Carcinomatoza peritoneala – metastaza peritoneala

carcinomatoza peritoneala

Carcinomatoza peritoneala – iata care sunt cauzele pentru aparitia acestei forme de cancer, care sunt semnele asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este carcinomatoza peritoneala?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este carcinomatoza peritoneala?

Carcinomatoza peritoneala este un tip de cancer care apare la nivelul peritoneului. Peritoneul este o membrana subtire care acopera majoritatea organelor abdominale si captuseste cavitatea abdominala. Cand cancerul se raspandeste din intestin sau rect si creste in mucoasa abdomenului, se numeste carcinomatoza peritoneala.

Inseamna practic raspandirea celulelor canceroase in interiorul cavitatii abdominale, in special in peritoneu, membrana care acopera cavitatea abdominala. Acest cancer isi are de obicei originile in tumorile intra-abdominale, provenite din cancerele digestive sau ginecologice.

Termenul de carcinomatoza peritoneala se refera in general la afectarea metastatica a peritoneului. Este legata de afectiuni maligne gastrointestinale sau ginecologice in stadii avansate, cu afectare locoregionala. Peritoneul este o membrana care acopera cavitatea abdominala si pelvina. Din punct de vedere anatomic, are doua straturi care sunt, in sine, continue. Unul este peritoneul parietal, care acopera suprafetele interioare ale peretelui abdominal si pelvin, iar celalalt strat este peritoneul visceral, care acopera organele abdominale si structurile din cavitatea abdominopelvina. Despre cancerul peritoneal poti citi mai multe aici.

simptomele de carcinomatoza peritoneala

Semne si simptome

Aceasta afectiune poate fi complet asimptomatica in stadiile incipiente. Pe masura ce boala progreseaza, se pot dezvolta simptome precum greata, diaree, dureri abdominale, balonare si pierderea in greutate. Boala este adesea depistata atunci cand se dezvolta ascita sau obstructie intestinala. Astfel, este posibil sa nu existe simptome in stadiile incipiente sau sa aveti simptome vagi care seamana cu ale altor afectiuni.

In stadiile ulterioare, cancerul provoaca simptome precum:

  • diaree, constipatie sau greata;
  • durere abdominala;
  • balonare;
  • pierderea sau cresterea in greutate;
  • urinari frecvente;
  • pierderea poftei de mancare sau senzatie de satietate cand mananci.

Retineti ca multe alte probleme, care NU sunt cancer, pot sta la baza acestor simptome mentionate.

Carcinomatoza peritoneala care provine din cancerele abdominale poate duce la ascita (acumularea de lichid in peritoneu), care apoi duce la alte simptome, cum ar fi:

  • umflarea abdomenului;
  • probleme de respiratie;
  • oboseala extrema;
  • pierderea poftei de mancare;
  • crestere neobisnuita in greutate din cauza acumularii de lichide;
  • dureri lombare.

Complicatiile legate de metastazele peritoneale includ mai ales:

  • ascita – metastazele peritoneale tind sa produca lichid in abdomen, mai exact ascita, care provoaca distensie abdominala;
  • obstructia intestinala – metastazele peritoneale pot provoca blocarea intestinelor;
  • hidronefroza – ureterele pot fi blocate de metastaze peritoneale – acest lucru poate afecta functia rinichilor.

ce este carcinomatoza peritoneala

Cauze

Carcinomatoza peritoneala se dezvolta cel mai adesea atunci cand alte tumori abdominale se raspandesc in peritoneu, ducand la noi tumori multiple pe suprafata acestei membrane. Daca suferiti de carcinomatoza peritoneala, inseamna in general ca este vorba despre un cancer abdominal intr-un stadiu avansat. Exista, de asemenea, cazuri rare de carcinomatoza peritoneala primara, care debuteaza in peritoneul propriu-zis. Aceste cazuri apar de obicei la femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian.

Deoarece carcinomatoza peritoneala se dezvolta cel mai adesea atunci cand cancerele existente se raspandesc, principalul factor de risc este aparitia altor cancere avansate, inclusiv:

Carcinomatoza peritoneala primara apare aproape intotdeauna la femei. In afara de genul feminin, alti factori de risc pentru carcinomatoza peritoneala primara includ:

  • varsta;
  • istoric familial de cancer ovarian sau peritoneal;
  • mutatii genetice BRCA;
  • terapia de substitutie hormonala;
  • obezitatea;
  • endometrioza.

Pacientii care sufera de cancere in principal de origine abdominala, cum ar fi cancerul gastric, ovarian, colorectal, de apendice si pancreas sunt expusi riscului de a dezvolta metastaze peritoneale. Mai rar, alte tipuri de cancer se pot raspandi si la peritoneu.

Diagnostic

Exista mai multe moduri prin care carcinomatoza peritoneala poate fi diagnosticata. Daca medicul suspecteaza ca aveti carcinomatoza peritoneala, poate solicita analize de sange, imagistica suplimentara, o biopsie sau o combinatie a acestora. Uneori, carcinomatoza peritoneala este diagnosticata in timpul unei interventii chirurgicale pentru un alt cancer, atunci cand un chirurg observa tumori in peritoneu.

tratamentul carcinomatozei peritoneale

Tratament

Tratamentul depinde de cazul fiecarui pacient in parte. Uneori, poate fi recomandata doar monitorizarea atenta – proceduri imagistice repetate. Deoarece carcinomatoza peritoneala este de obicei o forma avansata de cancer invaziv care s-a raspandit de la o alta tumora, poate fi dificil de tratat. Majoritatea tipurilor de carcinomatoza peritoneala nu se micsoreaza foarte mult, sau deloc, ca raspuns la chimioterapie. Din acest motiv, multi medici se concentreaza pe ingrijirea paliativa pentru a gestiona simptomele, pentru a reduce durerea si pentru a imbunatati calitatea vietii.

De asemenea, tratamentele pot include chimioterapie si operatii.

Chimioterapia

Medicamentele de chimioterapie sunt administrate intravenos sau uneori in combinatie cu tablete orale. Acest tip de tratament este potrivit pentru cancerele care au metastazat in mai multe parti ale corpului.

Chirurgie citoreductiva urmata de chimioterapie intraperitoneala hipertermica (HIPEC)

Este o procedura chirurgicala specializata utilizata in tratamentul unor forme de cancer. Chimioterapia intraperitoneala este chimioterapia care se administreaza direct in cavitatea abdominala. De obicei, chirurgul va incerca sa indeparteze cat mai mult posibil din tumora si apoi va introduce in abdomen un tub prin care se poate administra chimioterapia dupa operatie. Chirurgia citoreductiva este o interventie chirurgicala extinsa care indeparteaza toate cancerele vizibile din cavitatea abdominala. La sfarsitul acestei interventii, o solutie de chimioterapie incalzita este aplicata in cavitatea peritoneala pentru a distruge celulele canceroase ramase care nu pot fi vazute cu ochiul liber.

Chimioterapia este incalzita peste temperatura corpului pentru a-i creste capacitatea de a penetra tesutul care poate fi captusit cu celule tumorale.

Chimioterapie intra-peritoneala cu aerosol presurizat (PIPAC)

Chimioterapia intra-peritoneala cu aerosol presurizat (PIPAC) este o metoda noua de administrare a chimioterapiei direct in cavitatea peritoneala sub forma de aerosoli. Utilizeaza proprietatile fizice ale gazului sub presiune pentru a distribui medicamentul in mod uniform si profund. Acest lucru permite o mai buna penetrare a medicamentului in celulele canceroase, cu efecte secundare sistemice reduse ale agentului de chimioterapie.

PIPAC se efectueaza ca o interventie chirurgicala laparoscopica. Sub anestezie generala, instrumente mici vor fi plasate in abdomen. O micro-pompa va elibera medicamentul pentru chimioterapie in cavitatea peritoneala sub forma de aerosol. La sfarsitul procedurii, orice gaz rezidual din cavitatea peritoneala va fi indepartat. In prezent, PIPAC este o procedura paliativa minim invaziva care are ca scop cresterea sperantei de viata si imbunatatirea calitatii vietii. Datorita dozei mici aplicate, PIPAC poate fi combinata cu chimioterapie paliativa sistemica si are toxicitate minima asupra organelor. Aceasta procedura poate fi repetata la intervale de la 6 saptamani pana la 3 luni.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819534/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522163/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541114/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Carcinomatoza peritoneala – metastaza peritoneala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *