Probleme genitale la barbati in cancer – iata cum pot tratamentele pentru cancer si cancerul in sine sa afecteze fertilitatea la barbati, precum si sexualitatea.
CUPRINS:
1. Cancerul si problemele de fertilitate la barbati
2. Viata sexuala in cancer la barbati
Tipuri de probleme genitale la barbati in cancer
Problemele genitale la barbati se pot dezvolta dupa unele tipuri de tratamente pentru cancer sau din cauza unor cancere in sine. Problemele care tin de aparatul reproducator si care se pot dezvolta la barbati in cancer includ in special:
Pubertate timpurie, intarziata sau absenta
Pubertatea la baieti apare de obicei la 9-13 ani. Primele semne ale pubertatii sunt de obicei marirea testiculelor si cresterea parului la axila si in zona pubiana. Unele tratamente pentru cancer pot afecta pubertatea. Poate incepe mai devreme (numita pubertate precoce) sau mai tarziu (numita pubertate intarziata) decat in mod normal. Uneori, pubertatea nu incepe deloc, ceea ce se numeste pubertate absenta.
Infertilitatea
Infertilitatea poate sa apara uneori din cauza unor tratamente impotriva cancerului – acestea pot duce la un numar scazut de spermatozoizi. Infertilitatea dupa tratamentul cancerului poate fi temporara sau permanenta.
Scaderea testosteronului
Lipsa testosteronului (deficit de testosteron) este cunoscuta si sub numele de hipogonadism. Apare cand testiculele nu produc suficient testosteron. Aceasta este o problema destul de des intalnita in cazul barbatilor care urmeaza tratament cu radioterapie.
Scaderea libidoului
Scaderea libidoului poate sa apara din cauza tratamentelor in sine, din cauza bolii, dar si din cauza efectelor bolii asupra sanatatii mentale.
Dureri la ejaculare
Durerile la ejaculare pot fi un efect secundar al radioterapiei la nivelul abdomenului sau pelvisului. Asta din cauza faptului ca radioterapia poate irita uretra.
Probleme de erectie
Radioterapia in zona pelvina poate cauza probleme de erectie prin afectarea nervilor din acea zona. Problemele pot fi pe termen scurt sau permanente.
• Citeste si despre PROBLEMELE URINARE IN CANCER.
Cauzele problemelor genitale la barbati in cancer
Tratamentele pentru cancer, inclusiv unele tipuri de chimioterapie, radioterapie si interventii chirurgicale, pot provoca leziuni ale sistemului reproducator masculin.
Chimioterapia
Chimioterapia cu anumite medicamente poate afecta testiculele. Deteriorarea testiculelor poate duce la infertilitate sau deficit de testosteron. Deteriorarea organelor de reproducere este adesea legata de tipul si doza de medicamente chimioterapice administrate si de durata tratamentului. Cu cat este mai mare doza totala de chimioterapie, cu atat este mai mare riscul ca testiculele sa fie deteriorate. Chimioterapia utilizata in combinatie cu radioterapia creste, de asemenea, riscul de deteriorare a testiculelor. Medicamentele chimioterapice care pot creste riscul aparitiei problemelor de reproducere masculina includ:
- busulfan;
- clorambucil;
- cisplatina;
- ciclofosfamida;
- mechloretamina;
- clorhidrat de procarbazina;
- lomustina;
- carmustina;
- melfalan;
- doxorubicina.
Radioterapia
Radioterapia la nivelul testiculelor, pelvisului, spatelui inferior, abdomenului sau catre tot corpul poate determina scaderea productiei de testosteron. Poate creste riscul de infertilitate sau fertilitatea redusa. Acest lucru se poate intampla deoarece celulele Leydig din testicule, care produc testosteron, pot fi deteriorate de radiatii. Radiatiile pot deteriora si celulele germinale din testicule, care produc sperma. Aceasta deteriorare duce la un numar mai mic de spermatozoizi. Numarul scazut de spermatozoizi si infertilitatea pot fi temporare sau permanente.
Chirurgia oncologica
Operatiile pentru cancerele sistemului reproducator si pentru alte tipuri de cancer din zona bazinului pot provoca probleme de reproducere sau pot afecta functia sexuala. Operatia pentru indepartarea ambelor testicule provoaca infertilitate. Indepartarea tumorilor din bazin, inclusiv in vezica, colon si rect, poate deteriora organele de reproducere sau nervii din apropiere si poate provoca impotenta. Operatia de indepartare a prostatei poate afecta functia sexuala. Interventia chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale sau indepartarea unei tumori in apropierea maduvei spinarii poate deteriora nervii din apropiere si poate afecta functia sexuala.
De asemenea, alti factori, cum ar fi terapia hormonala si unele tipuri de medicamente tintite si de imunoterapie, pot creste riscul de probleme de reproducere, provocand leziuni la nivelul testiculelor.
Cancerul si problemele de fertilitate la barbati
Problemele de fertilitate pot sa apara atunci cand anumite niveluri hormonale sunt anormal de scazute sau ridicate sau cand organele de reproducere sunt indepartate sau nu functioneaza corect. Persoanele cu anumite tipuri de cancer sau care primesc tratament pentru cancer pot avea probleme de fertilitate.
O tumora sau alta problema ar putea bloca sau pune presiune pe un organ si ar putea sa afecteze functionarea. De asemenea, pot fi modificate nivelurile hormonale, productia de sperma si procesul de ejaculare. Riscul de infertilitate variaza in functie de:
- varsta si stadiul de dezvoltare al pacientului – de exemplu, inainte sau dupa pubertate, la varsta adulta, la persoane mai in varsta etc.;
- tipul si amploarea interventiei chirurgicale;
- tipul de tratament administrat (radioterapie, chimioterapie, terapie hormonala, terapie tintita, imunoterapie, transplant de celule stem);
- doza de tratament.
ATENTIE! Este foarte important sa discutati cu echipa medicala pentru a vedea cum va poate fi afectata fertilitatea de tratamentele impotriva cancerului.
Interventia chirurgicala si fertilitatea
Ar putea fi necesara interventia chirurgicala pentru o tumora care se afla intr-un organ sau in apropierea sa, cum ar fi un testicul sau penisul, vezica urinara sau rectul. Ar putea fi, de asemenea, necesara operatie pentru o tumora care se afla in apropierea sistemului nervos, cum ar fi creierul sau maduva spinarii.
Operatia pentru cancerul testicular poate afecta fertilitatea. Indepartarea chirurgicala a unui testicul se numeste orhiectomie si este un tratament obisnuit pentru cancerul testicular. Cat timp un barbat are un testicul sanatos, poate continua sa produca sperma dupa operatie. Uneori, insa, testiculul ramas nu functioneaza corect.
Operatiile pentru cancerul de prostata pot afecta, de asemenea, fertilitatea. Cand cancerul s-a raspandit dincolo de prostata in tesuturile din apropiere, poate fi necesar ca ambele testicule sa fie indepartate pentru a opri productia de testosteron si pentru a incetini cresterea celulelor canceroase – aceasta interventie chirurgicala se numeste orhiectomie bilaterala. Pentru barbatii care au cancer de prostata ce nu s-a raspandit dincolo de prostata, interventia chirurgicala pentru indepartarea prostatei si a veziculelor seminale este una dintre optiunile de tratament. Aceasta se numeste prostatectomie radicala. Se indeparteaza prostata si nu mai exista productie de material seminal si ejaculare a spermei dupa operatie – barbatii pot avea in continuare orgasm, dar nu este eliberat lichid din penis. Operatia pentru indepartarea prostatei poate, de asemenea, deteriora nervii care permit erectia, provocand disfunctie erectila.
Daca vezica este indepartata impreuna cu prostata si veziculele seminale, procedura se numeste cistectomie radicala. In acest caz, nu mai exista productie de material seminal si nici ejacularea spermei dupa operatie. Pot sa apara probleme si dupa interventiile pentru cancer penian sau alte forme de cancer.
Radioterapia si fertilitatea
Radioterapia tintita direct catre testicule, cum ar fi pentru cancerul testicular, dar si radioterapia catre abdomen si pelvis, poate afecta fertilitatea. Uneori, radiatiile catre creier afecteaza hipotalamusul si hipofiza. Hipotalamusul si hipofiza lucreaza impreuna pentru a produce doi hormoni importanti, numiti LH si FSH. Acesti hormoni sunt eliberati in fluxul sangvin si regleaza productia de testosteron si sperma. Cand cancerul sau tratamentele impotriva cancerului afecteaza acest lucru, productia de sperma poate fi scazuta si poate aparea infertilitatea. De asemenea, radioterapia pentru cancerul de prostata poate afecta productia de sperma.
Chimioterapia si fertilitatea
Anumite medicamente pentru chimioterapie (administrate in timpul copilariei sau la varsta adulta) pot afecta fertilitatea. Nu toate medicamentele pentru chimioterapie afecteaza capacitatea de a avea un copil. Insa, unele medicamente pot sa reduca numarul de spermatozoizi, pot afecta capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza un ovul si pot afecta productia de testosteron. Infertilitatea poate fi temporara sau permanenta.
Medicamentele de chimioterapie care sunt corelate cu riscul de infertilitate la barbati includ:
- busulfan;
- carboplatina;
- carmustine;
- chlorambucil;
- cisplatina;
- ciclofosfamida;
- citarabina;
- citozina arabinozida;
- dactinomicina;
- doxorubicina;
- ifosfamida;
- lomustine;
- melphalan;
- procarbazina;
- thiotepa;
- vinblastina;
- vincristine.
Riscurile depind de doza. De asemenea, riscul este mai mare daca tratamentul include atat chimioterapie, cat si radioterapie.
Terapie tintita si imunoterapie
Terapia tintita si medicamentele de imunoterapie ataca celulele canceroase diferit fata de medicamentele citostatice standard. Barbatii care iau talidomida sau lenalidomida prezinta un risc ridicat de a avea un fat cu malformatii congenitale, daca a fost expus la aceste medicamente, care pot ramane in materialul seminal cateva luni dupa terminarea tratamentului.
Terapia hormonala
Unele terapii hormonale utilizate pentru tratarea cancerului de prostata sau a altor tipuri de cancer pot afecta hormonii ce ajuta la dezvoltarea spermei. Productia si numarul de spermatozoizi pot fi mai mici. Acest lucru poate afecta capacitatea de a avea un copil. Aceste medicamente pot provoca, de asemenea, efecte secundare sexuale, cum ar fi scaderea libidoului si probleme cu erectiile, in timpul tratamentului.
• Citeste mai multe despre problemele de fertilitate in cancer.
Viata sexuala in cancer la barbati
Cancerul poate provoca efecte secundare sexuale, mai ales daca implica organele sexuale. Cancerele care nu afecteaza organele sexuale pot afecta sexualitatea prin schimbarea imaginii asupra propriului corp sau cauzand oboseala sau depresie si reducand interesul pentru sex. Dificultatile sexuale pot rezulta, de asemenea, din efectele secundare ale cancerului si tratamentul acestuia, cum ar fi oboseala, durerea sau anxietatea legata de tratament. In plus, sentimentele de tristete si depresie legate de cancer pot provoca pierderea libidoului. Uneori, factorii emotionali pot avea efecte secundare sexuale pe langa modificarile fizice din timpul tratamentului.
Nu toti cei cu cancer vor avea modificari de natura sexuala. Este posibil sa nu observati deloc modificari. Insa, unii pacienti isi pierd interesul pentru sex si se simt foarte obositi. Cancerul si tratamente pentru cancer pot provoca:
- oboseala si stare generala de rau;
- iritabilitate;
- stari de tristete sau depresie;
- anxietate sau stres;
- dureri;
- diaree;
- probleme urinare;
- mucozita orala;
- modificari ale pielii;
- lipsa dorintei sexuale;
- probleme erectile;
- dureri in timpul actului sexual sau dureri la ejaculare etc.
Sexualitatea si intimitatea in cancer – recomandari si solutii
Sexul, sexualitatea si intimitatea sunt la fel de importante pentru persoanele cu cancer ca si pentru persoanele care nu au cancer. De fapt, sexualitatea si intimitatea pot ajuta oamenii sa faca fata mai usor cancerului, sa faca fata sentimentelor si tratamentului. Gestionarea problemelor sexuale este importanta, si ar putea implica mai multe terapii, tratamente sau dispozitive diferite sau o combinatie a acestora. Consilierea poate fi, de asemenea, de ajutor. → Citeste mai multe despre psiho oncologie si grupurile de suport psihologic. Anumite tratamente pot afecta aspectul fizic sau anumite functii, ceea ce poate duce la probleme cu stima de sine, probleme privind imaginea corporala si probleme sexuale in general.
E important sa discutati cu medicul de efectele tratamentelor oncologice asupra sexualitatii, precum si ce solutii exista. Pot fi prescrise uneori medicamente pentru disfunctii erectile sau alte probleme. Asigurati-va ca medicul stie despre toate medicamentele pe care le luati, chiar si despre suplimente, medicamente fara prescriptie medicala si vitamine, deoarece unele pot interactiona cu medicamente pentru cancer sau alte tratamente. Trebuie sa luati aceste pastile numai daca sunt prescrise de medic.
De asemenea, pot fi indicate uneori medicamente injectabile, anumite interventii sau dispozitive pentru probleme de erectie. Medicul poate prescrie si terapia cu testosteron pentru dezechilibre hormonale. Nivelul redus de testosteron poate afecta dorinta sexuala si functia erectila.
• Citeste si despre Problemele de fertilitate si de sexualitate la femei in cancer.
Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fertility-and-sexual-side-effects/fertility-and-men-with-cancer/how-cancer-treatments-affect-fertility.html
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/fertility-men
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-treatment/art-20045422
(4) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction/fertility-concerns-and-preservation-men
(5) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fertility-and-sexual-side-effects/sexuality-for-men-with-cancer/sex-problems.html
(6) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/sexuality-men