Chirurgia oncologica este chirurgia folosita pentru a diagnostica, trata, preveni un cancer, sau pentru a ameliora unele simptome. Iata ce implica fiecare tip de interventie chirurgicala oncologica.
CUPRINS:
- Ce este chirurgia oncologica?
- Tipuri de chirurgie oncologica
- Tipuri de proceduri chirugicale oncologice minim invazive
- Riscurile interventiilor chirurgicale oncologice
Ce este chirurgia oncologica?
Chirurgia oncologica este o interventie chirurgicala sau chirurgia pentru cancer. Poate avea rol de tratament (pentru a elimina un cancer), rol de diagnostic, stadializare, pentru a planifica alte tratamente pentru cancer, pentru ameliorarea unor simptome sau poate avea rol de prevenie.
Nu toate cazurile de cancer pot fi tratate cu chirurgie. In cazul cancerelor de sange (leucemie), nu exista nicio masa sau tumora ce poate fi indepartata prin operatie. De asemenea, in unele cazuri, pacientul se poate sa nu fie suficient de sanatos pentru a trece printr-o interventie chirurgicala. Alteori, e imposibil ca tumora sa fie indepartata in siguranta, fara a cauza alte probleme pacientului.
Chirurgia poate fi:
- neoadjuvanta – se face dupa un alt tratament;
- adjuvanta – operatia se face inainte de alte tratamente.
Posibilitatea de a face o operatie oncologica depinde de:
- tipul cancerului;
- dimensiunea tumorii si stadiu;
- localizarea cancerului;
- starea generala de sanatate.
Limitarile chirurgiei oncologice
Daca boala s-a raspandit, este posibil ca operatia sa nu fie cel mai bun tratament si poate fi mai util un tratament care ajunge in toate regiunile corpului (tratament sistemic), precum chimioterapia, terapia biologica sau terapia hormonala. Chirurgia nu este folosita pentru unele tipuri de cancer ale sistemului sangvin (leucemie). De asemenea, nu este utilizata pentru unele tipuri de cancer ale sistemului limfatic (limfom), si daca celulele canceroase sunt raspandite in intregul corp. Uneori, operatia nu este posibila din cauza pozitiei tumorii – de exemplu, daca tumora este in apropierea unui vas de sange sau a unui alt tesut delicat.
Tipuri de chirurgie oncologica
Exista multe motive pentru o interventie chirurgicala in caz de cancer:
- pentru diagnosticarea cancerului;
- pentru a inlatura un cancer sau a parte a tumorii;
- pentru localizarea cancerului;
- pentru a afla daca boala s-a raspandit sau afecteaza functiile altor organe din corp;
- pentru ameliorarea efectelor secundare.
Chirurgie oncologica pentru diagnostic
Medicii folosesc diferite tipuri de interventii chirurgicale pentru a diagnostica un cancer. De exemplu, chirurgia poate fi folosita pentru a preleva o proba de tesut din corp pentru a fi examinata la microscop (numita biopsie) pentru a vedea daca exista celule canceroase. Un patolog va folosi un microscop pentru a examina probele de biopsie sau tumora si tesuturile din jur indepartate in timpul operatiei. Daca biopsia contine celule canceroase, poate arata ce tip de cancer este si cat de lent sau rapid poate creste (gradul).
Exista 2 tipuri principale de biopsii chirurgicale:
- biopsie incizionala – se va preleva o bucata de tesut din zona suspecta;
- biopsie excizionala – se indeparteaza intreaga zona suspecta, cum ar fi o alunita sau o tumora.
Chirurgie oncologica pentru stadializare
Pentru majoritatea cancerelor, tesutul anormal trebuie indepartat si examinat pentru a stabili un diagnostic si pentru a vedea daca boala – cancerul – s-a raspandit. Operatia de stadializare se face pentru a afla cat de dezvoltat e cancerul si cat de mult s-a raspandit. In timpul acestei interventii chirurgicale, zona din jurul cancerului, inclusiv ganglionii limfatici si organele din apropiere este examinata. Acest lucru ofera informatii pentru a ghida deciziile viitoare de tratament si pentru a prezice modul in care pacientii vor raspunde la tratament.
Procedura folosita pentru diagnosticarea si stadializarea cancerului se numeste biopsie si se poate face sub anestezic local sau general. Uneori se va preleva doar o masa de tesut, alteori toata tumora. Stadializarea arata dimensiunea tumorii si daca sau unde s-a raspandit cancerul. De asemenea, medicul elimina adesea unii ganglioni limfatici din apropierea cancerului pentru a vedea daca boala s-a raspandit la ei. Ganglionii limfatici sunt organe de dimensiuni foarte mici, care ajuta la combaterea infectiei.
Chirurgie oncologica curativa / primara – pentru eliminarea tumorilor
Principalul obiectiv al interventiei chirurgicale pentru tratarea cancerului este eliminarea completa a tumorii sau a tesutului canceros dintr-o anumita regiune din corp. Interventia chirurgicala este mai utila daca boala e intr-un stadiu incipient, daca e localizata si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Operatia poate fi facuta uneori si pentru a trata un cancer care s-a raspandit de la locul initial (numit tumora primara) in alte regiuni. Noua tumora e numita metastaza sau tumora secundara.
Chirurgul va elimina, de asemenea, o cantitate mica de tesut normal in jurul cancerului (numita marja chirurgicala) – pentru a se asigura ca nu au ramas celule canceroase. Daca celulele canceroase nu pot fi indepartate complet, ele pot provoca recidiva cancerului. Cantitatea de tesut normal eliminat depinde de tipul si localizarea tumorii. Se foloseste adesea un microscop sau alte instrumente pentru a asigura indepartarea tuturor tesuturilor afectate. In functie de tipul de cancer, chirurgul poate elimina si ganglionii limfatici din apropierea tumorii. Chirurgia pentru indepartarea ganglionilor limfatici se numeste disectie a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt apoi trimisi la laborator pentru a fi examinati la microscop pentru a vedea daca au celule canceroase.
In cazul chirurgiei cancerului de san, de exemplu, medicul poate elimina cancerul eliminand intregul san (mastectomie) sau eliminand doar portiunea sanului care contine cancer si o parte din tesutul din jur (lumpectomie). In cazul unei interventii chirurgicale pentru cancerul pulmonar, medicul poate elimina o parte a unui plaman (lobectomie) sau a intregului plaman (pneumonectomie), in incercarea de a se asigura ca tot cancerul a fost indepartat.
Chirurgia citoreductiva
Uneori e posibil sa nu se poata elimina intregul cancer, fie pentru ca tumora e prea mare, fie din cauza localizarii cancerului langa organe ce pot fi deteriorate, fie cancerul e prea mic pentru a fi vazut. De asemenea, uneori starea de sanatate a pacientului nu permite operatie – poate fi prea riscant.
In unele cazuri cand nu poate fi indepartata toata tumora, operatia se face totusi pentru a indeparta cat mai mult din tesutul canceros (chirurgie primara de debulking). Chirurgia pentru reducerea numarului de celule canceroase din organism se numeste chirurgie citoreductiva. Chirurgia citoreductiva poate face chimioterapia si radioterapia mai eficiente.
Chirurgie oncologica paliativa
Chirurgia paliativa este o interventie chirurgicala folosita pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Se poate face o astfel de operatie daca tumora nu poate fi indepartata , dar poate elimina anumite blocaje pentru a ameliora simptome. Poate ajuta, de asemenea, la controlul durerii prin eliminarea cancerului care apasa pe un organ sau nerv. Poate imbunatati considerabil calitatea vietii pentru persoanele cu cancer avansat sau in caz de boala raspandita. Uneori poate sa reduca sangerarea – unele cancere cauzeaza sangerari, ca cele din regiuni cu multe vase de sange, ca uterul, sau cancere la nivelul unor organe delicate. Sangerarea poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente utilizate pentru tratarea cancerului.
Chirurgie oncologica de reconstructie
Chirurgia reconstructiva sau plastica poate fi folosita pentru a repara tesutul care a fost deteriorat de cancer sau de tratamentele de cancer, inclusiv chirurgia pentru indepartarea unei tumori. Se pot folosi diferite tehnici pentru a repara sau reconstrui structurile din corp – grefe, implanturi si proteze. De exemplu, dupa indepartarea unui san (mastectomie), poate fi posibila reconstructia sanului.
Chirurgie oncologica de preventie
Pe langa indepartarea cancerului cu o marja mica de tesut normal in jurul lui, chirurgii pot elimina si alte structuri normale din apropiere – muschi, nervi si ganglioni. Chirurgul poate elimina aceste structuri chiar daca nu exista dovezi ca ele contin cancer. Procedura se face pentru ca cercetarile arata ca indepartarea structurilor din apropiere poate scadea riscul ca mai multe tipuri de cancer sa revina sau sa reapara.
O interventie chirurgicala radicala inlatura organul afectat de cancer impreuna cu toate tesuturile din apropiere care ar putea sa aiba cancer. De exemplu, persoanele care au o afectiune mostenita rara numita polipoza adenomatoasa familiala (FAP) au un risc crescut de cancer de intestin. Astfel, se poate recomanda uneori o interventie chirurgicala pentru a indeparta intestinul gros. Femeile cu antecedente familiale puternice de cancer de san sau ovarian sau cu mutatii cunoscute ale genelor BRCA1 si BRCA2 pot decide sa faca o mastectomie sau ooforectomie. O mastectomie este indepartarea unui san, iar ooforectomia este indepartarea ovarelor.
Chirurgie pentru a sustine alte tratamente
Chirurgia poate fi utilizata pentru a oferi acces direct catre un vas de sange, astfel incat nu trebuie sa simtiti disconfortul si durerea data de ac de fiecare data cand se administreaza un medicament sau un alt tratament. Chirurgul poate pune un cateter venos central, atunci cand trebuie sa obtina probe de sange sau trebuie sa se administreze mai mult de o doza de chimioterapie, antibiotice sau nutritie intravenoasa. Chirurgia poate fi, de asemenea, utilizata pentru a plasa o pompa speciala care este utilizata pentru a furniza medicamente pentru chimioterapie.
Ca parte a unui plan de tratament pentru cancer, chirurgia poate fi utilizata impreuna cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si radioterapia. Terapia neoadjuvanta este tratamentul administrat pentru a micsora o tumora inainte de operatie. Chimioterapia, radioterapia sau ambele pot fi utilizate ca terapie neoadjuvanta pentru a micsora o tumora si pentru a o face mai usor de indepartat. Terapia adjuvanta este tratamentul administrat dupa operatie. Chimioterapia, radioterapia sau ambele pot fi utilizate ca terapie adjuvanta pentru a distruge celulele canceroase ramase in urma operatiei si pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului sau riscul de recidive.
Tipuri de proceduri chirugicale oncologice minim invazive
Chirurgul face adesea incizii mari in corp in timpul operatiei. Dar, in unele cazuri, se pot face doar taieturi mai mici. Aceste interventii chirurgicale accelereaza timpul de recuperare si pacientii au mai putine dureri dupa operatie.
Iata cateva exemple:
Chirurgie laparoscopica
In chirurgia laparoscopica, medicul face mici incizii in piele si introduce un tub subtire, iluminat, cu o camera foto. Termenul de laparoscopie se refera la o interventie chirurgicala minim invaziva la nivel abdominal. Mediastinoscopia si toracoscopia sunt acelasi tip de interventie chirurgicala, dar se realizeaza la nivelul toracelui. Inciziile mai mici inseamna recuperare mai rapida si un risc mai redus de complicatii. Chirurgia laparoscopica este utilizata in diagnosticarea cancerului, stadializare, tratament si ameliorarea simptomelor.
Chirurgie robotica
In chirurgia robotica, chirurgul se afla departe de masa de operatie si urmareste un ecran pe care proiecteaza o imagine 3-D a zonei care este operata. Chirurgul controleaza bratele unui robot dotat cu instrumente chirurgicale pentru a efectua operatia. Chirurgia robotica ajuta chirurgul sa opereze in zone greu accesibile.
Laser chirurgie
Medicul foloseste un fascicul ingust de lumina de intensitate mare pentru a indeparta tesuturile canceroase. Chirurgia cu laser este o procedura foarte precisa care poate fi folosita pentru a trata zone ale corpului dificil de atins, inclusiv pielea, colul uterin, rectul si laringele. Laserele sunt, de asemenea, utilizate intr-un tip de interventie chirurgicala numita fotoablatie sau fotocoagulare pentru distrugerea tesuturilor sau sigilarea tesuturilor sau a vaselor de sange. Acest tip de interventie chirurgicala este adesea utilizat pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi atunci cand tumorile mari blocheaza traheea sau esofagul, cauzand probleme de respiratie sau de hranire.
Crio-chirurgie
Medicul foloseste azot lichid pentru inghetarea si distrugere celulelor anormale. Se face pentru a ingheta si distruge celulele canceroase sau celulele care pot deveni canceroase, cum ar fi celulele anormale din colul uterin care ar putea deveni cancer de col uterin. Criochirurgia este utilizata cel mai des cu cancer de piele si cancer de col uterin.
Chirurgie Mohs – microchirurgie
Chirurgia Mohs, numita si chirurgie controlata microscopic se face pentru a iradia cancerul de piele. Dupa indepartarea unui strat, medicul il evalueaza la microscop, continuand in acest mod pana cand toate celulele anormale au fost indepartate si tesutul din jur nu prezinta nicio dovada de cancer. Chirurgia Mohs se utilizeaza atunci cand nu este cunoscuta amploarea cancerului sau atunci cand este necesara salvarea a cat mai mult tesut sanatos, cum ar fi tratarea cancerelor de piele.
Riscurile interventiei chirurgicale
Exista unele riscuri asociate interventiilor chirurgicale:
Dureri
Dupa orice operatie, in general pacientul resimte dureri in regiunea interventiei. Severitatea durerii depinde de amploarea interventiei, regiunea corpului in care s-a facut operatia si sensibilitatea pacientului la durere. Se vor oferi medicamente pentru controlul durerii.
Risc de infectie
Riscul de infectie exista dupa fiecare interventie, de orice tip. Pentru a reduce riscul, respectati instructiunile medicale despre ingrijirea zonei operate. Daca dezvoltati o infectie, medicul va prescrie antibiotice.
Sangerare
Sangerarea se poate produce fie in interiorul corpului (intern), fie in afara corpului (extern). Sangerarea poate aparea daca un vas de sange nu a fost sigilat in timpul operatiei sau daca se deschide o cusatura.
Cheaguri de sange
Cheagurile de sange se pot forma in venele profunde ale picioarelor dupa operatie, mai ales daca o persoana sta la pat mult timp. Un astfel de cheag poate deveni o problema grava daca se desprinde si circula in alta parte a corpului, cum ar fi un plaman.
Deteriorarea tesuturilor din apropiere
Organele interne si vasele de sange pot fi deteriorate in timpul operatiei.
Reactii la medicamente
Unele persoane au reactii la medicamentele utilizate (anestezie) sau alte medicamente necesare in timpul operatiei.
Deteriorarea altor organe
Chirurgia poate duce la probleme cu alte organe, cum ar fi plamanii, inima sau rinichii. Aceste probleme sunt foarte rare, dar pot pune viata in pericol.
Recuperare lenta a altor functii ale corpului
Unele functii ale corpului, cum ar fi activitatea intestinului, pot fi afectate si revin la normal lent.
Inainte de a decide sa faceti o interventie chirurgicala sau orice alta procedura, este important sa intelegeti riscurile. Orice tip de procedura medicala prezinta riscuri.
Atentie! Un mit comun despre cancer este ca acesta se va raspandi daca este expus la aer in timpul operatiei. Unii oameni pot crede acest lucru pentru ca de multe ori se simt mai rau dupa operatie. Este normal sa fie disconfort si stare de rau dupa o interventie, fiind necesara recuperarea. Un alt motiv pentru care oamenii ar putea crede acest lucru este din cauza faptului ca in timpul operatiei medicul poate sa depisteze mai multe tumori sau mai mult cancer decat se astepta de la procedurile imagistice. Cancerul nu se raspandeste daca a fost expus la aer.
Citeste aici mai multe mituri despre cancer!
Referinte:
(1) https://www.essoweb.org/what-is-surgical-oncology/
(2) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/surgery/overview/surgical-oncology-the-basics
(3) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/risks-of-cancer-surgery.html
(4) https://www.cancercenter.com/treatment-options/surgery/surgical-oncology
(5) https://www.hopkinsmedicine.org/surgery/specialty-areas/surgical-oncology/index.html
(6) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/surgery/what-cancer-surgery
1 Comments on “Chirurgia oncologica”
Pingback: Terapii complementare in cancer - eficienta si riscuri - Cancer360