Terapii complementare si alternative in cancer – eficienta si riscuri

terapii complementare in cancer

Terapii complementare in cancer – iata cat de eficiente sunt terapiile complementare in oncologie, diferenta intre terapii anternative si complementare, precum si cateva exemple.

CUPRINS:

1. Terapii complementare vs Terapii alternative
2. Exemple de terapii complementare in cancer

Terapiile complementare si alternative NU trebuie sa inlocuiasca tratamentele standard pentru cancer!

Uneori, bolnavii de cancer apeleaza la terapii alternative si complementare pentru a evita tratamentele standard ce pot cauza efecte adverse, pentru a cauta o abordare mai usoara de tratament, cu mai putine efecte secundare, sau pentru ca vor sa isi asume un rol activ in imbunatatirea propriei sanatati. Metodele complementare si alternative sunt deseori atragatoare, deoarece nu includ medicamente, ci doar propriul corp, mintea sau elemente din natura.

Se estimeaza ca intre 43-67% dintre pacientii afectati de cancer apeleaza la o forma de terapie alternativa sau complementara. Unii pacienti refuza tratamentele standard pentru cancer in favoarea anumitor terapii alternative. Alegerea unei optiuni alternative de tratament in detrimentul tratamentelor standard pentru cancer se asociaza cu risc mai mare de deces. Asta pentru ca terapiile alternative nu sunt eficienta in tratarea cancerului.

Cercetarile sugereaza ca cei mai multi pacienti care refuza tratamentele standard si aleg terapii alternative sunt in cele mai multe cazuri pacienti tineri, de sex feminin, cu un nivel inalt de educatie si stare materiala buna. Astfel dispun de resurse financiare pentru a plati respectivele terapii alternative care nu sunt acoperite de asigurarile de sanatate. In plus, adesea cand nivelul de educatie este mai ridicat, pacientul poate avea uneori tendinta de a crede ca are informatii si competentele necesare pentru a alege singur tratamentul. Multitudinea de informatii din mediul online poate coplesi adesea pacientul, fiind dificil sa diferentieze informatiile medicale corecte si dovedite stiintific de informatiile false sau fara baza stiintifica.

riscurile terapiilor alternative

Terapii complementare vs Terapii alternative

Terapiile complementare si alternative (complementary and alternative medicine – CAM) includ o serie de terapii variate – homeopatie, aromaterapie, masaj, tehnici spirituale, acupunctura, cristaloterapie, diete, suplimente naturiste, tehnici de relaxare etc. Acestea sunt un grup de practici si sisteme de ingrijiri medicale ce includ diverse produse, care in prezent nu sunt considerate parte a medicinei conventionale. Medicina conventionala sau medicina standard este definita ca ingrijirea medicala bazata pe dovezi stiintifice. Aceste tratamente conventionale pot fi utilizate pentru a controla sau trata cancerul prin incetinirea sau oprirea cresterii si raspandirii bolii. Ele pot oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor. Tratamentele conventionale se bazeaza pe dovezi stiintifice si studii clinice. In oncologie, acestea includ interventii chirurgicale, radioterapie si tratamente sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapia hormonala, terapia tintita si imunoterapia.

  • Terapiile complementare includ o serie de tratamente ce se folosesc impreuna cu tratamentele medicale standard.
  • Terapiile alternative sunt acele terapii care substituie tratamentul standard.

Exista si o a treia varianta – terapia integrativa – care combina terapiile alternative si complementare cu tratamentul medical standard – tratament ce se axeaza pe componentele fizice, emotionale si psihice ale unei boli.

In timp ce unele terapii complementare sunt sustinute de unele dovezi in ceea ce priveste reducerea simptomelor si imbunatatirea starii de bine, altele nu. Unii practicanti promoveaza terapiile si produsele alternative ca remediu pentru cancer si incurajeaza oamenii sa renunte la tratamentul conventional impotriva cancerului. Acest lucru poate avea efecte grave asupra sanselor de supravietuire si asupra evolutiei bolii.

medicina alternativa si complementara in cancer

Riscurile terapiilor alternative in oncologie

E important sa retinem ca doar tratamentele standard pentru cancer pot ajuta la tratarea bolii. Terapiile complementare, care vin in completarea tratamentelor standard, pot ajuta uneori la ameliorarea unor simptome si imbunatatirea calitatii vietii. Nu exista „tratament minune” pentru cancer, din pacate. E important ca orice tratament complementar sa fie facut doar dupa ce ati discutat cu medicul – multe terapii naturiste, suplimente, diete etc. pot influenta eficienta tratamentelor standard. De asemenea, in timp ce unele terapii complementare pot ameliora anumite simptome si pot avea unele efecte benefice, altele nu au fost studiate, nu sunt eficiente si pot fi chiar daunatoare, oferind si iluzia unei vindecari miraculoase.

E important sa nu amanati tratamentele standard pentru cancer – sansele de vindecare sunt mai mari cu cat tratamentul este inceput mai devreme, in stadiile incipiente ale bolii.

Terapiile complementare pot fi folosite de pacient, atat timp cand nu afecteaza tratamentul de baza si evolutia bolii. Pot fi utile atat timp cat ofera o stare de bine pacientului, cat au un efect benefic asupra calitatii vietii si asupra starii mentale a pacientului. Terapiile complementare pot fi utilizate impreuna cu tratamentele medicale conventionale pentru a sprijini si imbunatati calitatea vietii. Nu au ca scop vindecarea cancerului. In schimb, sunt utilizate pentru a ajuta la controlul simptomelor precum durerea si oboseala, imbunatatirea calitatii vietii si imbunatatirea starii mentale si emotionale. Este posibil ca unele terapii complementare sa nu fie recomandate in timpul tratamentului, deoarece interactioneaza cu tratamentul sau agraveaza efectele secundare. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a incepe orice terapie complementara.

» Citeste si 10 Mituri despre cancer.

Exemple de terapii complementare in cancer

Terapiile complementare sunt o serie de abordari ale ingrijirii care vizeaza imbunatatirea calitatii vietii si imbunatatirea bunastarii. Sunt utilizate in general impreuna cu tratamentele medicale conventionale, cum ar fi chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapiile hormonale sau terapiile tintite. Terapiile complementare pot include acupunctura, terapia de relaxare si meditatie, exercitii fizice usoare, muzica sau terapie prin arta, masaj, aromaterapie, unele terapii dietetice si programe de sprijin – inclusiv grupurile de suport in cancer si psiho-oncologia.

Exista unele dovezi privind eficienta tehnicilor cognitive si comportamentale, cum ar fi relaxarea si vizualizarea, in reducerea simptomelor ca anxietatea in cancer. Cu toate acestea, unele terapii care ar putea fi considerate „complementare” pot fi, in anumite circumstante, daunatoare. De exemplu, unele suplimente alimentare, inclusiv doze mari de vitamine si minerale pot interfera cu efectele chimioterapiei.

Exista mai multe tipuri de terapii alternative, si anume:

  • terapii naturiste (ce includ elemente direct din natura, inclusiv elemente fizice, energie, radiatii si mintea umana) – fitoterapia, inclusiv terapii cu ceaiuri, aromaterapie, terapie cu uleiuri, gemoterapie, apiterapie, mineraloterapie, terapii cu lipitori, balneoterapie, dietoterapie, acupunctura, hipnoterapie, biofeedback, meditatie, vizualizare etc.;
  • terapii prin atingere – osteopatie, chiropractica, Reiki, reflexoterapie, terapia Bowen etc.;
  • terapii prin miscare – yoga, tai chi, qi gong etc.

exemple de terapii alternative

Acupunctura

Acupunctura presupune utilizarea unor ace foarte subtiri sau a unei presiuni pentru a stimula puncte specifice de la nivelul corpului. Acupunctura provoaca modificari ale tesutului conjunctiv ce acopera muschii si oasele. Acest lucru poate duce la modificari cum ar fi eliberarea de substante chimice precum serotonina sau modificari ale activitatii electrice. Se considera ca aceste schimbari explica, in parte, cum acupunctura functioneaza pentru a trata diferite simptome. Poate ameliora durerea, poate reduce greata si varsaturile induse de chimioterapie, bufeurile etc. Insa, nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele standard pentru cancer. Citeste aici mai multe despre acupunctura in cancer.

Acupunctura este in general considerata sigura, atata timp cat este efectuata de o persoana calificata. Atunci cand este efectuata necorespunzator, acupunctura poate cauza lesin, sangerare, leziuni ale nervilor si prezinta risc de infectie. Din aceste motive, trebuie sa discutati intotdeauna cu medicul sau asistenta medicala in prealabil, mai ales daca este posibil sa aveti un numar scazut de globule albe sau trombocitopenie indusa de chimioterapie.

Yoga

Yoga foloseste exercitii de respiratie, meditatie, tehnici de relaxare si diferite miscari pentru a intinde si flexa diferite grupe musculare. Yoga ajuta la reducerea stresului, calmarea mintii si conectarea minte-corp. Yoga poate imbunatati calitatea vietii, sustine functionarea fizica si capacitatea de a desfasura activitati de zi cu zi. Imbunatateste starea de spirit si bunastarea fizica. Poate reduce durerea, oboseala, greturile si poate imbunatati somnul. Insa, nu este un tratament pentru cancer, ci doar o metoda de a ameliora unele efecte secundare si pentru imbunatatirea starii de bine.

Tai chi si qi gong

Tai chi si qigong combina o serie de miscari cu respiratie lenta. Aceste tehnici pot imbunatatiti calitatea vietii, pot reduce problemele de somn si poate ajuta la scaderea inflamatiei.

Meditatia

Meditatia este o practica ce ne ajuta sa ne calmam mintea si sa ne relaxam corpul. Sunt diferite tehnici de meditatie, inclusiv mindfulness, tehnici in care ne concentram pe respiratie etc. Poate induce relaxarea, poate imbunatati somnul, poate reduce stresul. Vezi aici mai multe despre tehnici pentru relaxare in cancer.

terapiile complementare oncologice

Muzicoterapia si terapia prin arta

Terapia prin arta si muzicoterapia pot ajuta la relaxare, reducerea anxietatii, imbunatatirea calitatii vietii. Terapia prin arta foloseste activitati creative pentru a exprima emotii si ofera o modalitate de a creste constiinta de sine, de a ne exprima ingrijorarile cu privire la boala sau de a gestiona conflictele emotionale. Muzicoterapia ajuta la imbunatatirea aspectelor sociale si emotionale. Poate ajuta pacientii sa proceseze si sa comunice emotii dificile.

Masajul

Masajul poate ajuta la relaxare, poate reduce tensiunea si poate reduce durerea. Terapia prin masaj poate fi, de asemenea, utila pentru ameliorarea durerii si rigiditatii articulatiilor, cresterea mobilitatii, reabilitarea muschilor raniti, stimularea nervilor, cresterea fluxului sangvin si facilitarea circulatiei sistemului limfatic. Masajul poate fi sigur daca este facut de catre un terapeut cu experienta in lucrul cu pacientii oncologici. Trebuie evitat masajul in apropierea cicatricilor chirurgicale, a zonelor de radioterapie sau a tumorilor. Daca aveti cancer la nivelul oaselor sau alte boli ale oaselor, cum ar fi osteoporoza, trebuie folosita o presiune usoara, evitandu-se masajul profund.

⇒ Citeste si despre Dieta anti-cancer – mit sau realitate?

Aromaterapie

Aromaterapia foloseste uleiuri parfumate pentru a oferi o senzatie de calm. Uleiurile esentiale sunt substante aromatice foarte concentrate care pot fi inhalate sau aplicate ca uleiuri in timpul masajului terapeutic. Aromaterapia poate fi utilizata pentru reducerea stresului. Desi exista peste 40 uleiuri esentiale diferite, cele mai utilizate sunt uleiurile de lavanda, eucalipt, rozmarin, iasomie, musetel, menta. Aromaterapia este sigura, desi uleiurile aplicate pe piele pot provoca reactii alergice. Discutati cu medicul inainte de a apela la aromaterapie ca tratament complementar in cancer.

Vitamina C

Vitamina C (acid ascorbic) este o vitamina esentiala care se gaseste in citrice (portocale, grapefruit, lamai), capsuni, legume cu frunze verzi, cartofi, ardei gras, broccoli etc. Vitamina C este un antioxidant, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea radicalilor liberi, care pot deteriora celulele. Unele studii au aratat o legatura intre consumul unei diete bogate in fructe si legume si reducerea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, nu este clar daca suplimentele de vitamina C pot reduce riscul de cancer si daca aceste terapii sunt eficiente si sigure in cancer. Citeste aici mai multe despre vitamina C in cancer.

Suplimentele de vitamine, minerale sau fitonutrienti trebuie administrate DOAR la indicatiile medicului, pentru ca pot cauza efecte adverse, mai ales in doze mari, si pot interactiona cu tratamentele standard pentru cancer.

Concluzie

Multe terapii complementare sunt sigure si pot imbunatati starea de bine, pot reduce unele efecte adverse si pot imbunatati calitatea vietii. Insa, unele pot fi daunatoare sau pot interactiona cu tratamentele standard pentru cancer. Terapiile de acest tip e bine sa fie folosite doar dupa ce ati discutat cu medicul inainte si NU intrebuie sa inlocuiasca tratamentele conventionale pentru cancer. Naturist nu inseamna neaparat si sanatos sau sigur. Suplimentele pe baza de plante pot fi daunatoare atunci cand sunt luate singure, impreuna cu alte substante sau in doze mari. Unele terapii complementare pot oferi sprijin psihologic, emotional si spiritual si pot ameliora unele simptome, insa NU vindeca nicio forma de cancer.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/complementary-and-alternative-medicine/complementary-and-alternative-methods-and-cancer.html
(2) https://www.oncolink.org/support/practical-and-emotional/integrative-therapies-spirituality/all-about-integrative-oncology
(3) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/integrative-medicine/types-complementary-therapies
(4) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661353/
(7) https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2687972

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *