Pielea și unghiile – cum sunt afectate de tratamentul oncologic

pielea si unghiile in cancer

Tratamentul anticancerigen are, din nefericire, și multe efecte adverse, iar o parte dintre ele vizează pielea și unghiile.

Cuprins:

1. Cum afectează tratamentul cancerului pielea?
2. Tipuri de reacții cutanate
3. Cum afectează tratamentul cancerului unghiile?
4. Soluții și prevenire
5. Căderea părului și tratamentul cancerului

Cum afectează tratamentul cancerului pielea?

Chimioterapia poate afecta atât pielea cât și unghiile. Poate provoca următoarele simptome:

  • creșterea sensibilității la soare;
  • roșeață;
  • eczeme;
  • prurit;
  • exfoliere;
  • uscăciune;
  • acnee;
  • îngălbenire;
  • fragilitate.

Uneori, chimioterapia administrată de IV (intravenos) determină întinderea pielii care acoperă venele. Acest lucru se întâmplă mai des la persoanele care au pielea foarte închisă. După terminarea tratamentului, zonele întunecate deseori se estompează în timp.

Dacă se administrează intravenos medicamente, spuneți-i medicului dacă apar arsuri sau durere. Uneori, medicamentele IV pot cauza leziuni tisulare. Aceste simptome trebuie raportate imediat medicului sau asistentei medicale. Alte simptome ale pielii și ale unghiilor pot indica o reacție alergică. Spuneți-i imediat medicului dacă dezvoltați următoarele:

  • mâncărime bruscă sau severă;
  • urticarie;
  • wheezing;
  • probleme respiratorii etc.

Reacțiile cutanate la terapia cu medicamente sunt extrem de frecvente. Toate medicamentele pot provoca reacții cutanate, deși, dacă apar, ele sunt de obicei ușoare. Totuși, unele reacții cutanate sunt grave și pot pune viața în pericol. Reacțiile cutanate pot fi independente de doză și pot persista mult după ce medicamentul care provoacă reacția alergică a fost întrerupt.

pielea si unghiile chimioterapie

Tipuri de reacții cutanate

Piele uscată

Pielea uscată se caracterizează prin descuamare ușoară, rugozitate, senzație de strângere și, eventual, mâncărime. Celulele pielii din stratul inferior al epidermei sunt uscate și plate, fără umiditate. Factorii care contribuie la pielea uscată includ:

  • deshidratare;
  • condiții meteo extreme;
  • cosmetice cu parfum;
  • alergii etc.

Cremele și loțiunile sunt modalități eficiente de restabilire a umidității în urma reacțiilor cutanate uscate. Unguentele sunt proiectate să fie o barieră și să rămână pe suprafața pielii pentru a proteja pielea. Evitați cosmeticele cu parfum și coloranți, băile cu spumant, sărurile de curățare, produsele iritante, produse care pot cauza alergii etc. Evitați dușurile fierbinți și lungi. Purtați haine de bumbac, dacă este posibil, evitând lâna și fibrele sintetice.

Înroșirea pielii

Este vorba de înroșirea temporară a feței și a gâtului cauzată de dilatarea capilarelor sangvine. Are la bază o varietate de cauze, cum ar fi anumite medicamente pentru chimioterapie. Tumorile carcinoide pot provoca, de asemenea, înroșirea ca parte a sindromului carcinoid. Mai multe medicamente pentru chimioterapie sunt asociate cu această înroșire, cum ar fi: asparaginază, bleomicină, carboplatină, carmustină, cisplatină, ciclofosfamidă, dacarbazină, dietilstilbestrol, docetaxel, doxorubicin, fluorouracil, lomustină, paclitaxel, plicamycin, procarbazine și teniposide.

Hiperpigmentarea

Hiperpigmentarea este o închidere la culoare a pielii. Majoritatea reacțiilor cutanate apar în interval de două până la trei săptămâni de la inițierea chimioterapiei și se reduc la 10 -12 săptămâni după oprirea tratamentului.

Fotosensibilitatea

Fotosensibilitatea este un răspuns al pielii la radiațiile ultraviolete (lumina soarelui). Există 2 tipuri de reacții de fotosensibilitate: reacție fototoxică și fotoalergică.

Reacțiile fototoxice sunt reacții frecvente de fotosensibilitate și pot să apară la majoritatea persoanelor cărora li s-a administrat o doză suficientă de medicament și o expunere suficientă la lumină. Medicamente asociate cu aceste reacții de fotosensibilitate sunt dacarbazină, fluorouracil, metotrexat și vinblastină.

Reacțiile fotoalergice sunt mai puțin frecvente decât reacțiile fototoxice. O reacție fotoalergică este similară cu o  reacție fototoxică, dar reacția se poate răspândi dincolo de zona expusă la lumină.

Erupții cutanate şi eczeme

O erupție cutanată este un termen general pentru reacțiile cutanate, alți termeni specifici sunt utilizați pentru a descrie ce arată erupția cutanată ca roșeață, erupție maculară sau papule.

O erupție cutanată maculară este cel mai frecvent tip de reacție cutanată indusă de medicament. Aceste reacții cutanate încep de obicei pe trunchi. Erupțiile cutanate sunt, de obicei, de culoare roșu aprins, iar pielea se poate simți fierbinte, arsă sau cu mâncărime. În timpul tratamentului țintit, erupția cutanată poate să se reducă, să rămână la fel sau să se înrăutățească pentru o perioadă scurtă de timp. De obicei, dispare în aproximativ o lună după terminarea tratamentului.

Radiodermita

Radiodermita este un efect advers comun în urma radioterapiei. De obicei apare în primele 2 săptămâni de tratament şi poate persista chiar câţiva ani după finalizarea terapiei. Apare din cauza afectării țesuturilor, a ADN-ului și din cauza inflamațiilor pielii. Pe măsură ce radiațiile sunt administrate, pielea nu are suficient timp pentru a se vindeca. Simptomele includ roșeață, prurit, descuamare, iritație, uscăciune, blistere, modificări pigmentare, ulcerații etc.

Pruritul

Pruritul cauzat de chimioterapie, de obicei, dispare odată ce tratamentele pentru chimioterapie sunt terminate. Dacă mâncărimea este foarte severă, medicul poate reduce doza de chimioterapie sau o poate opri pentru o perioadă.

Încercați să nu zgâriați pielea. Puteți încerca să faceți masaj, să presați sau să frecați ușor zona cu prurit cu o cârpă moale dar fără să zgâriați. Aplicați comprese umede și reci în zonele cu mâncărime. Păstrați-vă unghiile scurte și curate pentru a evita tăieturile și infecțiile de la zgârieturi.

Sindromul mână-picior

Sindromul mână-picior este, de asemenea, cunoscut sub numele de eritrodisestezia palmar-plantară (PPE). Este un efect secundar rar al unor medicamente pentru chimioterapie care afectează tălpile și palmele. Unele terapii ţintite pot provoca o afecțiune similară sindromului mâinii-picior numită eritem acral.

Simptomele sindromului mână-picior includ:

  • durere sau arsuri;
  • umflătură;
  • roşeaţă;
  • furnicături sau amorțeală;
  • vezicule;
  • descuamarea pielii

Dacă aveți aceste simptome, este posibil ca medicul să fie nevoit să reducă doza de chimioterapie sau terapie ţintită. Odată ce simptomele s-au îmbunătățit, tratamentul poate începe din nou, însă medicul tot poate reduce doza.

Cum afectează tratamentul cancerului unghiile?

Unghiile pot deveni mai subțiri si mai fragile în timpul chimioterapiei. Acestea pot cădea după mai multe sesiuni de tratament, dar acest lucru este mai puțin frecvent. Unele medicamente pentru chimioterapie sunt mai susceptibile de a duce la pierderea unghiilor decât altele.

Există mai multe tipuri de modificări ale unghiilor care pot apărea la pacienții cărora li se administrează chimioterapie. Cele mai frecvente dintre aceste reacții cutanate observate, în special la persoanele cu piele închisă, sunt hiperpigmentarea unghiilor. Alte modificări ale unghiilor includ formarea de depresiuni orizontale ale plăcii unghiilor sau decolorare orizontală albă a unghiilor.

Unghiile se pot îngălbeni sau își pot modifica forma, dezvoltând o formă concavă, asemănătoare cu o lingură, denumită koilonichia. Se poate produce o infecție dureroasă care înconjoară unghiile, numită paronichie.

Unii medicii oncologi recomandă utilizarea unei soluții hidratante pentru unghii hidratante pentru cei care primesc tratament cu taxan. Studiile sugerează că aceste soluții hidratante pot reduce semnificativ riscul de cădere și afectare a unghiilor asociate cu chimioterapicele.

ingrijirea pielii cancer

Soluții și prevenire

Sfaturi îngrijirea unghiilor

  • Păstrați-vă unghiile tăiate.
  • Purtați mănuși atunci când lucrați. Mănușile de bumbac vă pot proteja mâinile în timpul grădinăritului. Luați în considerare mănușile de cauciuc atunci când curățați sau spălați vasele pentru a vă menține mâinile protejate.
  • Nu vă roadeți unghiile, deoarece crește riscul de infecție. Purtați mănuși de bumbac dacă aveți dificultăți la oprirea obiceiului.
  • Evitați folosirea de lacuri de unghii sau tăierea cuticulelor, ceea ce ar putea crește riscul de infecție. Evitați utilizarea unghiilor artificiale.
  • Evitați produsele de întărire a unghiilor deoarece acestea vă pot afecta pielea și unghiile.
  • Purtați pantofi confortabili, în formă liberă, pentru a reduce la minimum traumele la nivelul degetelor de la picioare.

Sfaturi îngrijirea pielii

Cea mai obișnuită problemă pentru pacienți în timpul și după terapia cu chimioterapie este pielea uscată, mâncărime și chiar descumarea. Pielea uscată, iritată și sensibilă poate duce la eczeme, mâncărime și răni care pot deveni infectate.

  • Faceți dușuri rapide sau bai scurte călduțe.
  • Folosiți produse de îngrijire delicate și hidratante.
  • Evitați scruburile și frecarea pielii.
  • Aplicați cremă sau loțiune pe piele în timp ce este încă umedă.
  • Încercați un hidratant care conține ceramide sau uleiuri organice, cum ar fi ulei de nucă de cocos, ulei de susan sau de măsline. Aplicați un hidratant de câteva ori pe tot parcursul zilei, dacă este posibil, inclusiv după ce vă spălați mâinile și înainte de a vă culca.
  • Epilați rar pielea sa evitați complet epilarea dacă pielea e iritată.
  • Evitați parfumurile sau loțiunile care conțin alcool.
  • Evitați lumina directă a soarelui cât mai mult posibil și, în special, rămâneți în casă între orele de vârf de la 10 -16, când razele soarelui sunt cele mai puternice. Chiar dacă aveți piele închisă, protejați-vă de soare. Utilizați o loțiune de protecție solară cu un SPF de 15 sau mai mare. Utilizați un balsam de buze cu un factor ridicat de protecție solară.
  • Purtați cămăși de bumbac, pantaloni și bluze cu mânecă lungă, pentru a proteja pielea și scalpul de arsuri.

Cancerul de piele

Deși principala cauză a cancerului de piele este soarele, și solarul poate crește riscul considerabil.Oricine poate dezvolta cancer, dar oamenii cu o piele deschisă și cu pistrui au cel mai mare risc. Este posibil să aveți un risc mai mare pentru cancerul de piele dacă ați fost deja diagnosticat cu cancer anterior.

Citește mai multe despre CANCERUL DE PIELE.

Căderea părului și tratamentul cancerului

Căderea părului sau subțierea lui pot să apară din cauza unor tratamente de chimioterapie; motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că chimioterapia afectează toate celulele din organism, nu doar celulele canceroase. Căderea părului poate începe încă din a doua sau a treia săptămână după primul ciclu de chimioterapie și poate fi bruscă sau lentă. Unii pacienți își pierd tot părul, în timp ce alții pierd doar o parte. Tratamentul poate afecta unghiile, sprâncenele, genele și părul de pe corp.

Există opțiuni de luat în considerare în timpul căderii părului. Mulți oameni aleg să poarte pălării, eșarfe sau peruci. Alții preferă să nu mascheze pierderea părului. Este o chestiune de preferință personală. Cu toate acestea, este important să utilizați o anumită formă de protecție a scalpului atunci când vă aflați afară. Aceasta ar putea fi o acoperire a scalpului ca o pălărie sau o eșarfă sau o protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare.

Sfaturi pentru părul și scalpul sănătos

  • Nu utilizați substanțe chimice care pot provoca deteriorarea fibrelor de păr și pot cauza caderi suplimentare ale părului. Nu vopsiți și nu decolorați părul.
  • Evitați placa de păr, ondulatorul sau uscătorul de păr.
  • Folosiți un șampon și un balsam hidratant, ușor.

Citiți mai multe depre CĂDEREA PĂRULUI ÎN CANCER.

 

Referințe:
(1) Skin Reactions, link: http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/skin-reactions.aspx
(2) Caring for your skin, nails and hair during and after cancer treatment, link: https://www.oncolink.org/support/side-effects/skin-hair-nail-side-effects/caring-for-your-skin-nails-and-hair-during-and-after-cancer-treatment
(3) Effects of Chemotherapy on Hair, Skin & Nails, link: https://www.copewithcancer.org/about-cancer/effects-of-chemotherapy-on-hair-skin-nail

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Pielea și unghiile – cum sunt afectate de tratamentul oncologic”

  1. urmez un tratament oncologic,reactie mi-au iesit niste bubite ,nu ar fi asa de grav ,dar am intepaturi in zona fetei si scalpului . Va rog sa-mi dati un sfat …am toate cremele si uleiurile recomandate pe baza de uree 10-15 % ,sapun dermatologic etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *