Chirurgia robotica in cancer – beneficii

chirurgia robotica in cancer

Chirurgia robotica are numeroase avantaje si indicatii, inclusiv in oncologie. Iata pentru ce forme de cancer poate fi folosita chirurgia robotica, avantaje si dezavantaje.

CUPRINS:

1. Ce este chirurgia robotica?
2. Chirurgia robotica in oncologie – indicatii

Ce este chirurgia robotica?

Chirurgia robotica sau chirurgia asistata robotic le permite medicilor sa efectueze mai multe tipuri de proceduri complexe cu mai multa precizie, flexibilitate si control decat prin tehnicile conventionale. Chirurgia robotica este de obicei asociata cu o interventie chirurgicala minim invaziva – procedura efectuata prin incizii de dimensiuni foarte mici.

Chirurgia minim invaziva este un tip de interventie ce implica incizii mai mici. Aceste tipuri de interventii chirurgicale inseamna spitalizare mai scurta si recuperare mai rapida pentru pacienti. Alte beneficii pot fi risc mai mic de sangerare, mai putine cicatrici, risc mai mic de infectie etc.

Un exemplu de sistem de chirurgie robotica este sistemul chirurgical da Vinci®. Acesta este folosit pentru o varietate de interventii si contine un sistem de vizualizare 3D de inalta rezolutie. Sistemul are brate mecanice ce imita foarte bine miscarile incheieturii mainii. Sistemul chirurgical da Vinci® este un sistem de chirurgie robotica ce ofera o alternativa minim invaziva atat la chirurgia deschisa, cat si laparoscopica. Pentru ca necesita doar cateva incizii mici, maximizeaza mult campul operator, ofera precizie si control pentru chirurg, pacientii se recupereaza deseori mai repede.

In Romania, printre centrele de chirurgie robotica se numara Spitalul Monza din Bucuresti, Clinica Endoplus Cluj Napoca, Spitalul Sf Constantin Brasov, Spitalul de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iasi etc.

ce implica interventiile robotice chirurgicale

Cum functioneaza sistemul de chirurgie robotica?

Pentru a opera folosind sistemul de chirurgie robotica, chirurgul face incizii mici in tesut si introduce instrumente speciale si o camera tridimensionala de inalta rezolutie. Este o forma de laparoscopie, operatie efectuata prin intermediul unor mici incizii, prin care se plaseaza un laparoscop. Apoi, medicul manipuleaza acele instrumente pentru a efectua operatia prin intermediul unor brate mecanice. In timpul unei proceduri asistate robotic, chirurgul foloseste comenzile principale pentru a manipula instrumentele, iar instrumentele traduc miscarile chirurgului in unele precise in interiorul corpului. Instrumentele permit o marire a campului chirurgical, pentru precizie cat mai buna.

Chirurgul controleaza tot timpul sistemul chirurgical. Aceasta procedura este efectuata de la centrul de control sau consola – care se afla la cativa metri de pacient, insa tot in aceeasi sala de operatie. In prezent, aceasta procedura se poate face si de la distanta – telechirurgie sau telemedicina.

Avantaje

Chirurgia robotica poate imbunatati precizia, flexibilitatea si controlul in timpul operatiei si le permite medicilor sa vizualizeze mai bine campul chirurgical. Utilizand chirurgia robotica, chirurgii pot efectua proceduri delicate si complexe care ar putea fi dificile sau imposibile prin alte metode.

Adesea, chirurgia robotica face posibila o interventie chirurgicala minim invaziva. Pe scurt, beneficiile chirurgiei minim invazive includ:

  • mai putine complicatii, cum ar fi infectia zonei chirurgicale;
  • mai putina durere si mai putine pierderi de sange;
  • recuperare mai rapida si spitalizare mai scurta;
  • cicatrici mai mici, mai putin vizibile.

Chirurgia robotica are beneficii suplimentare fata de laparoscopia traditionala. Ofera o vedere tridimensionala si controlul instrumentelor este mai eficient, miscarile fiind mai precise. Chirurgia robotica nu este, insa, o optiune pentru toata lumea. Discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile chirurgiei robotice si despre cum se compara cu alte tehnici, cum ar fi alte tipuri de chirurgie minim invaziva si chirurgia deschisa clasica.

beneficii chirurgie robotica

Dezavantaje si riscuri

Chirurgia robotica implica unele riscuri, dintre care unele pot fi similare cu cele ale chirurgiei deschise conventionale, cum ar fi un risc mic de infectie si alte complicatii. Un posibil dezavantaj este ca medicul are o senzatie tactila redusa asupra tesutului, iar miscarea bratelor mecanice poate fi uneori limitata. Durata interventiei poate fi mai lunga decat in cazul operatiilor clasice, asta insemnand timp mai lung sub anestezie – iar anestezia are propriile riscuri asociate.

Indicatii

Chirurgia robotica poate fi utilizata pentru mai multe proceduri diferite, inclusiv:

  • indepartarea tesuturilor canceroase din zone sensibile ale corpului, cum ar fi zone ce includ multe vase de sange, nervi sau organele importante ale corpului;
  • indepartarea vezicii biliare;
  • histerectomie robotica;
  • miomectomie robotica;
  • indepartarea totala sau partiala a rinichilor;
  • transplant de rinichi;
  • prostatectomie robotica;
  • cistectomia robotica;
  • legarea trompelor uterine;
  • chirurgie spinala si neurochirurgie etc.

Chirurgia robotica in oncologie

In timp ce chirurgia robotica este utilizata pentru a trata multe tipuri de cancer, nu toti pacientii cu cancer sunt potriviti pentru aceasta procedura. Chirurgia robotica nu este potrivita pentru orice tip de cancer si uneori operatia deschisa este cea recomandata. Pentru unele tipuri de cancer, chirurgia deschisa traditionala poate sa nu fie, insa, cea mai buna optiune.

Citeste mai multe despre CHIRURGIA ONCOLOGICA.

In chirurgia robotica, chirurgii folosesc tehnologia robotica, inclusiv instrumente chirurgicale pentru a elimina cancerul. In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul plaseaza un instrument subtire cu o camera usoara si mica numita laparoscop prin mici incizii in zona afectata. Laparoscopul trimite imagini la un monitor video, astfel incat chirurgul poate vedea campul chirurgical fara a fi nevoie sa faca incizii mai mari.

In general, chirurgii au doua obiective principale atunci cand efectueaza o interventie chirurgicala pentru cancer:

  • vindecarea cancerului prin indepartarea tumorii;
  • reducerea dimensiunii tumorii pentru a putea beneficia de chimioterapie sau alt tratament;
  • ameliorarea simptomelor precum durerea sau pierderea functiei.

Tipul si stadiul cancerului, precum si prognosticul, contribuie, de asemenea, la stabilirea obiectivelor in ceea ce priveste tipul de operatie. Chirurgul va stabili daca chirurgia robotica este posibila pentru cancerul respectiv. In caz afirmativ, chirurgul poate recomanda o interventie chirurgicala robotica in locul unei interventii chirurgicale deschise.

Beneficiile chirurgiei robotice in caz de cancer pot include:

  • incizii mai mici;
  • mai putine cicatrici;
  • mai putina durere si pierderi mai mici de sange;
  • durata mai scurta de spitalizare;
  • vizualizare mai buna a campului chirurgical si precizie mai mare etc.

Aceste beneficii tind sa fie mai pronuntate in cazul operatiilor complexe de cancer.

indicatii chirurgie robotica

Efecte secundare dupa interventie

Chirurgia robotica este conceputa pentru a reduce la minimum efectele secundare, dar probabil ca veti experimenta unele efecte secundare dupa procedura. Efectele secundare pot depinde de tipul de interventie chirurgicala efectuata impotriva cancerului, de amploarea interventiei chirurgicale, de starea generala de sanatate si alti factori. Efectele secundare ale chirurgiei robotice pot include:

  • durere;
  • sangerare;
  • reducerea poftei de mancare;
  • oboseala;
  • infectie.

Iata cateva exemple de interventii prin chirurgie robotica in cancer:

Chirurgie robotica pentru cancerul pulmonar

Se efectueaza in prezent mai multe proceduri robotizate diferite pentru cancerul pulmonar in stadiul 1 si stadiul 2, precum si pentru cazurile in care boala a fost deja tratata cu chimioterapie sau radioterapie, iar pacientul este acum considerata un candidat pentru interventii chirurgicale. In chirurgia robotica pentru cancerul pulmonar, chirurgul opereaza prin mici incizii in zona pieptului pentru a indeparta tumora si o anumita cantitate de tesut sanatos din jur.

Intr-o rezectie robotizata, chirurgul indeparteaza o portiune mica a plamanului, inclusiv tumora si o anumita zona de tesut sanatos din jurul ei. Intr-o lobectomie robotizata, se indeparteaza intregul lob afectat (de exemplu, lobul superior drept). Chirurgia robotica a cancerului pulmonar se efectueaza printr-o serie de incizii mici – ducand la o recuperare mai rapida si disconfort si cicatrici post-operatorii mult mai mici decat in chirurgia traditionala deschisa.

Chirurgie robotica pentru cancerul uterin

Cancerul uterin este adesea depistat in stadiile incipiente. In majoritatea cazurilor, se recomanda tratamentul chirurgical. Operatia implica in mod obisnuit indepartarea uterului si a colului uterin (histerectomie) impreuna cu unii ganglioni limfatici si tesuturi din jur. In comparatie cu o histerectomie traditionala, aceasta abordare minim invaziva ofera numeroase beneficii, inclusiv risc mai mic de disconfort post-chirurgical, cicatrici si complicatii, precum si o recuperare mai rapida. In general, atunci cand se efectueaza o interventie chirurgicala robotica pentru cancer uterin se va folosi sistemul da Vinci.

Chirurgie robotica pentru tratamentul cancerelor gastrice

Chirurgia robotica este una dintre cele mai recente si mai eficiente optiuni de tratament pentru cancerul gastric. O interventie chirurgicala minim invaziva de acest tip ofera beneficii ca timp de recuperare mai rapid si mai putine cicatrici. La acestea se adauga mai multa precizie la operatie. Interventiile chirurgicale robotizate pentru cancerul de stomac pot include de obicei gastrectomie totala sau partiala robotica si rezectie gastrica sau transgastrica robotica.

Chirurgie robotica pentru cancerele de cap si gat

Tumorile din zona gatului si a capului pot fi o provocare si sunt de obicei indepartate prin interventii chirurgicale ce necesita o incizie mare in zona gatului si a maxilarului inferior. Aceste tipuri de interventii chirurgicale necesita adesea spitalizare lunga, recuperare de durata si pot duce la dificultati la inghitire si vorbire.

Progresele in domeniul echipamentelor chirurgicale au facut posibil accesul la o tumora prin gura folosind tehnologia robotizata si tehnicile minim invazive – fara nicio incizie. Abordarea chirurgicala permite ca un endoscop ghidat sa ofere o imagine 3D de inalta rezolutie a zonei din spate a gurii si a gatului, care este o zona dificil de vizualizat cu instrumentele conventionale. Cu ajutorul unor instrumente ghidate robotice, care actioneaza ca bratele unui chirurg, tumorile pot fi indepartate cu mai multa usurinta.

Referinte:
(1) https://www.cancertodaymag.org/Pages/Summer2020/Robotic-Surgery-and-Cancer.aspx
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128138861000127
(3) https://link.springer.com/article/10.1007/s13193-020-01251-y
(4) https://www.mdanderson.org/cancerwise/robotic-surgery-for-cancer-treatment–what-patients-should-know.h00-159226512.html
(5) https://www.cancercenter.com/treatment-options/surgery/surgical-oncology/robotic-surgery

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *