Markerul ROMA in cancerul ovarian

markerul ROMA in cancerul ovarian

Markerul ROMA este un test folosit pentru a indica probabilitatea de depistare a unei tumori maligne la o interventie chirurgicala la femei aflate in pre sau postmenopauza si care au o formatiune pelvina. Mai multe despre acest subiect, in articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul ovarian?
2. Simptome cancer ovarian
3. Factori de risc pentru cancerul ovarian
4. Metode de screening pentru cancerul ovarian
5. Ce este markerul ROMA?
6. Interpretare rezultate

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian apare atunci cand se formeaza celule anormale in ovar, incep sa se divida necontrolat si se formeaza o tumora. Daca nu este tratata, tumora se poate raspandi in alte parti ale corpului. Acesta se numeste cancer ovarian metastatic. Doar aproximativ 20% dintre cancerele ovariene se gasesc intr-un stadiu incipient. Cand cancerul ovarian este depistat precoce, rata de supravietuire la 5 ani este de aproximativ 94%.

Ovarele sunt formate din trei tipuri de celule. Fiecare tip de celula poate duce la tip diferit de tumora:

  • Tumorile epiteliale – se formeaza in stratul de tesut din exteriorul ovarelor (90% dintre cancerele ovariene sunt tumori epiteliale);
  • Tumorile stromale – se formeaza in celulele producatoare de hormoni si reprezinta 7% dintre cancerele ovariene;
  • Tumorile celulelor germinale se dezvolta in celulele producatoare de ovule si sunt rare.

Se pot forma in ovare si chisturi. Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt canceroase – chisturi benigne.

cancerul ovarian

Simptome cancer ovarian

Cancerele ovariene timpurii nu cauzeaza adesea simptome. Simptomele cancerului ovarian pot fi, de asemenea, cauzate de alte afectiuni, mai putin grave. De obicei, cand cancerul ovarian este considerat posibila cauza a acestor simptome, acesta s-a raspandit deja. De asemenea, unele tipuri de cancer ovarian se pot raspandi rapid la organele din apropiere.

Cele mai frecvente simptome includ:

  • balonare;
  • dureri pelvine sau abdominale;
  • senzatie de plenitudine gastrica;
  • simptome urinare – nevoia frecventa de a urina;
  • sangerari vaginale anormale.

Aceste simptome sunt, de asemenea, cauzate in mod obisnuit de boli benigne (necanceroase). Cand sunt cauzate de cancer ovarian, acestea tind sa fie persistente si sa se agraveze – apar mai des sau sunt mai severe. Retineti ca aceste simptome sunt de obicei date de alte afectiuni si cele mai multe dintre ele apar la femeile care NU au cancer ovarian. Insa, daca aveti aceste simptome persistente, consultati medicul, astfel incat problema sa poata fi gasita si tratata, daca este necesar.

Alte simptome ale cancerului ovarian pot include dureri de spate, dureri in timpul sexului, constipatie, modificari menstruale.

simptome cancer ovarian

Factori de risc pentru cancerul ovarian

Factorii de risc pot fi modificabili (ca fumatul si alimentatia) si nemodificabili (ca genetica). A avea un factor de risc, sau chiar mai multi, nu inseamna ca veti dezvolta boala sigur. De asemenea, este posibil ca unele persoane care sufera de boala sa nu aiba factori de risc cunoscuti. Exista mai multi factori de risc care ar putea creste riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian epitelial. Acesti factori de risc nu se aplica altor tipuri mai putin frecvente de cancer ovarian, cum ar fi tumorile cu celule germinale si tumorile stromale.

Factori care pot creste riscul de cancer ovarian sunt:

Varsta

Riscul de a dezvolta cancer ovarian creste odata cu inaintarea in varsta. Cancerul ovarian este rar la femeile cu varsta sub 40 de ani. Cele mai multe cancere ovariene se dezvolta dupa menopauza. Jumatate dintre toate cazurile de cancer ovarian se intalnesc la femeile cu varsta peste 63 de ani.

Supraponderalitate si obezitate

Obezitatea a fost legata de un risc mai mare de a dezvolta multe tipuri de cancer. Femeile obeze (cele cu un indice de masa corporala de cel putin 30) au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, dar nu neaparat cele mai agresive tipuri. In plus, obezitatea poate afecta negativ supravietuirea generala a unei femei cu cancer ovarian.

Sarcina tarzie sau lipsa unei sarcini de-a lungul vietii

Femeile care au prima sarcina mai tarziu, dupa varsta de 35 de ani sau care nu au avut niciodata o sarcina sau nu au dus o sarcina pana la sfarsit pot avea un risc mai mare de cancer ovarian.

Terapia hormonala dupa menopauza

Femeile care folosesc estrogeni sau progesteron dupa menopauza prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian in comparatie cu femeile care nu au folosit niciodata hormoni.

factori de risc cancer ovarian

Istoric familial de cancer ovarian, cancer de san sau cancer colorectal

Cancerul ovarian poate fi transmis in familie. Riscul de cancer ovarian este mai mare daca mama, sora sau fiica au (sau au avut) cancer ovarian. De asemenea, riscul creste cu cat aveti mai multe rude afectate de cancer ovarian. Un istoric familial al unor alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal si de san, este legat de un risc crescut de cancer ovarian. Acest lucru este din cauza faptului ca aceste tipuri de cancer pot fi cauzate de o mutatie (modificare) mostenita a anumitor gene care cauzeaza un sindrom de cancer familial.

Mutatiile BRCA

Pana la 25% dintre cancerele ovariene fac parte din sindroamele de cancer familial rezultate din modificari mostenite (mutatii) in anumite gene. Sindromul ereditar de cancer mamar si ovarian este cauzat de mutatii mostenite ale genelor BRCA1 si BRCA2, precum si posibil de alte gene care nu au fost inca identificate. Acest sindrom este legat de un risc ridicat de cancer de san, precum si de cancer ovarian sau cancer al trompelor uterine. Mutatiile BRCA1 si BRCA2 sunt, de asemenea, responsabile pentru majoritatea cancerelor ovariene mostenite. Se estimeaza ca riscul de cancer ovarian pentru femeile cu mutatie BRCA1 este cuprins intre 35 -70%.

Alte sindroame mostenite

Alt sindrom este legat de cancerul de colon ereditar non-polipos. Femeile cu acest sindrom prezinta un risc mai mare de cancer de colon si, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial si cancer ovarian. Multe gene diferite pot provoca acest sindrom. Acestea includ MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM.

Sindromul Peutz-Jeghers – persoanele cu acest sindrom genetic rar dezvolta polipi in stomac si intestin. Femeile cu acest sindrom prezinta un risc mai mare de cancer ovarian.

Istoric personal de cancer mamar

Daca ati avut cancer mamar, este posibil sa aveti si un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Unii dintre factorii de risc pentru cancerul ovarian pot afecta, de asemenea, riscul de cancer mamar.

Mai exista si alti factori de risc studiati, dar datele medicale sunt inca neconcludente in acest sens. De exemplu, se considera ca exista o legatura intre anumiti androgeni si tipuri specifice de cancer ovarian, dar sunt necesare studii suplimentare privind rolul androgenilor in cancerul ovarian. Multe studii efectuate la femei au analizat posibila legatura dintre pudra de talc si cancerul ovarian. Rezultatele au fost mixte, unele studii raportand un risc usor crescut si unele aratand ca nu exista nicio crestere.

Factori care pot reduce riscul de cancer ovarian

Factorii care pot reduce riscul de cancer ovarian sunt:

  • Sarcina si alaptarea – Femeile care au fost insarcinate si au dus sarcina  la termen inainte de varsta de 26 de ani au un risc mai scazut de cancer ovarian. Alaptarea poate reduce riscul si mai mult.
  • Contraceptia – Femeile care au utilizat contraceptive orale (cunoscute si sub numele de pilule contraceptive) prezinta un risc mai scazut de cancer ovarian. Riscul este mai mic cu cat pastilele sunt utilizate mai mult timp.
  • Histerectomie (indepartarea uterului fara indepartarea ovarelor) pare, de asemenea, sa reduca riscul de cancer ovarian cu aproximativ o treime.

Metode de screening pentru cancerul ovarian

Tehnica de screening pentru cancerul ovarian include controale medicale regulate. In timpul unui examen pelvin, medicul poate examina ovarele si uterul in ceea ce priveste dimensiunea, forma si consistenta. Un examen pelvin poate fi util, deoarece poate gasi unele tipuri de cancer intr-un stadiu incipient, dar cele mai multe tumori ovariene precoce sunt dificil sau imposibil de simtit. Cu toate acestea, examenele pelvine pot ajuta la depistarea altor tipuri de cancer sau alte afectiuni medicale la femei.

Testele de screening utilizate pentru cancerul de col uterin, cum ar fi testul Papanicolau sau testul HPV (papilomavirus uman), nu sunt eficiente pentru cancerul ovarian. Rar, cancerele ovariene sunt depistate dupa un test Papanicolau, dar de obicei se afla intr-un stadiu avansat. Testele de screening sunt utilizate pentru a detecta o boala, cum ar fi cancerul, la persoanele care nu prezinta simptome. De exemplu, o mamografie poate detecta adesea cancerul de san in stadiul incipient, chiar inainte ca un medic sa simta cancerul la controalele fizice. Au fost multe cercetari pentru a dezvolta un test de screening pentru cancerul ovarian, dar pana acum nu s-a inregistrat prea mult succes.

Ecografii si teste de sange pentru cancer ovarian

Cele 2 teste utilizate cel mai des (pe langa un examen pelvin complet) pentru depistarea cancerului ovarian sunt ecografia transvaginala si testul de sange CA-125. Insa, nu exista teste de screening recomandate pentru cancerul ovarian la femeile care nu prezinta simptome si nu prezinta un risc de a dezvolta cancer ovarian. In studiile ce au inclus femei cu risc mediu de cancer ovarian, utilizarea ecografiei transvaginale si CA-125 pentru screening a dus la mai multe teste si uneori la mai multe interventii chirurgicale, dar nu au redus numarul de decese cauzate de cancerul ovarian. Din acest motiv, nu se recomanda de obicei utilizarea de rutina a screening-ului cu ecografie si test de sange CA-125 pentru a depista cancerul ovarian la femeile cu risc mic sau mediu.

In caz de risc ridicat, se poate face aceasta testare – de obicei, din cauza unui sindrom genetic mostenit, cum ar fi sindromul Lynch, mutatiile genei BRCA sau un istoric familial puternic de cancer mamar si ovarian.

Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala foloseste unde sonore pentru a examina uterul, trompele uterine si ovarele. Poate ajuta la depistarea unei mase (tumori) in ovar, dar nu poate indica daca o masa este cancer sau benigna. Cand este utilizata pentru screening, cele mai multe mase gasite nu sunt cancer.

Testul de sange CA-125

Testul de sange CA-125 masoara cantitatea de proteina numita CA-125 din sange. Multe femei cu cancer ovarian au un nivel ridicat de CA-125. Acest test poate fi util ca marker tumoral pentru a ajuta la ghidarea tratamentului in cazul femeilor deja diagnosticate cu o forma de cancer ovarian, deoarece un nivel ridicat scade adesea daca tratamentul functioneaza. Insa, testarea nivelurilor de CA-125 nu s-a dovedit a fi la fel de utila ca un test de screening pentru cancerul ovarian.

Problema utilizarii acestui test pentru screening-ul cancerului ovarian este ca nivelurile ridicate de CA-125 sunt cauzate cel mai des de afectiuni comune, cum ar fi endometrioza si bolile inflamatorii pelvine. De asemenea, nu toate femeile afectate de cancer ovarian au un nivel ridicat de CA-125. Cand este depistat un nivel anormal de CA-125 la o femeie fara diagnostic de cancer, de obicei se repeta testul (pentru a se asigura ca rezultatul este corect).

screening cancer ovarian

Ce este markerul ROMA?

Pentru mai multa precizie in estimarea riscului de cancer ovarian epitelial, in anul 2011 a fost dezvoltat markerul ROMA sau algoritmul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm). Poate indica probabilitatea de depistare a unei tumori maligne in timpul unei interventii chirurgiale la femei aflate in pre sau postmenopauza si care au o masa pelvina depistata – o formatiune pelvina.

Markerul ROMA este indicat femeilor care indeplinesc urmatoarele criterii:

  • varsta peste 18 ani;
  • prezinta o formatiune pelvina pentru care este planificata o interventie chirurgicala.

Acest test, markerul ROMA, este util pentru evaluarea riscului de identificare a unei afectiuni maligne ovariene in timpul interventiei chirurgicale la femeile care prezinta o formatiune pelvina. Testul NU este conceput ca un test de screening sau test de diagnostic independent pentru cancerul ovarian. Este un test de ser calitativ si include rezultatele testarii CA-125 si rezultatul testului de sange HE4, impreuna cu statusului premenopauza sau postmenopauza. Markerul ROMA este practic o combinatie intre CA125 si HE4.

Testul HE4

Testul HE4 este folosit pentru a detecta cantitatea de proteine epididimale umane 4 din ser – test imunometric. Un nivel mare de HE4 este asocat cu risc de cancer ovarian, dar nu este specific acestei boli.

Interpretare rezultate markerul ROMA

La femeile aflate in premenopauza, valoarea pentru markerul ROMA de 1,14 sau mai mare indica risc ridicat de a depista un cancer ovarian epitelial. Valoarea markerul ROMA < 1,14 indica risc scazut de a depista cancer ovarian epitelial la operatie.

La femeile aflate in postmenopauza, o valoare ROMA de 2,99 sau mai mare indica risc ridicat de a depista cancer ovarian epitelial, in timp ce o valoare ROMA < 2,99 indica risc scazut de a depista cancer ovarian epitelial la operatie.

Atentie!

Testul ROMA nu trebuie utilizat fara o evaluare clinica / radiologica independenta. ROMA nu a fost validat pentru femei tratate anterior pentru cancer, femei tratate in prezent cu chimioterapie, femei insarcinate sau femei cu varsta mai mica de 18 ani. Markerii serici nu sunt specifici pentru cancer si valorile pot varia in functie de metoda. Testul ROMA nu este indicat in caz de concentratie factor reumatoid de peste 250 UI/ml.

Peste 90% din totalul maselor ovariene detectate la femeile aflate in premenopauza si pana la 60% dintre masele gasite la femeile aflate in postmenopauza sunt benigne. In prezent, markerii tumorali CA125 si proteina HE4, precum si algoritmul ROMA sunt utilizate ca instrumente pentru diferentierea pacientilor cu risc scazut de cei cu risc ridicat cu cancer ovarian. Eficacitatea acestui test a fost demonstrata in cadrul unui studiu pe un esantion de 461 femei in pre sau postmenopauza cu o formatiune pelvina detectata, ce necesitau interventie chirurgicala. Cu ajutorul testului ROMA au fost identificate corect 94% dintre femeile cu cancer ovarian epitelial ca avand risc ridicat. Acest test poate clasifica astfel pacientele cu mase tumorale pelvine in 2 categorii – cu risc scazut sau cu risc ridicat de cancer epitelial ovarian.

Referinte:
(1) https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)52311-0/abstract
(2) http://www.omjournal.org/PDF/OMJ-D-15-00244.pdf
(3) https://www.cancernetwork.com/view/he4-biomarker-test-approved-use-risk-ovarian-malignancy-algorithm-roma
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445184/
(5) https://asantelab.testcatalog.org/show/ROMA

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *