Căderea părului în cancer apare de la tratamentul oncologic, deoarece medicamentele pentru chimioterapie sau radiaţiile uneori nu afectează doar celulele canceroase, ci şi alte celule care se divid rapid în organism, inclusiv foliculii de păr.
CUPRINS:
- Simptome
- Cauze
- Când și cum va crește iar părul?
- Cum pot limita sau preveni căderea părului?
- Îngrijirea părului înainte, în timpul și după terapia cancerului
- Căderea părului și afectarea emoțională
Simptome
Nu există un model standard pentru căderea părului – uneori părul cade treptat, alteori căderea este intensă, și nu orice pacient cu cancer se confruntă cu această problemă. Uneori ete afectat și părul de pe corp (părul pubian, părul din regiunea toracică etc.) sau sprâncenele și genele.
Uneori părul cade complet, iar alteori doar se subțiază firul de păr și devine mai aspru sau cade doar în anumite regiuni. Căderea părului nu este, de obicei, însoțită de alte simptome, deși unii pacienți prezintă sensibilitate și furnicături în scalp cu 1-2 zile înainte de căedere și în timpul căderii părului.
De obicei căderea părului apare în câteva săptămâni de la începerea tratamentului. Firele lungi cad adesea mai repede, deoarece greutatea părului solicită scalpul și firele se desprind mai repede. Căderea părului se observă prin aglomerări de păr în timpul șamponării sau spălării, dar și pe pernă sau în peria de păr.
Căderea părului de la tratamentul cancerului este de obicei temporară. De obicei, părul începe iar să crească în câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.
Cauze
Multe tratamente pentru cancer pot duce la căderea părului, deoarece foliculii firelor de păr sunt confundați cu celulele canceroase. Cu toate acestea, uneori poate exista chiar și un alt motiv pentru pierderea părului, altul decât tratamentul cancerului, cum ar fi probleme tiroidiene sau niveluri scăzute de fier.
Unele tratamente pot face ca părul să cadă complet, iar altele duc la căderea ușoară sau doar subțierea firelor de păr în cancer. De asemenea, în timp ce majoritatea tratamentelor sunt asociate cu o căderea temporară, urmată de creșterea și regenerarea părului, alteori tratamentele pot duce la pierderea permanentă a părului în cancer.
Chimioterapia și căderea părului
Chimioterapicele sunt medicamente puternice care țintesc celulele canceroase ce cresc rapid. Din păcate, aceste medicamente atacă și alte celule cu creștere rapidă – inclusiv cele din rădăcinile părului. Aceste efecte depind de tipul medicamentului utilizat și de dozele administrate.
Chimioterapia poate provoca pierderea părului în toate regiunile corpului, nu doar pe cap. Poate fi afectat astfel și părul facial, părul de pe brațe sau din zona pubiană. Părul începe în general să scadă în câteva săptămâni după începerea tratamentului. Părul care rămâne poate fi foarte uscat sau fragil.
Celulele canceroase și celulele filiculilor de păr se divid rapid. Tratamentul cu chimioterapie afectează ciclul normal de creștere a părului și cauzează căderea lui. Aceasta se numește alopecie indusă de chimioterapie. Cu toate acestea, spre deosebire de celulele canceroase, celulele de păr se pot regenera rapid, astfel că părul va crește la loc aproape întotdeauna după finalizarea tratamentului.
Nu toate medicamentele pentru chimioterapie produc căderea părului. Medicamentele care prezintă cel mai mare risc de cădere a părului sunt:
- Altretamina;
- Carboplatina;
- Cisplatina;
- Ciclofosfamida;
- Docetaxel;
- Doxorubicina;
- Epirubicina;
- Fluorouracil;
- Gemcitabină;
- Idarubicin;
- Ifosfamida;
- Paclitaxel;
- Vincristina;
- Vinorelbină.
De cele mai multe ori, părul va începe să crească iar după 1 – 3 luni de la finalizarea tratamentului. Adesea durează între 6 – 12 luni pentru ca părul să se regenereze complet. Părul care crește poate avea însă altă grosime, nuanță sau textură.
Gradul de pierdere a părului în urma chimioterapiei depinde de medicamentele sau combinație de medicamente utilizată, de doze, de modul de administrare (oral sau intravenos), de modul în care reacționează corpul la tratament și de starea generală de sănătate.
Radioterapia și căderea părului
Terapia cu radiații sau radioterapia utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului lor. Radiațiile pot deteriora celulele canceroase, dar și unele celule sănătoase. Efectele secundare ale radiațiilor sunt cauzate de deteriorarea celulelor normale care se divid rapid în zona tratată. Aceste efecte includ iritarea pielii sau leziunile în regiunile expuse la fasciculele de radiații, dar și pierderea părului atunci când zona respectivă este tratată.
Radiațiile cauzează căderea părului numai în regiunea corpului supusă tratamentului – de exemplu, apare căderea părului de pe scalp dacă se administrează terapie în zona capului sau căderea părului de pe brațe dacă se administrează doze de radiații în regiunea brațelor. Dacă radiația este utilizată pentru a trata regiunea sânului, nu apare pierderea părului de pe cap. Radioterapia creierului, utilizată pentru a trata cancerul metastatic în creier, cauzează, de obicei, căderea completă a părului de pe cap.
De obicei, părul va începe să cadă în câteva săptămâni de tratament. Părul va crește la loc, de obicei, după 3 – 6 luni de la finalizara radioterapiei. Uneori, însă, din cauza dozelor mari de radiații administrate, părul nu mai crește.
Alte terapii anticancerigene și căderea părului
Alte tratamente pentru cancer, cum ar fi terapia hormonală sau terapia țintită, pot provoca modificări ale părului. Acestea nu produc în general pierderea completă a părului. De cele mai multe ori cauzează subțierea firului de păr și acesta devine mai uscat.
Terapiile țintite cu cel mai mare risc de cădere a părului sunt:
- Afatinib;
- Cetuximab;
- Dabrafenib;
- Dasatinib;
- Erlotinib;
- Ibrutinib;
- Imatinib;
- Nilotinib;
- Panitumumab;
- Sonidegib;
- Sorafenib;
- Trametinib;
- Vemurafenib;
- Vismodegib.
Terapiile hormonale cu cel mai mare risc de cădere a părului sunt:
- Tamoxifen;
- Anastrozol;
- Letrozol;
- Fulvestrant;
- Octreotidă.
Când și cum va crește iar părul?
Părul crește de obicei odată ce tratamentele sunt finalizate. De obicei părul va începe să crească iar după 1-3 luni de la finalizarea tratamentului cu chimioterapie. În cazul radioterapiei, părul începe să crească de cele mai multe ori după 3-6 luni de la finalizarea terapiei.
De cele mai multe ori, firele nou crescute au o textură diferită, culoare diferită și pot fi mai fine sau mai groase. Aceste modificări sunt de obicei temporare. Este posibil să dureze un an sau mai mult înainte ca părul să crească complet și să revină la starea inițială.
În cazuri foarte rare, căderea părului este permanentă și părul nu mai crește iar, de obicei în caz de doze foarte mari de tratament administrate.
Părul facial, cum ar fi barba și mustața, pot, de asemenea, să crească neuniform sau într-o culoare diferită.
Cum pot limita sau preveni căderea părului?
Nu există niciun tratament care să vă garanteze că părul nu va cădea în timpul sau după tratamentul cancerului. Mai multe tratamente au fost studiate ca modalități posibile de a preveni căderea părului, dar niciuna nu a fost dovedită ca fiind absolut eficientă, incluzând:
- Răcirea scalpului – În timpul perfuziei cu chimioterapie, un sistem cu lichid rece poate fi pasat pe cap pentru a încetini fluxul de sânge către scalp. În acest fel, medicamentele pentru chimioterapie sunt mai puțin susceptibile să aibă un efect asupra părului. Răcirea începe cu 5 minute înainte de chimioterapie și continuă până la 1 oră după finalizare. Unele date sugerează că procedura poate crește riscul de recidivă canceroasă în zona scalpului, deoarece această zonă nu primește aceeași doză de chimioterapie ca restul corpului.
- Minoxidil – Minoxidil este un medicament aprobat pentru căderea părului ce se aplică la nivelul scalpului înainte și în timpul chimioterapiei, limitând căderea părului și ajutând la regenerarea firelor de păr care cad. Acest medicament este aplicat pe scalp cu 24 de ore înainte de tratament, și se continuă pe toată durata tratamentului și până la 4 luni după tratament. Nu este sigur dacă împiedică pierderea părului, dar poate favoriza regenerarea părului ulterior. Uneori, medicamentele orale cum ar fi spironolactona sau finasterida pot îmbunătăți, de asemenea, creșterea părului în aceste situații.
Îngrijirea părului înainte, în timpul și după terapia cancerului
- Nu vă spălați părul în fiecare zi și nu masați părul și scalpul cu putere. Spălați părul mai rar decât de obicei. Alegeți un șampon delicat, fără parfum. Se recomandă produse emoliente de îngrijire și spălare a părului.
- Evitați vopsirea permanentă sau semi-permanentă a părului.
- Pieptănați părul ușor folosind un pieptene sau o perie moale, de dimensiuni mari, pentru a reduce deteriorarea foliculilor de păr.
- EVITAȚI folosirea uscătoarelor de păr, a plăcii de îndreptat părul sau a ondulatoarelor. Evitați prinderea părului în coadă, cu panglici sau cleme fixe ce pot suprasolicita firele de păr. Nu folosiți perii rotative sau pieptene cu dinți deși.
- Folosiți pălării, șepci, turbane sau eșarfe din bumbac pentru a vă proteja părul și scalpul. Folosiți turbane sau eșarfe din bumbac.
- Luați în considerarea tunderea părului, pentru ca acesta să fie mai ușor de îngrijit.
- Dormiți pe o față de pernă din satin.
- Puteți apela la o perucă. Puteți alege o nuanță asemănătoare părului natural. Există chiar unele fundații care oferă peruci gratuite din păr natural pentru persoanele afectate de această problemă.
Perucile se confecționează fie din fibre artificiale, fie din păr natural uman. Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare tip. Peruci de fibre artificiale pot veni într-o mare varietate de stiluri și culori și sunt mai ușor de întreținut în general, dar este posibil ca acestea să nu aibă un aspect natural și trebuie înlocuite mai des. Perucile din fire naturale arată mai natural și pot dura mai mult, dar sunt mai scumpe. Aceste peruci au nevoie de mai multă îngrijire decât perucile de fibre și trebuie să fie aranjate după fiecare spălare. Prețul unei peruci sintetice pornește în general de la 150 lei, în timp ce pentru o perucă naturală prețurile pornesc de la 400 lei, pentru una scurtă și simplă.
Căderea părului și afectarea emoțională
Fiecare pacient resimte diferite acest efect advers – în timp ce pe unii îi afectează considerabil, alții sunt mai puțin afectați. Un aspect este că poate să atragă atenția celor din jur, și poate duce la stări anxioase, vulnerabilitate sau sentiment de expunere.
Pentru mulți pacienți, pierderea părului de la tratamentul cancerului este mai mult decât o schimbare a aspectului fizic.Poate fi o experiență emoțională intensă și chiar un șoc ce afectează imaginea de sine și calitatea vieții. De aceea, de multe ori se recomandă tăierea părului mai scurt înainte de a începe tratamentul. O coafură mai scurtă poate face ca părul să arate mai voluminos și mai des. De asemenea, schimbarea poate fi astfel mai ușor de acceptat.
Căderea părului poate afecta foarte mult un pacient, deoarece este un efect secundar vizibil pentru cei din jur și mai ales pentru persoana în cauză. În cazul celor mici, copiii mai mici sunt în general afectați mai puțin de acest aspect decât școlarii și adolescenții. Este mai bine și în cazul copiilor ca părul să fie tuns mai scurt înainte de începerea tratamentului pentru ca schimbarea să fie una mai ușor de suportat. Lăsați copilul să își aleagă turbane, eșarfe sau pălării pe placul lui, cu personaleje preferate, de exemplu.
E important să rețineți că părul crește în cele mai multe cazuri fără probleme după tratament și e vorba doar de un efect pe termen scurt.
Referințe:
- (1) Hair Loss or Alopecia, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/side-effects/hair-loss-or-alopecia
- (2) Hair Loss (Alopecia) From Radiation Treatment, link: https://www.oncolink.org/support/side-effects/skin-hair-nail-side-effects/hair-loss-alopecia-from-radiation-treatment
- (3) Hair loss, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/hair-loss/?region=on
- (4) Hair loss and cancer treatment, link: https://www.cancer.ie/cancer-information/treatments/hair-loss#sthash.riEdkEaH.dpbs
- (5) Chemotherapy and hair loss: What to expect during treatment, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/in-depth/hair-loss/art-20046920
- (6) Alopecia, link: https://www.ons.org/sites/default/files/publication_pdfs/Sample%20Chapter%200622%20TelephoneTriage2nd.pdf
1 Comments on “Căderea părului în cancer”
Eu am luat 5 ani tamoxifen si acum i-au anastozol și am vopsit părul,este contra indicate.Mi sa rărit părul în fața.