum s-a modificat în timp, dacă este dureroasă, dacă aveți un istoric personal sau familial de cancer, dacă aveți un istoric de expunere crescută la soare și arsuri solare.

Examinarea pielii

Medicul va examina nu numai zona suspectă a pielii, ci și restul corpului pentru alte leziuni.

Biopsia

Se va efectua o biopsie cutanată, care implică prelevarea unui mic eșantion de țesut pentru testarea într-un laborator. Acest lucru va arăta dacă aveți cancer de piele și, dacă da, ce tip de cancer de piele. Tipul de biopsie cutanată depinde de tipul și dimensiunea leziunii.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Stadializarea cancerului

Stadializarea se face pe baza sistemului TNM, ce analizează prezența și dimensiunea tumorilor, afectarea nodulilor limfatici și eventualele metastaze. Factorii de risc major sunt: dimensiunea mai  mare de 2 mm în grosime, invazia straturilor dermice inferioare sau subcutanate, invazia în nervii minusculi din piele și localizare în anumite zone sensibile.

După ce componentele TNM și factorii de risc au fost stabiliți, cancerul este stabilit ca etapă sau stadiu. Caracteristicile și etapele carcinomului celular bazal sunt:

  • Stadiul 0 - carcinom cu celule bazale numit și carcinom in situ; cancerul descoperit în această etapă este prezent doar în epidermă (stratul superior al pielii) și nu s-a răspândit mai profund în derm.
  • Stadiul I - Cancerul este mai mic de 2 centimetri, nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau organe din apropiere și are unul sau mai puține caracteristici cu risc ridicat.
  • Stadiul II - Cancerul este mai mare de 2 centimetri și nu s-a răspândit în organele din apropiere sau în ganglionii limfatici, sau vorbim de o tumoră de orice dimensiune cu 2 sau mai multe caracteristici cu risc ridicat.
  • Stadiul III - Cancerul s-a răspândit în oasele faciale sau la un ganglion limfatic din apropiere, dar nu la alte organe.
  • Stadiul IV - Cancerul poate fi de orice mărime, s-a răspândit (metastazat) la unul sau mai mulți ganglioni limfatici care sunt mai mari de 3 cm și s-a răspândit în oase sau alte organe din corp.

PENTRU SUPORTUL NUTRIȚIONAL ENTERAL AL PACIENȚILOR BOLNAVI DE CANCER Nutridrink

Nutridrink este un supliment nutrițional oral cu gust placut, gata preparat, conceput să conserve sau să îmbunătățească statusul nutrițional la pacienții expuși riscului malnutriției. Este recomandat pentru suportul nutrițional enteral al pacienților bolnavi de cancer cu tractul intestinal funcțional sau parțial funcțional.

Despre NutriDrink >
nutridrink

Tratament carcinom celular bazal

Tratamentul ales depinde de tipul, localizarea și mărimea cancerului, precum și preferințele și sănătatea generală a pacientului. Principalele tipuri de tratamente sunt:

Chirurgie și proceduri conexe

Mai multe opțiuni chirurgicale sunt disponibile pentru tratarea carcinomului celular bazal. În funcție de mărimea și localizarea leziunii îndepărtate, rana poate fi lăsată să se vindece singură, cusută (suturată) sau acoperită cu o grefă de piele.

Electrodisecția și chiuretajul sunt utilizate pentru a elimina carcinoamele bazale cu celule mici sau superficiale.

Excizia chirurgicală presupune eliminarea tumorii și a unei zone de țesut sănătos. Această procedură este folosită mai des pentru leziuni mai mari.

Criochirurgia implică distrugerea celulelor canceroase prin înghețarea lor cu azot lichid.

Chirurgia Mohs înseamnă îndepărtarea stratului de celule canceroase, examinând fiecare strat sub microscop până când nu mai rămân celule anormale.

Chirurgia laser este o procedură chirurgicală care utilizează un fascicul laser pentru a face tăieturi mici  în țesut sau pentru a îndepărta o leziune de suprafață.

Dermabraziunea înseamnă îndepărtarea stratului superior al pielii folosind particule mici pentru a produce fricțiune în celulele pielii.

Chimioterapie și alte medicamente

Medicamentele utilizate pentru tratamentul carcinomului bazocelular includ următoarele: tratamente topice pentru cancerul care este superficial și nu se extinde foarte departe în piele (medicamente ca imiquimod și fluorouracil), sau medicamente pentru cancer avansat (tratament ca vismodegib sau sonidegib) care pot bloca semnalele moleculare care permit carcinoamelor bazale celulare să continue să crească.

Radioterapia

Radioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le încetini sau bloca dezvoltarea.

Terapia fotodinamică

Terapia fotodinamică (PDT) este un tratament pentru cancer care utilizează un medicament și un anumit tip de lumină laser pentru a ucide celulele canceroase. Un medicament care nu este activ până când este expus la lumină este injectat în venă. Terapia fotodinamică produce și deteriorarea țesuturilor sănătoase.

CREMĂ PENTRU TRATAREA ERUPȚIEI ACNEIFORME. Zattara

Zattara este o cremă protectoare care contribuie la accelerarea vindecării roșeții pielii și a rash-ului acneiform cauzate de terapiile anticancerigene.

Despre Zattara >
zattara

Prevenţie carcinom celular bazal

În timp ce acest tip de carcinom și alte forme de cancer de piele sunt aproape întotdeauna vindecabile atunci când sunt detectate și tratate devreme, este mai bine să le prevenim în primul rând:

  • Reduceți expunerea la soare, în special între orele 10:00 și 16:00.
  • Evitați bronzarea, arsurile solare și nu folosiți niciodată solarul.
  • Folosiți îmbrăcăminte protectoare, inclusiv o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.
  • Utilizați un agent de protecție solară cu spectru larg (UVA / UVB) cu un SPF de 30 sau mai mare în fiecare zi. Reaplicați la fiecare două ore sau după înot sau transpirație excesivă.
  • Exminați pielea în fiecare lună. Consultați medicul în fiecare an pentru un examen de piele complet.

Crema de protecție solară poate reduce riscul de apariție a cancerului de piele, dar nu este o garanție. Dacă vă expuneți la soare mult timp, chiar și cu agent de protecție solară, sunteți în pericol pentru apariția cancerului de piele. Este important să renunțați la produsele vechi sau expirate de protecție solară. Eficacitatea lor este redusă în timp. Aplicați crema inclusiv iarna sau când sunt nori.

Cere informaţii!

Stabilirea diagnosticului de cancer poate fi şocant şi te poate afecta emoţional. Iată o serie de întrebări pe care le poţi adresa medicului ca să ştii la ce să te aştepţi în ceea ce primeşte terapia şi recuperarea:

  • Ce tip de cancer am?
  • Care este stadiul cancerului?
  • S-a răspândit la alte regiuni din corp?
  • Voi avea nevoie de mai multe teste înainte de începerea tratamentului? Ce teste?
  • Pot cere o a doua opinie înainte de începerea tratamentului?
  • Cât de grav este cancerul meu?
  • Care sunt şansele de supravieţuire?
Către articole >

Statistici şi prognostic

Majoritatea carcinoamelor celulare bazale pot fi tratate și vindecate cu intervenții chirurgicale minore sau cu alte tratamente locale. Obiectivele tratamentului sunt îndepărtarea completă a tuturor celulelor canceroase, păstrând în același timp funcția și aspectul părții afectate a corpului. Chirurgia Mohs are cea mai mare rată de vindecare: 99% pentru un carcinom celular bazal care nu a fost niciodată tratat.

Rata de vindecare atunci când carcinomul celular bazal este îndepărtat cu excizie largă poate fi de până la 98% pentru chiuretaj și pentru electrodesicție de 91-97%.

Chiar și atunci când se elimină un astfel de cancer, crește riscul de apariție a unui alt carcinom separat.

În cazul acestei forme de cancer, supraviețuirea globală medie este de 4,5 ani. Pentru metastaza regională, supraviețuirea este în general de 7,2 ani. Pentru metastaze îndepărtate, este de 2 ani.

diagnostic cancer
informare cancer
Efecte adverse in terapia cancerului

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Referințe:

  • (1) Basal cell carcinoma, link: http://www.bccancer.bc.ca/books/skin-cancer-prevention-early-diagnosis-courses/course-readings/skin-cancer-early-diagnosis-readings/basal-cell-carcinoma
  • (2) Basal cell carcinoma, link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/basal-cell-carcinoma.html
  • (3)Basal cell carcinoma stages:  https://www.cancercenter.com/skin-cancer/stages/tab/basal-cell-carcinoma-stages/
  • (4) Basal cell carcinoma: https://www.dermcoll.edu.au/atoz/basal-cell-carcinoma-bcc/
  • (5) Basal carcinoma: http://www.theangelesclinic.org/Home/PatientEducationLibrary/tabid/19283/ctl/View/mid/35200/ContentPubID/363/dnnprintmodule/true/Default.aspx?SkinSrc=[G]Skins/_default/No%20Skin&ContainerSrc=[G]Containers/_default/No%20Container
  • (6) Basal cell carcinoma: http://www.innerbody.com/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma
  • (7) Basal cell carcinoma diagnosis and treatment: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma/diagnosis-treatment/drc-20354193