Cancer de faringe Tipuri de cancer

Cancerul faringelui este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer din regiunea capului și gâtului. Este un tip de cancer care se formează în țesuturile faringelui (tubul gol din interiorul gâtului care începe din regiunea anterioară a nasului și se termină în regiunea superioară a traheei și a esofagului).

Acest cancer se împarte în trei mari categorii în funcţie de regiunea unde se dezvoltă:

 • Cancerul orofaringian care se dezvoltă în orofaringe, care include tumori ale bazei limbii, amigdalelor și palatului moale;
 • Cancerul hipofaringian care se dezvoltă în hipofaringe, care include tumori ale zonei postcricoide, sinusului piriform și peretelui faringian posterior;
 • Cancerul rinofaringian care se dezvoltă în rinofaringe, care se află în spatele cavității nazale și deasupra palatului moale.

Cancerele orofaringiene și hipofaringiene sunt de obicei carcinoame cu celule scuamoase, care provin din celulele epiteliale care căptușesc gâtul. Cancerul rinofaringelui are o etiologie diferită. Acesta se dezvoltă în mucoasa spațiului din spatele pasajelor nazale și deasupra regiunii anterioare a gâtului.

Semne şi simptome cancer de faringe

Simptomele cancerului faringian includ:

 • durere de gât persistentă;
 • o formațiune dezvoltată la nivelul gâtului;
 • modificarea vocii;
 • dureri de cap și amețeli;
 • tuse și dificultăți la înghițire;
 • pierdere inexplicabilă în greutate;
 • sângerări ale nasului;
 • țiuit în urechi;
 • leziuni la nivelul gurii care nu se vindecă.

Aceste simptome pot fi, de asemenea, date de unele afecțiuni benigne, dar problemele persistente ar trebui evaluate de un medic.

Simptomele cancerului faringian diferă în funcție de tipul lui, astfel:

 • pentru cancerul orofaringian simptomele comune sunt dureri în gât persistente, dezvoltarea unei formațiuni la nivelul gurii sau gâtului, durere la nivelul urechii;
 • în cazul cancerului hipofaringian, cele mai frecvente sunt problemele de înghițire și durerea la nivelul urechii;
 • cancerul rinofaringian poate provoca obstrucție nazală, surditate și scurgeri nazale.

Faringe

Cauze și factori de risc cancer de faringe

Fumatul - Indiferent dacă este fumat sau mestecat, tutunul conține substanțe chimice nocive, ceea ce predispune fumătorul unui risc crescut de a dezvolta numeroase tipuri de cancer. Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat și dacă ați fost diagnosticat cu cancer, este recomandat să renunțați la acest viciu cât mai curând posibil.

Alcool - Excesul de alcool poate duce, de asemenea, la creșterea riscului de a dezvolta forme de cancer la nivelul gâtului.

Virusul Papiloma Uman (HPV) și virusul Epstein-Barr - Infecția cu HPV este una dintre cele mai comune cauze ale cancerului capului și gâtului. Deși deja cunoscută ca principala cauză a cancerului de col uterin la femei, studii recente au arătat o legătură între HPV și dezvoltarea cancerelor de gât, cele mai vizibile la bărbați. Unele tumori faringiene conțin tulpini de Epstein-Barr și HPV. Medicii suspectează că aceste virusuri joacă un rol în multe cazuri de cancer.

Alimentația deficitară - Organismul are nevoie de o dietă echilibrată cu o multutudine de proteine, vitamine, minerale. Asigurați-vă că îi oferiți corpului tot ce are nevoie pentru a lupta împotriva bolilor.

Igiena dentară precară - Igiena dentară precară crește riscul de apariție a cancerului în regiunea bucală și învecinată. Prezentați-vă periodic la stomatolog pentru sfaturi privind igiena dentară, control, tratarea și depistarea problemelor stomatologice înainte ca acestea să se agraveze.

Agenții externi - Expunerea la factori externi poate crește riscul de apariție a cancerului, cum ar fi radiațiile sau substanțele chimice de la locul de muncă, la fel ca vaporii de solvent, praful de nichel și azbest care pot, de asemenea, crește riscul apariției unor cancere.

Predispoziție genetică - Din păcate, unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta cancer, dintr-un factor de risc nemodificabil, și anume predispoziția genetică. Acest lucru este valabil în special pentru cancerul tiroidian. Ceea ce este important, totuși, este faptul că persoanele cu antecedente familiale de cancer trebuie să acorde o atenție mai mare controalelor pentru depistarea precoce a bolilor.

Gel pentru tratamentul mucozitei orale. Gelclair

Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.

Despre GelClair >
gelclair

Tipuri de cancer de faringe

Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer faringian. Se dezvoltă în celulele subțiri, plate, care căptușesc gâtul. Alte tipuri de cancer faringian includ limfoepiteliomul, cancerul verucos, carcinomul nediferențiat și cancerele ganglionilor limfatici, denumite limfoame.

Cancerul faringian se clasifică în special după regiunea afectată:

 • Cancerul orofaringian - Orofaringele este regiunea gâtului care se află chiar în spatele cavității orale și în partea din spate a gurii. Amigdalele, baza limbii și palatul moale sunt cele mai cunoscute zone din această regiune a gâtului, care pot fi vizualizate numai cu ajutorul endoscoapelor sau oglinzilor speciale. Mai mult de 90% dintre cancerele orofaringiene sunt carcinoame cu celule scuamoase – numite așa deoarece tumorile apar din celulele scuamoase subțiri, plate care acoperă mucoasa gâtului.
 • Cancerul hipofaringian - Hipofaringele este acea parte a gâtului situată în spatele laringelui. Majoritatea sunt carcinoame cu celule scuamoase. Din păcate, deoarece aceste tumori tind să se răspândească ușor la ganglionii limfatici, de cele mai multe ori sunt depistate într-un stadiu avansat al bolii.
 • Cancerul rinofaringian - Rinofaringele este regiunea superioară a faringelui, din spațiul posterior al nasului, care se termină cu nările. Majoritatea cazurilor sunt tumori cu celule scuamoase. De obicei este depistat în stadii avansate, deoarece prezintă simptome care sunt asociate unor afecțiuni comune benigne.

Diagnostic cancer de faringe

Principalele moduri în care se poate diagnostica acest tip de cancer sunt:
Examenul fizic al gâtului - Un examen fizic al gâtului presupune palparea ganglionilor limfatici și inspecția regiunii bucale și a gâtului cu ajutorul unei mici oglinzi pentru depistarea regiunilor de țesut cu aspect anormal. O leziune a gâtului sau a gurii, combinată cu durere regională, ar putea sugera un proces malign sau premalign. 
Rinoscopia -  O rinoscopie este o procedură ce presupune vizualizarea și examinarea interiorului nasului pentru depistarea zonelor anormale. Un rinoscop (dispozitivul care se introduce la nivel nazal) este un instrument subțire, tubular, cu o sursă de lumină și o lentilă pentru vizionare. Acesta poate fi dotat cu un capăt pentru prelevarea probelor de țesut, care sunt ulterior analizate la microscop pentru semne de cancer.

Endoscopia – Este o procedură folosită pentru a examina zonele din gât care nu pot fi văzute cu o oglindă în timpul examenului fizic al gâtului. Un endoscop (un tub subțire, luminat) este introdus prin nas sau gură pentru a examina gâtul. Probe de țesut pot fi prelevate pentru biopsie.

Radiografia – Uneori poate fi recomandată o radiografie a craniului și a organelor și a oaselor din regiunea pieptului. O rază X este un tip de fascicul de energie care poate trece prin corp, obținându-se o imagine a zonelor din interiorul corpului.

Biopsia - Biopsia este singura modalitate concretă pentru a stabili diagnosticul de cancer. Probele prelevate se vor examina la microscop pentru depistarea semnelor de cancer.

Investigațiile de imagistică (CT și RMN)  - Acestea se axează pe identificarea răspândirii: invazia celulelor canceroase, implicarea osoasă, invazia spațiului parafaringian sau a arterei carotide, implicarea fasciei prevertebrale și extinderea în laringe.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Stadializarea cancerului

Sistemul de stabilizare a tumorilor, nodurilor, metastazelor (TNM) este utilizat pentru stadializarea inclusiv a cancerelor capului și gâtului. T este extinderea tumorii primare; N este implicarea ganglionilor limfatici regionali; M este prezența metastazelor.

T  (Tumora)

 • TX - tumora primară nu poate fi evaluată;
 • T0 - nicio dovadă a tumorii primare;
 • Tis - cancer preinvaziv (carcinom in situ);
 • T1 - tumoră de 2 cm sau mai puțin;
 • T2 - tumoră mai mare de 2 cm, dar nu mai mult de 4 cm;
 • T3 - tumoră mai mare de 4 cm.
  T4 – cancerul s-a răspândit la țesuturile din jur.

N (Nodulii) - ganglioni limfatici regionali:

 • NX - ganglionii limfatici regionali nu pot fi evaluați;
 • N0 - nu există metastaze regionale la nivelul ganglionilor limfatici;
 • N1 - metastaze unilaterale în ganglionii limfatici, cu o dimensiune maximă de 6 cm sau mai puțin, deasupra fosei supraclaviculare;
 • N2 - metastaze bilaterale în ganglioni limfatici, de 6 cm sau mai puțin în cea mai mare dimensiune, deasupra fosei supraclaviculare;
 • N3 - metastaze în ganglioni limfatici.

M (Metastaze)

 • MX - metastazele distante nu pot fi evaluate;
 • M0 - fără metastaze distante;
 • M1 - metastază la distanță.

În stadiul I, cancerul este localizat într-o singură parte a regiunii vizate și nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din zonă. În stadiul II, cancerul se află în mai mult de o regiune și nu s-a răspândit în ganglionii limfatici din zonă.

În stadiile mai avansate cum e stadiul III, cancerul s-a răspândit în regiunea nasului sau în partea gâtului din spatele gurii (orofaringe), în ganglionii limfatici.

Pentru stadiul IV,  poate însemna că celulele canceroase s-au răspândit în oase sau nervi din regiunea capului, în ganglionii limfatici sau alte regiuni ale corpului.

ALIMENT DIETETIC FOLOSIT PENTRU SCOPURI MEDICALE SPECIALE Orthomol Immun

Orthomol Immun este potrivit pentru controlul dietetic al deficiențelor imunitare legate de nutrițieDatorită caracteristicilor sale, acest produs satisface nevoia extrem de ridicată de micronutrienti în acest domeniu.

Despre Orthomol Immun >
orthomol

Tratament cancer de faringe

Opțiunile de tratament pentru cancerul de gât includ chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Metoda de tratament recomandată de medicul dumneavoastră va depinde de amploarea bolii dumneavoastră, printre alți factori. Tratamentul pentru cancerul faringian depinde în special de localizarea cancerului faringe (rinofaringe, orofaringe sau hipofaringe), dimensiunea tumorii și gradul / răspândirea tumorii în țesuturile / structurile din apropiere. Iată o scurtă trecere în revistă a opțiunilor de tratament pentru tumorile din diferite părți ale faringelui:

 • Cancerul rinofaringian - Tratamentul cel mai frecvent pentru cancerele din rinofaringe este terapia prin radiații pentru tumoră și ganglionii limfatici. Radioterapia poate fi administrată la ganglionii limfatici ca măsură preventivă, chiar dacă nu este detectat niciun cancer. În cazuri mai avansate, o combinație de chimioterapie și radioterapie poate fi tratamentul primar. O intervenție chirurgicală poate fi luată în considerare pentru a elimina ganglionii limfatici și țesuturile / structurile din apropierea gâtului. Operația endoscopică pentru a înlătura tumora poate fi o opțiune pentru unii pacienți care nu răspund la radioterapie.
 • Cancerul orofaringian - Tratamentul primar pentru cancerul orofaringian este terapia cu radiații pentru tumoră și ganglionii limfatici. Chirurgia urmată de radioterapie este o altă opțiune care poate fi luată în considerare în unele cazuri. În stadii mai avansate, tratamentul primar este adesea o combinație de chimioterapie și radioterapie, radioterapie plus terapie țintită sau chirurgie urmată de chemoradiție. Pentru boala metastatică, medicul poate recomanda chimioterapie sau tratamente paliative menite să micșoreze tumorile și să amelioreze simptomele.
 • Cancerul hipofaringian - Tratamentul primar pentru cancerul hipofaringian este terapia cu radiații pentru tumoră și ganglionii limfatici. Chirurgia urmată de radioterapie este o altă opțiune care poate fi luată în considerare în unele cazuri. În stadii mai avansate, tratamentul primar este adesea o combinație de chimioterapie și radioterapie, radioterapie plus terapie țintită sau chirurgie urmată de chemoradiție, la fel ca în cazul cancerului orofaringian.

În general, tratamentele pentru tratarea cancerului faringian cuprind:

 • Intervenția chirurgicală - Dacă tumora este mică, medicul o poate îndepărta chirurgical. Această intervenție chirurgicală se realizează în spital, în timp ce vă aflați sub anestezie. Faringectomia presupune îndepărtarea unei porțiuni a faringelui; se pot îndepărta și anumiți ganglioni limfatici sau o secțiune din laringe sau alte țesuturi. Chirurgia nu este indicată, în multe cazuri, în tratamentul cancerului faringian din cauza inaccesibilității situsului tumorii canceroase și a probabilității mari de macro și micro-metastaze. În plus, carcinoamele faringiene și depozitele lor metastatice prezintă un răspuns bun la radioterapie, dar de obicei sunt necesare doze mari.
 • Radioterapia - După îndepărtarea tumorii, medicul vă poate recomanda radioterapia. Radioterapia utilizează raze de energie înaltă pentru a distruge celulele canceroase maligne. Ea vizează orice tip de celule canceroase lăsate în urma rezecției tumorale. Pot fi utilizate mai multe tipuri de radioterapie, în funcție de regiunea afectată, de gradul afectării și de alți factori.
 • Chimioterapia - În cazul tumorilor mari și tumorilor care s-au răspândit în ganglionii limfatici și în alte organe sau țesuturi, medicul dumneavoastră poate recomanda chimioterapie, precum și radioterapie. Chimioterapicele distrug celulele tumorale sau pot încetini creșterea lor.
 • Terapia țintită - Terapia țintă este un tip de chimioterapie; medicamentele utilizate opresc răspândirea și creșterea celulelor canceroase prin interacțiunea cu molecule specifice care sunt responsabile pentru creșterea tumorii. Un tip de terapie țintită utilizată pentru tratamentul cancerului de gât este Cetuximab.

CREMĂ PENTRU TRATAREA ERUPȚIEI ACNEIFORME. Zattara

Zattara este o cremă protectoare care contribuie la accelerarea vindecării roșeții pielii și a rash-ului acneiform cauzate de terapiile anticancerigene.

Despre Zattara >
zattara

Prevenţie cancer de faringe

Deși cancerul faringian nu poate fi prevenit, se poate reduce riscul de dezvoltare a bolii, astfel:

 • Renunțarea la fumat;
 • Reducerea consumului de alcool;
 • Menținerea unui stil de viață sănătos. Mâncați multe fructe, legume și carne slabă. Reduceți aportul de grăsimi și sodiu și reduceți excesul de grăsime corporală. Alegeți un stil de viață activ.
 • Reduceți riscul de infectare cu HPV.

Statistici şi prognostic

Riscul de recidivă depinde în mare măsură de locul și stadiul bolii inițiale. Aproximativ 25% din recidive sunt asimptomatice și, prin urmare, acești pacienți ar trebui să beneficieze de o monitorizare oncologică atentă în primii trei ani.

Supraviețuirea depinde foarte mult de stadiul bolii la prezentare, dar rata generală de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 55% și 41% la 10 ani. Când se iau în considerare toate formele diferite de cancer faringian, rata de supraviețuire la doi ani este de 89,7% pentru stadiul I și de 48,6% pentru stadiul IV.

Cere informaţii!

Stabilirea diagnosticului de cancer poate fi şocant şi te poate afecta emoţional. Iată o serie de întrebări pe care le poţi adresa medicului ca să ştii la ce să te aştepţi în ceea ce primeşte terapia şi recuperarea:

 • Ce tip de cancer am?
 • Care este stadiul cancerului?
 • S-a răspândit la alte regiuni din corp?
 • Voi avea nevoie de mai multe teste înainte de începerea tratamentului? Ce teste?
 • Pot cere o a doua opinie înainte de începerea tratamentului?
 • Cât de grav este cancerul meu?
 • Care sunt şansele de supravieţuire?
Către articole >
diagnostic cancer
informare cancer
Efecte adverse in terapia cancerului

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Referințe:

 1. (1) Pharynx Cancer, link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/pharyngeal-cancer.html
 2. (2) About throat cancer, link: http://www.throatcancerfoundation.org/about_throat_cancer
 3. (3) Pharyngeal cancer, link: https://patient.info/doctor/pharyngeal-cancer
 4. (4) Throar cancer, link: https://www.healthline.com/health/cancer-throat-or-larynx
 5. (5) Pharyngeal cancer , link: https://www.cancercompass.com/pharyngeal-cancer-information.htm
 6. (6) Oral cavity and oropharyngeal cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/oral-cavity-and-oropharyngeal-cancer
 7. (7) Oral cavity and oropharyngeal cancer, link:https://www.cancer.net/cancer-types/oral-and-oropharyngeal-cancer
 8. (8) Throat cancer, link: https://www.cancercenter.com/throat-cancer/diagnostics-and-treatments/tab/diagnostics-and-treatment-options/
 9. (9) Mouth cancer, link: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer 

Sursa foto: American Head & Neck Society