Ce este cancerul?

ce este cancerul

Cancerul reprezinta dezvoltarea necontrolata a celulelor anormale din corp. Iata care sunt cauzele si mecanismele de la baza, ce tipuri de cancer exista si ce inseamna preventie si tratament in cancer.

CUPRINS:

1. Definitie
2. Diferente intre celulele canceroase si cele normale
3. Ce sunt tumorile?
4. Factori care cresc riscul de aparitie a cancerului
5. Cum se raspandeste cancerul si de ce
6. Diferenta intre malign si benign
7. Tipuri de cancer
8. Ce asemanari au cele mai multe tipuri de cancer?
9. Ce diferente majore se gasesc intre diverse tipuri de cancer?
10. Ce inseamna stadializarea cancerului?
11. Cum se trateaza cancerul?
12. Preventie si screening
13. Ce inseamna cele mai des intalnite cuvinte asociate cu cancerul

Definitie

Cancerul este termenul folosit pentru a descrie acumularea de celule anormale, care cresc si se raspandesc uneori in corp. Corpurile noastre sunt formate din trilioane de celule grupate pentru a forma tesuturi si organe, cum ar fi muschii, oasele, plamanii si ficatul. Genele din interiorul fiecarei celule „ii spun” acesteia cand trebuie sa creasca, sa se divida si sa moara. In mod normal, celulele cresc si se divid intr-un mod controlat. Cu toate acestea, daca apare o eroare in modelele genetice ale celulelor, acest control poate fi pierdut. Celulele pot ajunge sa se divida necontrolat sau nu mor atunci cand ar trebui. Pe masura ce tot mai multe astfel de celule anormale cresc si se divid, ele pot forma o masa in corp, numit tumora.

Deoarece celulele canceroase pot aparea din aproape orice tip de celula, cancerul se refera de fapt la aproximativ 100 de boli diferite. Si, in functie de cum clasifici cancerul, se poate spune chiar ca exista mai mult de 200 de tipuri. Cancerul este o boala complexa si este de obicei o combinatie a unor anomalii care duc modificare, mai degraba decat o singura mutatie sau anomalie.

DEZVOLTAREA CANCERULUI

Sursa: Cancer Council

Diferente intre celulele canceroase si cele normale

Exista multe diferente intre celulele canceroase si celulele normale. Unele dintre diferente sunt bine cunoscute, in timp ce altele au fost descoperite recent si sunt mai putin intelese. Pentru cercetatori, intelegerea modului in care celulele canceroase functioneaza diferit de celulele normale pune bazele dezvoltarii de tratamente concepute pentru a elimina celulele canceroase fara a deteriora celulele normale.

Iata cateva dintre diferentele majore dintre celulele normale si celulele canceroase:

Aspect

La microscop, celulele normale si celulele canceroase pot arata complet diferit. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase prezinta adesea o variabilitate mult mai mare in dimensiunea celulelor – unele sunt mai mari decat e normal, iar altele sunt foarte mici. In plus, celulele canceroase au adesea o forma anormala, atat a celulei, cat si a nucleului – adesea foarte inchis la culoarea. Motivul este ca nucleul celulelor canceroase contine ADN in exces. In apropiere, celulele canceroase au adesea un numar anormal de cromozomi care sunt aranjati in mod dezorganizat.

diferente celule canceroase si necanceroase

Sursa: Verywell Health

Model de crestere

Celulele normale se opresc din diviziune atunci cand sunt prezente suficiente celule. De exemplu, daca celulele sunt produse pentru a repara o taietura, celulele noi nu mai sunt produse atunci cand exista suficiente celule prezente pentru a umple leziunea. In schimb, celulele canceroase nu inceteaza sa se divida atunci cand sunt suficiente celule. Aceasta crestere continua duce adesea la formarea unei tumori (un grup de celule canceroase).

Fiecare gena din corp poarta un model care codifica o proteina diferita. Unele dintre aceste proteine ​​sunt factori de crestere, substante chimice care le „spun” celulelor sa creasca si sa se divida. Daca gena care codifica una dintre aceste proteine ​​este blocata in pozitia „on” printr-o mutatie (oncogena) – continua sa fie produse proteinele factorului de crestere. Ca raspuns, celulele continua sa creasca.

Rata de maturizare

Celulele normale se maturizeaza. Celulele canceroase, deoarece cresc rapid si se divid inainte ca celulele sa se maturizeze complet, raman imature. Medicii folosesc termenul nediferentiat pentru a descrie celulele imature. Un alt mod de a explica acest lucru este ca celulele canceroase nu „cresc” si nu se specializeaza in celule adulte. Gradul de maturare a celulelor corespunde gradului de cancer.

Functionare

Celulele normale indeplinesc functia pe care sunt destinate sa o indeplineasca, in timp ce celulele canceroase pot sa nu fie functionale. De exemplu, celulele sangvine albe normale ajuta la combaterea infectiilor. In leucemie, numarul de globule albe poate fi foarte mare, dar, deoarece globulele albe canceroase nu functioneaza asa cum ar trebui, oamenii pot fi mai expusi riscului de infectie, chiar si cu un numar crescut de globule albe. Un alt exemplu e in cazul celulelor tiroidei. Celulele tiroidiene normale produc hormon tiroidian. Celulele tiroidiene canceroase (cancerul tiroidian) pot sa nu produca hormon tiroidian. In acest caz, corpul poate sa nu aiba suficient hormon tiroidian (hipotiroidism), in ciuda unei cantitati crescute de tesut tiroidian.

Model de comunicare

Celulele canceroase nu interactioneaza cu alte celule asa cum o fac celulele normale. Celulele normale raspund la semnalele trimise de alte celule din apropiere. Cand celulele normale „aud” aceste semnale, inceteaza sa creasca. Celulele canceroase nu raspund la aceste semnale.

Repararea celulelor si moartea celulelor

Celulele normale fie sunt reparate, fie mor (proces numit apoptoza) atunci cand sunt deteriorate sau imbatranesc. Celulele canceroase nu sunt reparate si nici nu sufera apoptoza. De exemplu, o proteina numita p53 are sarcina de a verifica daca o celula este prea deteriorata pentru a se repara si, daca da, transmite semnal ca celula sa moara. Daca aceasta proteina p53 este anormala sau inactiva (de exemplu, dintr-o mutatie a genei p53), atunci celulele vechi sau deteriorate se reproduc in continuare. Gena p53 este un tip de gena de supresie tumorala care codifica proteinele ce suprima cresterea celulelor.

Adeziune celulara

Celulele normale secreta substante care le fac sa se lipeasca intr-un grup. Celulele canceroase nu reusesc sa produca aceste substante si pot „pluti” mai departe in locatii din apropiere sau prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic catre regiuni indepartate ale corpului.

Capacitatea de metastazare (raspandire)

Celulele normale raman in zona corpului de care apartin. De exemplu, celulele pulmonare raman in plamani. Unele celule canceroase sunt capabile sa se detaseze si sa calatoreasca prin fluxul sangvin si sistemul limfatic catre alte regiuni ale corpului – au capacitatea de a metastaza.

Alimentarea cu sange

Angiogeneza este procesul prin care celulele atrag vasele de sange sa creasca si sa hraneasca tesutul. Celulele normale sufera un proces numit angiogeneza numai ca parte a cresterii si dezvoltarii normale si atunci cand este necesar un nou tesut pentru a repara tesutul deteriorat. Celulele canceroase au parte de angiogeneza chiar si atunci cand nu este necesara cresterea. Un tip de tratament pentru cancer implica utilizarea inhibitorilor angiogenezei – medicamente care blocheaza angiogeneza in organism, in efortul de a impiedica tumorile sa creasca.

Ce sunt tumorile?

Tumorile sunt grupuri de celule care cresc anormal din tesutul normal. Care este diferenta dintre o tumora si cancer? Desi cuvintele „tumora” si „cancer” sunt adesea folosite in mod interschimbabil, acestea nu sunt neaparat sinonime. Cancerul este o boala in care celulele, aproape in orice zona din corp, incep sa se divida necontrolat. O tumora este atunci cand aceasta crestere necontrolata are loc in tesuturile solide, cum ar fi un organ, muschi sau os. Tumorile se pot raspandi in tesuturile inconjuratoare prin sange si vasele limfatice.

NU toate tumorile sunt cancer! Unele tipuri de tumori sunt non-canceroase (benigne). Tumorile non-canceroase au celule care raman intr-un loc si nu se raspandesc. O tumora necanceroasa, cunoscuta si sub denumirea de tumora benigna, nu metastazeaza si nu se raspandeste in regiuni indepartate ale corpului. Majoritatea acestor tumori nu pun viata in pericol, dar pentru ca pot interfera cu organele si tesuturile inconjuratoare, acestea trebuie in general tratate sau indepartate. Tumorile canceroase sau maligne pot, in schimb, sa invadeze tesutul din apropiere si sa elibereze celule in alte parti ale corpului pentru a forma tumori „secundare”. Unele tumori sunt clasificate drept „pre-maligne”.

Exista unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia (cancerul din sange), nu formeaza tumori. Ele cresc in celulele sangvine sau alte celule ale corpului.

Factori care cresc riscul de aparitie a cancerului

Un factor de risc in cancer este orice element ce creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, majoritatea factorilor de risc nu cauzeaza in mod direct cancerul. Unii oameni cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, si altii fara factori de risc cunoscuti pot sa dezvolte.

Modelul de crestere anormala a celulelor canceroase este genetic si este cauzat de modificari ale genelor care controleaza functia celulelor sau mutatii ale ADN-ului care alcatuiesc genele ce controleaza functia celulelor. Genele cauzatoare de cancer pot fi mostenite de la membrii familiei. De asemenea, se pot dezvolta in organism ca urmare a alegerilor de stil de viata si a expunerilor de mediu care afecteaza ADN-ul.

In majoritatea cazurilor de cancer nu se poate identifica o cauza specifica a bolii. Factorii de risc pentru cancer includ expunerea la substante chimice, precum si anumite comportamente.

Factori nemodificabili

Varsta

Majoritatea cancerelor sunt asociate cu imbatranirea. Cu cat o persoana traieste mai mult, cu atat este mai probabil sa se acumuleze leziuni cauzatoare de cancer in celule. Capacitatea celulelor de a preveni si de a se repara de la aceste defecte slabeste odata cu varsta.

Genul

Exista diferente clare in prevalenta unor tipuri de cancer decat cele legate doar de gen (precum cancerul ovarian si cancerul de prostata) intre barbati si femei. Unele cancere sunt mai des intalnite la femei, in timp ce altele apar mai des la barbati. Citeste mai multe despre cele mai comune cancere la femei si cele mai comune cancere la barbati.

Ereditatea

Tumorile sau celulele canceroase nu sunt contagioase si nici ereditare. In schimb, susceptibilitatea la un risc crescut de a dezvolta cancer poate fi mostenita. In acest caz, in toate celulele umane exista deja o modificare a factorului ereditar in dezvoltarea cancerului si poate fi transmisa urmasilor. In plus, factorii de mediu sunt cel mai adesea implicati in a provoca alte modificari necesare pentru dezvoltarea unei tumori maligne in majoritatea cazurilor.

Factori modificabili

factori de risc pentru cancer

Infectii

Bacteria Helicobacter pylori poate creste riscul de cancer gastric. Inflamarea cronica a ficatului (infectii cu virusul hepatitei B si C) este asociata cu un risc crescut de cancer la ficat. De asemenea, virusurile au capacitatea de a cauza cancer prin modificarea genelor celulare. Virusurile legate de cancer schimba celulele prin integrarea materialului genetic cu ADN-ul celulei gazda. Mai multe virusuri au fost legate de anumite tipuri de cancer la om – HPV, virusul Epstein-Barr etc.

Fumatul

Fumatul este cel mai important factor in cresterea riscului de cancer. Pericolele sunt asociate unei cantitati mari de compusi cancerigeni: cei care sunt deja in tigari si cei care se formeaza in timpul fumatului. Fumatul este o cauza majora a cancerului de laringe si pulmonar si are, de asemenea, un impact asupra dezvoltarii cancerului oral, faringian, renal, pancreatic, esofagian, de col uterin si cancerul vezicii urinare.

Alcoolul

Exista o relatie de cauzalitate clara intre consumul crescut de bauturi alcoolice si mai multe tipuri de cancer. Exista dovezi convingatoare potrivit carora consumul excesiv de alcool creste riscul de aparitie a cancerului oral, cancerului de faringe, laringe, esofag, ficat, intestin si san. De asemenea, consumul de alcool si fumatul impreuna cresc foarte puternic riscul de aparitie a cancerului oral, de faringe si laringe.

Alimentatia deficitara

Alimentatia deficitara poate fi asociata cu un risc mai mare de cancer. Efectele carnii rosii si procesate asupra incidentei unor tipuri de cancer au fost studiate pe larg. Consumul crescut de carne procesata este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal si gastric. Unele procese de preparare a alimentelor provoaca modificari chimice care duc la formarea substantelor cauzatoare de cancer in aliment.

Sedentarismul si obezitatea

Unele dovezi stiintifice indica faptul ca activitatea fizica protejeaza in special impotriva cancerului de san, colon, endometrial si prostata. Exercitiile fizice reduc cantitatea de tesut adipos si se reduce astfel riscul pentru unele forme de cancer.

Carcinogeni de mediu

Factorii de mediu pot creste riscul de a dezvolta cancer. Carcinogeni – substante si elemente care pot duce la cancer – pot fi gasite in casa, la locul de munca si in aer liber. Fumatul se incadreaza in aceasta categorie. Un alt exemplu este expunerea la azbest, un grup de minerale gasite in unele locuinte mai vechi si materiale de constructii industriale care pot provoca mezoteliom, un cancer al mucoasei pulmonare.

Expunerea la radiatii

Cea mai frecventa forma de expunere la radiatii este de la soare. Un alt exemplu este gazul radon, care poate fi prezent in sol si se poate acumula in casa.

Cum se raspandeste cancerul si de ce

Celulele canceroase nu raspund la semnalele care „le spun” ca este timpul sa moara, asa ca ele continua sa se divida si sa se inmulteasca rapid. Cand celulele canceroase raman  in tesutul in care s-au dezvoltat, se numeste carcinom in situ (CSI). Odata ce acele celule se duc in afara membranei tesutului, se numeste cancer invaziv. Raspandirea cancerului in alt loc se numeste metastaza. Indiferent unde se raspandeste in corp, un cancer este numit dupa locul initial.

Cancerul se poate raspandi prin:

  • Tesut – O tumora in crestere poate impinge in tesuturile inconjuratoare sau in organe. Celulele canceroase din tumora primara se pot rupe si pot forma noi tumori in apropiere.
  • Sistemul limfatic – Celulele canceroase din tumora pot intra in ganglionii limfatici din apropiere. De acolo, pot calatori in intreg sistemul limfatic si pot forma tumori noi in alte parti ale corpului.
  • Fluxul sangvin – Tumorile solide au nevoie de oxigen si de alti nutrienti pentru a creste. Printr-un proces numit angiogeneza, tumorile pot determina formarea de noi vase de sange pentru a le asigura supravietuirea.

Gradul cancerului si raspandirea

Celulele canceroase care au mai multe daune genetice (slab diferentiate) cresc de obicei mai repede decat celulele canceroase cu mai putine daune genetice (bine diferentiate). In functie de cat de anormale apar la microscop, tumorile sunt clasificate dupa cum urmeaza:

1. GX: nu se poate estima
2. G1: bine diferentiata sau de grad scazut
3. G2: moderat diferentiata sau grad intermediar
4. G3: slab diferentiata sau de grad mare
5. G4: nediferentiata sau de grad crescut

screening cancer

Diferenta intre malign si benign

Majoritatea cancerelor incep intr-un anumit organ –  se numeste tumora primara. Tumorile pot fi benigne sau maligne.

Tumori benigne (necanceroase)

Tumorile benigne nu se raspandesc in afara granitei normale in alte parti ale corpului. Unele tumori benigne sunt precanceroase si pot progresa spre cancer, daca sunt lasate netratate. Alte tumori benigne nu se dezvolta in cancer. Cu toate acestea, daca o tumora benigna continua sa creasca in locul initial, poate pune presiune pe organele din apropiere.

Tumori maligne (canceroase)

O tumora maligna este formata din celule canceroase. Cand se dezvolta initial, aceasta tumora maligna poate fi limitata la locul initial – cancer in situ (sau carcinom in situ). Daca aceste celule nu sunt tratate, se pot raspandi dincolo de limitele normale si in tesuturile inconjuratoare, devenind cancer invaziv.

Tipuri de cancer

Cele mai multe tipuri de cancer sunt numite dupa locul in care acestea incep in organism, cum ar fi cancerul de san sau cancerul de prostata. Dar, alte tipuri de cancer au denumiri stiintifice precum leucemie, limfom si mielom. Unele tipuri de cancer sunt numite dupa persoana care le-a descoperit pentru prima data – cum ar fi limfomul Hodgkin si tumora Wilms (un tip de cancer la rinichi ce afecteaza copiii).

depistare cancer

Iata cateva categorii de cancere care incep in anumite tipuri de celule:

Carcinom

Carcinoamele sunt cel mai frecvent tip de cancer. Ele sunt formate din celule epiteliale, care sunt celulele care acopera suprafetele interioare si exterioare ale corpului.

Sarcom

Sarcoamele sunt cancere care se formeaza in tesuturile osoase si moi, incluzand muschii, vasele de sange, vasele limfatice si tesutul fibros (cum ar fi tendoanele si ligamentele). Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer de os.

Leucemie

Aceste tipuri de cancer nu formeaza tumori solide. In schimb, un numar mare de globule albe sangvine se acumuleaza in sange si maduva osoasa.

Limfom

Limfomul este cancerul care incepe in limfocite (celule T sau celule B). Acestea sunt globule albe care combat bolile si fac parte din sistemul imunitar. In limfom, limfocitele anormale se acumuleaza in ganglionii si vasele limfatice, precum si in alte organe ale corpului. Exista doua tipuri principale de limfom: limfomul Hodgkin si limfom non-Hodgkin.

Mielom multiplu

Mielomul multiplu este cancerul care incepe in celulele plasmatice, un alt tip de celule imune. Celulele plasmatice anormale se acumuleaza in maduva osoasa si formeaza tumori in oase.

Melanom

Melanomul este cancerul care incepe in celulele care devin melanocite, celule specializate care formeaza melanina (pigmentul care confera culoarea pielii). Majoritatea melanomelor se formeaza pe piele, dar melanomele se pot forma si in alte tesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

Tumori ale creierului si maduvei spinarii

Exista diferite tipuri de tumori ale creierului si maduvei spinarii. Aceste tumori sunt numite pe baza tipului de celula in care s-au format si unde s-a format pentru prima data in sistemul nervos central.

Alte tipuri de tumori

Tumori ale celulelor germinale

Tumorile celulelor germinale sunt un tip de tumori care incep in celulele care dau nastere spermei sau ovulelor. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde in corp si pot fi benigne sau maligne.

Tumori neuroendocrine

Tumorile neuroendocrine se formeaza din celule care elibereaza hormoni in sange ca raspuns la un semnal din sistemul nervos. Aceste tumori, care pot produce cantitati mai mari decat cele normale de hormoni, pot provoca multe simptome diferite. Tumorile neuroendocrine pot fi benigne sau maligne.

Tumori carcinoide

Tumorile carcinoide sunt un tip de tumora neuroendocrina. Sunt tumori cu crestere lenta, care se gasesc de obicei in sistemul gastro-intestinal. Se pot raspandi in ficat sau in alte locuri ale corpului si pot secreta substante precum serotonina, cauzand sindromul carcinoid.

dezvoltarea cancerului

Ce asemanari au cele mai multe tipuri de cancer?

Cancerele se aseamana intre ele in ceea ce priveste functiile celulelor canceroase, in general modul de dezvoltare si de raspandire. Exista multe tipuri de cancere care prezinta simptome comune – simptome generale in corp sau simptome specifice in functie de regiunea afectata. De asemenea, multe cancere au factori de risc comuni – atat factori modificabili, si mai ales nemodificabili. Tratamentele pentru cancer sunt in general aceleasi, dar se foosesc diferite doze si tipuri diferite de medicamente.

Ce diferente majore se gasesc intre diverse tipuri de cancer?

Diferentele se refera mai ales la simptomele diferite in functie de fiecare tip de cancer si regiunea afectata. De asemenea, unele cancere au dezvoltare lenta, in timp ce altele pot avea dezvoltare mai rapida. Majoritatea cancerelor formeaza tumori, dar exista si cancere care nu duc la formarea de tumori, cum sunt cancerele sangvine.

Ce inseamna stadializarea cancerului?

Pentru fiecare tip de cancer exista teste care pot fi facute pentru a stabili stadiul cancerului. De regula, un stadiu mai mic (cum ar fi stadiul 1 sau 2) inseamna ca boala nu s-a raspandit foarte mult. Un numar mai mare (cum ar fi stadiile 3 sau 4) inseamna ca s-a raspandit mai mult. Stadiul 4 este cel mai mare stadiu.

Stadializarea este procesul de masurare a distantei la care s-a raspandit un cancer atunci cand este diagnosticat pentru prima data. Cunoasterea stadiului unui cancer este importanta, deoarece ajuta medicii sa stabileasca cele mai bune optiuni de tratament.

Exista diferite sisteme de stadializare pentru diferite tipuri de cancer.

Sistemul TNM

Sistemul utilizeaza numere pentru a stabili cat de mult s-a raspandit cancerul:

  • Stadiu 0 – denumit cancer „in situ” inseamna ca celulele canceroase sunt inca in locul in care au inceput si nu s-au raspandit deloc;
  • Stadiul 1 – s-a raspandit putin in tesuturile din apropiere, dar nu s-a raspandit in niciun ganglion limfatic sau in alte zone ale corpului;
  • Stadiul 2 si 3 – este mai mare sau s-a raspandit in tesuturile apropiate sau ganglionii limfatici;
  • Stadiul 4 – cancerul s-a raspandit in alte zone ale corpului (se mai numeste cancer metastatic sau cancer avansat).

In sistemul TNM, exista trei categorii:

  • T = tumora
  • N = ganglioni limfatici
  • M = metastaze

Fiecareia dintre aceste categorii i se acorda un scor si impreuna aceste scoruri arata cat de mult s-a raspandit cancerul.

Cum se trateaza cancerul?

Cele mai frecvente tratamente pentru cancer sunt chirurgia, chimioterapia si radiatioterapia.

Chirurgia

Chirurgia poate fi folosita pentru a elimina cancerul. De asemenea, medicul poate indeparta un organ afectat. Chirurgia nu este utilizata pentru toate tipurile de cancer. Se poate face pentru a indeparta tumora sau pentru a reduce unele efecte secudare.

Chimioterapia

Este utilizarea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a incetini cresterea acestora. Unele chimioterapice pot fi administrate intravenos, iar altele prin pastile. Scopul chimioterapiei poate fi de a vindeca boala, dar si de a reduce dimensiunea tumorii sau de a reduce simptomele. Exista mai multe tipuri diferite de medicamente pentru chimioterapie, care difera atat in ceea ce priveste ​​mecanismele de actiune, cat si partea ciclului celular pe care operturba.

Radioterapia

Radioterapia este de asemenea folosita pentru a ucide sau a incetini cresterea celulelor canceroase. Poate fi utilizata singura sau impreuna cu alte tratamente.  Poate fi externa sau interna.

Alte tratamente pentru cancer sunt:

  • transplant de celule stem;
  • terapii tintite;
  • terapia hormonala;
  • imunoterapia;
  • ingrijire paliativa.

Preventie si screening

Conform ultimelor cercetari in domeniul cancerului, multe cazuri de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Citeste mai multe despre Codul European Impotriva Cancerului!

Exista unii factori de risc nemodificabili ca genetica si varsta, care nu pot fi cotrolati, insa.

Cativa pasi simpli te pot ajuta sa reduci riscul de cancer:

  • Renunta la fumat.
  • Limiteaza consumul de alcool.
  • Adopta o alimentatie sanatoasa din cereale integrale, leguminoase, legume si fructe, limiteaza alimentele procesate, cu exces de sare, zahar si grasimi.
  • Mentine-te la o greutate corporala sanatoasa si adopta un stil de viata activ.
  • Evita expunerea excesiva la soare si foloseste protectie solara.
  • Vaccineaza-te impotriva virusurilor legate de cancer si evita infectarea cu aceste virusuri prin masuri de igiena si protectie.
  • Limiteaza expunerea la poluanti de mediu si substante cancerigene.
  • Ia in considerare recomandarile de screening anticancer. Depistarea la timp a cancerului creste considerabil sansele de vindecare!

Ce inseamna screening?

Se estimeaza ca 50% dintre cazurile de cancer si decese pot fi prevenite prin alegeri de viata mai sanatoase si participarea la programe de screening organizate. Screening-ul este depistarea precoce a cancerului sau a conditiilor pre-canceroase la persoanele care nu prezinta simptome. Este important sa intelegem ca, desi majoritatea testelor de screening sunt neinvazive sau minim invazive, unele prezinta mici riscuri de complicatii. Unele teste pot produce, de asemenea, rezultate fals-pozitive, ceea ce poate duce la anxietate si proceduri de diagnostic invazive inutile.

Fiecare tip de cancer are propriile teste de screening. Unele tipuri de cancer nu au in prezent o metoda eficienta de screening. Dezvoltarea de noi teste de screening pentru cancer este un domeniu de cercetare activ.

Exemple includ:

  • Screening cancer mamar – include mamografii, examinare clinica a sanului si autoexaminarea sanului, dar si ecografie sau RMN;
  • Screening cancer cervical – test HPV, test Papanicolau;
  • Screening cancer colorectal – colonoscopia, sigmoidoscopia, test de sange fecal ocult, clisma cu bariu cu dublu contrast;
  • Screening cancere de cap si gat – controale dentare periodice;
  • Screening cancer de plamani – CT;
  • Screening cancer de prostata – examen digital rectal, test PSA;
  • Screening cancer de piele – examinarea completa a pielii, autoexaminarea pielii, dermoscopie.

Ce inseamna cele mai des intalnite cuvinte asociate cu cancerul

Iata cateva cuvinte pe care s-ar putea sa le auziti in legatura cu cancerul si ce inseamna pe scurt:

  • Benign = o tumora care nu este cancer
  • Biopsie = prelevarea unei probe de tesut pentru a vedea daca are celule canceroase
  • Chimioterapie = utilizarea medicamentelor anticancerigene pentru tratarea cancerului
  • Malign = care contine celule canceroase
  • Metastaza = raspandirea celulelor canceroase in regiuni indepartate ale corpului prin sistemul limfatic sau prin fluxul sangvin
  • Oncolog = medic care trateaza persoanele care au cancer
  • Radioterapie = utilizarea de raze cu energie mare pentru tratarea cancerului
  • Remisie = cand semnele sau simptomele de cancer sunt eliminate total sau partial
  • Stadiu = arata daca un cancer s-a raspandit si, daca da, cat de mult

Referinte:
(1) https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/what-is-cancer
(2) https://www.who.int/cancer/prevention/en/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323648
(4) https://www.nhs.uk/conditions/cancer/
(5) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

6 Comments on “Ce este cancerul?”

  1. Mulțumesc. Un articol pe înțelesul tuturor , la obiect și de mare ajutor pentru un pacient . Nu știu cu ce să asociez diagnosticul de ” adenocarcinom gastric ” . Am mai citit și ar fi asociat, cu cel mamar .

  2. Pingback: Condrosarcom – cauze, simptome, tratament - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *