Factori de risc pentru cancerul ovarian

factori de risc pentru cancerul ovarian

Exista anumiti factori ce pot creste riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian – unii sunt factori modificabili, in timp ce altii nu sunt modificabili. Iata principalii 10 factori de risc pentru cancerul ovarian.

CUPRINS:

1. Ce sunt factorii de risc?
2. 10 Factori de risc pentru cancerul ovarian

Ce sunt factorii de risc?

Cancerul apare dupa ce o serie de mutatii in materialul genetic (ADN) al celulelor le determina sa creasca intr-un mod necontrolat. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, precum sedentarismul sau fumatul, pot fi modificati – factori modificabili. Alti factori, cum ar fi varsta sau istoricul familial, nu pot fi modificati – factori nemodificabili. Retineti ca a avea unul sau mai multi factori de risc NU inseamna ca veti dezvolta neaparat boala. De asemenea, o persoana care dezvolta boala poate sa nu aiba factori de risc cunoscuti.

Insa, cunoasterea acestor factori va poate ajuta sa faceti anumite schimbari in stilul de viata pentru a reduce riscul sau sa luati anumite masuri, inclusiv screening, pentru a depista un eventual cancer in stadii incipiente, cand este mai usor de tratat. Nu este despre a ne speria, ci despre a constientiza anumite riscuri pentru a lua o serie de masuri.

genetica si cancerul ovarian

10 Factori de risc pentru cancerul ovarian

Cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat intr-un stadiu incipient, in mare parte pentru ca simptomele pot fi vagi si similare cu cele ale altor boli comune. Simptomele cancerului ovarian vor varia in functie de stadiul cancerului. Multe femei afectate de cancer ovarian in stadiu incipient este posibil sa nu aiba niciun simptom.

Au fost identificati mai multi factori de risc ce ar putea creste riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian. Acesti factori de risc nu se aplica unor tipuri mai putin frecvente de cancer ovarian, cum ar fi tumorile cu celule germinale si tumorile stromale. Despre cancerul ovarian poti citi mai multe aici.

Probabilitatea de a dezvolta boala poate fi mai mare daca o femeie are unul sau mai multi factori de risc pentru cancerul ovarian. Un factor cheie de risc este varsta. Majoritatea femeilor care dezvolta cancer ovarian sunt diagnosticate dupa menopauza, la varsta de peste 55 de ani.

Iata 10 factori de risc pentru cancerul ovarian:

1. Inaintarea in varsta

Inaintarea in varsta este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian. Cancerul ovarian poate aparea la orice varsta, dar este de obicei mai frecvent la femeile care au trecut prin menopauza, varsta medie de diagnostic fiind de 64 de ani.

2. Genetica

80-85% dintre cazurile de cancer ovarian sunt „sporadice”. Asta inseamna ca nu sunt mostenite. Se crede ca restul de 15-20% dintre cazuri sunt cauzate de o gena defectuoasa mostenita, care este adesea gena BRCA1 sau BRCA2. Cancerul ovarian poate avea o componenta ereditara. Riscul de cancer ovarian este mai mare daca mama, sora sau fiica are (sau a avut) cancer ovarian. De asemenea, riscul creste cu cat aveti mai multe rude afectate de cancer ovarian. Riscul crescut de cancer ovarian poate veni si din partea tatalui.

3. Antecedente familiale de cancer ovarian

Femeile cu antecedente familiale de cancer ovarian, asa cum am vazut mai sus, se confrunta cu un risc mai mare. A avea o ruda apropiata cu aceasta boala creste riscul de pana la 3 ori, iar cu cat sunt mai multe rude cu aceasta boala, cu atat riscul este mai mare. Un istoric familial pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal si cancerul mamar, este legat, de asemenea, de o crestere a riscului de cancer ovarian. Asta din cauza faptului ca aceste tipuri de cancer pot fi cauzate de o mutatie mostenita a anumitor gene ce provoaca un sindrom de cancer familial ce creste riscul de cancer ovarian.

factori ce cresc riscul de cancer

Ce este sindromul de cancer familial?

Unele dintre cancerele ovariane sunt legate de unul dintre sindroamele de cancere familiale in care este prezenta o mutatie specifica a unei gene. Multe dintre aceste sindroame sunt legate de mutatii ale genelor de supresie tumorala, ce codifica proteinele care repara ADN-ul deteriorat in celule.

Sindromul ereditar de cancer mamar si ovarian este cauzat de mutatii mostenite in genele BRCA1 si BRCA2, precum si in alte gene care nu au fost inca identificate. Acest sindrom este legat de un risc mai mare de cancer de san, cancer ovarian, cancer al trompelor uterine si cancer peritoneal primar. Riscul pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic si cancerul de prostata, este, de asemenea, mai mare. Mutatiile BRCA1 si BRCA2 sunt responsabile pentru majoritatea cancerelor ovariene mostenite.

Sindromul Lynch sau cancerul de colon ereditar nonpolipozic poate fi legat de un risc mai mare de cancer de colon si, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer uterin si cancer ovarian. Multe gene diferite pot provoca acest sindrom. Acestea includ MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM.

De asemenea, persoanele cu sindromul Peutz-Jeghers, un sindrom genetic rar, pot dezvolta polipi in stomac si intestin. De asemenea, au un risc mai mare de cancer, in special cancere ale tractului digestiv (esofag, stomac, intestin subtire, colon). Femeile cu acest sindrom au un risc mai mare si de cancer ovarian. Acest sindrom este cauzat de mutatii ale genei STK11.

Polipoza asociata MUTYH poate fi asociata, de asemenea, cu un risc mai mare de cancer de colon, cancer ovarian si cancer al vezicii urinare. Acest sindrom este cauzat de mutatii ale genei MUTYH. Pe langa mutatiile genetice mentionate mai sus, exista si alte gene legate de cancerul ovarian. Acestea includ ATM, BRIP1, RAD51C, RAD51D si PALB2.

4. Istoric personal de cancer

Femeile cu antecedente de cancer mamar sau endometrial au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Aceasta asociere poate fi din cauza unor mutatii genetice sau a unor factori precum alimentatia si expunerea la estrogeni, ce cresc si riscurile pentru aceste alte tipuri de cancer.

istoricul personal de cancer

5. Endometrioza

Endometrioza, asa cum sugereaza unele cercetari, se considera ca poate creste riscul pentru unele tipuri de cancer ovarian, precum cancer ovarian cu celule clare si endometrioid.

6. Excesul de greutate corporala

Obezitatea a fost legata de un risc mai mare de a dezvolta multe tipuri de cancer, inclusiv cancere ginecologice. Femeile cu exces de greutate corporala pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. In plus, supraponderalitatea si obezitatea pot afecta negativ supravietuirea generala in caz de cancer ovarian. Un mecanism este legat de cresterea estrogenului asociata cu obezitatea. Obezitatea face adesea ca organismul sa aiba niveluri crescute de insulina si factor de crestere asemanator insulinei-1 (IGF-1) care pot promova dezvoltarea si cresterea anumitor tumori. Obezitatea creste, de asemenea, inflamatia, care a fost asociata cu un risc mai mare de cancer.

7. Istoricul reproducerii

Se crede ca exista o relatie intre numarul de cicluri menstruale de-a lungul vietii unei femei si riscul acesteia de a dezvolta cancer ovarian. Cu cat o femeie este expusa mai mult timp la estrogen, cu atat este mai mare riscul de cancer ovarian. Deoarece nivelurile ridicate de estrogen sunt prezente doar in perioada fertila, cu cat femeia are menstruatie mai multi ani, cu atat riscul este mai mare. O femeie prezinta un risc crescut daca:

  • a avut prima menstruatie de la o varsta frageda (inainte de 12 ani);
  • nu a nascut niciodata;
  • a nascut primul copil dupa varsta de 35 ani;
  • menopauza dupa varsta de 55 ani.

riscul de cancer de ovare

8. Terapia de substitutie hormonala dupa menopauza

Medicii pot prescrie terapie de substitutie hormonala pentru a atenua simptomele asociate menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne, insomnie, uscaciune vaginala) care apar pe masura ce organismul se adapteaza la nivelurile scazute de estrogen. Terapia de substitutie hormonala implica, de obicei, tratamentul cu estrogen in monoterapie, o combinatie de estrogen cu progesteron sau progesteron. Femeile care folosesc estrogeni in monoterapie sau impreuna cu progesteron dupa menopauza pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian in comparatie cu femeile care nu au folosit niciodata hormoni.

9. Fumatul

Fumatul este legat de un risc mai mare de cancer in general. Fumatul poate creste riscul de carcinom mucinos (un tip de carcinom ovarian epitelial). Cu cat fumezi mai mult timp si mai multe tigari pe zi, cu atat riscul este mai mare. Riscul de a dezvolta carcinom mucinos scade cu timpul dupa ce te lasi de fumat.

10. Sedentarismul

Comportamentul sedentar poate creste riscul de cancer ovarian. Despre obezitate, sedentarism si riscul de cancer poti citi mai multe aici.

In plus, se considera ca exista o legatura intre anumiti androgeni si tipuri specifice de cancer ovarian, dar sunt necesare studii suplimentare despre rolul androgenilor in cancerul ovarian. S-a sugerat si ca pudra de talc ar putea cauza cancer la ovare daca particulele de pulbere (aplicate pe zona genitala sau pe servetele sanitare, diafragme sau prezervative) ar trece prin vagin, uter si trompele uterine pana la ovar. Insa, cercetarile in acest sens continua.

Referinte:

(1) https://mnovarian.org/whats-your-risk/
(2) https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/ovarian/risks
(3) ttps://www.acog.org/womens-health/faqs/ovarian-cancer
(4) https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *