Vitamina C în cancer – posibile beneficii și recomandări

vitamina C in cancer

Vitamina C în cancer – iată care sunt funcțiile acestei vitamine, ce este terapia intravenoasă cu vitamina C sau terapia cu doze mari de vitamina C pentru prevenirea sau tratarea cancerului.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina C?
2. Vitamina C în doze mari ca tratament pentru cancer
3. Funcțiile terapiei cu vitamina C
4. Mecanism de acțiune
5. Vitamina C în prevenirea cancerului
6. Vitamina C pentru efectele adverse în cancer

Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă. Spre deosebire de majoritatea mamiferelor și a altor animale, oamenii nu au capacitatea de a sintetiza această vitamină și trebuie să o obțină din alimente.

Încă din anii ’70, unii cercetători au sugerat că utilizarea unor doze mari de vitamina C intravenoasă împreună cu medicamente pentru cancer ar putea îmbunătăți tratamentul cancerului. Forma intravenoasă poate produce niveluri foarte mari de vitamina C în organism. Cercetătorii cred că aceste niveluri ridicate pot fi toxice pentru celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătoase ale corpului. Unii cercetători consideră, de asemenea, că vitamina C ar putea fi capabilă să reducă efectele secundare ale medicamentelor pentru cancer.

Rolul în organism

Vitamina C este un antioxidant. Este important pentru piele, oase și țesutul conjunctiv. De asemenea, susţine vindecarea și ajută organismul să absoarbă fierul. E un cofactor esențial în numeroase reacții enzimatice, de exemplu, în biosinteza colagenului, carnitinei și neuropeptidelor și în reglarea expresiei genice. Această vitamină e un nutrient esențial găsit în suplimentele alimentare și dietetice. Ajută la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi. Are multiple funcții esențiale în organism, inclusiv roluri integrale în diferite mecanisme anti-cancer. Aportul vitaminei, prin consumul de legume și fructe, poate juca astfel un rol important în apărarea împotriva cancerului – ca parte a unui stil de viață echilibrat și sănătos.

vitamina C

Surse de vitamina C

Vitamina C provine din fructe și legume. Surse bune includ citrice, ardei roșu și verde, roșii, broccoli și verdețuri. Unele sucuri și cereale au vitamina aceasta adăugată. Unii oameni pot avea nevoie de suplimente:

  • femei însărcinate / care alăptează;
  • fumătorii;
  • cei care se recuperează în urma operațiilor;
  • persoanele cu arsuri.

Vitamina C în doze mari ca tratament pentru cancer

Vitamina C poate fi administrată prin perfuzie intravenoasă sau administrată pe cale orală – în doze mare. Niveluri din sânge mult mai mari sunt atinse atunci când vitamina este administrată intravenos.

Studiile de laborator sugerează că nivelurile ridicate ale vitaminei C pot distruge celulele canceroase. Alte cercetări anterioare sugerează că potențialul vitaminei ca tratament pentru cancer ar trebui să fie explorat. În schimb, consumul de alimente care conțin vitamina C este puțin probabil să ofere organismelor noastre aceleași niveluri controlate.

Numeroase studii au fost efectuate folosind vitamina C cu doze mari, împreună cu tratamente convenționale pentru cancer, pentru a vedea dacă există o îmbunătățire a rezultatului tratamentului cancerului, inclusiv reducerea tumorii și speranța de viață îmbunătățită. Majoritatea acestor studii sunt foarte mici, cu doze inconsistente de vitamina C.

vitamina C si formele de cancer

Administrarea vitaminei C intravenos

Terapia intravenoasă cu utilizarea vitaminei C sau acidul ascorbic este o terapie pro-oxidativă utilizată în Europa pentru susținerea tratamentului cancerului. Administrarea intravenoasă nu funcționează la fel cum funcționează vitamina C orală.

Forma intravenoasă este transformată în peroxid de hidrogen în spațiul extracelular și slăbește sau omoară celulele canceroase prin oxidare. Diferitele celule canceroase sunt în mod diferit susceptibile la acțiunea vitaminei. Vitamina poate să nu ucidă toate celulele canceroase, dar ar putea ajuta la încetinirea ritmului de creștere.

Funcțiile terapiei cu vitamina C

Folosirea vitaminei C are aplicații atât de largi, deoarece este un factor cheie în producerea de colagen (piele, vase de sânge, ligamente și oase), sinteza de adrenalină și carnitină (energie), stimulează direct sistemul imunitar și are o funcție antioxidantă puternică.

Producția de colagen

Colagenul este proteina structurală care se găsește în toate țesuturile animale. Susține musculatura, oferă suport structural pentru vene și artere și multe altele. Vitamina C este necesară pentru sinteza de colagen împreună cu aminoacizii prolină și lizină. Dozele mari ale vitaminei, administrate intravenos, pot consolida pielea și țesutul conjunctiv și pot preveni aceste rezultate.

Producția de energie

Vitamina C este necesară în descompunerea grăsimilor pentru consum energetic. Ia parte la sinteza unei molecule numite carnitină, care aduce grăsimile în mitocondrii din celulele noastre pentru producerea de energie.

Sistemul imunitar

Administrarea vitaminei C poate avea un efect direct împotriva agenților infecțioși precum bacteriile, virusurile și chiar celulele canceroase. La doze foarte mari poate genera peroxid (H2O2), ceea ce poate genera acest efect.

Proprietăți antioxidante

Vitamina aceasta este un antioxidant puternic care ajută la protejarea structurilor celulare, cum ar fi colagenul, proteinele și ADN-ul de deteriorarea din cauza radicalilor liberi și a speciilor oxigen reactive  (ROS), care sunt frecvente în stări de stres ridicat, boli cronice și infecții.

Cum afectează celulele canceroase?

Moartea celulelor canceroase pare să se producă în general când vitamina e combinată cu alte intervenții imuno-terapeutice.  Acestea ajută pacienții cu cancer să tolereze efectele secundare ale altor modalități de tratament sistemic și să obțină o îmbunătățire a calității vieții.

Mecanism de acțiune

Mecanismul care poate explica eficacitatea potențială a vitaminei C în tratarea cancerului se referă la metabolismul celulelor canceroase. Ca urmare a metabolismului defectuos care apare în mitocondriile celulelor canceroase, aceste celule produc niveluri anormal de mari de așa-numite molecule active redox. Aceste molecule reacționează cu vitamina C și pot forma peroxid de hidrogen și radicali liberi derivați de peroxid de hidrogen.

Oamenii de știință cred că acești radicali liberi determină moartea celulelor canceroase prin deteriorarea ADN-ului celulelor. Se consideră că radicalii liberi slăbesc celulele canceroase și le fac mai vulnerabile la radioterapie și chimioterapie.

vitamina C intravenos

Folosirea vitaminei C în prevenirea cancerului

Nu există încă dovezi concludente care să arate că această vitamină în doză mare e utilă în tratamentul cancerului primar. De asemenea, nu există dovezi că vitamina C cu doze mari are un rol în prevenirea cancerului. Prevenirea cancerului se realizează cel mai bine prin obiceiuri de viață sănătoase, inclusiv consumul de 7-9 porții de legume proaspete și 2 porții de fructe pe zi, evitarea fumatului, gestionarea stresului, mișcarea zilnică, 7-9 ore de somn de calitate pe zi și relații sociale benefice, de susținere.

Folosirea vitaminei C pentru efectele adverse în cancer

Pe de altă parte, poate avea un rol în tratamentul efectelor secundare induse de chimioterapie, inclusiv oboseala, pierderea în greutate și afectarea calității generale a vieții.

Vitamina C intravenoasă pare a fi bine tolerată, cu reacții adverse la mai puțin de 1% dintre pacienți. Efectele secundare sunt minore și includ letargie, oboseală, modificarea stării mentale și iritarea venelor. Atât studiile pre-clinice, cât și cele clinice indică faptul că vitamina C intravenoasă poate scădea efectele secundare induse de chimioterapie, cum ar fi oboseala , pierderea în greutate, probabil prin activitățile sale antioxidante și antiinflamatorii.

Încă nu există studii clinice bine făcute, controlate, care au arătat un efect substanțial al vitaminei C asupra cancerului, dar unele studii sugerează o scădere ușoară a efectelor secundare ale anumitor tratamente pentru cancer atunci când terapia standard este combinată cu doza mare de vitamină intravenos.

Suplimente dietetice versus alimente întregi

vitamina C din suplimente

Suplimentele dietetice, cum ar fi comprimatele de vitamine și minerale, au devenit disponibile pe scară largă.În general, cei mai mulți oameni nu au nevoie de suplimente alimentare dacă aceștia consumă o varietate de alimente nutritive.

Suplimentele nu sunt la fel de benefice ca nutrienții care vin din surse alimentare. Alimentele precum fructele și legumele conțin o mulțime de vitamine, dar și multe alte substanțe benefice, cum ar fi fibrele, mineralele și antioxidanții. Prin urmare, consumul de alimente întregi este indicat pentru a obține beneficii maxime.

În plus, cercetările au arătat că unele vitamine care sunt luate ca suplimente pot să nu aibă același efect ca atunci când sunt consumate în alimente. Asta pentru că efectul vitaminei se poate datora interacțiunilor dintre diferiți compuși alimentari care nu apar atunci când vitaminele sunt izolate într-un supliment.

Niciun studiu nu a folosit alimente sau suplimente ca sursă de vitamina C testată pentru tratarea cancerului.

Referinte:
(1) Vitamin C: Why is it important?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352.php
(2) Vitamin C as a treatment for cancer: the evidence so far, link: https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2018/04/25/vitamin-c-as-a-treatment-for-cancer-the-evidence-so-far/
(3) High-Dose Vitamin C, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq
(4) Vitamin C (High Dose Benefits, Side Effects), link: https://www.emedicinehealth.com/vitamin_c_high_dose_benefits_side_effects/article_em.htm
(5) Potential Mechanisms of Action for Vitamin C in Cancer: Reviewing the Evidence, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6037948/
(6) Vitamin C, link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Vitamina C în cancer – posibile beneficii și recomandări”

  1. as fi dorit sursa cu efectele nu in general ci exact studiu cu lot cu proba timpului referitor la actiune in cancere indeosebi.

  2. si totusi mi s-a spus ca nu am voie grapefruit (grefa). Oare de ce? la fel si ceai de sunatoare, pe care l-am inlocuit cu ceai de pelin dulce (pelinita) planta tocata. iar lamaia si grefa sunt preferatele mele. tratamentiul meu e fenitoin, carbamazepina si clonazepam. – zilnic, din 2012 si pana azi. Am meningiom meningotelial F-T drept operat si recidivat 2010-2012/2014/2018.

  3. Vitamina C ajuta si pentru vertij, deoarece apare cam la un an de zile, foarte pronunțat si cu vomă, cedează cu betaserc. Mentionez ca am avut acum 6 ani, tumora maligna la sanul drept operat , chimiotratat si radiotratat plus limfadenetomie , unde s-a găsit un ganglion limfatic maligna din 13 scoși.Multumesc anticipat!

    1. Pt Oana Croitoru,ceaiul de sunatoare si grefa contin substante care au capacitatea sa mareasca doza unui medicament chiar si de 10 ori sa i creasca potenta(sunatoarea mai ales),determinand o forma de supradozaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *