Rata de supravieţuire în cancer

rata de supravietuire in cancer

Rata de supravieţuire în cancer este o valoare statistică dictată de mai mulţi factori. Iată care sunt şansele de supravieţuire pentru cele mai cunoscute forme de cancer.

CUPRINS:

 1. Ce este rata de supravieţuire?
 2. Factori care influențează prognosticul în cancer
 3. Rata de supraviețuire relativă la 5 ani
 4. Rata de supravieţuire pentru cele mai cunoscute tipuri de cancer

Ce este rata de supravieţuire?

Una dintre primele întrebări pe care și le pun persoanele diagnosticate cu cancer este: „Care este șansa de supraviețuire?” Medicii folosesc statistici pentru a oferi un răspuns. Statisticile sunt estimări care descriu tendințele pentru un anumit număr de persoane. Ele pot ajuta la stabilirea unei predicții, dar nu garantează nimic.

Rata sau șansa de supraviețuire este definită ca fiind procentul de pacienţi care supraviețuiesc unei boli cum ar fi cancerul, pentru o anumită perioadă de timp. De exemplu, dacă sansa de supraviețuire la 5 ani pentru un anumit cancer este de 65%, asta înseamnă că 65 din 100 de persoane diagnosticate inițial cu acest cancer ar fi în viață după 5 ani. Rata de supraviețuire nu indică dacă un cancer este vindecat sau dacă tratamentul este finalizat şi nu garantează această supravieţuire, fiind o estimare.

prognosticul in cancer

Tipuri de statistici privind supravieţuirea în cancer

Medicii estimează prognosticul pe baza statisticilor colectate de-a lungul anilor din studii, ce au inclus persoane cu același tip de cancer. Pot fi folosite mai multe tipuri de statistici pentru a estima prognosticul. Cele mai frecvent utilizate statistici includ:

 • Rata specifică de supraviețuire în cancer – procentul pacienților cu un anumit tip și stadiu de cancer care nu au murit de cancer în timpul unei anumite perioade de timp după diagnosticare. Perioada de timp poate fi de 1 an, 2 ani, 5 ani etc., 5 ani fiind perioada cea mai des utilizată.
 • Rata relativă de supraviețuire – este o altă metodă utilizată pentru a estima supraviețuirea specifică în cancer, care nu utilizează informații despre cauza decesului. Este procentul pacienților cu cancer care au supraviețuit pentru o anumită perioadă de timp după diagnostic în comparație cu cei care nu au cancer.
 • Supraviețuirea totală este un alt termen utilizat adesea în tratamentul cancerului. Se referă la timpul care începe de la diagnosticare (sau la începutul tratamentului) și până la momentul decesului. Acesta este folosit de obicei ca o indicație a eficienței tratamentului.
 • Rata medie de supraviețuire este perioada de timp după care 50% dintre oameni au decedat și 50% sunt încă în viață.
 • Rata de supraviețuire fără progres definește numărul de persoane care se așteaptă să răspundă bine la tratament pentru o anumită perioadă de timp. Aceasta este, uneori, denumită și „supraviețuirea in remisie”.

Deoarece statisticile se bazează pe grupuri mari de persoane, ele NU pot fi folosite pentru a prezice exact ce se va întâmpla cu un pacient. Fiecare pacient este diferit. Tratamentele și modul în care oamenii răspund la tratament pot fi foarte diferite. Totuși, medicul vă poate spune dacă aveți un prognostic bun dacă statisticile sugerează că boala este probabil să răspundă bine la tratament.

rata de supravietuire la 5 ani

Factori care influențează prognosticul în cancer

Unii dintre factorii care afectează prognosticul în cancer includ:

 • tipul de cancer și localizarea sa în organism;
 • stadiul cancerului, care se referă la dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit în alte părți ale corpului;
 • gradul cancerului, care se referă la modul în care celulele canceroase arată la microscop;
 • anumite caracteristici ale celulelor canceroase;
 • vârsta pacientului;
 • starea generală de sănătate;
 • modul în care organismul răspunde la tratament.

Prognosticul depinde de stadiul cancerului la diagnosticare. De exemplu, rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru cancerul colorectal în stadiu incipient este de 90%. Pentru cancerul colorectal în stadiu avansat, rata scade la aproximativ 14%.

Rata de supraviețuire relativă la 5 ani

Este cea mai des folosită și reprezintă procentul persoanelor care vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare. Nu îi include pe cei care mor din cauza altor boli. Cercetătorii numesc această rată una generală. De exemplu, șansa de supraviețuire relativă la 5 ani pentru femeile cu cancer de col uterin este de aproximativ 67%. Asta înseamnă că aproximativ 67 din 100 de femei cu cancer de col uterin vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare.

Stadiul ajută la descrierea locului în care se află un cancer, dacă sau unde s-a răspândit și dacă afectează alte părți ale corpului. Statisticile de supraviețuire pot varia în funcție de stadiu. De exemplu, rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru cancerul cervical în stadiu incipient este de 92%. Aceasta înseamnă că 92 din 100 de femei cu cancer de col uterin în stadiu incipient vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare.

Cuvântul „vindecare” nu se aplică în general cancerului. Uneori celulele canceroase nedetectate sunt încă în organism după tratament. Aceste celule pot cauza reapariția cancerului ulterior – recidivă canceroasă. Specialiștii medicali consideră multe tipuri de cancer ca fiind „vindecate” atunci când medicii nu pot detecta cancer la 5 ani după diagnostic. Reapariția după 5 ani este totuși posibilă.

estimari privind supravietuirea in cancer

Importanță și utilizare clinică

Medicii folosesc frecvent rate de supraviețuire la 5 ani pentru a evalua și a compara opțiunile de tratament. Ei consideră rata de supraviețuire un bun indicator al următoarelor:

 • dacă boala va răspunde la tratament;
 • dacă tratamentul va extinde cu succes speranța de viață a persoanei;
 • alegerea unor tratamente care să ofere cele mai bune beneficii;
 • analiza beneficiior și a posiblelor riscuri.

Limitări ale prognosticului

Șansa de supraviețuire pentru persoanele cu cancer se poate baza pe grupuri de mii de oameni. Deci, în timp ce ratele de supraviețuire pot da o idee generală despre majoritatea oamenilor aflați în situație similară cu a pacientului, nu pot garanta că șansele de supraviețuire sunt la fel. Din acest motiv, unii oameni ignoră statisticile privind rata de supraviețuire a cancerului.

Statisticile de supraviețuire nu iau în considerare alte condiții medicale pe care le aveți. Dacă aveți alte afecțiuni medicale foarte importante, este posibil să nu aveți șansa de supraviețuire sugerată de statistici. De asemenea, rata de supraviețuire nu poate oferi informații despre eficiența celor mai recente tratament. Persoanele incluse în ultimele statistici ale cancerului au fost diagnosticate cu mai mult de 5 ani în urmă. Efectele oricăror descoperiri recente de tratament nu vor afecta statisticile de supraviețuire timp de cel puțin 5 ani. Rata de supraviețuire nu vă spune ce tratament este mai bun, fiind la latitudinea medicului.

Rata de supravieţuire pentru cele mai cunoscute tipuri de cancer

supravietuirea in cancer

Iată care este șansa de supraviețuire pentru cele mai cunoscute 20 tipuri de cancer:

Rata de supraviețuire pentru cancerul de col uterin

Cancerul cervical sau de col uterin se dezvoltă în celulele care căptușesc cervixul sau colul uterin. Principalele tipuri de cancer cervical sunt carcinoame cu celule scuamoase și adenocarcinoame. Este în general diagnosticat între 35 și 44 ani. Șansa de supraviețuire la 5 ani este în general de 66%. Poate varia în funcție de rasă, etnie, vârstă, stadiul bolii etc. Când e diagnosticat devreme, rata de supraviețuire este mai mare, 92%, dar doar 45% dintre femei sunt diagnosticate în acest stadiu. Atunci când boala se răspândește la alte organe, țesuturi sau nodulii limfatici, șansa de supraviețuire la 5 ani este de 56%, iar dacă s-a răspândit în regiuni distale ale corpului, rata va fi de 17%.

Rata de supraviețuire pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal se formează în colon sau rect. Sunt numite în funcție de regiunea exactă unde s-au format. Majoritatea se dezvoltă din polipi, care pot deveni cancerigeni. Cu toate acestea, nu orice polip este cancerigen. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul colorectal localizat este de 90% în stadii incipiente, dar doar 39% dintre pacienți sunt diagnosticați în acest stadiu. Atunci când boala se răspândește la alte organe, țesuturi sau nodulii limfatici regionali, supraviețuirea este de 71%. Când cancerul colorectal de răspândeșlte în regiuni distale, șansa de supraviețuire la 5 ani e de 14%.

Cancer de colon vs. Cancer rectal

De asemenea, șansa de supraviețuire depinde și în funcție de localizare. De exemplu, pentru cancerul de colon, supraviețuirea generală la 5 ani este de 64%, iar pentru cancerul rectal de 67%. În stadii incipiente când cancerul e localizat, șansa de supraviețuire la 5 ani este de 90% pentru cancerul de colon și 89% pentru cancerul rectal. Când boala s-a răspândit la alte organe și țesuturi, șansa de supraviețuire la 5 ani este de 71% pentru cancerul de colon și 70% pentru cancerul rectal. În cazul unei avansări distale, rata scade la 14% pentru cancerul de colon și la 15% pentru cancerul rectal.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de stomac

Cancerul de stomac se formează la nivelul stomactului, fiind numit și cancer gastric. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de stomac este de 31%. Din nefericire, majoritatea cancerelor de stomac sunt depistate abia atunci când au avansat și s-au răspândit în alte regiuni ale corpului. Atunci când cancerul este depistat înainte de a se extinde, rata este mai mare în funcție de stadiu. Când e depistat devreme, cancerul de stomac poate avea o rată de supraviețuire la 5 ani de 68%. Când s-a răspândit la alte organe, țesuturi sau ganglioni limfatici regionali, rata la 5 ani este de 31%. Când cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului, șansa de supraviețuire la 5 ani este de doar 5%.

Rata de supraviețuire pentru cancerul hepatic

Cancerul hepatic sau cancerul de ficat se formează la nivelul celulelor hepatice. Cele mai comune forme sunt carcinoame hepatocelulare, colangiocarcinoame și angiosarcoame. Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul hepatic este de 18%. Când boala e depistată devreme, șansa de supraviețuire este de 31%, și 44% dintre pacienți sunt diagnosticați în acest stadiu. Când boala începe deja să se răspîndească la alte țesuturi, rata scade la 11%. Atunci când boala a avansat și s-a răspândit la alte regiuni distante din corp, șansele de supraviețuire la 5 ani sunt de 2%. Chiar și pentru stadii avansate, însă, există opțiuni de tratament disponibile ce pot crește șansa de supraviețuire și pot îmbunătăți calitatea vieții.

Rata de supraviețuire pentru leucemie

Leucemia este un tip de cancer al celulelor sangvine. Șansa de supraviețuire depinde de tipul de leucemie. Sunt diferite tipuri de leucemii în funcție de modul în care afectează celulele și cum avansează.

Leucemiile acute

De exemplu, pentru leucemia acută limfoblastică la copii, rata generală de supraviețuire la 5 ani este de 91%. Cei diagnosticați devreme și tratați sunt considerați vindecați, deoarece este rar ca leucemia acută să reapară. Pentru leucemia acută limfocitată pentru cei peste 20 ani șansa de supraviețuire este de 35%, iar pentru pacienții sub 20 ani este de 89%. În cazul leucemiei acute mieloide șansa de supraviețuire la 5 ani pentru persoanele peste 20 ani este de 24%, iar pentru cei sub 20 ani de 67%. La copii, pentru leucemia acută mieloidă șansele de supraviețuire generală la 5 ani sunt de 66%.

Leucemii cronice

Pentru leucemia cronică limfocitară șansa de supraviețuire la 5 ani la pacienții peste 20 ani sau mai mult este de 84%. Pentru leucemia cronică mieloidă șansa de supraviețuire depinde de stadiul bolii și alte caracterisitici biologice. Se consideră că datorită cercetărilor în ceea ce privește medicamentul imatinib, șansa de supraviețuire la 5 ani pentru leucemia cronică mieloidă a rescut de la 22% din 1970, la 67%, conform cercetărilor din 2008-2014.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de sân

Cancerul mamar se formează în celulele care alcătuiesc sânul. Se formează adesea o tumoră care poate fi canceroasă sau benignă. Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul mamar este de 90% și rata de supraviețuire la 10 ani este de 83%.

Când cancerul este localizat doar în sân, rata la 5 ani este de 99%, și 62% dintre femei sunt diagnosticate în acest stadiu. Atunci când cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici regionali, șansa de supraviețuire la 5 ani este de 85%, iar când s-a răspândit în alte zone ale copului, rata scade la 27%. Se estimează că 6% dintre femei sunt diagnosticate deja când vorbim de metastază.

Rata de supraviețuire pentru cancerul osos

Cancerul osos se poate forma în orice regiune a oricărui os. Tipurile de cancere osoase includ osteosarcomul, condrosarcomul și cordomul. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul osos este de 70% la adulți și copii. Când e diagnosticat în stadii incipiente, șansa de supraviețuire este de 85% – se estimează că 40% dintre cancerele osoase sunt depistate devreme.

Rata de supraviețuire pentru cancerul ovarian

Cancerul ovarian se formează la nivelul ovarelor, unde se pot forma mase sau tumori. Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru această formă de cancer este de 47%. Rata depinde de stadiul bolii și starea generală de sănătate. La femeile mai tinere de 65 ani rata este mai mare, de 60%, comparativ cu 30% pentru femeile trecute de 65 ani. Când e depistat în forme incipiente, rata este de 92%, 15% dintre femei fiind diagnosticate în aceste stadii. Când boala se răspândește la alte organe sau țesuturi, rata este de 75% și scade la 59% când boala avansează distal.

Rata de supraviețuire pentru cancerul pancreatic

Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pancreatic este de 9%. Asta deoarece cancerul pancreatic este dificil de diagnosticat, pentru că nu sunt teste de screening specifice și de multe ori boala este asimptomaptică până în stadiile avansate. Astfel, boala e depistată târziu, când a avansat și nu mai poate fi îndepărtată chirurgical. Când boala e depistată devreme și poate fi îndepărtată chirurgical tumora, rata la 5 ani este de 34%. Se pare că 10% dintre persoane sunt diagnosticate în acest stadiu. Când boala se răspândește la alte organe sau țesuturi din jur, rata scade la 12% și la 3% când s-a extins în regiuni distale ale corpului.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de piele

Pentru melanom, rata generală de supraviețuire la 5 ani este de 92%. Supraviețuirea depinde de grosimea tumorii, de implicarea nodulilor limfatici, răspândire etc. Pentru stadiile incipiente și localizate, rata la 5 ani este de 98%. Când s-a răspândit la nodulii din jur, rata scade la 64%, iar când vorbim de răspândire la alte organe sau regiuni, supraviețuirea este de 23%. Pentru cancerul de piele non-melanom, rata de suraviețuire la 10 ani pentru carcinom cu celule Merkel este de 57%.

Rata de supraviețuire pentru tumorile cerebrale

Pe lângă tumorile cerebrale primare care se formeză în creier sau măduva spinării, mai avem tumorile cerebrale secundare sau metastaze cerebrale. Acestea sunt atunci când tumora se formează în altă regiune din corp și se răspândește la creier. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru cancer cerebral este de 34% la bărbați și 36% la femei. Aceste estimări depind și de alți factori, ca tipul tumorii, localizare etc.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de prostată

În cazul cancerului de prostată, majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii incipiente. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru majoritatea pacienților cu cancer local sau regional este de aproximativ 100%. În cazul cancerului răspândit la alte regiuni ale corpului, rata la 5 ani scade la 30%.

Rata de supraviețuire pentru cancerul pulmonar

Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru toate formele de cancer pulmonar este de 19%. În cazul cancerului pulmonar cu celule mici, rata generală de supraviețuire la 5 ani este de 6%. Depinde însă de numeroși factori, ca stadiul bolii și răspunsul la tratament. Dacă e vorba de o singură tumoră în plămâni, rata este de 31%. Dacă s-a răspândit la țesuturile din jur sau nodulii limfatici regionali, rata la 5 ani variază între 8-19%. Dacă s-a răspândit la alte regiuni din corp, rata scade la 2%. Pentru cancerul pulmonar cu celule non mici, rata generală de supraviețuire este de 16% la bărbați și 22% la femei.

Rata de supraviețuire pentru cancerul tiroidian

În cazul cancerului tiroidian localizat (doar în tiroidă), două treimi dintre cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu. Rata la 5 ani este mai mare de 9% pentru cazurile de cancer tiroidian localizat papilar, folicular și medular. Pentru cancerul tiroidian localizat anaplazic, rata este de 30%. Când boala s-a răspândit la țesuturile din jur, alte organe din jur sau nodulii limfatici regionali – cancer tiroidian regional – rata este de 99% pentru cancer papilar, pentru cancerul folicular este de 96% și pentru cancer medular de 91%. Pentru cancerul regional anaplastic este de 13%. Șansa de supraviețuire la 5 ani pentru cancerele metastatice papilare este de 78%, pentru cele foliculare metastatice de 56%, pentru cele medulare de 37% și pentru cancerul tiroidian analplazic metastatic de 3%.

Rata de supraviețuire pentru cancerul de rinichi

Șansa generală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de rinichi este de 75%. Pentru cancerul localizat doar în rinichi (două trimi dintre cazuri), rata este de 93% la 5 ani. Atunci când cancerul s-a răspândit la țesuturile sau organele din jur, sau la nodulii limfatici regionali, șansa de supraviețuire la 5 ani este de 69%. Când cancerul s-a răspândit în regiuni distante ale corpului, rata la 5 ani este de 12%.

Rata de supraviețuire pentru cancerul endometrial

Cancerul endometrial se formeză când celulele din endometru încep să se dezvolte necontrolat. Cele mai multe cazuri apar la femeile de 60-70 ani, și puține cazuri sunt depistate mai devreme de 40 ani. Șansa de supraviețuire la 5 ani este de 96% pentru cancerul localizat, de 70% pentru cancerul regional (s-a răspândit la țesuturile sau organele din apropiere sau la nodulii limfatici regionali) și de 18% pentru cancerul la distanță (care s-au răspândit la alte regiuni distante ale corpului).

Rata de supraviețuire pentru cancerul de faringe

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul faringian este de 66%. În stadii incipiente, rata este de până la 84%. Estimările arată că aproximativ 29% dintre cazuri sunt depistate în stadii incipiente. Când boala se răspândește la țesuturile din jur (regional), supraviețuirea medie la 5 ani pare a fi de 65%, iar în cazul răspândirii la distanță, supraviețuirea la 5 ani scade la 39%.

Rata de supraviețuire pentru limfomul non-Hodgkin

Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru limfomul non Hodgkin este de 71%. La bărbați este de 69%, iar la femei de 72%. Pentru stadiul I, rata este de aproximativ 82%, pentru stadiul II scade la 75%, iar pentru stadiul III la 69%. Când vorbim de stadiul IV, rata generală de supraviețuire la 5 ani estre de aproximativ 62%.

Rata de supraviețuire pentru limfomul Hodgkin

Rata generală de supraviețuire la 5 ani pentru limfomul Hodgkin este de 87%. Pentru stadiul I rata este de 92%. Când vorbim de stadiul II pentru limfomul Hodgkin, rata la 5 ani este de 93%, scade la 83% pentru stadiul III și la  73% pentru stadiul IV.

Rata de supraviețuire pentru cancerul biliar

În cazul cancerului biliar, șansele de supraviețuire depind de tipul cancerului. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru persoanele cu cancer biliar extrahepatic în stadii incipiente este de 30%. Când boala s-a răspândit la nodulii limfatici regionali, rata de supraviețuire scade la 24%. Când boala s-a răspândit la alte regiuni distante ale corpului, rata scade la 2%. În cazul cancerul biliar intrahepatic, rata de supraviețuire generală la 5 ani este de 15% pentru stadii incipiente. Când cancerul s-a răspândit la nodulii limfatici, rata de supraviețure la 5 ani scade la 6%. Când cancerul s-a răspândit deja la alte regiuni distante ale corpului, rata de supraviețuire la 5 ani este de 2%.

Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20044517
https://www.cancer.org/cancer/all-cancer-types.html
https://www.cancer.net/cancer-types 

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Rata de supravieţuire în cancer”

 1. Am 4 ani de leucemie limfoblastica acută. După tratament de 2 ani, nici o problemă (mici raceli fara probleme). Ce șanse de viață?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *