Efecte secundare chimioterapie

efecte adverse chimioterapie

Iata care pot fi cele mai comune efecte secundare chimioterapie, de ce apar acestea si cum pot afecta fiecare pacient si cat pot sa dureze.

CUPRINS:

1. De ce apar efecte secundare dupa chimioterapie?
2. Cele mai frecvente efecte secundare chimioterapie

De ce apar efecte secundare dupa chimioterapie?

Chimioterapia este un tip de tratament impotriva cancerului care utilizeaza substante chimice – medicamente citostatice. Are rolul de a distruge celulele canceroase interferand cu cresterea lor sau oprind diviziunea. Chimioterapia poate provoca reactii adverse neplacute, desi multe pot fi tratate sau prevenite, iar majoritatea vor trece odata cu incetarea tratamentului.

Chimioterapia actioneaza asupra celulelor active. Celulele active sunt celule care cresc si se divid. Celulele canceroase sunt active, dar la fel sunt si unele celule sanatoase. Celulele normale afectate frecvent de chimioterapie sunt cele din maduva osoasa, gura, sistemul digestiv, sistemul reproducator si foliculii de par. Majoritatea tratamentelor de chimioterapie inhiba diviziunea celulara si, prin urmare, vor afecta nu numai celulele canceroase, ci si celulele normale care sufera diviziune activa, cum ar fi celulele tractului gastro-intestinal, de exemplu.

Fiecare pacient dezvolta efecte secundare chimioterapie in mod diferit. Daca dezvoltati reactii adverse, acestea pot aparea oricand in timpul, imediat dupa sau la cateva zile sau saptamani dupa chimioterapie. Uneori, efectele secundare tardive apar la luni sau ani dupa chimioterapie. Majoritatea reactiilor adverse dispar de la sine sau pot fi tratate, dar unele efecte secundare chimioterapie pot dura mult timp sau pot deveni permanente. Efectele secundare asociate chimioterapiei vor depinde in principal de tipul de medicament, de doza, de modul in care este administrat si de sanatatea generala.

de ce apar efecte adverse dupa chimio

Retineti!

Fiecare persoana raspunde diferit la chimioterapie, astfel incat unii oameni pot sa nu experimenteze multe efecte secundare, in timp ce altii ar putea avea mai multe efecte secundare chimioterapie. Efectele secundare pot varia, de asemenea, in functie de modul in care este administrata chimioterapia. Medicamentele pentru chimioterapie sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase cu crestere rapida. Cu toate acestea, pe masura ce aceste medicamente puternice ajung in tot corpul, distrug si unele celule normale, sanatoase, ceea ce poate provoca efecte secundare.

Cele mai frecvente efecte secundare chimioterapie

Oboseala

Oboseala este cel mai frecvent efect secundar in tratamentului cancerului. Poate fi cauzata de o varietate de motive, cum ar fi moartea celulelor sanatoase si stresul psihologic. Oboseala poate fi cauzata de anemie, medicamente specifice pentru chimioterapie, apetit scazut sau depresie. Poate fi, de asemenea, legata de substantele toxice care sunt produse in organism atunci cand celulele canceroase se descompun si mor. Oboseala poate aparea in cateva zile dupa un tratament de chimioterapie si poate dura mult dupa terminarea tratamentului. De asemenea, tinde sa fie mai severa atunci cand se administreaza si alte tratamente, cum ar fi radioterapia.

Greturi si varsaturi

Multi pacienti care fac chimioterapie vor avea perioade in care se confrunta cu greturi si varsaturi. Evitati alimentele cu miros puternic si alimentele grase. Consumati bauturi la temperatura camerei. Hidratarea este foarte importanta deoarece greata poate induce varsaturi, care pot duce la deshidratare. Nu toate medicamentele pentru chimioterapie provoaca greata si varsaturi. Greata si varsaturile sunt mai probabile atunci cand se administreaza combinatii de medicamente chimioterapice. Greata si varsaturile pot fi de obicei controlate folosind medicamente numite antiemetice. Antiemeticele sunt de obicei administrate in acelasi timp cu chimioterapia.

Caderea parului

Caderea parului este un efect secundar comun al chimioterapiei, desi nu se intampla mereu. Daca apare acest efect advers, de obicei se observa in cateva saptamani de la prima sedinta de tratament. Foliculii de par sunt afectati de chimioterapie deoarece medicamentele afecteaza celulele care cresc rapid. Este greu de prezis cat de mult par veti pierde si cat de mult va dura caderea parului, deoarece depinde de tipul si doza de medicamente utilizate, precum si de corpul fiecarei persoane in parte. Caderea parului se poate sa afecteze orice parte a corpului, nu doar scalpul.

Caderea parului este aproape intotdeauna temporara. Parul ar trebui sa inceapa sa creasca din nou imediat dupa terminarea tratamentului. Insa, uneori, parul care creste inapoi are o culoare usor diferita sau poate fi mai ondulat sau mai drept decat inainte. Cititi mai multe despre caderea parului in cancer.

Risc de infectii

Chimioterapia poate reduce capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Despre riscul de infectii in cancer poti citi pe larg aici.

tipuri de efecte adverse chimioterapie

Anemie

Chimioterapia reduce cantitatea de globule rosii din sange, care transporta oxigen in corp. Daca numarul de globule rosii din sange scade prea mult, puteti dezvolta anemie. Simptomele anemiei includ oboseala si lipsa de energie – aceasta tinde sa fie mai severa decat oboseala generala asociata cu chimioterapia, dar si dificultati de respiratie, palpitatii, ten palid. Medicul va poate recomanda suplimente de fier, vitamina B12 sau suplimente de acid folic. Daca anemia este severa, ati putea avea nevoie de o transfuzie de sange. In unele cazuri, medicul va poate prescrie medicamente care determina organismul sa produca mai multe globule rosii. Alimentele bogate in fier, cum ar fi spanacul, carnea rosie si fasolea, ar putea ajuta, de asemenea.

Vanatai si sangerari

Chimioterapia poate reduce numarul de trombocite din sange.Acestea ajuta la oprirea sangerarii severe atunci cand va taiati sau va raniti. Daca aveti un numar scazut de trombocite, este posibil sa va confruntati cu invinetire usoara, sangerari nazale severe, sangerari ale gingiilor. Informati echipa medicala daca aveti aceste probleme. Este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru a creste numarul de trombocite din sange.

Dureri la nivelul gurii

Uneori, chimioterapia poate face ca mucoasa gurii sa devina dureroasa si iritata. Aceasta este cunoscuta sub numele de mucozita. Simptomele tind sa se dezvolte la cateva zile dupa inceperea tratamentului si includ dureri la nivelul gurii, ca si cum v-ati fi ars cu alimente foarte fierbinti, ulceratii bucale, disconfort atunci cand mancati, beti sau vorbiti, gura uscata, simt al gustului redus, respiratie urat mirositoare. Mucozita se amelioreaza de obicei la cateva saptamani dupa terminarea chimioterapiei.

Scaderea poftei de mancare

Poate scadea pofta de mancare pe durata tratamentelor de chimioterapie. Poate fi util sa mancati mese mai mici mai dese in loc de 3 mese mai mari in fiecare zi, sa luati gustari sanatoase in mod regulat si mese usoare in ziua tratamentului. Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca modificari temporare ale gustului si mirosului, ceea ce poate face alimentele mai putin apetisante. O alimentatie sanatoasa si echilibrata in timpul si dupa chimioterapie este importanta pentru a va ajuta sa va recuperati dupa tratament.

Modificari ale pielii si unghiilor

Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca modificari temporare ale pielii. De exemplu, pielea poate deveni uscata, usor decolorata, mai sensibila la soare, rosie si dureroasa. De asemenea, unghiile pot deveni casante si se pot rupe, cu linii albe sau pete. Citeste aici mai multe despre afectarea pielii si a unghiilor in cancer.

Probleme de memorie si concentrare

Unii oameni au probleme cu memoria pe termen scurt, concentrarea si durata de atentie in timpul chimioterapiei. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar simptomele se amelioreaza de obicei odata ce tratamentul este finalizat. Efectele cognitive frustrante, denumite uneori chemobrain, pot fi foarte frustrante, dar simptomele se amelioreaza de obicei in timp.

Probleme de somn

De multe ori in timpul tratamentelor de chimioterapie pacientii se confrunta cu insomnie.

Probleme sexuale si de fertilitate

Multi oameni se confrunta cu probleme de natura sexuala in timpul chimioterapiei. Acest lucru este de obicei temporar si apetitul sexual ar trebui sa revina treptat dupa ce tratamentul s-a terminat. Unele medicamente pentru chimioterapie pot reduce, de asemenea, fertilitatea la barbati si femei. Acest lucru este adesea temporar, dar poate fi permanent in unele cazuri. Inainte de a incepe tratamentul, discutati cu echipa medicala daca fertilitatea poate fi afectata. Vezi mai multe despre probleme sexuale si de fertilitate in cancer la femei si la barbati.

Diaree si constipatie

Este posibil sa aveti diaree sau constipatie la cateva zile dupa inceperea chimioterapiei. Diareea severa poate cauza complicatii precum insuficienta renala si tulburarile electrolitice. Diareea este adesea mai grava atunci cand se administreaza combinatii de medicamente chimioterapice. Diareea poate aparea imediat dupa inceperea chimioterapiei si poate continua pana la 2 saptamani dupa terminarea tratamentului.

Constipatia apare atunci cand scaunele sunt rare, uscate si dure. Constipatia poate aparea ca rezultat al cancerului in sine, sau ca rezultat al terapiilor impotriva cancerului. Mentinerea hidratarii poate ajuta la inmuierea scaunelor.

Probleme emotionale

Chimioterapia poate fi o experienta frustranta, stresanta si traumatizanta. Este firesc sa simtiti anxietate si sa aveti temeri. Stresul si anxietatea pot creste, de asemenea, riscul de depresie. Discutati cu echipa medicala despre aceste stari – poate fi recomandata psiho-oncologia printre altele, dar si grupurile de suport.

Neuropatie periferica

Neuropatia periferica se poate prezenta sub forma de amorteala si arsuri in picioare si maini si constipatie.

Durere

Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca efecte secundare dureroase, cum ar fi dureri la nivelul muschilor si articulatiilor, dureri de cap si dureri de stomac. Durerea poate fi resimtita ca arsura, amorteala, furnicaturi sau dureri fulgeratoare in maini si picioare (numite leziuni ale nervilor periferici).

Durere la locul injectarii

Multe medicamente pentru chimioterapie sunt administrate prin injectie, de obicei intr-o vena (intravenos). Introducerea acului sau cateterului in vena poate provoca disconfort sau durere. Insa, cel mai probabil nu veti simti nicio durere sau disconfort atunci cand sunt administrate medicamentele de chimioterapie intravenos.

Exista un risc mic ca medicamentele pentru chimioterapie sa iasa din vena si sa se scurga in tesuturile din jur – se numeste extravazare. Unele medicamente pentru chimioterapie irita tesuturile. Aceste medicamente sunt numite vezicante. In unele cazuri, medicamentele pentru chimioterapie care ies din vena pot provoca leziuni severe la nivelul pielii si tesuturilor moi din jur. Informati echipa medicala daca prezentati roseata, umflare, durere, arsura sau usturime la locul injectarii.

Alte reactii adverse rare/mai putin frecvente ale chimioterapiei

Alte efecte secundare rare ale chimioterapiei includ:

  • probleme ale tractului urinar;
  • probleme cardiace (toxicitate cardiaca);
  • probleme cu maduva osoasa;
  • reactii alergice etc.

Retineti!

Severitatea efectelor secundare variaza foarte mult de la persoana la persoana. Asigurati-va ca discutati cu echipa medicala despre efectele secundare cele mai frecvente ale chimioterapiei, cat de mult ar putea dura, cat de grave ar putea fi si cand ar trebui sa sunati medic.

Medicul va poate administra medicamente pentru a ajuta la prevenirea anumitor reactii adverse inainte ca acestea sa apara. Multe efecte secundare dispar destul de repede, dar unele ar putea dura luni sau chiar ani pana sa dispara complet. Acestea se numesc efecte tardive. Uneori, efectele secundare pot dura toata viata, cum ar fi atunci cand chimioterapia provoaca leziuni pe termen lung la nivelul inimii, plamanilor, rinichilor sau organelor de reproducere.

Contactati imediat echipa medicala daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome in timpul tratamentului cu chimioterapie:

  • febra mai mare decat cea indicata de echipa de ingrijire;
  • sangerare sau vanatai inexplicabile;
  • o eruptie cutanata;
  • o reactie alergica, cum ar fi umflarea gurii sau a gatului, mancarime severa, probleme la inghitire
  • frisoane intense;
  • durere la locul injectarii sau la locul cateterului;
  • durere neobisnuita, inclusiv dureri de cap intense;
  • dificultati de respiratie;
  • diaree sau varsaturi de lunga durata;
  • sange in scaun sau sange in urina.

Referinte:

(1) https://www.healthlinkbc.ca/illnesses-conditions/cancer/side-effects-chemotherapy
(2) https://www.cancer.org.nz/cancer/cancer-treatment/chemotherapy/
(3) https://cancer.ca/en/treatments/treatment-types/chemotherapy/side-effects-of-chemotherapy
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/chemotherapy/side-effects/about
(5) https://www.cancercouncil.com.au/cancer-information/cancer-treatment/chemotherapy/side-effects/
(6) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy/chemotherapy-side-effects.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *