Radioterapia Tratament cancer

Radioterapia, numită și terapie cu radiații, iradiere sau terapie cu raze X, este o procedură medicală utilizată pentru a distruge celulele canceroase din corp.

Tratamentul este atent planificat și efectuat astfel ca iradierea să nu afecteze alte celule sau regiuni din corp.

De cele mai multe ori, se asociază cu chimioterapia sau intervențiile chirurgicale.

Ce este radioterapia?

Radioterapia este utilizată de obicei pentru tratarea afecţiunilor maligne (cancer), dar uneori şi pentru a trata tumori benigne şi alte boli benigne. Radioterapia distruge celulele canceroase din regiunea supusă tratamentului prin afectarea ADN-ului din aceste celule. Deși sunt afectate de radiații și celule normale (sănătoase), acestea au capacitatea de a se regenera mult mai eficient comparativ cu celulele canceroase. Folosește radiații de înaltă energie (radiații ionizante)  pentru a micșora tumorile și pentru a distruge celulele canceroase. Radiațiile X, razele gamma și particulele încărcate sunt tipuri de radiații utilizate în tratamentul cancerului.

Iradierea este transferul de energie de la o sursă la alta. Unele tipuri de radiații sunt dăunătoare, în timp ce altele nu afectează organismul. Radioterapia utilizează un tip de radiații ce transferă suficientă energie pentru a distruge celulele dăunătoare din corp. Radiațiile utilizate în radioterapie sunt obținute prin două tehnici diferite:

  • cu ajutorul unui dispozitiv numit accelerator liniar, cu ajutorul căruia particulelor le este accelerată viteza cu care se îndreaptă către o țintă metalică; în momentul în care acestea lovesc ținta, trebuie să încetinească rapid, iar acest lucru le forțează să elibereze energie sub forma radiației (se folosesc magneți și scuturi pentru a direcționa radiațiile la locul dorit);
  • material radioactiv care are un exces energetic și pierde în mod natural energia în timp prin eliberarea sub forma radiațiilor.

Care este principiul de acțiune al radioterapiei?

Terapia cu radiații distruge celulele canceroase afectând  ADN-ul lor (moleculele din interiorul celulelor care conțin informația genetică și o transferă de la o generație la alta). Poate afecta direct ADN-ul sau poate crea particule încărcate (radicali liberi) în celulele care pot afecta ulterior ADN-ul. Celulele canceroase al căror ADN a fost afectat după reparare nu se mai divid sau mor. Când celulele afectate mor, sunt descompuse și eliminate prin procedeele naturale ale organismului.

Radiațiile afectează doar celulele canceroase?

Radiațiile afectează și celulele sănătoase, cauzând efecte adverse. Medicul ia în considerare și această afectare a celulelor normale când planifică tratamentul de radioterapie. Cantitatea de radiații pe care un țesut normal o poate primi este cunoscută pentru toate regiunile corpului, informație utilizată de medic pentru a decide ce cantitate de radiații se va administra pe durata tratamentului.

 

Indicaţii ale radioterapiei

Radioterapia este utilizată  în scopuri curative, pentru a trata cancerului, fie prin eliminarea tumorii, prevenirea recidivei sau ambele, folosită în acest caz independent sau în combinație cu tehnicile chirugicale, chimioterapia, imunoterapia sau o combinație a acestora. Poate fi folosită și în scop paliativ. Tratamentele paliative nu tratează boala, ci ameliorează simptomele și reduc suferința cauzată de cancer.

În general, radioterapia paliativă se utilizează pentru cancerele la nivelul regiunii cerebrale pentru a micșora tumorile formate din celule canceroase răspândite la creier din alte regiuni ale organismului (metastaze), pentru a micșora o tumoră care presează coloana vertebrală sau se dezvoltă în oase și cauzează dureri mari, sau pentru tumori esofagiene când poate interfera cu abilitatea pacientului de a consuma lichide și alimente.

Astfel, radioterapia este utilizată pentru:

  • tratarea cancerului prin distrugerea celulelor maligne;
  • ameliorarea simptomelor cauzate de cancer și îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu cancer;
  • înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumora;
  • după intervenția chirurgicală pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase.

Alegerea și planificarea tratamentului cu radioterapie depind de anumiți factori ca:

  • tipul tumorii
  • extindera bolii
  • localizarea și poziția tumorii
  • poziția altor regiuni ale corpului în relație cu tumora, mai ales structuri sensibile cum ar fi coloana vertebrală, rinichii, ochii etc.

Radioterapia ca tratament curativ

  • se poate realiza independent;
  • se poate asocia cu intervențiile chirurgicale sau chimioterapia, pentru a distruge celulele canceroasă rămase după excizia chirurgicală a tumorii, pentru a preveni recidiva;
  • se poate efectua înainte de intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii (terapie neoadjuvantă).

Radioterapia curativă

Aceasta poate fi utilizată independent sau în combinație cu chimioterapia (unele medicamente chimioterapice numite radiosensibilizatori ajută și facilitază acțiunea radioterapiei pentru a face celulele canceroase mai sensibile la radiații – partea negativă este că asocierea dintre radioterapie și chimioterapie înrăutățește efectele adverse), înainte de intervenția chirurgicală pentru a reduce tumora (terapie pre-operativă sau neoadjuvantă) sau după intervenție pentru a preveni recidiva (terapie adjuvantă).

Cancerele se pot răspândi ușor la alte regiuni din corp. Uneori, zona predispusă la reapariția cancerului poate fi tratată cu radiații pentru a distruge eventualele celule rămase, care s-ar putea dezvolta și răspândi. Este vorba de radiații în scop preventiv sau prolifactic pentru a preveni formarea de noi tumori.

Radioterapia în scop paliativ

Poate ajuta la reducerea dimensiunii cancerului, ameliorarea astfel a unor simptome ca durerea, presiunea. Uneori cancerele se răspândesc rapid și nu mai pot fi tratate, dar tumorile pot fi micșorate pentru a ameliora astfel din simptomele negative care apar odată cu boala. Radiațiile pot ameliora simptome ca durere, probleme de înghițire sau respirație,  blocaje intestinale care pot fi cauzate de cancerele avansate.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Cât de importantă este radioterapia?

După excizia chirurgicală, radioterapia este a doua cea mai importantă metodă pentru tratamentul cancerului. În cazul a aproximativ 40% dintre pacienții care s-au vindecat de cancer, efectele s-au datorat radioterapiei, iar 50% dintre pacienţii cu cancer beneficiază de această metodă de tratament pentru managementul bolii. Poate oferi posibilitatea de menținere a funcțiilor organelor vizate şi evitarea efectelor chirurgiei, inclusiv efecte estetice. Astfel, se poate evita mastectomia pentru cancerul mamar, şi poate fi utilizată în tratamentul cancerelor organelor interne permiţând menţinerea funcțiilor organelor afectate, cum e laringele, prostata sau vezica urinară.

Accesul timpuriu la radioterapie favorizează tratamentul cancerului şi creşte considerabil şansele de vindecare.

Radioterapia se asociază cu alte terapii?

Radioterapia se asociază de obicei cu chimioterapia (radiochimioterapie sau chimioradioterapie), care creşte eficiența radioterapiei. Pentru unele tipuri de cancer este chiar metodă standard de tratament, cum este cancerul de esofag sau cancerul cervical. Se poate asocia și cu imunoterapia sau cu tehnicile chirurgicale (înainte, în timpul sau după excizia chirurgicală).

Durata tratamentului radioterapic

În funcție de pacient, de scopul tratamentului, unii pacienți pot beneficia de o singură sesiune de tratament, în timp ce alții necesită ședințe regulate pentru 1-8 săptămâni. De obicei ședințele se efectuează o dată pe zi, timp de 5 ori pe săptămână și fiecare sesiune durează câteva minute.

 

Tipuri de radioterapie

În funcție de sursa de radiații, radioterapia este de două tipuri:

  • radioterapie cu fascicul extern;
  • radioterapie cu radiații interne.

Un dispozitiv numit accelerator liniar este utilizat de obicei în terapia externă pentru a emite raze X într-un spectru specific de energie. Sunt și alte dispozitive de emitere a radiațiilor, cu alte forme de energie, inclusiv electroni, protoni sau radiații gamma.

Tipul radioterapiei alese depinde de anumiți factori, cum ar fi:

  • tipul cancerului;
  • dimensiunea tumorii;
  • localizarea tumorii în organism;
  • cât de aproape este cancerul de țesuturile sănătoase sensibile la radiații;
  • cât de mult trebuie să străbată radiațiile organismul;
  • starea generală de sănătate a pacientului și istoricul medical;
  • administrarea de alte tratamente pacientului, inclusiv alte tratamente oncologice;
  • factori ca vârsta pacientului sau alte boli.

Radioterapia externă

radioterapia externa cancer

Cel mai comun tip de radioterapie cu fasciul extern este terapia conformațională 3-dimensională (3D CRT) care utilizează un sistem de ultimă generație pentru a transmite radiații în zone precise, precum și radioterapia 4D care este în concordanță cu funcțiile respiratorii ale pacientului.

Tratamentul se realizează într-o cameră specială de radioterapie. Pacientul se întinde pe masa specială a dispozitivului, iar sursa de radiații este poziționată deasupra. Se ajustează poziția pacientului și unghiul de acțiune a radiațiilor. Poziționarea se face în concordanță cu rezultatele planificării procedurii și simulării anterioare, după prescripția medicului oncolog. În timpul procedurii se pot auzi unele sunete când acceleratorul liniar emite radiațiile. Personalul  medical poate repoziționa de mai multe ori dispozitivul pentru anumite unghiuri, fie manual, fie automat din camera de control.

Procedura în sine este nedureroasă, dar pot apărea reacții ale pielii în zonele expuse radiațiilor.

Se mai utilizează și alte metode de radioterapie cu fascicul extern, cum ar fi:

  • IMRT – Radioterapia cu intensitate modulată care folosește sute de dispozitive de transformare a fasciculelor, numite colimatoare. Permite modificarea intensității radiațiilor în timpul sesiunii de tratament. Comparativ cu 3D CRT, IMRT poate reduce riscul unor efecte adverse ca afectarea glandelor salivare (xerostomie sau uscăciunea gurii).
  • IGRT - Radioterapia ghidată imagistic – sunt efectuate repetat scanări imagistice pe durata tratamentului (CT, RMN, PET), procesate automat pentru a identifica modficări în dimensiunea și localizarea tumorii și pentru a permite poziținarea pacientului sau doza de radiații ajustată.
  • Tomoterapia – este un tip e IMRT ghidată imagistic, un hibrid de CT și un dispozitiv de radioterapie cu fascicul extern, ce transmite radiații pentru imagistică și tratament simultan.
  • Radioterapia stereotactică transmite una sau mai multe doze de radiații către o tumoră mică, utilizând ghidaj imagistic precis pentru identificarea și poziționarea tumorii și a pacientului. Se folosește pentru tumori de dimensiuni reduse cu margini bine definite, cum ar fi creier sau tumori spinale.
  • Radioterapie stereotactică corporală – transmite radiații în sesiuni reduse, câmpuri de radiații mici și doze mai mari decât în cazul 3D CRT. Este pentru tumorile de dimensiuni reduse, izolate, pentru tumori pulmonare sau hepatice. Mulți medici se referă la aceste sisteme prin intermediul CyberKnife®, X-Knife™, Clinac®sau Gamma Knife® .
  • Terapia cu protoni este cea în care se folosesc fascicule de protoni sau particule subatomice. Protonii depozitează cea mai mare parte a energiei la finalul traiectoriei și depozitează mai puțină energie pe parcurs. Reduce expunerea țesutului normal la radiații, permițând transmiterea unor doze mai mari de radiații către tumoră.

Radioterapia internă

radioterapia interna cancer

Brahiterapia

Radioterapia internă este numită brahiterapie, când sursa de radiații este introdusă în interiorul organismului sau aproape de tumoră. Materialul radioactiv este plasat în interiorul organismului sau pe corp. În această categorie intră bahiterapia interstițială, intracavitară, episclerală. Izotopii radioactivi sunt sigilați în mici semințe, ace, catetere etc sau alte forme de surse radioactive în interiorul sau în apropierea tumorii. În mod natural se descompun și eliberează radiații care afectează celulele canceroase.

Poate fi administrată în doze mari sau mici. Plasarea surselor în brahiterapie poate fi temporară sau permanentă. În cazul celei permanente, sursa este chirurgical plasată în organism, lăsată acolo chiar și după ce radiațiile au fost eliberate. Materialele rămase nu cauzează efecte adverse sau disconfort pacientului, iar în cazul celei temporare, cateterele sau celelalte forme de surse sunt utilizate pentru a administra sursa de radiații și după tratament sunt îndepărtate.

Este utilizată de obicei pentru cancere ale gâtului, capului, sânului, cancerul cervical, de prostată sau la nivelul ochilor.

Radioterapia sistemică

Se administrează substanțe radioactive oral sau intravenos. Pacientul înghite sau primește injectabil substanță radioactivă, ca iodină radioactivă sau o substanță radiaoctivă legată de un anticorp monoclonal. Iodina radioactivă este utilizată îndeosebi pentru cancerul tiroidian. Pentru radioterapia sistemică pentru unele cancere, un anticorp monoclonal ajută la identificarea substanței radioactive la locul potrivit.

Se indică de obicei pentru diferite forme de cancer tiroidian.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Ce presupune radioterapia?

Medicul va dezvolta planul de tratament prin planificare, care începe cu simularea. În timpul simulării, scanările imagistice detaliate arată localizarea tumorii și ariile normale sănătoase din jur. Scanările acestea se realizează de obicei cu ajutorul CT, dar și RMN, PET sau ecografii. De cele mai multe ori se utilizează scanările CT, în timpul scanării, imagini ale organismului fiind create automat de computerul conectat la dispozitivul de radiații. În timpul simulării, pacientul va fi așezat în aceleași poziții ca cele în care va fi și în timpul tratamentului. Se pot utiliza măști sau alte dispozitive pentru pacient pentru a preveni mișcările corpului. Pentru poziționare se mai folosesc și marcaje ale pielii.

După simulare medicul ca determina exact zona care urmează a fi supusă investigației, doza necesară de radiații, doza de radiații permisă de țesuturile normale din jurul tumorii și unghiurile sigure pentru transmiterea radiațiilor.

Dozele de radiații pentru tratamentul cancerului sunt măsurate în unități numite gray (Gy), măsură a cantității de radiații de energie absorbite de 1 kilogram de țesut uman. Sunt necesare doze diferite de radiații pentru a distruge tipuri diferite de celule canceroase.

Majoritatea terapiilor cu fascicul extern sunt administrat în fracții o dată pe zi, pentru a minimiza afectarea țesutului normal și pentru a crește predispoziția ca celulele canceroase să fie expuse la radiații în momente când sunt mai vulnerabile la afectarea ADN-ului.

Radioterapia poate cauza cancer?

Se vehiculează că radioterapia poate crește riscul de cancer, fiind un posibil risc al tratamentului care trebuie luat în considerare când se calculează beneficiile și riscurile tratamentului, dar de cele mai multe ori riscul de apariție a cancerului secundar de la tratament este redus și depășit de beneficiile tratării cancerului existent, dar asta nu înseamnă că riscul este nul. Radioterapia se alege ca metodă de tratament atunci când beneficiile depășesc posibilele efecte adverse.

Radioterapia afectează sarcina?

Radioterapia NU este indicată pentru femeile însărcinate, deoarece poate afecta dezvoltarea normală a fătului. Dacă ești însărcinată sau vrei să rămâi însărcinată, discută cu medicul despre acest aspect.

După tratament, pacientul este radioactiv?

Radiațiile externe nu fac un pacient radioactiv. În cazul brahiterapiei temporare, când materialul radioactiv este în corp, pacientul este radioactiv, dar după ce este îndepărtat, efectul trece. În acest caz, de obicei pacientul este în regim de spitalizare într-o încăpere specială care protejează alți oameni de radiații. În cazul brahiterapiei permanente, când materialul implantat este radioactiv câteva zile, săptămâni sau luni, pacientul este radioactiv, dar cantitatea de radiații care atinge suprafața pielii este de obicei foarte scăzută. Cu toate acestea, trebuie evitat contactul apropiat cu femeile însărcinate și copiii mici pentru câteva zile sau săptămâni. Unele tipuri de radiații sistemice pot face ca fluidele corpului (saliva, urina, transpirația, fecalele) să emită doze mici de radiații. Astfel, pacienții pot fi solicitați să limiteze contactul cu alte persoane în acest timp, mai ales copiii și femeile însărcinate.

 

Efecte adverse ale radioterapiei

Radiațiile pot afecta unele tipuri de țesuturi sănătoase mult mai ușor decât altele. Un exemplu este dat de organele reproducătoare (testicule și ovare) care sunt mult mai sensibile decât oasele, de exemplu. Uneori, o regiune supusă anterior radioterapiei nu va mai putea fi supusă a doua oară, în funcție de cât de multe radiații au fost administrate inițial.

Țesutul normal este tratat din două motive:

  • pentru a lua în cosiderarea mișcările corpului din cauza respirației și mișcărilor normale ale organelor, care pot modifica locația tumorii între sesiunile de tratament;
  • pentru a reduce riscul de recidivă din celule canceroase care s-au răspândit la țesuturile sănătoase din proximitatea tumorii (răspândire locală microscopică).

În timpul radioterapiei, când celulele sănătoase sunt afectate, pot să apară unele efecte adverse.

Efectele adverse diferă în funcție de:

  • Tipul radioterapiei

  • Regiunea corpului supusă radiațiilor

  • Dozele de radiații

  • Starea generală de sănătate a pacientului

Efectele adverse de obicei dispar în câteva săptămâni, până la 2 luni, dar unele pot continua și după tratament, deoarece poate dura mai mult ca celulele sănătoase să se recupereze din urma tratamentului. Dacă au fost administrate doze mai mari de radiații, unele efecte pot fi iremediabile, deoarece acele celule nu se mai pot autorepara.

Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Clasificare efecte adverse

  • Efecte adverse generale

  • Efectel adverse la iradierea regiunii craniene

  • Efecte adverse la iradierea capului și gâtului

  • Efecte adverse la iradierea pieptului

  • Efecte adverse la iradierea abdomenului

  • Efecte adverse la iradierea pelvisului

  • Afectare emoțională

  • Efecte adverse pe termen lung

Efectel adverse la iradierea regiunii craniene

  • migrene;
  • căderea părului;
  • greață și vomă;
  • oboseală;
  • afectarea auzului;
  • modificări ale pielii și scalpului;
  • probleme cognitive, ca afectarea memoriei și a vorbirii;
  • afectarea unor nervi;
  • afectare hormonală (hipotalamus, glanda pituitară sau tiroidă);
  • convulsii etc.

Efecte adverse generale

  • Oboseală și letargie;
  • Afectarea pielii – iritații ale pieii, uscăciune, scuame, prurit, chiar și după câteva săptămâni de la tratament, efecte numit și radiodermită;
  • Pierderea părului – alopecie, în regiunea expusă radiațiilor;
  • Afectarea funcțiilor digestive – radiațiile în regiunea gâtului, gurii sau a altei zone asociate poate cauza dificultăți de înghițire și probleme de digestie, răni la nivelul gurii și gâtului, greață, vomă, pierderea apetitului;
  • Scăderea numărului celulelor sangvine albe – deși rar, poate face ca organismul să lupte mai greu împotriva infecțiilor.

Efecte adverse la iradierea capului și gâtului

  • răni (chiar leziuni deschise) la nivelul gurii și gâtului;
  • uscăciunea gurii;
  • oboseală;
  • dificultăți la înghițire;
  • modificarea gustului;
  • greață:
  • modificarea vocii;
  • afectarea vederii, ochi uscați;
  • afecare hormonală
  • căderea părului;
  • modificarea texturii pielii;
  • rigidizarea articulațiilor etc.

Gel pentru tratamentul mucozitei orale. Gelclair

Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.

Despre GelClair >
gelclair

Efecte adverse la iradierea pieptului

  • iritații ale pielii, modificări de aspect sau culoare, uscăciune;
  • umflarea sânilor și dureri de sâni;
  • oboseală;
  • greață, vomă:
  • căderea părului;
  • leziuni la nivelul gâtului;
  • dificultăți de înghițire;
  • afectarea apetitului;
  • tuse, afectare pulmonară;
  • afectare cardiovasculară etc.

LUPTĂM ÎMPREUNĂ! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Efecte adverse la iradierea abdomenului

  • afectarea pielii:
  • căderea părului;
  • oboseală;
  • greață, crampe abdominale, indigestie, balonare, scăderea apetitului;
  • diaree, ulcere stomacale;
  • enterită;
  • afectare renală etc.

Efecte adverse la iradierea pelvisului

  • afectarea pielii;
  • oboseală;
  • căderea părului;
  • diaree, greață, vomă;
  • sângerări anale;
  • inflamații ale rectului și anusului, dificultăți și dureri la defecare;
  • enterită;
  • cistite;
  • incontinență urinară, urninări frecvente, urinări cu sânge;
  • afectarea fertilității;
  • probleme sexuale la femei și bărbați (inclusiv disfuncșie erectilă) etc.

Afectare emoțională

Unii pacienți se pot confrunta cu anxietate, depresie, teamă, furie, frustrare, singurătate etc. Aceste sentimente și trăiri sunt normale, deoarece viața cu cancer și pașii tratamentului sunt stresanți și anevoioși. Învață să îți gestionezi emoțiile și solicită ajutorul celor din jur și ajutor de specialitate.

Efecte adverse pe termen lung

  • probleme de fertilitate (în urma iradierii în zona pelvină);
  • afecțiuni cardiace (radiații zona pieptului);
  • afecțiuni pulmonare (radiații în zona pieptului);
  • modificări ale culorii, texturii, aspectului pielii;
  • afecțiuni mentale sau emoționale (iradiere în zona capului, gâtului, creierului;
  • osteoporoză;
  • cancer secundar.

Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!

Recomandări pentru pacienţi

Fiecare organism reacționează diferit la tratament, iar unele simptome pot să apară la o personă și la alta nu. E necesar să ai grijă de tine pe durata tratamentului pentru a face față cu succes terapiei.

  • Odihnește-te suficient!

    Te vei simți mai obosit decât de obicei, mai ales după finalizarea tratamentului, dar în același timp încearcă să îți faci o rutină zilnică, să te relaxezi dar să fii și activ.

  • Alimentează-te corespunzător, echilibrat și sănătos.

    Consumă o varietate de fructe și legume proaspete, surse sănătoase de proteine, lactate, cereale integrale, evită alimentele intens procesate, dulciurile, alcoolul, tutunul, grăsimile nesănătoase, alimentele picante și hidratează-te!

  • Încearcă să fii cât mai activ posibil.

    Beneficiile sportului sunt de necontestat, inclusiv pentru pacienții care se confruntă cu cancerul.

  • Ai grijă de pielea ta, mai ales în cazul radioterapiei externe, unde pielea devine mai sensibilă și predispusă la leziuni.

    NU scărpina, nu freca pielea afectată, poartă haine confortabile,evită contactul cu suprafețe sau substanțe foarte reci sau fierbinți, protejează pielea de soare, folosește limitat produse de îngrijire, și doar produse pentru piele foarte sensibilă. Evită dușurile și băile fierbinți, evită prosoapele aspre și evită epilarea zonei afectate. Pentru protejarea părului și a scalpului folosește șampoane blânde cu pielea capului, evită vopsirea părului sau produsele precum fixativ, gel etc, evită folosirea periilor electrice sau a plăcii de păr și alege o lenjerie de pat din material moale, ca satinul sau bumbacul.

  • Medicul îți poate prescrie medicamente speciale pentru reducerea efectelor adverse, ce pot fi administrate înainte de iradiere sau după.

Image

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

Image

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

Image

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer

Referințe:

  • Radiotherapy, link: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy
  • Radiation therapy basics, link: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/basics.html
  • Radiation therapy for cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/radiation-fact-sheet
  • Radiation therapy to treat cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy
  • Side effects of radiation therapy, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/radiation-therapy/side-effects-of-radiation-therapy/?region=on
  • An overview of radiotherapy, link: https://www.sor.org/about-radiography/patient-information/overview-radiotherapy
  • Radiotherapy, link: https://patient.info/health/cancer/radiotherapy
  • Radiation therapy (radiotherapy): uses, side effects, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/158513.php
  • Coping with radiation treatment, link: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/coping.html