Dieta anticancer – mit sau realitate?

dieta anticancer

Dieta anticancer – exista anumite diete sau regimuri speciale care pot sa ne protejeze de cancer – dieta anticancer? Unele alimente sunt mai bune decat altele cand vine vorba de protectie impotriva cancerului? Ce inseamna o alimentatie sanatoasa? Afla din articol.

CUPRINS:

1. Ce presupune o dieta anticancer?
2. Alimente care pot scadea riscul de aparitie a cancerului
3. Te pot proteja dietele preponderent vegetariene?

Ce presupune o dieta anticancer?

Alimentatia noastra si stilul alimentar sunt influentate de multe lucruri. Nu exista o dieta anticancer speciala, ci exista mai multe regimuri speciale promovate pentru combaterea sau tratarea cancerului, inclusiv programe precum terapia Gerson, dieta anticancer sau regimul Livingston-Wheeler, regimul Kelley-Gonzalez etc. Aceste diete sustin faptul ca pot avea o serie de beneficii pentru sanatate in tratarea cancerului, dar in acelasi timp pot prezenta un risc de nutritie inadecvata sau chiar de malnutritie in grade diferite, interactiuni cu tratamentul anti-cancer, oboseala si modificari ale analizelor de laborator. Se recomanda sa discutati orice regim special alimentar si mai ales o potentiala dieta anticancer cu medicul sau dieteticianul.

Niciun aliment sau un grup alimentar individual NU poate preveni cancerul, nu exista o dieta anticancer clara si eliminarea anumitor alimente (fara alte interventii) nu va elimina riscul. S-a estimat ca 30–40% dintre toate cazurile de cancer pot fi prevenite prin modificari ale stilului de viata si prin masuri alimentare. Obezitatea, alimentele cu putini nutrienti, cum ar fi zaharurile concentrate si produsele fainoase rafinate care contribuie la deteriorarea metabolismului glucozei, aportul redus de fibre, consumul crescut de carne rosie si procesata si dezechilibrul grasimilor Omega 3 si Omega 6 contribuie la riscul de cancer .

✔️ Citeste si despre nutritia in cancer.

alimentatia sanatoasa

Desi NU exista o „dieta minune” sau o dieta anticancer care sa ne protejeze de cancer, o serie de obiceiuri alimentare tind intr-adevar sa ne protejeze la un anumit nivel – retineti, insa: cancerul este o boala multifactoriala, fiind implicati mai multi factori in aparitia sa.

Recomandari nutritionale pentru reducerea riscului de cancer

Ce inseamna o dieta sanatoasa? O dieta sanatoasa este bogata in fructe si legume, cereale integrale, proteine sanatoase (de origine animala si vegetala), si este scazuta in carne procesata si carne rosie, alimente bogate in calorii, bauturi indulcite si alcool. Citeste mai multe despre alimentele ce ar putea creste riscul de cancer.

1. Consumati multe fructe si legume

Fructele si legumele sunt surse importante de vitamine si nutrienti despre care se crede ca pot reduce riscul unor tipuri de cancer. Rosiile, de exemplu, sunt alimente bogate un licopen cu efect antioxidant, ce poate juca un rol in protectia impotriva anumitor tipuri de cancer – gatiti rosiile, deoarece gatirea elibereaza licopenul si ii creste biodisponibilitatea.

Alimentele vegetale sunt bogate in nutrienti cunoscuti ca antioxidanti care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la protejarea impotriva celulelor canceroase. Dietele bogate in fructe pot scadea riscul de cancer la stomac si plamani. Consumul de legume care contin carotenoizi, cum ar fi morcovii, varza de Bruxelles si dovleceii, poate reduce riscul de cancer pulmonar, cancer al faringelui si laringelui.

2.Cresteti consumul de fibre

Fibrele se gasesc in fructe, legume si cereale integrale si joaca un rol cheie in mentinerea sistemului digestiv sanatos. Acesta ajuta la mentinerea in miscare prin tractul digestiv a compusilor ce pot cauza cancer. Dietele bogate in fibre pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal si a altor tipuri de cancere ale sistemului digestiv, inclusiv in stomac, gura si faringe.

3.Cresteti consumul de peste

Pestele gras – cum ar fi somonul, tonul si heringul – contin acizi grasi Omega-3, ce au fost legati de un risc redus de cancer de prostata, dar si alte forme de cancer.

4. Limitati consumul de zahar si carbohidrati rafinati

Alimentele procesate care au un nivel ridicat de zahar si sunt sarace in fibre si nutrienti au fost legate de un risc mai mare de cancer. Se crede ca nivelurile mai mari de glucoza din sange si insulina sunt factori de risc pentru cancer. S-a demonstrat ca insulina stimuleaza diviziunea celulara, sprijinind cresterea si raspandirea celulelor canceroase si le face mai dificil de eliminat. In plus, niveluri mai mari de insulina si glucoza din sange pot contribui la inflamatia din corp. Pe termen lung, acest lucru poate duce la cresterea celulelor anormale si poate contribui la cancer.

In loc de bauturi racoritoare zaharoase, cereale indulcite, paine alba, paste si alimente procesate, optati pentru cereale integrale nerafinate, cum ar fi grau integral sau paine multicereale, orez brun, orz, quinoa, cereale din tarate, fulgi de ovaz si legume fara amidon.

dieta fara carne si cancerul

5. Limitati consumul de carne procesata

Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) considera carnea procesata ca fiind un cancerigen – un element care poate cauza cancer. Carnea procesata se refera la carnea care a fost tratata pentru a-i pastra si intensifica aroma prin afumare, sarare, uscare. Include carnaciori, crenvusti, mezeluri, sunca, slanina etc. O meta-analiza a aratat ca un consum de 50 g de carne procesata in fiecare zi – in jur de patru felii de sunca sau un hot dog – poate creste riscul de cancer colorectal cu 18%.

Citeste mai multe despre proteinele animale si riscul de cancer.

6. Alegeti moduri mai sanatoase de gatit

Alegerea alimentelor sanatoase nu este singurul factor important in prevenirea cancerului. Conteaza si modul in care pregatiti, pastrati si gatiti mancarea. Incercati sa consumati cat mai multe fructe si legume crude, in functie de tipul lor. Cand gatiti legume, optati pentru gatire la aburi pentru a se pierde mai putine vitamine. Daca fierbeti legume, folositi apa de la gatit pentru o supa sau un alt fel de mancare pentru a va asigura ca se consuma vitaminele. Limitati prajirea si optati mai mult pentru coacere. De asemenea, cand pregatiti alimente la gratar, evitati formarea de crusta brusa sau neagra.

Supraponderalitatea si riscul de cancer

Ceea ce mancam si bem ne poate afecta sanatatea in multe moduri. Exista unele alimente care sunt direct legate de cancer, dar dieta noastra generala este mai importanta decat alimentele in mod individual. Pentru majoritatea dintre noi, dieta are, de asemenea, un impact asupra greutatii noastre. Avand o dieta sanatoasa, va puteti mentine la o greutate sanatoasa sau puteti pierde in greutate, ceea ce poate reduce riscul de cancer.

Excesul de greutatea corporala este un factor de risc pentru cancer. Obezitatea a fost legata de 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer esofagian, cancer de colon, cancer de pancreas, cancer renal, cancer mamar et. Obezitatea poate creste riscul de cancer in trei moduri cheie:

  • excesul de grasime corporala poate contribui la rezistenta la insulina – ca urmare, celulele nu pot prelua glucoza in mod corespunzator, ceea ce le incurajeaza sa se divida mai repede;
  • persoanele obeze tind sa aiba niveluri mai mari de citokine inflamatorii in sange, ceea ce provoaca inflamatii cronice si incurajeaza celulele sa se divida;
  • celulele grase contribuie la cresterea nivelului de estrogen, ceea ce creste riscul de cancer la san si ovar la femeile aflate in postmenopauza.

Vestea buna este ca mai multe studii au aratat ca pierderea in greutate in randul persoanelor supraponderale si obeze poate sa reduca riscul de cancer.

Citeste mai multe si despre cum trebuie sa iti schimbi stilul la viata dupa diagnosticul de cancer.

Alimente care pot scadea riscul de aparitie a cancerului

antiocidantii si cancerul

Ce inseamna expresia „alimente care reduc riscul de cancer”? Aceste alimente pot contine elemente care protejeaza celulele impotriva deteriorarilor date de compusi nocivi produsi de organism si pot fi gasite in alimentele si mediul nostru.

O nutritie buna sustine un sistem imunitar puternic, care este fundamentul unei sanatati bune si esential pentru combaterea bolilor si a infectiilor. Cel mai important este sa se consume o varietate de alimente sanatoase, care sunt pline de vitamine, minerale si fitonutrienti. Exercitiile fizice si somnul adecvat sunt, de asemenea, o parte vitala a pastrarii imunitatii puternice. Nu exista un singur aliment ce ne poate proteja de cancer, ci vorbim de alimentatie sanatoasa si variata.

Legume

Legumele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale – vitamina C, potasiu, fibre, magneziu, beta-caroten (vitamina A), vitamina K  etc.

De exemplu, legumele crucifere – broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, kale sunt toate considerate legume crucifere. Aceste legume contin substante chimice numite glucozinolati care pot reduce riscul de cancer in mai multe moduri. Aceste substante chimice includ indolina-3 carbinol, care reduce riscul de cancer sensibil la hormoni. De asemenea, sulforafanele dezactiveaza cancerigenele.

Usturoiul si ceapa pot reduce riscul de cancer la stomac, colon, esofag si san. Uturoiul are beneficii anti-bacteriene, anti-fungice si antiinflamatorii, precum si proprietati de combatere a cancerului. Ciupercile, pe langa faptul ca adauga aroma alimentelor, au o gama larga de beneficii pentru imunitate.  Spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt un pachet de nutrienti, fie ca se consuma crude, innabusite sau fierte usor. Spanacul este bogat in vitamina K, ce favorizeaza coagularea sangelui.

Rosiile pot ajuta la protejarea impotriva cancerului de prostata. Protejeaza ADN-ului din celule de daunele care pot duce la cancer. Rosiile contin o concentratie deosebit de mare  de licopen. Corpul poate absorbi mai bine licopenul din rosiile procesate, cum ar fi sosul de rosii. Morcovii contin cantitati mari de beta-caroten, care pot preveni anumite tipuri de cancer. Morcovii contin mai multi nutrienti esentiali, inclusiv vitamina K, vitamina A si antioxidanti.

Fructe

fructele si cancerul

Fructele sunt surse importante de vitamine si minerale. Similar cu legumele, fructele contin antioxidanti si alte substante fitochimice, care pot ajuta la prevenirea cancerului.

Fructele de padure – afine, capsuni, zmeura, fragi – ofera o abundenta de pigmenti printre care antocianine care reduc inflamatia si protejeaza creierul de oxidare. Fructele de padure contin, de asemenea, acid elagic, care neutralizeaza substantele cancerigene si are beneficii anti-tumorale. Strugurii pot, de asemenea, sa previna dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase. Coaja strugurilor rosii este o sursa deosebit de bogata de resveratrol – un puternic antioxidant.

Citricele, cum ar fi lamai, limes, grapefruit si portocale au fost asociate cu un risc mai mic de cancer in unele studii. Studiile au aratat ca un aport mai mare de citrice ar putea scadea riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de pancreas si de stomac. Merele au proprietati anticancerigene care pot ajuta, de asemenea, la prevenirea inflamatiilor, a bolilor cardiovasculare si a infectiilor. Expresia „un mar pe zi tine medicul departe” poate fi adevarata la un anumit nivel. Merele contin polifenoli care au proprietati benefice promitatoare.

Seminte

Semintele sunt bogate in vitamine, minerale si grasimi sanatoase. De exemplu, semintele de in au fost asociate cu efecte de protectie impotriva anumitor tipuri de cancer si pot reduce chiar raspandirea celulelor canceroase. Semintele de in contin fibre solubile, acid alfalinolenic (o forma de acid gras Omega-3 sanatos) si sunt cea mai bogata sursa de lignani (fitoestrogeni care functioneaza ca antioxidantii).

Nuci

Nucile si toate fructele oleaginoase pot proteja organismul. De exemplu, nucile braziliene au un continut ridicat de seleniu, ceea ce poate ajuta la protejarea impotriva cancerului pulmonar la cei cu nivel de seleniu scazut. Nucile contin o substanta numita pedunculagina, pe care organismul o metabolizeaza in urolitine. Acestea sunt compusi care se leaga de receptorii estrogeni si pot juca un rol in prevenirea cancerului de san.

Condimente

Unele condimente pot avea proprietati anti-cancer si impiedica raspandirea celulelor canceroase. Pe langa faptul ca aromatizeaza preparatele, pot avea si proprietati anticancerigene. De exemplu, curcumina, care este prezenta in turmeric, poate ajuta la combaterea cancerului. Acest condiment de culoare portocalie, o baza in curry indian, contine un ingredient numit curcumina ce poate inhiba unele tipuri de celulele canceroase, conform studiilor de laborator, si incetinesc raspandirea cancerului sau a tumorilor. Scortisoara este cunoscuta pentru beneficiile sale pentru sanatate, inclusiv capacitatea de a reduce glicemia si dinflamatiile.

Anumiti compusi gasiti in ghimbir il fac un aliment puternic antiinflamator si antioxidant ce reduce stresul oxidativ. De asemenea, proprietati benefice au si unele varietati de condimente precum busuioc, oregano, marar, cuisoare si multe altele folosite pentru a aromatiza alimentele, precum si pentru a reduce inflamatia.

Leguminoase si fasole

Leguminoasele sunt surse importante de antioxidanti. De asemenea, contin fibre ce confera protectie. Fasolea este bogata in fibre, care poate fi protectoare impotriva cancerului colorectal. Leguminoasele, precum fasolea, mazarea si lintea, au un continut ridicat de fibre, ceea ce poate ajuta la scaderea riscului unei persoane de a dezvolta cancer.

Uleiuri

grasimi sanatoase si cancerul

Uleiurile vegetale sunt in general grasimi sanatoase, si grasimile sanatoase pot avea multiple beneficii, inclusiv beneficii anticancerigene. Uleiul de masline are beneficii pentru sanatate, asa ca nu este de mirare ca este unul dintre elementele de baza ale dietei mediteraneene. Inlocuirea altor uleiuri in alimentatie cu ulei de masline este o modalitate simpla de a profita de beneficiile sale pentru sanatate.

Peste

Unele cercetari sugereaza ca includerea unor portii de peste in dieta in fiecare saptamana poate reduce riscul de cancer. In special, pestele gras precum somonul, macroul si hamsiile contin nutrienti importanti, cum ar fi vitamina D si acizii grasi omega-3, care au fost asociati cu un risc mai mic de cancer. In plus, se crede ca acizii grasi omega-3 blocheaza dezvoltarea bolii.

„Super-alimentele” – mit sau realitate?

Termenul „super-aliment” este folosit pentru a descrie alimentele despre care se considera ca au beneficii superioare. Acestea includ adesea afine, broccoli, zmeura, ceai verde si multe altele. De obicei, astfel de alimente sunt considerate ca avand puterea de a preveni sau chiar vindeca multe boli, inclusiv cancerul. Insa, termenul „super-aliment” este intr-adevar doar un instrument de marketing, cu putina baza stiintifica. Este cu siguranta adevarat ca o dieta sanatoasa, echilibrata si variata poate ajuta la reducerea riscului de cancer, dar este putin probabil ca un singur aliment sa faca o diferenta majora de la sine.

Multe asa-numite „superalimente” contin substante chimice naturale care s-au dovedit a avea efecte pozitive asupra sanatatii in studiile de laborator. Este adevarat ca unele dintre aceste ingrediente pot afecta celulele canceroase – uciderea lor si oprirea cresterii. Cu toate acestea, alimentele contin numeroase substante chimice, iar studiile de laborator sunt efectuate de obicei folosind un ingredient purificat dintr-un anumit aliment. Cand in studii se testeaza efectul unui antioxidant continut in afine, de exemplu, se foloseste o versiune purificata a substantei chimice, nu afine proaspete. Alimentatia noastra contine extrem de multe tipuri diferite de alimente cu mii de nutrienti diferiti. Un produs chimic izolat se poate comporta foarte diferit in laborator fata de atunci cand este consumat direct din alimente.

In plus, doza poate fi diferita. Adesea, oamenii de stiinta folosesc doze foarte mari din acesti compusi purificati pentru a vedea efectele – doze mult mai mari decat ceea ce consumam din dieta.

Te pot proteja dietele preponderent vegetariene?

Dieta vegetariana si dieta vegana

Un aport mai mare de alimente vegetale a fost asociat cu un risc mai redus de cancer. Studiile au aratat ca persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana au un risc mai redus de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, aceste rezultate se bazeaza pe studii observationale, ceea ce face dificila identificarea posibilelor motive. Este probabil ca veganii si vegetarienii sa manance mai multe legume, fructe si seminte, care ar putea proteja impotriva cancerului.

Plantele produc multe substante fitochimice care pot proteja celulele de deteriorare. Un alt mod in care alimentele vegetale pot preveni cancerul este prin stimularea consumului de fibre. De asemenea, cei care au o dieta bazata mai ales pe plante, consuma in mod natural mai putine calorii, ceea ce ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Vegetarienii sunt mai putin susceptibili sa fie supraponderali, un factor de risc cunoscut pentru unele tipuri de cancer.

legumele si cancerul

Dieta pescetariana

Unele studii sugereaza ca o dieta pesco-vegetariana – o dieta vegetariana care include si peste si fructe de mare – poate reduce riscul de cancer de colon fara de cei care consuma carne, considerata de unii dieta anticancer. Dieta pesco-vegetariana nu a fost singura care a demonstrat calitati protectoare impotriva cancerului de colon. In unele studii, participantii care au urmat o dieta vegana au avut un risc mai redus cu 16% pentru cancerul de colon, in timp ce vegetarienii au avut o reducere a riscului cu 22%. Este important insa de retinut ca studiile nu au stabilit o relatie cauza-efect. Pestele contine acizi grasi Omega-3, care pot fi antiinflamatori.

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este asociata cu un risc mai mic pentru mai multe boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, boli neurodegenerative, diabet si cancer – considerata de unii dieta anticancer- in special cancere de san si colon. Dieta mediteraneana e formata in principal din peste, legume, leguminoase, cereale integrale, fructe, ulei de masline extravirgin, cantitati moderate de vin si cantitati mici de carne rosie. Anumite tehnici de preparare a alimentelor pot imbunatati biodisponibilitatea substantelor nutritive importante din dieta mediteraneana.

Relatia pozitiva (efectele benefice) dintre dieta mediteraneana si riscul mai mic de cancer se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti si nutrienti antiinflamatori continuti in multe alimente din aceasta dieta (leguminoase, fructe proaspete si nuci, legume, peste si ulei de masline, in special ulei de masline virgin), care au un efect protector in combaterea degenerarii si proliferarii celulelor canceroase.

De altfel, fructele si legumele au o cantitate mare de carotenoizi si vitamine, ca vitamina C si E, folati si flavonoizi, nutrienti cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante care permit prevenirea daunelor ADN-ului.

Multe diete si regimuri pot predispune la carente si alte probleme medicale, astfel ca e indicat sa consultati medicul inainte de a incepe un regim sau o dieta. Cheia este echilibrul, moderatia si varietatea. E important sa avem un stil alimentar general sanatos, care sa includa toate elementele nutritive de care avem nevoie si sa evitam alimentele ce pot creste riscul de imbolnavire – alimente bogate in sare, zahar si grasimi nesanatoase si alimentele intens procesate!

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/food-and-cancer-risk
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691680/
(4) https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet
(5) https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Dieta anticancer – mit sau realitate?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *