Trucuri anticancer – iată câte dintre cancere care ar putea fi prevenite și cum, precum și care sunt factorii principali considerați protectori împotriva cancerului.
1. Informații generale
2. Sportul ca factor protector
3. Alimentație pentru sănătate
4. Fumatul și riscul de cancer
5. Alcoolul și cancerul
6. Controalele medicale de rutină – prevenție înainte de toate!
7. Protecție împotriva infecțiilor
8. Prevenirea cancerului și expunerea la soare
Informații generale
Dezvoltarea cancerului ține, în cea mai mare parte, de ereditate și, așa cum arată și multe studii, de „ghinion”. Cu toate acestea, și factorii de mediu și stilul de viață joacă un rol important în dezvoltarea cancerului, fiind factori de risc ce pot fi controlați.
Cancerul este cauzat de deteriorarea ADN-ului, iar factorii de mediu și stilul de viață, cum ar fi radiațiile UV sau elementele toxice din fumul de țigară pot deteriora ADN-ul. Aceste efecte se văd în timp – dacă o celulă suferă o deteriorare prea mare a ADN-ului său, ea poate începe să crească și să se dividă necontrolat, fiind modul în care se dezvoltă celulele canceroase.
Un stil de viață sănătos garantează protecție anticancer?
Cercetările sugerează că doar 5 procente dintre cancere sunt ereditare. Aceasta înseamnă că alegerile personale și stilul de viață au mult de-a face cu dezvoltarea cancerului. Astfel, alimentele pe care le consumăm și nivelul de activitate fizică, dar și multe altele, au un impact direct asupra riscului global de cancer. Unele dintre aceste tipuri de cancer care pot fi prevenite astfel sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de prostată, cancerul oral, cancerul de piele, cancerul testicular, cancerul hepatic și cancerul pulmonar.
Cu toate acestea, un stil de viață sănătos nu garantează protecție anticancer totală, tocmai din cauza eredității și a genelor. În schimb, stilul de viață și obiceiurile sănătoase pot reduce acest risc, pot crește șansele de supraviețuire în cazul unui diagnostic de cancer, pot crește eficiența tratamentului anticancer și pot reduce severitatea efectelor adverse.
Sportul ca factor protector
Activitatea fizică este un risc independent și reduce riscul pentru cel puțin 13 tipuri de cancer (inclusiv cacer de sân și colon). Aproximativ 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobică intensă sunt indicate (cel puțin 30 de minute de activitate fizică în rutina zilnică). Chiar și 10 minute de exerciții fizice sunt bune, deoarece orice tip de mișcare este bun.
Limitați comportamentul sedentar, cum ar fi statul prelungit, privitul la TV etc. Efectuarea unor activități fizice peste activitățile obișnuite, indiferent de nivelul de activitate, poate avea multe beneficii pentru sănătate.
Sprotul reduce, de asemenea, riscul de obezitate (un cunoscut factor de risc pentru cancer), și reduce expunerea la carcinogeni dietetici ce trec prin intestin prin accelerarea tranzitului și a metabolismului.
Sfaturi
- Redu timpul petrecut la TV, la computer sau statul prelungit pe scaun/ în pat.
- Stabilește pauze periodice la fiecare 30-60 minute în care să te ridici de pe scaun și să te miști puțin.
- Stabilește-ți o rutină zilnică de sport. Poți face cu ușurință mișcare chiar în confortul locuinței. De asemenea, alege să mergi pe jos cât de mult posibil.
- Mici schimbări pentru o viață mai activă: urcă pe scări în locul liftului, mergi pe jos sau cu bicicleta la lucru în detrimentul mașinii sau a transportului în comun, coboară cu 1-2 stații mai devreme și mergi pe jos, când vorbești la telefon ridică-te de pe scaun și mergi etc.
Alimentație pentru protecție anticancer
O alimentație sănătoasă ne ajută să reducem riscul de cancer când limităm alimentele procesate sau carnea roșie, când includen în dietă multe fructe și legume, dar și cereale integrale și leguminoase. Dieta mediteraneană (care include grăsimi sănătoase cum ar fi uleiul de măsline în locul untului și peștele în loc de carnea roșie) este un exemplu de alimentație sănătoasă, deoarece este în cea mai mare parte bazată pe vegetale (fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci).
Recomandări pentru o alimentație sănătoasă
- Consumă cinci sau mai multe porții de fructe și legume în fiecare zi.
- Consumă alimente neprocesate sau minim procesate.
- Limitează consumul de alimente bogate în grăsimi, în special cele provenite din surse animale. Redu consumul de carne, în special carne cu conținut ridicat de grăsimi. Limitează consumul de carne roșie la aproximativ o porție pe zi. Se recomandă consumul de maximum 500 g carne roșie pe săptămână și reducerea completă a cărnurilor procesate. Mai multe despre legătura dintre carne și cancer, aici.
- Evită excesul de sare și zahăr.
- Evită băuturile îndulcite sau băuturi carbogazoase.
- Consumă cât mai multe legume și verdețuri, legume crucifere, fructe, mai ales fructe de pădure, legume și fructe de toate culorile, ierburi și condimente proaspete (ca turmenic, usturoi, busuioc, oregano etc.), nuci și semințe, grăsimi benefice vegetale, nerafinate, ciuperci, pește etc.
Atenție!
Nu utilizați suplimente pentru prevenirea cancerului. Suplimentele ca sursă de micronutrienții nu sunt recomandate pentru prevenirea cancerului. Dacă sunteți sănătos și consumați o varietate de alimente și băuturi, ar trebui să beneficiați astfel de toți nutrienții necesari din aceste produse, fără a fi necesare suplimente.
Conform American Institute for Cancer Research, un singur produs sau aliment NU poate conferi protecție împotriva cancerului, ci vorbim de un stil alimentar. O dietă sănătoasă trebuie să includă alimente din toate grupele alimentare. Organismul trebuie să beneficieze de toți nutrienții de care are nevoie, și trebuie limitate alimentele care cauzează inflamații și cresc nivelul de radicali liberi.
Menținerea la o greutate sănătoasă
Excesul de greutate provoacă o varietate de probleme de sănătate, incluzând creșterea semnificativă a riscului pentru aproape 11 tipuri de cancer. O circumferință a taliei de peste 94 cm pentru bărbați și 80 cm pentru femei crește riscul pentru unele tipuri de cancer. Controlul greutății nu numai că reduce acest risc, dar poate, de asemenea, să crească speranța de viață și starea generală de bine.
Fumatul și riscul de cancer
Fumatul este un factorul de risc pentru cancer , mai ales pentru cancerul pulmonar, cancerul oral, cancerele de cap și gât etc. Tutunul mestecat este, de asemenea, asociat cu cancerul oral și cancerul pancreasului. Expunerea la fumul de țigară (fumat pasiv) crește riscul de cancer pulmonar.
Riscurile pentru sănătate ale fumatului nu se limitează la fumători – expunerea la fum de țigară (fumatul pasiv) crește semnificativ riscul unui nefumător de dezvoltare a cancerului pulmonar.
Beneficiile renunțării la fumat
Renunțarea la fumat reduce foarte mult riscul pentru cancer și este primul pas în prevenirea cancerului. De exemplu, după un an de la renunțarea la fumat, riscul de boli de inimă ale unui fost fumător este redus cu aproape 50% . Din păcate, riscurile pentru cancerul pulmonar nu se diminuează la fel de rapid, dar cu cât mai devreme se renunță la fumat, cu atât mai rapid apar efectele benefice. După 10 ani de renunțare la fumat, riscul de cancer pulmonar se reduce la jumătate. Orice risc rezidual după renunțarea la fumat depinde în mare măsură de expunerea totală anterioară la fumul de țigară, durata fumatului și starea de sănătate a persoanei în momentul încetării fumatului.
Vezi aici ghidul nostru pentru renuntarea la fumat.
Alcoolul și cancerul
Alcoolul crește riscul de cancer mamar, cancer de colon, cancer pulmonar, cancer renal și cancer hepatic. Cantitatea și durata de consum a băuturilor alcoolice sunt facotir asociați cu riscul acestor boli.
Există dovezi convingătoare că excesul de alcool crește riscul apariției cancerului la nivelul gurii, faringelui, laringelui, esofagului și ficatului. În plus, este posibil să crească riscul de cancer de colon, rect și sân. Asocierea dintre alcool și fumat crește și mai mult acest risc.
Deoarece multe dintre cancerele induse de alcool sunt rezultatul consumului crescut, reducerea nivelului de alcool consumat va diminua considerabil riscul de cancer. Din cauza interacțiunii dintre alcool și tutun, renunțarea la fumat va reduce, de asemenea, efectul alcoolului asupra riscului de cancer oral, faringian, esofagian și laringian.
Controalele medicale de rutină – prevenție înainte de toate!
Mamografia
Femeile în vârstă de cel puțin 40 de ani trebuie să efectueze o mamografie de screening anticancer în fiecare an. Acest lucru trebuie făcut până la vârsta de 70 de ani, dacă nu există alți factori de risc.
Testul Papanicolau
Pe femei este la fel de indicat testul de screening pentru cancerul de col uterin de la vârsta de 21 de ani. Femeile cu vârsta cuprinsă între 21 – 29 de ani ar trebui să efectueze un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Testarea HPV nu trebuie utilizată pentru screening-ul în această grupă de vârstă. (deși poate fi utilizată ca parte a monitorizării pentru un test Papanicolau anormal). Începând cu vârsta de 30 de ani, metoda preferată de a efectua screening-ul este testul Papanicolau combinat cu un test HPV la fiecare 5 ani.
Screening cancer colorectal
Începând cu vârsta de 50 de ani, bărbații și femeile cu risc mediu de apariție a cancerului colorectal ar trebui să beneficieze de unul dintre următoarele teste de screening:
- Sigmoidoscopie flexibilă la fiecare 5 ani
- Colonoscopie la fiecare 10 ani
- Radiografie cu bariu cu dublu contrast la fiecare 5 ani
- CT la fiecare 5 ani
Protecție împotriva infecțiilor
Hepatita B și cancerul
Unele infecții virale cresc riscul de cancer. De exemplu, hepatita B poate crește riscul de cancer hepatic, iar papilomavirus (HPV) – un virus cu transmitere sexuală, poate duce la cancere genitale și cervicale, precum și la cancere de cap și gât. Astfel, vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru anumiți adulți cu risc crescut. Asta înseamnă mai ales adulți care sunt activi sexual, persoane cu infecții cu transmitere sexuală, care folosesc droguri intravenoase, bărbați care au relații sexuale cu alți bărbați. De asemenea, risc mare au și lucrătorii din domeniul sănătății sau lucrătorii în domeniul siguranței publice expuși la infecții din sânge sau fluide ale corpului.
HPV și cancerul
Vaccinul împotriva HPV este recomandat pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 – 12 ani. Unele cercetări arată că prevalența infecției orale cu patru tipuri de HPV, inclusiv două tipuri care cauzează cancer, este cu până la 80% mai scăzută la cei care au primit cel puțin o doză de vaccin HPV decât la cei nevaccinați.
Infecțiile cu transmitere sexuală
Virusurile care au trecut de la o persoană la alta prin contact sexual pot provoca unele tipuri de cancer. Cancerul nu este cauzat de sexul în sine, ci de virusul care este transmis de la persoană la persoană. Virusurile asociate cu dezvoltarea cancerului sunt virusul herpetic II, care cauzează herpesul genital, citomegalovirusul, care cauzează un tip diferit de herpes și papilomavirusul uman (HPV), care cauzează verucile genitale. Nu toate persoanele care au aceste virusuri dezvoltă cancer.
Cel mai cunoscut virus cu transmitere sexuală este virusul imunodeficienței umane (HIV). Pentru cea mai bună prevenire a cancerului genital, protejați-vă în timpul contactului sexual pentru a evita contractarea acestor virusuri asociate cu dezvoltarea cancerului.
Reducerea riscului de infecții cu transmitere sexuală
Două recomandări comune includ evitarea sexului neprotejat (numărul limitat de parteneri sexuali și folosirea unui prezervativ atunci când faceți sex) și evitarea folosirii comune de ace. Cu cât aveți mai mulți parteneri sexuali pe parcursul vieții, cu atât este mai mare riscul de a contracta o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau HPV. HPV este cel mai adesea asociat cu cancerul de col uterin, dar poate crește și riscul de cancer anal, cancer penian, cancer vulvar sau cancer vaginal.
Prevenirea cancerului și expunerea la soare
Cancerul de piele este o tumoră sau o creștere a celulelor anormale ale pielii. În general, cauza primară a cancerului de piele este considerată expunerea la soare. Cu toate acestea, riscurile suplimentare pentru dezvoltarea cancerului sunt expunerea repetată la solar, radiațiile cu raze X, expunerea la anumite toxine chimice și un istoric familial de cancer de piele. Cea mai simplă metodă de prevenire a cancerului de piele este utilizarea de protecție solară. De asemenea, se recomandă evitarea solarului și a expunerii excesive la soare, mai ales fără protecție solară. Prevenirea și depistarea precoce sunt cele mai bune metode de reducere a riscului de cancer de piele.
Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Este cauzată în cea mai mare parte de radiația ultravioletă (UV) de la soare, ceea ce înseamnă că este în mare măsură prevenită.
Sfaturi
- Acoperiți pielea expusă cu haine pentru a o proteja de radiații.
- Evitați expunerea directă la soare când radiația UV este mai puternică – în intervalul orar 10-16.
- Aplicați protecția solară suficientă pe pielea expusă la soare, inclusiv iarna sau când afară sunt nori.
- Purtați o pălărie largă pentru a vă proteja fața și gâtul.
- Purtați ochelari de soare pentru a vă proteja ochii și pielea din jurul ochilor.
- Alegeți zone umbrite.
- Aplicați protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși afară.
- Utilizați un balsam de buze cu agent de protecție solară.
- Evitați solarul.
- Analizați-vă pielea și orice alunițe modificate. Mergeți la medic la primele semne care pot indica o problemă.
Citește mai multe despre BRONZ și riscul de CANCER DE PIELE.
Referinte:
(1) Cancer prevention recommendations, link: https://www.wcrf-uk.org/uk/preventing-cancer/cancer-prevention-recommendations
(2) Cancer Prevention Eating Guidelines, link: https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating/cancer-prevention-eating-guidelines
(3) 10 Evidence-Based Cancer Prevention Tips, link: https://blog.dana-farber.org/insight/2017/01/10-evidence-based-cancer-prevention-tips/
(4) Commentary: Eight Ways to Prevent Cancer: a framework for effective prevention messages for the public, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685578/