Chemobrain – efectele tratamentului oncologic asupra creierului

chemobrain

Schimbări de memorie și probleme de concentrare în timpul tratamentului pentru cancer? Este vorba de chemobrain, o problemă reală ale cărei cauze încă nu au fost complet clarificate.

CUPRINS:

1. Ce este chemobrain?
2. Cauze
3. Simptome
4. Diagnostic și evaluare
5. Soluții și tratament

Ce este chemobrain?

Chemobrain este o problemă care afectează aproximativ 30% dintre pacienții cu cancer care primesc chimioterapie, dar şi alte forme de tratamente oncologice. Simptomele includ, de obicei, afectări ale memoriei, ale atenției, puterii de concentrare, cogniției, abilităților de orientare etc.

Acest fenomen a început să fie oarecum înțeles abia din jurul anilor 1990, la pacientele cu cancer mamar. Cu toate acestea, cauza exactă a acestei probleme rămâne neclară. Medicamentele pot avea efecte neurotoxice directe asupra creierului sau pot declanșa indirect răspunsuri imunologice care pot cauza o reacție inflamatorie în creier.

Doar chimioterapia e „de vină”?

Chimioterapia nu este singurul vinovat posibil. Unele studii arată că şi alte tratamente sau boala în sine poate provoca modificări ale creierului. În plus, este posibil ca declinul cognitiv observat să poată pur și simplu să facă parte din procesul natural de îmbătrânire, în special având în vedere faptul că mulți pacienți cu cancer sunt mai în vârstă. Problema poate apărea și din cauza afectării calității vieții și a stării de bine, dar și din cauza anxietății, depresiei sau oboselii fizice după tratament sau diagnostic.

chimioterapia chemobrain

Insuficiența cognitivă asociată cancerului

Insuficiența cognitivă asociată cancerului este un termen tehnic pentru ceea ce este denumit colocvial chemobrain. Acest termen reflectă faptul că este posibil ca acest efect să nu fie asociat doar cu chimioterapia, că poate afecta pacienții cu cancer în general, chiar înainte ca unii să primească terapie și indiferent de terapia pe care au primit-o. Astfel, poate fi vorba de faptul că boala în sine duce la aceste simptome.

Din păcate, nu există o definiție a caracteristicilor clinice sau chiar un set de simptome definite, deoarece nu există un consens clinic în ceea ce privește definirea acestei probleme.

În timp ce tratamentul cancerului poate afecta sănătatea creierului, alți factori pot contribui. Stresul, anxietatea și depresia după diagnostic pot afecta creierul. Unele tipuri de cancer pot produce produse chimice care afectează memoria. Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer, cum ar fi anemia, infecția, insomnia, durerea sau deficiențele nutriționale, pot, de asemenea, să contribuie la chemobrain. Pentru majoritatea pacienților, simptomele se îmbunătățesc la 6- 12 luni după chimioterapie, dar între 10 -20% dintre pacienți pot avea efecte pe termen lung.

Cauze

Cauza exactă pentru chemobrain nu este cunoscută, dar schimbările în funcția mentală sunt reale și nu sunt doar efect placebo. Simptomele încep, de obicei, în timpul chimioterapiei sau imediat după, deși uneori pot apărea cu întârziere sau la finalizarea terapiei.

Legătura dintre chemobrain și cancer are la bază ideea de inflamație, vârstă și anumite probleme preexistete. Terapia hormonală poate influența aceste efecte, la fel ca factorii genetici. Tratamentul anticancerigen crește producția de citokine proinflamatorii ca răspuns. Răspunsul inflamator poate trece bariera sânge-creier și poate activa celule din creier. Simptomele de afectare cognitivă sunt similare celor din îmbătrânirea accelerată.

chemobrain sau disfunctia cognitiva in cancer

Problemele cognitive în cazul cancerului sau chemobrain pot fi date de:

  • medicamentele chimioterapice;
  • terapia hormonală și imunoterapia;
  • cancerul în sine;
  • radioterapia în zona capului, gâtului, sau chiar radioterapia totală;
  • intervenții chirurgicale cerebrale în zone ale creierului ce pot fi afectate;
  • intervenția chirurgicală sau anestezicele;
  • cancere cerebrale sau care au metastazat la creier;
  • unele medicamente pentru tratarea unor efecte adverse în terapia cancerului, ca medicamente antiemetice, analgezice, antibiotice, imunosupresive, antidepresive, anxiolitice, medicamente pentru boli de inimă, medicamente pentru probleme de somn etc.;
  • infecții, mai ales în zona creierului sau a coloanei vertebrale;
  • simptome și probleme asociate cancerului, ca anemie, probleme de somn, oboseală, dezechilibre de calciu sau electrolitice, deshidratare etc.;
  • probleme emoționale, ca stres, depresie, anxietate;
  • alte afecțiuni, ca probleme cardiace sau diabet;
  • probleme neurologice care nu sunt asociate cancerului;
  • deficiențe nutritive;
  • probleme sociale, ca incapacitatea de a lucra, lipsa veniturilor, modificarea rolului în familie etc.

Cele mai multe dintre acestea provoacă probleme pe termen scurt și se îmbunătățesc pe măsură ce problema subiacentă este tratată sau dispare. Câteva, cum ar fi depresia, pot cauza probleme de lungă durată dacă nu este tratată cauza.

Creierul în timpul chimioterapiei

Chemobrain include simptome, cum ar fi dificultatea de concentrare, probleme de memorie, probleme cu multitasking-ul și probleme de luare a deciziilor sau finalizare a unor sarcini.

Medicamentele pentru chimioterapie vizează celulele care se divid rapid, cum ar fi foliculii de păr, dar modul în care medicamentele afectează celulele creierului nu este pe deplin înțeles, pentru că acestea nu se divid rapid.

S-a studiat modul în care chimioterapia poate afecta celulele gliale, care ofera sprijin pentru neuroni. Neuronii sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor în creier. Au fost studiate trei tipuri de celule gliale:

  • oligodendrocite, care produc un strat protector în jurul fibrelor nervoase numite mielină;
  • astrocite, celule în formă de stea care permit aprovizionarea neuronilor cu sânge;
  • microglia, celule imune care pot reduce celulele nervoase deteriorate sau agenți patogeni nocivi.

Studiile au arătat că chimioterapia duce la activarea pe termen lung a microgliilor, ceea ce duce la inflamații care pot afecta oligodendrocitele și astrocitele.

Factori de risc

Se pare că există mai mulți factori care pot contribui la chemobrain:

  • severitatea și gradul de dezvoltare a cancerului;
  • tipul de chimioterapie, dozele și durata tratamentului;
  • radioterapia;
  • alte medicamente;
  • starea generală a pacientului;
  • caracteristicile individuale ale pacientului (de exemplu vârsta, istoricul medical).

Anumite medicamente pentru chimioterapie sunt mai susceptibile să provoace chemobrain?

Ciclofosfamida, Adriamicina, 5-FU și Taxol par a fi asociate cu un risc mai mare de chemobrain, dar există și altele care pot cauza această problemă. Chimioterapia poate provoca simptome, indiferent dacă medicamentul respectiv traversează bariera hemato-encefalică. Un studiu a sugerat că persoanele care primesc atât chimioterapie, cât și tamoxifen, pot avea simptome cognitive mai prelungite decât cei care primesc numai chimioterapie.

Tamoxifenul și inhibitorii de aromatază pot avea un efect negativ subtil asupra cogniției, în special a memoriei verbale și a găsirii cuvintelor. Tamoxifenul are un risc mai mare să provoace probleme decât inhibitorii de aromatază.

chemobrain si memoria

Simptome

Efectele date de chemobrain sunt, de obicei, ușoare și, în general, se îmbunătățesc în timp. Cu toate acestea, ele pot fi deranjate și pot afecta calitatea vieții. Simptomele pot varia de la o zi la alta, de la un moment al zilei la altul și depind de momentul tratamentului.

 

Simptomele includ, de obicei:

  • probleme de memorie – afectarea memoriei, confundarea unor obiecte, lapsus etc.;
  • probleme cu atenția și concentrarea;
  • probleme de gândire și de cogniție – dificultăți în a efectua anumite sarcine, dificultăți în terminarea unor sarcini;
  • productivitate redusă;
  • probleme emoționale – stres, jenă, afectarea calității vieții etc.

Chemobrain sau alte probleme mentale?

În Alzheimer, memoria nu răspunde la repere, în timp ce în chemobrain, indiciile sunt de ajutor. Alte tipuri de demență implică de obicei schimbări de personalitate, modificări motorii (rigiditate, tremur, căderi) sau halucinații, care nu sunt tipice pentru chemobrain. Cu toate acestea, poate fi dificil să se diferențieze chemobrain-ul de probleme de memorie asociate vârstei atunci când simptomele sunt ușoare.

Altă întrebare ar fi: chemobrain sau depresie? Depresia poate avea, de asemenea, simptome cognitive, cum ar fi probleme de concentrare, afectarea memoriei pe termen scurt etc. Cu toate acestea, în depresie, oamenii simt de asemenea tristețe, iritabilitate, lipsa interesului sau lipsa motivației. Aceste simptome nu sunt adesea observate în chemobrain.

chemobrain si depresia

Cât durează chemobrain?

Pentru majoritatea oamenilor, simptomele sunt scurte și se reduc după finalizarea tratamentului. Simptomele sunt, de obicei, temporare și adesea se reduc cu timpul. Dar, pentru unii oameni, simptomele pot continua ani de zile după tratament. Eectele pe termen lung, cum ar fi dificultățile de reamintire a sarcinilor de zi cu zi, pot avea un impact negativ acasă și la locul de muncă. Potrivit American Cancer Society, riscul de chemobrain este de aproximativ 1 din 2. Asta înseamnă că poate fi o problemă destul de frecventă la pacienții cu cancer.

Pentru majoritatea pacienților, chemobrain se îmbunătățește în termen de 9-12 luni de la terminarea chimioterapiei, dar mulți oameni au încă simptome după jumătate de an. Un procent mai mic de persoane (aproximativ 10-20%) poate avea efecte pe termen lung. Pentru foarte puține persane se observă efecte pe termen lung, observate chiar și după 10 ani de la terminarea tratamentului.

Diagnostic și evaluare

E greu de măsurat efectele chemobrain, dar pentru asta se pot oferi chestionare, testarea funcțiilor prin solicitarea efectuării unor sarcini simple, urmarea unui set de instrucțiuni, o serie de întrebări pentru testarea memoriei sau a abilităților lingvistice etc.

Testele mai complexe ale proceselor de gândire nu sunt folosite în mod obișnuit la persoanele cu cancer.

Soluții și tratament

chemobrain memorie

Sfaturi pentru a îmbunătăți memoria, concentrarea și pentru a reduce simptomele afecțiunii:

  • Înregistrează date importante, evenimente, numere de telefon, adrese într-un planificator sau o agendă zilnică.
  • Poți folosi aplicații de mobil care să îți reamintească de anumite evenimente sau pentru liste și rutina zilnică.
  • Menține-ți creierul activ prin activități ca puzzle, citit, învățarea unei noi abilități etc.
  • Stabilește un loc pentru obiectele pe care ai tendința de a le pierde.
  • Evită multitasking-ul și concentrează-te pe un singur lucru.
  • Stabilește o rutină zilnică pe care să o urmezi. Stabilește și respectă un program zilnic.
  • Odihnește-te și dormi suficient.
  • Fii activ pentru a-ți îmbunătăți nu doar starea fizică, dar și mentală.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată. Citește despre nutriția în cancer.
  • Solicită ajutorul atunci când simți că ai nevoie, inclusiv la treburile casnice.
  • Poți alege să ții un jurnal al problemelor de memorie sau de concentrare, sau pur și simplu un jurnal zilnic personal în care să notezi cum te simți. Te va ajuta la problemele de memorie și pentru claritate mentală, dar studiile arată că scrierea într-un jurnal poate chiar îmbunătăți starea de bine a persoanelor afectate de cancer.
  • Redu stresul. Relaxarea te poate ajuta să reduci stresul și te poate ajuta să îți îmbunătățiți memoria și concentrarea.

Discută cu familia și prietenii

Mulți oameni consideră că aceste simptome sunt doar în mintea lor sau nu vor să împovăreze alte persoane cu aceste probleme. Este important să discuți cu cei dragi despre ceea ce simți. Chemobrain este adesea mai puțin evident decât alte efecte secundare ale tratamentului, deci este important să le spui și altora cum te simți pentru a înțelege exact. Cei dragi pot să nu fie conștienți de chemobrain ca efect secundar al tratamentului. Ei te pot ajuta să te simți mai bine, să te organizezi etc.

Află și Cum poți ajuta o persoană care are cancer.

Medicamente sau alte terapii medicale

Unii oameni beneficiază de neuro stimulente cum ar fi metilfenidat, dextroamfetamină sau modafinil / armodafinil. Acestea tind să fie cele mai utile pentru oboseală și îmbunătățirea atenției și concentrării. Alte recomandări includ antioxidanții care pot reduce declinul cognitiv.

În ceea ce privește terapiile non-farmacologice intră reabilitarea cognitivă pentru îmbunătățirea atenției, a concentrării și a memoriei. De obicei include exerciții computerizate pentru diverse arii. Alte recomandări sunt activitățile fizice pentru a favoriza reducerea inflamației și reducerea oboselii. Aici intră și tehnici mindfulness, ca yoga, tai chi sau qigong. Există câteva studii care sugerează că biofeedback-ul este de ajutor. Cu toate acestea, nu există studii care să arate dacă stimularea magnetică transcraniană (neinvazivă) sau stimularea profundă a creierului (chirurgical / invaziv) poate fi utilă pentru chemobrain.

Deși ar putea fi posibil să se dezvolte medicamente pentru a reduce efectele cognitive ale chimioterapiei, acest lucru ar aduce îngrijorarea că substanțele chimice suplimentare ar putea interacționa cu chimioterapia în sine, provocând alte efecte nedorite sau afectându-i eficiența.

Referinte:

(1) Chemo brain, link: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/side-effects-and-symptoms/other-side-effects/chemo-brain.html
(2) Tips for managing chemobrain, link: https://www.dana-farber.org/health-library/articles/tips-for-managing-chemobrain/
(3) How long does ‘chemo brain’ last?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312436.php
(4) What Is Chemo Brain?, link: https://www.webmd.com/cancer/what-is-chemo-brain#1
(5) About chemo brain, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/chemotherapy/side-effects/chemo-brain/about

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *