Metastaza – Ce sunt metastazele canceroase

metastaza

Metastaza definește creșterea progresivă a mărimii tumorii și traversarea barierelor dintre țesuturi, extinderea tumorii în țesutul din jur. Invazia locală este, de asemenea, prima etapă a procesului care conduce la dezvoltarea tumorilor secundare sau a metastazelor.

Procesele de metastazare definesc capacitatea celulelor canceroase de a pătrunde în vasele limfatice și vasele de sânge, capacitatea să circule prin aceste sisteme și să invadeze țesuturile normale din altă parte a corpului. Acest proces are loc într-o manieră ordonată și previzibilă, denumită uneori „cascadă metastatică”.

Capacitatea celulelor de a ajunge în alte zone din corp este dată de gene care reglementează producția de proteine ce leagă în mod normal celulele de țesuturile din jur.

Cuprins:

  1. Tumorile maligne vs. Tumori benigne
  2. Ce sunt metastazele mai exact?
  3. Cauzele dezvoltării cancerului
  4. Cum se formează metastazele?
  5. Angiogeneza
  6. Care sunt simptomele cancerului metastatic?
  7. Diagnosticarea metastazelor
  8. Tratamentul metastazelor
  9. Există o modalitate de prevenire a metastazării cancerului?

Tumorile maligne vs. Tumori benigne

Tumorile maligne vs. Tumori benigne

O tumoră este o masă anormală de celule. Tumorile pot fi benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile benigne cresc la nivel local și nu se răspândesc. Ca rezultat, tumorile benigne nu sunt considerate cancer. Acestea pot fi totuși periculoase, mai ales dacă presează organe vitale, cum ar fi creierul.

Tumori maligne au capacitatea de a se răspândi și de a invada alte țesuturi. Acest proces, cunoscut ca metastazare, este o trăsătură cheie a cancerului. Există multe tipuri diferite de malignitate, în funcție de locul din care provine o tumoră canceroasă.

Metastaza – Ce sunt metastazele canceroase mai exact?

Metastazarea este procesul prin care celulele canceroase se desprind de o tumoră malignă și circulă și invadează alte țesuturi din organism. Celulele canceroase metastazează la alte situsuri prin intermediul sistemului limfatic și al sângelui. Celulele canceroase din tumora inițială sau primară pot călători în alte locuri, cum ar fi plămânii, oasele, ficatul, creierul și alte zone. Aceste tumori metastatice sunt „cancere secundare” deoarece apar din cauza tumorii primare.

Cancerul metastatic păstrează numele cancerului primar. De exemplu, cancerul vezicii urinare care metastazează la ficat nu este cancer de ficat. Se numește cancer metastatic al vezicii urinare.

Metastazele contribuie la determinarea stadiului și alegerea tratamentului. Unele tipuri de cancer metastatic sunt vindecabile, dar multe nu sunt.

Cancerul metastatic este denumit frecvent cancer de stadiu IV sau cancer avansat. Ganglionii limfatici din apropiere sunt locul cel mai comun pentru metastazare. Anumite tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a se răspândi în anumite organe. Melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se răspândește adesea în creier și plămâni, iar cancerul de prostată se răspândește cel mai adesea la oase.

Uneori, o metastază se va depista fără un cancer primar cunoscut. În această situație, o investigație amplă este făcută pentru a căuta sursa primară de cancer. Dacă nu se poate găsi, se consideră un caz de cancer primar necunoscut.

Metastaza - Ce sunt metastazele canceroase mai exact

Cauzele dezvoltării cancerului

Anumite gene controlează ciclul de viață – creșterea, funcția, divizarea și moartea – unei celule. Când aceste gene sunt deteriorate, se perturbă echilibrul dintre creșterea normală a celulelor și moartea lor. Celulele canceroase sunt cauzate de deteriorarea ADN-ului și de creșterea necontrolată a celulelor.

Mutațiile genetice pot provoca cancer. De exemplu, mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 (legate de un risc crescut de cancer mamar și ovarian) pot inhiba capacitatea organismului de a proteja și repara ADN-ul. Copii ale acestor gene mutante pot fi transmise genetic generațiilor viitoare, ducând la un risc crescut de cancer moștenit genetic.

Cancerul poate fi cauzat de expunerea la anumite substanțe din mediuradiațiile UV pot provoca anumite forme de cancer, la fel ca poluanții din aer, unii microbi, inclusiv bacterii cum ar fi H. pylori, (care cauzează ulcere gastrice și au fost legate de cancerul gastric), infecțiile virale (inclusiv Epstein-Barr, HPV și hepatita B și C).

Stilul de viață poate duce la cancer. Consumul de alimente nesănătoase, sedentarismul, obezitatea, consumul de alcool, fumatul și expunerea la substanțe chimice și toxine sunt asociate cu un risc mai mare de cancer.

Cum se formează metastazele?

Când o tumoră ajunge într-un organ nou, trebuie să stabilească noi interacțiuni cu țesutul local. O celulă canceroasă stabilește o relație unică cu țesutul înconjurător numită „interacțiune tumora-gazdă”. Celulele tumorale eliberează semnale chimice care generează un răspuns pozitiv și susținut din țesutul înconjurător. Celulele tumorale trebuie să stabilească o aprovizionare cu sânge (angiogeneză).

Interacțiunea tumora-gazdă cea mai bine descrisă se găsește în metastazele cancerului de sân și de prostată la oase. Odată ce ajung în os, celulele tumorale inițiază un ciclu în care celulele canceroase eliberează agenți ce favorizează degradarea osului şi stimulează creșterea tumorii.

Nu toate celulele tumorale metastatice care ajung într-un organ îndepărtat continuă să formeze o leziune metastatică. De fapt, majoritatea nu produc acest lucru. Procesul de colonizare metastatică poate fi oprit sau întârziat printr-un proces încă în stadiu de cercetare, numit iactivare tumorală (celulele devin dormante). Mai exact, celulele rămân în viață, dar nu se divid; în mod alternativ, pot muri (apoptoză) la rate egale cu proliferarea lor, astfel încât tumora mică nu reușește să crească în dimensiune.

Cum se formează metastazele

Angiogeneza

Angiogeneza are rol în creșterea tumorii, invazie și metastazare. Angiogeneza tumorală se referă la creșterea unor noi vase care se dezvoltă după stimularea celulelor endoteliale din rețelele vasculare existente în apropierea tumorii, asigurând o aprovizionare cu sânge a acelei tumori. Un element care susține angiogeneza este factorul endotelial de creștere vasculară (VEGF).

Factorul endotelial de creștere vasculară  (VEGF) este o citokină care își exercită efectele asupra celulelor endoteliale vasculare care favorizează formarea de vase noi de sânge și este esențial atât pentru angiogeneza normală, cât și pentru cea tumorală.

Tirozin kinazele sunt, de asemenea, implicate în formarea și dezvoltarea tumorilor. Sunt un subgrup al receptorilor de creștere implicați în procesele celulare, cum ar fi proliferarea, migrația, metabolismul, diferențierea și supraviețuirea celulelor canceroase.

Care sunt simptomele cancerului metastatic?

Simptomele cancerului metastatic variază foarte mult în funcție de tipul de cancer și de locul în care s-a răspândit. Pentru cancerul care s-a răspândit în creier, simptomele comune includ dureri de cap, convulsii și probleme de vedere. Pentru cancerul care s-a răspândit în ficat, simptomele pot include icter (îngălbenirea pielii sau ochilor), umflarea picioarelor, oboseală, pierderea în greutate sau pierderea apetitului.

Metastazele osoase pot provoca dureri. Ocazional, primul semn al metastazei osoase este atunci când un os se rupe de la sine sau după un incident minor. Simptomele canceroase ale metastazelor pulmonare sunt de obicei foarte vagi și pot fi legate de alte probleme care nu au legătură cu cancerul. Acestea pot include tuse (productivă sau neproductivă), tuse cu sânge, durere toracică sau dificultăți de respirație.

În unele cazuri, cancerul se poate răspândi după ce o persoană a fost deja tratată pentru tumora inițială. Tumorile metastatice pot apărea după luni sau chiar ani de la primele tratamente. În alte cazuri, este posibil ca oamenii să nu fie conștienți că au cancer, până când observă simptome ale tumorilor metastatice.

Diagnosticarea metastazelor

Diagnosticarea metastazelor

Nu există niciun test pentru depistarea metastazelor. Diferite teste efectuate pentru a determina tipul de cancer primar și cauzele altor simptome duc la depistarea metastazelor.

Testele de sânge, cum ar fi pentru enzimele hepatice, pot fi diferite în prezența metastazelor hepatice. Unele tipuri de cancer au teste de sânge specifice care pot fi de ajutor în urmărirea bolii după ce a fost diagnosticată. Dacă aceste valori cresc, poate fi un indiciu că boala este activă sau progresează. Câteva exemple pentru analiza markerilor tumorali sunt testul CEA (antigen carcinoembrionic) pentru cancerul de colon, testul CA-125 pentru cancerul ovarian, analiza PSA (antigen specific prostatic) pentru cancerul de prostată, testul AFP (alfa-feto-proteine) sau HCG (gonadotropina corionică umană).

Tehnicile de imagistică utile pentru a depista eventuale metastaze sunt ecografiile (pentru a depista eventuale mase, lichidul din abdomen etc.), scanările CT  pentru a analiza zona capului, gâtul, pieptul, abdomenul și pelvisul, scanarea osoasă, RMN-ul, scanarea PET etc. Rezultatele acestor teste nu pot furniza informații definitive. Rezultatele trebuie corelate între ele, precum și cu examenul fizic, simptomele și, în unele cazuri, biopsia.

Tratamentul metastazelor

Rămâne extrem de dificilă tratarea cancerului metastatic, iar terapiile anti-metastază sunt foarte diferite pentru fiecare tip de cancer. În timp ce celulele tumorale într-un loc metastatic au fost inițial derivate din tumora primară a organului originar, răspunsul lor la tratament poate fi foarte diferit. De fapt, multe celule tumorale din locul metastatic nu răspund la tratamentul care este eficient pentru tumora primară.

Metastazele sunt tratate în primul rând pe baza locului inițial al cancerului. De exemplu, dacă o persoană are cancer la sân și cancerul se răspândește la ficat, este încă tratată cu aceleași medicamente utilizate pentru cancerul de sân – deoarece celulele canceroase în sine nu s-au schimbat, se dezvoltă doar într-un loc nou.

Există multe forme de tratament pentru cancerul metastatic, și depind de locul în care se dezvoltă cancerul și de locul unde s-a răspândit. Chimioterapia este folosită cel mai frecvent, împreună cu radioterapia, pentru a reduce tumorile.

Terapiile țintite sunt tot mai folosite pentru metastazele canceroase. Pentru a alege cea mai bună soluție, trebuie să să identifice mutațiile genetice.

În multe cazuri, terapiile pentru cancerul metastatic sunt paliative. Acest lucru înseamnă că reduc simptomele și îmbunătățesc calitatea vieții unei persoane, dar nu pot trata cancerul complet. Pentru mulți pacienți, tratamentele paliative pot menține boala sub control timp de mulți ani. Unele medicamente pot menține tumorile sub control, deși rezistența se poate dezvolta în cele din urmă.

Pentru metastazele cerebrale, în funcție de numărul de tumori și de extinderea bolii în restul corpului, opțiunile de tratament pot include intervenții chirurgicale (în cazuri foarte specifice), radioterapie, chimioterapie etc. Dacă metastazele osoase nu produc durere sau pericol de fracturi grave, ele pot fi monitorizate sau tratate cu terapie medicamentoasă. Dacă există durere sau osul este foarte fragil, se poate administra radioterapie.

Tratamentul metastazelor pulmonare depinde de amploarea metastazelor, precum și de cancerul primar. În cele mai multe cazuri, acesta va fi tratat în același mod ca și cancerul primar. Dacă metastazele cauzează acumularea de lichid în jurul plămânului, se poate efectua o procedură (toracenteză) pentru a înlătura lichidul și pentru a ușura respirația. În cazul metastazelor hepatice, acestea vor fi tratate în același mod (cu aceleași medicamente) ca și cancerul primar.

Transplantul de organe nu este, în general, o opțiune pentru boala metastatică.

Tratamentul metastazelor

Există o modalitate de prevenire a metastazării cancerului?

În acest moment, nu există metode fiabile de prevenire a metastazării cancerului. Cel mai bun mod de a împiedica răspândirea cancerului este eliminarea tumorilor primare atunci când sunt foarte mici, înainte de a avea riscul de a se deplasa în alte zone ale corpului. Aceasta este în principal motivul pentru care screening-ul pentru cancer este atât de important. Chiar și atunci când cancerul este detectat și eliminat devreme, celulele tumorale pot circula deja în sânge și vasele limfatice sau se „ascund” în alte părți ale corpului.

Referinte:

  • (1) On the Origin of Cancer Metastasis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3597235/ 
  • (2) Understanding Advanced Cancer, Metastatic Cancer, and Bone Metastasis, link: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/what-is.html
  • What is metastatic cancer?, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/metastatic-cancer/metastatic-cancer/?region=on
  • What Is Metastatic Cancer? Answers to Six Common Questions, link: https://www.mskcc.org/blog/what-metastatic-cancer-answers-six-common-questions
  • UNDERSTANDING METASTASIS, link: https://www.metastasis-research.org/patients-perspective
  • What is Metastasis?, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-metastasis
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

20 Comments on “Metastaza – Ce sunt metastazele canceroase”

  1. Buna ziua as avea o intrebare la dumneavoastra, de cu rind mama mea a fost descoperita cu metastaza la plamini, as dori sa stiu daca exista un tratament anume care poate prelungi viata mamei mele, doctorii mi-au spus ca sansele Sint f mici, dar ei totusi sper ca exista un tratament

  2. Se posted face testul genetic sa se afle tipul de mutatie. Se pot prescrie medicamente la tinta, tip target therapy. Terapia la tinta prin medicamente in functie de tipul de mutatie stabilit la analize cum ar fi Tarceva.

  3. Buna ziua!sotul meu are metastaza Lal mina stinga. Si de 2 zice sa lovit chiar in acel loc .din care sa rupt chiar de acolo. E periculos sa facem intervent chirurgical

  4. Mama mea are cancer cu celule merkel…Am operat o ,i a fost scoasa tumira de pe mana insa la o luna i a aparul un ganglion axilar.Nu am nici un fel de tratament intrucat are 90 de ani, chiar daca nimeni nu i da mai mukt de 75 de ani.Mi e greu sa cred ca in afara de o noua operatie,pe care nu cred ca ar mai suporta o….e vorba din nou de o anestezie generala…nu cred ca nu exista nici un nedicament.Adica,eu trebuie sa ma uit la ea cum cade de oe picioare….va rog sa mi spuneti chiar nu exista nimic?

  5. buna, tratamentul paleativ este apa de ploaie. mama sta doar cu steroizi, si fara alte medicamente care ataca, cancerul. nu cred ca se poate trai ani de zile asa. paleativ este in ultima faza a vietii, desi ar trebui sa nu existe asa ”tratament” pt ca bolnavul in ultima faza nu mai are nimic de pierdut daca moare peste 3 luni sau peste 2 zile , de la efectele secundare , dar macar asa moare incercand, si impacat ca a incercat tot, si in felul asta are doar de castigat.poate chiar vindecarea. poate fi exceptia care confirma/infirma regula, intrucat oamenii sunt diferiti, ca si cancerele. doar ca asta inseamna sa gasesti doctori inteligenti si empatici, care-ti dau tratamentul cand stiu ca nu mai ai nimic de pierdut, decat de castigat…

  6. Buna ziua. Am si eu o mare nelamurire in legatura cu copilu. Are neuroblastom pe partea dreapta si suntem de 10 luni cu el in spital la luis turcanu in timisoara. La inceput totu a mers binisor chiar la un momendat neau spus ca nu mai simnt tumoarea acolo la burtica. Dupa care la cateva zile iara a reaparut …noi tot am cerut sa i se scoata ce se poate chirurgical…tot ni sa spus ca nu se poate..intre cure tot facea infectie si nu se putea pune citostaticul…pana la urma pe semnatura il punea pe infectie..acum o saptamana si ceva nu i sa luat tesiunea aproape o saptamana si a facut 6 convulsi repetate la 5 .10 minutede la 12 noaptea pana la 3 dimineata. am scapat si de astea dupa care ni sa spus ca a facut metastaze la cap..neau spus in seara acea ca.l pierde…inainte de asta tot ziceau ca nu are metastaze ..copilu nu a vorbit o zi pana seara. Seara a strigat de 2 ori tati tati..bucurie enorma . Noi am cerut ca parinti o operatie cu consintamantul nostru la risc sau sa mai incercam un protocol…ni sa spus ca asa ceva nu exista. Avem o saptamana de cand ii tot dau calmante . acum de 2 zile ia morfina …burtica e umflata …Ce putem sa facem . Tot cu masca de oxigen sa il vedem.Nu exista nicio sansa cu consintamantu parintilor sa se scoata din ea

    1. Buna ziua care mai este situatia baietelului dvs am citit acest articol si vroiam sa va intreb.

  7. Tata , a fost diagnosticat cu cancer ficat metastatic , dr spun ca metastazele sunt întinse peste tot ficatul și ca mai are ff putine celule active la ficat ( are și metastaze osoase și apa la plămâni plus dureri mortale de cap cu delir ! L-au trm acasă ca nu mai au ce ii face ? Sa merg mai departe și sa fac tratament citostatic sau sa merg la alți doctori ? Credeți ca alt tratament sau alți doctori ii pot prelungii viața ? Sau după spusele lor numai are mult . Merita să-l mai chinui prin tot felul de citostatice sau ce mai fac ei special Ptr cancer ? Va mulțumesc . Ori ce sfat e binevenit . Are77 de ani .

  8. Buna ziua,
    FRatele meu a fost diagnosticar in urma tomografiei cu hepatocarcinom, mestastaze hepatice din alte regiuni. In termeni mai simpli, are cancer in stadiu avansat de metastaze?
    Multumesc pentru raspuns.

  9. Buna ziua,
    FRatele meu a fost diagnosticat in urma tomografiei cu hepatocarcinom, mestastaze hepatice din alte regiuni. In termeni mai simpli, are cancer in stadiu avansat de metastaze?
    Multumesc pentru raspuns.

  10. Mama mea e diagnosticata cu neo sin sting metastaze 3-4,ganglionii axilari umflati mina umflata tare ,as dori sa stiu daca pot sa ii fac hemmisuccinat de hidrocortizon sau exista ceva care ar putea ajuta, multumesc

  11. Mama mea ,a fost diagnosticată cu metastaze osoase ,as dori sa stiu daca acestea pot fii ținute pe loc pentru a prelungi viata mamei mele sau dacă există un tratament pentru acest lucru,care ar fii acela? …..Chiar si in afara țării ,va rog ajutați -mă cu sfaturi!

  12. Sint diagnosticat cu cancer hepatic am fost și mă m operat si acum a recidivat și nu știu cum să scap de el se poate folosi tratament naturist

  13. Buna seara. Mama a fost diagnosticata cu cancer ovarian grad IV cu metastaze la plamani. Ieri a facut prima cura de chimioterapie. Ce tratament pot sai dau ca sa o ajut, sa o intaresc?. Multumesc

  14. Bună ziua!! Tata a fost diagnosticat cu cancer la prostata!! Am reușit sa facem un rmn la coloana lombara pentru ca are probleme cu ea mai precis hernie de disc care sa agravat!!. La. Rmn ni sa. Spus ca, cancerul sa extins în corp adică metastaza!! Este în vârstă de 62 ani a. Picat dintr-o data asta și pentru ca nu a urmat tratamentul pentru prostata când a trebuit și totul sa agravat!! Acum ni sa spus ca trebuie sa încercăm cu citostatice este singura soluție pentru cancerul avansat!! Ce ma sfătuiți în continuare sa fac? Va mulțumesc!!

  15. Sora mea a fost operata de cancer la sin ia extras tumora dar doctorul mia spus ca are metastaza la oase se mai poate face ceva pentru oprirea metastazei va multumesc astept un raspuns mentionez tumora maligna

  16. Bună ziua! Mama mea a fost diagnosticata cu cancer mamar 3 la număr și metastaza axial deocamdată nu am ajuns la un medic oncolog am făcut doar mamografie și ecografie ni s-a recomandat sa facem 3 analize de biopsie dacă putem la spitalul de stat
    Ea are mai multe probleme a fost de 4 ori operata la cap de tumora benigna și acum cred ca a recidivat dinou la una din operațiile de la cap a rămas și cu pareza pe partea dreaptă are și deficienta de vorbit,acum de 2 luni a căzut și a fracturat și soldul am operat-o și are tija.. Credeți că mai poate suporta inca o operație sau un tratament pt cancer pe lângă problemele ce le mai are ea?
    Ea are dureri mari dar ea zice ca doar de la cap și piciorul operat.
    Eu zic ca ea e foarte puternica chiar dacă este atât de bolnava.
    Mulțumesc pentru un eventual răspuns
    O zi bună va doresc!
    Multa sănătate la toată lumea!

  17. Buna Seara tuturor!
    Si noi suntem cu probleme de genul acestea…. 😢Và doresc la fiecare in parte sanatate si fortà sa treceti peste aceste ìncercari uràte putin spus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *