Chisturi ovariene si riscul de cancer

chisturi ovariene

Chisturi ovariene – sunt saculeti plini cu lichid ce se formeaza la nivelul ovarelor. Iata ce simptome prezinta, de ce apar, cand sunt un motiv de ingrijorare si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:
1. Ce sunt chisturile ovariene?
2. Tipuri de chisturi ovariene
3. Simptome ale chisturilor ovariene
4. Complicatii ale chisturilor ovariene
5. Tratament pentru chisturi ovariene
6. Chisturile ovariene si riscul de cancer

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid care se formeaza pe ovare sau in interiorul lor. Cele mai multe chisturi ovariene apar ca urmare a ciclului menstrual. In fiecare luna, ovarele elibereaza cate un ovul in interiorul unui saculet mic, numit folicul. Cand ovulul este pregatit, foliculul se deschide pentru a-l elibera. Daca saculetul nu reuseste sa se deschida, rezulta un chist folicular, fara a produce simptome de obicei. Adesea dispare in 1-3 luni.

Multe fete si femei dezvolta la un moment dat chisturi ovariene, dar cele mai multe chisturi sunt nedureroase si inofensive. De fapt, majoritatea chisturilor ovariene se reduc de la sine fara tratament, in cateva luni.

Factori de risc

Desi este dificil de prezis cand sau daca vei dezvolta un chist ovarian, anumiti factori cresc riscurile. Acesti factori includ:

  • istoric de chisturi ovariene;
  • diagnostic de endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice;
  • probleme hormonale (unele medicamente pentru fertilitate pot contribui la dezvoltarea chisturilor ovariene);
  • sarcina;
  • o infectie pelvina.

Diagnostic

Este posibil ca medicul sa poata detecta prezenta unui chist ovarian – daca este suficient de mare – in timpul unui examen pelvin. Atunci cand este suspectat un chist ovarian, medicul va recomanda probabil o ecografie transvaginala si teste de sange. Aceste teste ii vor permite medicului sa confirme prezenta si caracteristicile unui chist ovarian.

tipuri de chisturi ovariene

Tipuri de chisturi ovariene

Exista cateva tipuri de chisturi ovariene, si majoritatea sunt benigne (necanceroase). Cel mai frecvent tip de chist ovarian este numit chist functional, format in timpul ovulatiei. De ce apare un chist ovarian? Cauza depinde de tipul sau. Majoritatea chisturilor ovariene se dezvolta in timpul unei parti a ciclului menstrual (cresterea si eliberarea ovulelor). Cunoscute sub numele de „chisturi functionale”, acestea apar mai ales la pubertate sau in timpul menopauzei. Se pot dezvolta intr-un ovar sau in ambele ovare in acelasi timp.

Chisturi functionale

Exista doua tipuri de chisturi functionale – chistul folicular si chistul de corp luteal. Ambele tipuri de chisturi se dezvolta ca parte a functiei naturale a ovarului.

Chistul folicular apare in timpul ovulatiei atunci cand un ovul este eliberat in trompa uterina sau cand un folicul in curs de dezvoltare nu reuseste sa se rupa. Aceste chisturi de obicei se dizolva in termen de 1-3 luni. Aceasta formatiune apare atunci cand ovarul nu elibereaza ovulul sau elibereaza ovulul, dar saculetul (foliculul) in care se formeaza ovulul nu se dizolva.

Chistul de corp luteal este cauzat de o afectare a corpului luteal. Cu exceptia cazului in care o femeie este insarcinata, corpul luteal se dezintegreaza. Acest tip de chist de corp luteal se umple cu lichid si ramane in ovar.

Alte tipuri de chisturi

Alte tipuri de chisturi ovariene benigne includ:

  • chisturi endometriale – chisturi formate la femei cu endometrioza;
  • chistadenoamele – chisturi formate din celule de pe suprafata ovarului si adesea umplute cu lichid;
  • chisturi dermoide – chisturi umplute cu par si alte tesuturi.

Chisturi endometriale

Chisturile endometriale (cunoscute si sub numele de endometrioame sau „chisturi de ciocolata” (umplute cu sange inchis la culoare)) se formeaza ca urmare a endometriozei. Endometrioza este o boala in care tesutul endometrial gasit in mod normal in uter creste in alte zone. Dupa cicluri menstruale succesive, acest tesut endometrial anormal sangereaza, formand treptat chisturi endometriale.

Chistadenoamele

Chistadenomele sunt cunoscute sub numele de neoplasme. Neoplasmele ovariene sunt formatiuni noi si anormale care se dezvolta din tesutul ovarian. Exista doua tipuri de chistadenoame – seroase si mucinoase. Chistadenomul seros este umplut cu un fluid apos subtire. Cel mucinos este umplut cu un material gelatinos adeziv si gros,

Chisturile dermoide

Chisturile dermoide sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de neoplasme ovariene si sunt formate din piele sau tesut aferent, cum ar fi par, in loc de lichid precum chistadenomele. Chisturile dermoide se dezvolta din celulele germinale ovariene. Chisturile dermoide pot fi prezente la nastere, dar nu sunt observate pana la varsta adulta. In cazuri rare se pot transforma in cancer (devin maligne).

simptome chisturi

Ovarele polichistice

Ovarele polichistice reprezinta o afectiune in care foliculii nu erup niciodata din ovare. In conditii normale, foliculii cresc, se maturizeaza si se ridica la suprafata ovarului, unde se rup si elibereaza un ovul in trompa uterina, proces controlat de hormoni hipofizari. Resturile foliculului incep apoi sa produca progesteron, ceea ce stimuleaza endometrul pentru a se ingrosa pentru cazul in care are nevoie sa sustina un ovul fertilizat.

Productia de progesteron semnaleaza hipofiza sa nu mai stimuleze dezvoltarii ovulelor. In ovarele polichistice, foliculii cresc chiar sub suprafata ovarelor si sunt produsi repetat deoarece hipofiza nu primeste semnal. Ovarele devin pline cu chisturi minuscule ce se pot mari.

Sindromul ovarelor polichistice

Intr-o alta boala cunoscuta sub denumirea de sindrom de ovare polichistice, exista o multime de chisturi mici in ovare. Femeile care au aceasta problema produc prea multi hormoni sexuali masculini (androgeni), care impiedica ovulele sa se maturizeze corect. Este o tulburare metabolica ce include menstruatii neregulate, androgeni in exces si ovare polichistice. De retinut ca nu orice femeie cu ovare polichistice are sindromul ovarelor polichistice.

Simptome ale chisturilor ovariene

Chisturile ovariene adesea nu provoaca simptome. Un chist poate cauza simptome daca devine mare, afecteaza alimentarea cu sange a ovarului, este afectat sau lovit in timpul actului sexual sau daca devine rasucit si duce la torsiune ovariana. Unele chisturi pot, de asemenea, sa se rupa si sa elibereze lichid in abdomen. Acest fluid poate irita mucoasa abdomenului si poate provoca dureri. Durerea poate fi pe una sau ambele parti ale abdomenului inferior. De asemenea, chisturile mari pot provoca o senzatie de presiune in abdomen. Chisturile pot cauza, de asemenea, probleme urinare sau intestinale daca apasa pe vezica sau intestin.

Simptomele chisturilor ovariene pot include, pe langa durere:

  • presiune, balonare sau umflarea abdomenului;
  • dureri la defecare;
  • dureri pelvine cu putin timp inainte sau dupa inceperea unei perioade menstruale;
  • durere la contactul sexual sau durere pelvina in timpul miscarii;
  • durere pelvina usoara, constanta;
  • durere pelvina brusca si intensa etc.

Modificarile perioadelor menstruale nu sunt comune cu chisturile foliculare. Acestea sunt mai frecvente in caz de chisturi de corp luteal. Chisturile canceroase sunt rare si se numesc cancer ovarian.

Complicatii ale chisturilor ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene au doar cativa milimetri si dispar de la sine in cateva luni. Nu cresc decat suficient de rar pentru a produce simptome severe. Complicatiile sunt, de asemenea, rare. Pot aparea daca peretele chistului se rupe si lichidul se scurge in spatiul din jurul sau – chist rupt. Desi rupturile pot fi dureroase, acestea sunt de obicei inofensive. Doar rareori duc la sangerare care trebuie oprita prin operatie –chist hemoragic sau chist care sangereaza. De asemenea, uneori poate aparea un chist infectat.

O complicatie mai grava poate aparea daca ovarul devine rasucit in jurul tesutului care il sustine. Cunoscuta sub numele de torsiune ovariana, poate sa apara mai ales la femeile care prezinta chisturi mai mari – adesea dupa miscari sacadate, de exemplu atunci cand joaca tenis.

Tratament pentru chisturi ovariene

Tratamentul depinde de multi factori, inclusiv tipul de chist, dimensiunea acestuia, localizarea, tipul de material pe care il contine si varsta femeii. Pentru chisturile functionale se adopta o abordare de monitorizare. Chisturile functionale tind sa se dizolve in timp, iar tratamentul nu este necesar. De multe ori medicul cere ca pacienta sa revina dupa doua cicluri menstruale pentru a face din nou examen pelvin si ecografie.

tratament chisturi

Tratament medicamentos

Pentru a reduce riscul aparitiei de noi chisturi in ciclurile menstruale viitoare, medicul poate recomanda pilule anticonceptionale. Contraceptivele orale pot reduce, de asemenea, riscul de dezvoltare a cancerului ovarian.

Pastilele anticonceptionale nu scad dimensiunea chisturilor actuale. Daca vorbim de un chist dureros, pot fi utile calmante precum ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Pentru ovarele polichistice tratamentul variaza. Un simptom major al ovarelor polichistice este infertilitatea. Daca femeia incearca sa conceapa si are probleme de fertilitate, medicul poate  prescrie Clomid care ajuta la stimularea ovulatiei. Daca femeia nu incearca sa conceapa si are menstruatii rare sau nu, medicul poate prescrie Provera. Provera restabileste fluxurile menstruale normale.

Interventie chirurgicala

In cazul in care chistul este inca prezent si creste (peste 2 cm), medicul poate recomanda o laparoscopie pentru a indeparta chistul.

Chirurgia poate fi recomandata daca:

  • exista simptome;
  • chistul este mare sau pare sa creasca;
  • chistul nu arata ca un chist functional;
  • chistul persista 2 -3 cicluri menstruale.

Pentru chisturile endometriale, chistadenomele si chisturile dermoide, tratamentul este adesea indepartarea chirurgicala a chistului. Daca este suficient de mic, medicul il poate elimina prin laparoscopie. Daca are un diametru mai mare, procedurile disponibile sunt:

  • Chistectomia ovariana – indepartarea chistului;
  • Ooforectomie partiala – indepartarea chistului si a unei portiuni a ovarului;
  • Salpingo-ooforectomie – indepartarea chistului, a ovarului si a trompei uterine;
  • Histerectomie abdominala totala cu salpingo-ooforectomie bilaterala – indepartarea chistului, atat a ovarelor, a trompelor uterine, cat si a uterului. Aceasta procedura este folosita doar atunci cand chistul este canceros.

Tratament laparoscopic chirurgical

Acest tip de interventie chirurgicala se efectueaza cand chistul este mic si arata benign la ecografie. Se va face o incizie mica langa buric si un instrument mic, flexibil, dotat cu fibra optica, este plasat in abdomen. Instrumentul ii permite medicului sa vizualizeze si sa indeparteze chistul.

Tratament clinic chirurgical

Acest tip de interventie chirurgicala se efectueaza cand chistul este mare si este posibil canceros. Inciziile sunt facute in zona abdominala pentru a indeparta chistul, care este apoi testat pentru cancer. Daca este canceros, medicul poate alege  sa indeparteze ovarele si alte tesuturi, cum ar fi uterul.

Chirurgie robotica

Acest tip de interventie chirurgicala poate fi recomandat de catre medic daca se constata ca eliminarea ovarului este necesara. Aceasta tehnica minim invaziva ofera beneficii pacientilor, incluzand: mai putina durere post-operatorie, timp de recuperare mai rapid, sangerare mai putin si mai putine cicatrici. Cu toate acestea, chirurgia robotica minim invaziva poate sa nu fie cea mai buna optiune pentru toata lumea.

Tratament naturist si remedii

Sfaturile la domiciliu pot include:

  • Masaj – durerea unui chist ovarian poate determina incordarea muschilor din jur;
  • Evercitii fizice si de intindere – pentru calmarea durerii legate de chisturile ovarien si pentru a reduce tensiunea musculara;
  • Comprese calde
  • Tehnici de relaxare – tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga si respiratia profunda, pot ajuta la ameliorarea anxietatii si la reducerea intensitatii durerii.

Suplimentele posibil recomandate pentru chisturi ovariene includ:

  • Armurariu si Papadie – regleaza productia de hormoni;
  • Muguri de plop si zmeur – functie antiinflamatorie pelvina si continut de fitoprogesteron;
  • Maca (Lepidium meyenii) –pentru fertilitate, favorizeaza productia de estrogen;
  • Radacina de Actaea racemosa – pentru reglarea menstruala;
  • Mielareaua sau fructul castitatii (Vitex agnus castus) – reglarea echilibrului hormonal si a ovulatiei.

Chisturile ovariene si riscul de cancer

chisturi vs cancer ovarian

Daca aveti sau ati avut un chist ovarian, asta nu inseamna ca aveti sau veti dezvolta cancer ovarian. Multe femei dezvolta chisturi ovariene sau tumori ovariene benigne la un moment dat in anii fertili. Chisturile care se formeaza in ovare sau in jurul lor raman adesea neobservate. Ele pot provoca doar simptome usoare sau deloc sesizabile. Este relativ rar, dar unele chisturi ovariene pot fi maligne sau canceroase. Din fericire, majoritatea sunt benigne, adica nu sunt canceroase.

Chisturi ovariene patologice

Uneori, chisturile ovariene se pot dezvolta ca urmare a cresterii celulare anormale excesiv. Acestea sunt cunoscute sub numele de chisturi ovariene patologice. Chisturile ovariene patologice pot fi uneori maligne, ceea ce inseamna ca au potentialul de a cauza cancer ovarian. Persoanele care au trecut prin menopauza au un risc usor mai mare de a dezvolta chisturi patologice. Anumite afectiuni de baza, cum ar fi endometrioza, pot creste, de asemenea, riscul de chisturi ovariene patologice.

Cancer ovarian

Cancerul ovarian apare atunci cand celulele din ovare cresc si se divid intr-un mod necontrolat pentru a forma o tumora. Daca nu sunt tratate, aceste celule tumorale se pot raspandi in tesuturile din apropiere si in alte locuri din corp. Diferite tipuri de cancer ovarian se pot dezvolta in functie de partea ovarelor in care a inceput cancerul. O tumora ovariana epiteliala este cel mai frecvent tip de cancer ovarian si incepe in celulele de pe suprafata exterioara a ovarelor.

Daca un medic suspecteaza ca un chist este canceros, poate recomanda si un test de sange CA 125. Nivelurile ridicate de CA 125 in sange pot fi un semn al cancerului ovarian. Cu toate acestea, nu toata lumea cu niveluri ridicate de CA 125 are cancer ovarian.

Referinte:
(1) What Is an Ovarian Cyst?, link: https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-cysts#1
(2) Ovarian Cysts, link: https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts
(3) Ovarian cysts, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/ovarian-cysts
(4) Ovarian cyst , link: https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/
(5) Everything you need to know about ovarian cysts, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/179031
(6) Ovarian Cysts: Symptoms, Causes, Types, and Treatment, link: https://www.medicinenet.com/ovarian_cysts/article.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

7 Comments on “Chisturi ovariene si riscul de cancer”

  1. Ma dor ovarele si se extinde durere spre încheietura piciorului,am fost la medic si mia zis ca de unde stiu eu ca sint ovarele ca acolo sant mai multe

  2. Bună ziua acum 3 săptămâni am aflat ca am un micro chist de 2.2mm la ovarul drept . Am luat tratamentul prescris de doctor și am făcut repaus fizic și sexual așa Cum mia spus doctorul. Nu știu ce sa fac acuma ca mă doare ovarul stâng acuma. Puteți sa îmi spuneți dacă chistul se poate muta sau poate afecta celălalt ovar. Va rog frumos.

  3. Buna seara acus am 2 luni de când nu mia venit ciclul menstrual am facut test de sarcina si nu sunt gravida am vb cu doctorul si a spus că poate fi pe baza de stres dar e normal să nu imi vina pe o perioadă asa lunga

  4. Bună ziua se poate face ceva fara operatie ptr un chist ovarian drept de 65mm,și un fibrom uterin de 24mm

  5. Buna ,mi sa gasit un chist tumoral pe ovarul stang de 78mm pe 68mm pe 65mm de o saptamana la urmatorul ultrascan a mai crescut aproape un 1cm acum este de 84mm,am inceput sa ma balonez foarte tare .amputee stii cat de periculos ,poate fii un cancer galopant.Multumesc

    1. Buna ,mi sa gasit un chist tumoral pe ovarul stang de 78mm pe 68mm pe 65mm de o saptamana la urmatorul ultrascan a mai crescut aproape un 1cm acum este de 84mm,am inceput sa ma balonez foarte tare .amputee stii cat de periculos ,poate fii un cancer galopant.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *