Chimioterapia adjuvanta si neoadjuvanta in cancer – ce rol are

chimioterapia adjuvanta si neoadjuvanta

Chimioterapia adjuvanta si neoadjuvanta in cancer – iata cand se recomanda, ce diferente exista intre cele doua si care sunt efectele adverse asociate.

CUPRINS:

1. Terapie adjuvanta vs Terapie neoadjuvanta
2. Chimioterapia ca tratament adjuvant si neoadjuvant
3. Cand se recomanda?
4. Efecte secundare

Terapie adjuvanta vs Terapie neoadjuvanta

Combaterea cancerului implica de obicei mai multe tratamente. De cele mai multe ori, boala necesita o abordare multidisciplinara sau o combinatie de terapii. Planurile de tratament implica adesea o terapie primara – in general o interventie chirurgicala sau radioterapie – pe langa o terapie adjuvanta si / sau neoadjuvanta. Terapia neoadjuvanta cuprinde toate tratamentele care sunt administrate inainte de tratamentul primar al cancerului, in timp ce terapia adjuvanta descrie schemele de tratament administrate dupa tratamentul primar.

Scopul general al acestor abordari de tratament este de a creste eficienta terapiei definitive locale, precum si de a minimiza efectele adverse pe care pacientii le au in timpul tratamentelor primare.

Tratamente folosite ca terapii adjuvante sau neoadjuvante

Tipurile de tratament pentru cancer care sunt utilizate ca terapie adjuvanta sau neoadjuvanta includ:

  • Chimioterapie – foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase din tot corpul;
  • Terapia hormonala – pentru cancerele sensibile la hormoni, anumite tratamente pot opri productia de hormoni in corp sau pot bloca efectul hormonilor;
  • Radioterapia – foloseste fascicule de energie de mare putere, cum ar fi razele X sau protoni, pentru a distruge celulele canceroase;
  • Imunoterapie – foloseste sistemul imunitar pentru a distruge celulele canceroase;
  • Terapie tintita – este conceputa pentru a modifica anomaliile specifice prezente in celulele canceroase.

terapiile adjuvante in cancer

1. Terapia neoadjuvanta

Terapia administrata inainte de tratamentul principal se numeste terapie neoadjuvanta. Acest tip de terapie poate reduce, de asemenea, riscul ca un cancer sa reapara si este adesea folosita pentru a creste eficienta unui tratamentul primar – cum ar fi o operatie sau radioterapie. Terapiile neoadjuvante contribuie la reducerea dimensiunii tumorilor, distrug celulele canceroase care s-au raspandit si sunt administrate inainte de tratamentul primar. Daca se recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina un cancer localizat in stadiu incipient, pentru a se asigura cel mai bun rezultat posibil de la operatie, medicii administreaza de obicei pacientului chimioterapie cu 3 – 4 luni inainte de operatie. Uneori, aceste tratamente il ajuta pe medic sa determine urmatorul curs de tratament sau sa ajusteze tratamentul in functie de modul in care corpul pacientului a raspuns la abordarea neoadjuvanta.

2. Terapia adjuvanta

Terapia adjuvanta se administreaza dupa tratamentul primar. Are rolul de a maximiza eficacitatea tratamentului primar si de a reduce riscul de recidiva. Terapia adjuvanta se refera astfel la tratamentul administrat dupa tratamentul principal pentru a reduce riscul de reaparitie a cancerului. Actioneaza prin distrugerea celulelor canceroase ramase. De obicei, include chimioterapie, radioterapie, terapie hormonala sau imunoterapie administrata dupa operatie.

Chiar daca interventia chirurgicala a reusit sa indeparteze tot cancerul vizibil, anumite formatiuni microscopice de cancer pot sa ramana uneori si sunt nedetectabile prin metodele actuale. Terapiile adjuvante sunt utilizate pentru a distruge celulele canceroase ramase dupa finalizarea procedurii primare. Cancerele care prezinta un risc crescut de recidiva sau care s-au raspandit in continuare pot raspunde cel mai bine la un tratament adjuvant: pentru a se asigura ca celulele nu sunt lasate in urma si pentru a reduce riscul aparitiei mai multor mutatii. Terapia adjuvanta poate fi recomandata si pe baza reactiei pacientului la terapia neoadjuvanta.

→ Citeste si despre Teama de recidiva cancerului.

indicatiile terapiei adjuvante

Cat de eficienta este terapia adjuvanta?

Deoarece niciunul dintre aceste tratamente nu este complet inofensiv, este important sa cunoasteti riscurile terapiei adjuvante. Unii factori pot ajuta medicul sa decida daca terapia adjuvanta este potrivita pentru un pacient (si ce forma de terapie adjuvanta sa se foloseasca):

  • tipul de cancer – pentru unele forme de cancer pot fi utile terapiile adjuvante, dar pentru alte forme este posibil sa nu existe beneficii;
  • stadiul cancerului – cand un cancer este in stadiu incipient, atunci riscul de reaparitie dupa operatie este foarte mic, iar terapia adjuvanta poate oferi putine beneficii in acest caz (insa, daca un cancer este mai avansat sau s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere, terapia adjuvanta poate fi benefica);
  • numarul de ganglioni limfatici implicati – cu cat sunt mai multi ganglioni limfatici, cu atat sunt mai mari riscurile ca celulele canceroase sa fie lasate in urma dupa terapia locala, cum ar fi interventia chirurgicala;
  • receptivitate hormonala – terapia hormonala nu va fi eficienta daca tumora nu este sensibila la hormoni;
  • alte modificari specifice cancerului – anumite tipuri de cancer pot avea modificari specifice in celulele lor, ce indica probabilitatea ca acel cancer sa reapara, ceea ce face ca terapia adjuvanta sa fie mai probabila benefica.

ATENTIE! Retineti ca administrarea terapiei adjuvante din pacate nu garanteaza ca un cancer nu va aparea din nou. Insa, poate sa reduca mult riscul de recidiva.

Chimioterapia ca tratament adjuvant si neoadjuvant

Chimioterapia este adesea folosita alaturi de interventia chirurgicala pentru tratarea cancerului. Daca planul de tratament al cancerului include chimioterapie adjuvanta sau chimioterapie neoadjuvanta, asta inseamna ca pacientul va beneficia atat de chimioterapie, cat si de interventie chirurgicala pentru tratarea cancerului.

Chimioterapia neoadjuvanta este administrata inainte de operatie, cu scopul de a micsora o tumora sau de a opri raspandirea cancerului pentru a face interventia chirurgicala mai putin invaziva si mai eficienta.

Chimioterapia adjuvanta se administreaza dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase ramase cu scopul de a reduce riscul de reaparitie. Uneori celulele canceroase pot fi lasate in urma dupa operatie. De asemenea, este posibil ca celulele canceroase sa circule in fluxul sangvin sau in sistemul limfatic. Celulele canceroase care circula in organism nu apar la testele imagistice. Fara tratament, pot ajunge in organele indepartate si pot forma noi tumori. Chimioterapia este un tratament sistemic. Medicamentele de chimioterapie ataca celulele care se divid rapid, cum ar fi celulele canceroase, din tot corpul. De asemenea, este important sa stim ca medicamentele de chimioterapie pot distruge si celulele sanatoase, deoarece nu vizeaza in mod specific numai celulele canceroase.

chimioterapia adjuvanta

Cand se recomanda?

Cand se utilizeaza chimioterapia neoadjuvanta si chimioterapia adjuvanta? Chimioterapia adjuvanta si chimioterapia neoadjuvanta sunt frecvent utilizate in tratamentul cancerelor de san, colon, plamani, vezica si prostata. De exemplu, o femeie cu un cancer mamar invaziv sau o tumora foarte mare poate fi supusa chimioterapiei neoadjuvante pentru a micsora o tumora inainte de interventia chirurgicala la nivelul sanului, astfel incat o lumpectomie poate fi efectuata in locul unei mastectomii.

Daca planul de tratament include chimioterapie neoadjuvanta, este probabil sa incepeti chimioterapia foarte repede, astfel incat sa poata fi efectuata o interventie chirurgicala ulterior. Daca va fi necesara chimioterapia adjuvanta, cel mai probabil se va incepe tratamentul in termen de 30 de zile de la operatie. Numarul si frecventa tratamentelor vor depinde de tipul de cancer si de cat de invaziv este. Unele forme de chimioterapie adjuvanta se administreaza in cateva cicluri de tratament, in timp ce altele se administreaza pana la 10 ani.

Indicatiile terapiei neoadjuvante

Scopul este de a imbunatati probabilitatea ca tratamentul principal, de obicei interventia chirurgicala sau radioterapia, sa aiba succes. Ca si in cazul chimioterapiei adjuvante, exista multi factori implicati in alegerea acestui tratament. Medicul va poate recomanda chimioterapie neoadjuvanta in urmatoarele situatii:

  • tumora primara este mare sau pune presiune asupra organelor vitale, ceea ce poate face chirurgia complicata si riscanta;
  • exista riscul ca celulele canceroase sa se desprinda de tumora primara – orice complicatii ale interventiei chirurgicale pot intarzia inceperea chimioterapiei adjuvante;
  • in cazul cancerului de san, micsorarea tumorii inainte de operatie poate permite conservarea sanilor dupa o mastectomie etc.

Indicatiile terapiei adjuvante

Medicul va poate recomanda chimioterapie adjuvanta daca:

  • aveti un anumit tip de cancer sau aveti anumiti biomarkeri despre care se stie ca raspund bine la medicamentele chimioterapice;
  • aveti mutatii genetice specifice care prezinta un risc ridicat de recidiva a cancerului;
  • in timpul interventiei chirurgicale, celulele canceroase au fost gasite in ganglionii limfatici;
  • cancerul nu este hormon receptor pozitiv, ceea ce face terapia hormonala ineficienta etc.

Efecte secundare

Efectele secundare ale chimioterapiei adjuvante si neoadjuvante sunt aceleasi ca atunci cand chimioterapia este singurul tratament. Medicamentele de chimioterapie identifica si distrug celulele cu crestere rapida, cum ar fi celulele canceroase. Insa, si unele celule sanatoase au crestere rapida. Aceste celule sanatoase se pot deteriora in acest proces. Acest lucru poate provoca reactii adverse, cum ar fi:

→ Citeste si despre Chimioterapia paliativa in cancer.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/adjuvant-therapy
(2) https://www.cancercenter.com/community/blog/2019/01/whats-the-difference-adjuvant-and-neoadjuvant-therapies
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/adjuvant-therapy/art-20046687
(4) https://www.healthline.com/health/cancer/adjuvant-chemotherapy
(5) https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20150921/neoadjuvant-vs-adjuvant-therapy-what-is-the-difference

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *