Vanatai inexplicabile? Afla ce este trombocitopenia si ce o cauzeaza

vanatai inexplicabile

Vanatai inexplicabile – cat indica o problema de sanatate, care sunt cauzele pentru invinetirea rapida sau fara cauza cunoscuta si ce legatura exista intre vanatai inexplicabile si cancer?

CUPRINS:

1. Ce sunt vanataile?
2. Vanatai care apar prea usor si vanatai inexplicabile
3. Ce este trombocitopenia?
4. Vanatai inexplicabile – simptom de cancer?
5. Vanataile ca efect secundar al tratamentelor pentru cancer

Ce sunt vanataile?

Vanataile (numite si echimoze) sunt pete care apar pe piele atunci cand vasele de sange de dimensiuni foarte mici, numite capilare, se sparg dedesubt. Pe pielea deschisa la culoare, petele apar de obicei albastrui sau violet. Pe pielea mai inchisa la culoare, petele pot fi de culoare violet inchis, maroniu sau chiar negru. Sangele din capilare se scurge in tesutul moale de sub piele, provocand modificarea culorii. Vanataile sunt de obicei dureroase, sensibile si umflate initial.

Invinetirea mai profunda are ca rezultat un hematom – o acumulare de sange in tesuturile corpului sau in cavitati.

Simptomele unei vanatai

Simptomele unei vanatai sunt:

  • zona de piele albastruie care apare in cateva ore dupa ranire;
  • sensibilitate pe acea zona sau in jur;
  • umflare.

Vasele de sange mai mari, cum ar fi arterele, duc la sangerari mai profunde si prelungite decat cele mai mici, cum ar fi capilarele. Odata ce sangerarea s-a oprit, se formeaza o crusta negricioasa cat timp rana se vindeca dedesubt. De obicei, vanataia apare ca o zona rosiatica intai, care se dezvolta in cateva ore intr-o decolorare albastruie, purpurie sau chiar negricioasa. Zona e sensibila la atingere si poate fi umflata. In cateva zile, culoarea se estompeaza – pe masura ce zona se vindeca, vanataile capata o nuanta mai deschisa de maro, verde sau galben.

ce sunt vanataile

Tipuri de vanatai

Diferitele tipuri de vanatai includ:

  • hematom – traumatismele pot provoca vanatai severe si leziuni ale pielii si tesuturilor;
  • purpura – implica de obicei sangerari mici care apar sub piele;
  • petesii – sunt zone punctate (mai putin de 2 mm) de puncte rosiatice pe piele care nu devin albe dupa aplicarea unei presiuni usoare;
  • purpura senila (sensibilitate vasculara) – odata cu varsta, pielea devine mai subtire, mai uscata si mai predispusa la rupere si se invineteste mai usor;
  • ochiul vanat – o lovitura la cap poate provoca un ochi vanat (sau ambii ochi) – sangele si fluidele se aduna sub ochi, provoaca umflaturi si o vanataie sau inel decolorat, care se formeaza in jurul ochiului (ochi vanat poate indica uneori o leziune mai grava a ochiului, cum ar fi sangerarea ochiului sau o fractura la nivelul fetei).

De ce apar vanataile?

Vanataile sunt cauzate de sangerari sub piele care apar atunci cand o persoana s-a accidentat. Unii oameni sunt, in mod natural, mai predispusi la vanatai decat altii. De exemplu, persoanele in varsta se pot invineti mai usor, deoarece pielea lor este mai subtire si tesutul de dedesubt este mai fragil.

Cauzele unei vanatai includ:

  • accidente sau leziuni;
  • leziuni microscopice in vasele de sange de sub piele (la sportivi, de obicei);
  • tulburari de sangerare – sangerari inexplicabile care apar fara motiv cunoscut;
  • piele mai subtire din cauza imbatranirii.

In cazul unui hematom, traumatismul este cauza principala.Traumatismul poate fi rezultatul unui accident de masina, unei caderi, fracturi osoase, ranire prin impuscare etc. Hematoamele pot fi, de asemenea, cauzate de:

  • anevrism;
  • unele medicamente;
  • infectii virale precum rubeola, oreionul, varicela, HIV sau hepatita C;
  • leziuni, cum ar fi fracturi etc.

Factori de risc

Unii factori de risc sunt asociati cu un risc mai mare de a dezvolta o vanataie:

  • imbatranirea;
  • deficitul de vitamina C;
  • tulburari de sangerare;
  • administrarea de anticoagulante;
  • tonuri mai deschise ale pielii, unde vanataile sunt mai vizibile;
  • persoanele care practica sporturi de contact etc.

Trombocitele si vanataile

Trombocitele sunt fragmente de celule sangvine care se gasesc in sangele circulant si sunt esentiale pentru oprirea sangerarii. Trombocitele acopera practic orificiile mici care se formeaza in vasele de sange si lucreaza cu alti factori pentru a forma un cheag de sange, care opreste sangerarea in leziunile mai mari ale vaselor de sange.

Cum actioneaza trombocitele? Dupa o leziune, corpul incearca imediat sa opreasca orice pierdere de sange. Trombocitele se acumuleaza si blocheaza orice defecte ale peretilor vaselor de sange. Vasele de sange se contracta si se elibereaza factori de coagulare. Problemele cu oricare dintre aceste elemente pot duce la sangerari spontane sau excesive si vanatai mari. Uneori, numarul trombocitelor poate fi prea mic. Aici, printre cauze se poate numara anemia aplastica, tulburari autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, unele medicamente, deficitul de vitamina C, deficitul de vitamina K etc.

Cum pot preveni sau trata vanataile?

Pentru a preveni vanataile minore, luati masuri pentru a evita caderea, in primul rand. De asemenea, informati-va despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luati. Din pacate, odata ce s-a format o vanataie, nu se poate face mare lucru pentru a o trata. Majoritatea vanatailor dispar in cele din urma pe masura ce corpul reabsorbe sangele, desi vindecarea ar putea dura mai mult in cazul anumitor persoane. Poate fi utila ridicarea zonei afectate si aplicarea de comprese cu gheata.

trombocitele si vanataile

Vanatai care apar prea usor si vanatai inexplicabile

Unii oameni se invinetesc atat de usor, incat nu-si amintesc cauza initiala. Altii dezvolta vanatai mari dupa rani usoare sau observa ca vanataile se vindeca greu. Vanataile usoare nu inseamna neaparat ca o persoana are o afectiune medicala, dar o schimbare brusca a modului in care apar vanataile sau faptul ca apar vanatai dese inexplicabile poate fi suficient pentru a ne prezenta la medic. Se vor face teste de sange si controale pentru a depista cauza.

Cand o persoana se confrunta cu vanatai inexplicabile sau vanatai care apar prea usor, ar putea fi din cauza slabirii capilarelor. Cand nu sunt suficient de puternice pentru a tine celulele sanvgine rosii, sangele se scurge sub piele. Capilarele pot fi slabite pentru ca nu exista suficiente proteine ​​pentru a le mentine sau din cauza problemelor cu structura vaselor. De asemenea, vanataile inexplicabile pot sa apara si in caz de probleme cu trombocitele sau cu celulele implicate in procesul de vindecare a vaselor de sange.

Invinetirea usoara poate avea si o componenta ereditara. Poate fi dificil pentru o persoana sa evalueze daca are mai multe vanatai decat de obicei sau se invineteste prea repede. Unele semne ca o persoana se invineteste mai usor decat este obisnuit includ:

  • vanatai foarte mari, dureroase ca raspuns la leziuni minore;
  • aparitia mai multor vanatai fara sa isi aminteasca ce le-a cauzat;
  • apar frecvent vanatai care se vindeca in cateva saptamani sau mai greu;
  • sangerare mai mult de 10 minute dupa o accidentare.

De ce invinetirea rapida este mai frecventa la adultii in varsta?

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea devine mai subtire si pierde o parte din stratul adipos protector care amortizeaza vasele de sange de la ranire.

Invinetirea usoara este o problema obisnuita pentru multe persoane in varsta. Asta din cauza reducerii tesutului adipos de sub piele si faptului ca vasele de sange devin mai fragile. Vasele de sange pierd din elasticitate si sunt mai predispuse la rupere.

Alte motive posibile pentru vanatai inexplicabile

Desi majoritatea vanatailor sunt inofensive si dispar fara tratament, vanataile usoare pot fi uneori semnul unei probleme mai grave. Iata cateva cauze posibile pentru care o persoana se invineteste foarte usor sau are vanatai inexplicabile:

Administrarea unor medicamente

Administrarea diluantilor sangvini, de exemplu, poate fi cauza. Medicamentele pentru subtierea sangelui sunt importante, deoarece pot ajuta la scaderea riscului de a dezvolta un cheag de sange in inima sau in alte parti ale corpului la persoanele cu afectiuni cardiace sau care au avut anterior un accident vascular cerebral. Insa, de asemenea, aceste medicamente cresc riscul de vanatai si invinetire usoara.

De asemenea, utilizarea regulata a aspirinei poate duce la mai multe vanatai din motive similare. Desi pot reduce riscul de formare a cheagurilor de sange, asta inseamna, de asemenea, ca organismul este mai lent in a opri sangerarea. Corticosteroizii topici si orali, cum ar fi prednison, pot duce, de asemenea, la subtierea pielii si la vanatai mai rapide.

Deficit de vitamine sau minerale

Lipsa vitaminei K si deficitul de vitamina C pot duce la sangerari usoare si vanatai. De asemenea, lipsa de fier (sau in mod specific aveti anemie feripriva, o afectiune in care corpul nu are suficiente celule sangvine rosii) poate duce la risc mai mare de invinetire. Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, care ajuta sangele sa transporte oxigenul in tot corpul. Simptomele anemiei pot fi oboseala severa, ameteli sau dificultati de respiratie.

Vitamina K ajuta corpul sa formeze cheaguri pentru a opri sangerarea. Adultii cu deficit mare de vitamina K pot observa, de asemenea, o crestere brusca a vanatailor. Deficientele de vitamine sunt de obicei destul de usor de corectat. Cu toate acestea, este important ca un medic sa diagnosticheze aceste deficiente prin teste de sange, astfel incat sa poata recomanda suplimentul adecvat. Daca suplimentele nu trateaza problema, poate insemna ca o persoana are o alta problema, cum ar fi o tulburare metabolica sau gastro-intestinala care face dificila absorbtia nutrientilor in organism.

Problema hepatica sau renala

Problemele cu ficatul si rinichii pot provoca anomalii ale sangelui. Problemele hepatice pot duce la afectarea proteinelor necesare coagularii si pot afecta trombocitele, ducand, de asemenea, la probleme de coagulare si, prin urmare, la vanatai mai frecvente.

Consum excesiv de alcool

Ficatul este organul care proceseaza alcoolul si consumul excesiv de alcool poate deteriora celulele hepatice. Pe langa probleme la ficat, consumul excesiv de alcool poate, de asemenea, sa suprime productia de celule sangvine implicate in procesul de reparare si face vasele mai predispuse la rupere.

Vasculita

Vasculita se refera la un grup de afectiuni care cauzeaza vase de sange inflamate. In plus fata de cresterea sangerarilor si vanatailor, o persoana poate prezenta dificultati de respiratie, amorteala la nivelul membrelor sau pete purpurii pe piele.

Tulburari de sangerare

Multe afectiuni genetice pot face ca sangele sa se coaguleze lent sau deloc. Boala Von Willebrand, cea mai raspandita tulburare de sangerare, afecteaza aproximativ 1% din populatie. O persoana cu aceasta afectiune are proteina von Willebrand defecta sau absenta, care este importanta pentru coagularea sangelui. Hemofilia este o alta tulburare de sangerare. Atunci cand o tulburare genetica de sangerare provoaca vanatai usoare, este de asemenea posibil ca persoana sa sangereze pana la exces sau chiar sa experimenteze hemoragii care pun viata in pericol.

Cand indica vanataile o problema mai grava?

Invinetirea usoara indica uneori o afectiune grava, cum ar fi o problema de coagulare a sangelui sau o boala a sangelui. Informati medicul daca:

  • aveti vanatai mari si frecvente, mai ales daca vanataile apar pe trunchi, pe spate sau fata sau par sa se dezvolte fara motive cunoscute;
  • aveti vanatai usoare si antecedente de sangerari semnificative, cum ar fi in timpul unei proceduri chirurgicale;
  • vanataile apar brusc, mai ales daca ati inceput recent un nou tratament cu medicamente;
  • aveti istoric familial de vanatai inexplicabile si sangerari.

Aceste semne si simptome pot indica:

  • niveluri scazute ale trombocitelor;
  • trombocite care functioneaza anormal;
  • probleme cu proteinele care ajuta la formarea cheagului de sange.

trombocitopenia in cancer

Ce este trombocitopenia?

Trombocitopenia este o afectiune in care sangele are un numar mai mic decat normal de trombocite. Trombocitele sunt produse in maduva osoasa impreuna cu alte tipuri de celule sangvine. Se deplaseaza prin vasele de sange si se lipesc impreuna pentru a opri orice sangerare care apare daca un vas de sange este deteriorat.

Un numar normal de trombocite la adulti variaza intre 150.000 -450.000 de trombocite pe microlitru de sange. Un numar de trombocite mai mic de 150.000 de trombocite pe microlitru este mai mic decat in ​​mod normal. Daca numarul de trombocite din sange scade sub normal, vorbim de trombocitopenie. Cu toate acestea, riscul de sangerare grava nu apare decat atunci cand numarul devine foarte scazut – mai putin de 10.000 sau 20.000 de trombocite pe microlitru. Sangerarile usoare apar uneori cand numarul este mai mic de 50.000 de trombocite pe microlitru.

Trombocitopenia apare atunci cand:

  • corpul nu produce suficiente trombocite;
  • corpul pierde trombocite;
  • corpul distruge trombocitele.

Diagnostic si tratament

Pentru a diagnostica aceasta afectiune, medicul trebuie sa efectueze o hemoleucograma. Acest test analizeaza cantitatea de celule sangvine din sange. Se pot face si teste pentru detectarea anticorpilor plachetari si se pot face, teste de coagulare a sangelui. Daca medicul suspecteaza ca splina este marita, este posibil sa recomande o ecografie.

De obicei, se recomanda masuri ca evitarea sporturilor de contact si a activitatilor cu risc crescut de sangerare sau vanatai. Se pot modifica tratamentele care afecteaza trombocitele, inclusiv aspirina si ibuprofenul. Daca numarul scazut de trombocite este mai sever, este posibil sa fie nevoie de tratament medical. Acesta poate include transfuzii de sange sau de trombocite, imunoglobulina, corticosteroizi pentru a bloca anticorpii plachetari, chirurgie de indepartare a splinei etc.

Nu toata lumea cu un numar scazut de trombocite are nevoie de tratament. Unele probleme care duc la un numar scazut de trombocite se reduc de la sine.

Vanatai inexplicabile – simptom de cancer?

Rareori, o crestere brusca a sangerarilor, inclusiv vanatai, poate fi un semn al cancerului. Cancerele care afecteaza sangele si maduva osoasa, cum ar fi leucemia, pot provoca vanatai inexplicabile. O persoana poate observa, de asemenea, sangerarea gingiilor. Multe tipuri de cancer sunt tratabile, in special cu un diagnostic precoce. E important sa mergeti la medic pentru orice simptome si semne care va ingrijoreaza – depistarea la timp e esentiala pentru orice boala, crescand sansele de vindecare si reducand riscul de complicatii.

Cancerele de sange si vanataile inexplicabile

Celulele canceroase din sange se pot inmulti si pot inlatura celulele sangvine sanatoase, inclusiv trombocitele. Daca o persoana nu are o cantitate suficienta de trombocite, poate avea dificultati in formarea cheagurilor si poate suferi pierderi semnificative de sange din cauza leziunilor. Cand o persoana nu are suficiente trombocite, problema medicala se numeste trombocitopenie.

De asemenea, cancerele de sange pot cauza oboseala intensa, pierdere inexplicabila in greutate, umflarea ganglionilor limfatici, senzatie de plenitudine in abdomen etc.

In plus fata de trombocite, celulele canceroase din cancerul de sange pot elimina alte celule sangvine sanatoase, inclusiv globulele rosii si celulele sangvine albe. Cand celulele sangvine sanatoase sunt reduse, cancerele de sange pot provoca simptome suplimentare, cum ar fi probleme de respiratie, ameteli, dureri de cap, infectii recurente.

Vanataile inexplicabile si leucemia

Vanataile sau sangerarile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu un diagnostic de cancer de sange. Identificarea diferentei dintre vanataile inofensive si cele grave poate fi esentiala in diagnosticarea precoce a leucemiei. Desi vanataile cauzate de leucemie sunt foarte asemanatoare cu vanataile obisnuite, exista cateva diferente. In cazul leucemiei, de obicei vanataile apar in locuri neobisnuite, apar multe vanatai simultan pe corp, nu exista o explicatie pentru ele si dispar foarte greu si chiar pot creste in dimensiune. Retineti ca DOAR prin investigatii si teste se poate stabili un diagnostic.

vanataile si cancerul

Vanataile ca efect secundar al tratamentelor pentru cancer

Chimioterapia poate afecta maduva osoasa, unde se produc trombocite. Daca sangele are un deficit de trombocite, este posibil sa apara sangerari si vanatai inexplicabile. Sangerarea este considerata un efect secundar care poate pune viata in pericol. Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si terapia tintita, pot creste riscul de sangerare si vanatai – pot reduce numarul de trombocite din sange.

Tratamentele pentru cancerul pulmonar, de exemple, pot creste cu usurinta riscul de vanatai sau sangerari – inclusiv chimioterapia, terapia tintita si radioterapia. Majoritatea efectelor secundare tind sa dispara dupa terminarea tratamentului.

Trombocitopenie in cancer

Trombocitopenia se poate dezvolta daca maduva osoasa nu functioneaza normal si nu produce suficiente trombocite. Unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, pot provoca trombocitopenie. Unele tratamente pentru cancer pot afecta, de asemenea, maduva osoasa si pot duce la un numar scazut de trombocite. Acestea includ unele medicamente de chimioterapie, terapii biologice sau alte medicamente si radioterapie spre bazin sau maduva osoasa. Oamenii pot dezvolta, de asemenea, trombocitopenie daca splina este marita sau cand cancerul se raspandeste in splina.

Simptomele trombocitopeniei nu se dezvolta de obicei decat atunci cand numarul de trombocite este foarte scazut. Simptomele numarului scazut de trombocite pot incepe la scurt timp dupa inceperea chimioterapiei, dar sunt de obicei mai grave la 10-14 zile de la inceperea chimioterapiei.

Referinte:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK253/
2. https://www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/blood-clotting-process/bruising-and-bleeding
3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325525#outlook
4. http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/bruising.aspx
5. https://www.aafp.org/afp/2012/0315/p612.html
6. https://news.cancerconnect.com/treatment-care/side-effects-of-cancer-treatment-thrombocytopenia-low-platelet-counts-ZDBoHCxFcEq4ti2qqsAtbw
7. https://www.cancernetwork.com/view/managing-thrombocytopenia-associated-cancer-chemotherapy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Vanatai inexplicabile? Afla ce este trombocitopenia si ce o cauzeaza”

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Medicul dumneavoastra de familie stie cu siguranta catre ce medic specialist sa va trimita dupa ce ii spune-ti problemele cu care va confruntati.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *