Recuperarea oncologica – principii si importanta

recuperarea oncologica

Recuperarea oncologica include o serie de terapii ce au rolul de a imbunatati calitatea vietii si functionarea in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu cancer, cei care au avut sau cei care au cancer.

CUPRINS:

1. Ce este recuperarea oncologica?
2. Ce implica recuperarea oncologica?
3. Viata dupa cancer

Ce este recuperarea oncologica?

Recuperarea oncologica sau reabilitarea in cancer este un concept relativ nou. Include o gama larga de terapii concepute pentru a ajuta o persoana sa isi imbunatateasca functionarea din punct de vedere fizic, emotional, spiritual, social si financiar. Este destinata in general persoanelor care au avut cancer sau supravietuitorilor cancerului. Un supravietuitor al cancerului este definit ca orice persoana care a fost diagnosticata cu cancer, din ziua in care a fost diagnosticata pana la sfarsitul vietii.

Reabilitarea in cancer poate fi inceputa oricand dupa un diagnostic de cancer. Cand este utilizata inainte sau in timpul tratamentului, aceasta e denumita adesea „pre-reabilitare oncologica”. Poate fi utilizata pentru persoanele cu orice tip de cancer si poate fi utila pentru persoanele din intregul spectru de stadii, de la stadii foarte timpurii pana la tipuri de cancer avansate.

In cadrul unui program de reabilitare in cancer, specialistii in reabilitare (inclusiv medici, asistenti medicali, fizioterapeuti, terapeuti ocupationali, logopezi si nutritionisti) lucreaza impreuna pentru a dezvolta un plan de reabilitare personalizat, planificat pe baza nevoilor si obiectivelor pacientului. Implica recuperare fizica, recuperare nutritionala si metabolica si recuperare psiho-sociala.

ce implica reabilitarea oncologica

Ce rol are?

Cancerul si tratamentele sale pot provoca o multitudine de probleme care pot afecta viata de zi cu zi. Exemple de astfel de probleme includ: oboseala, dureri articulare, probleme de memorie, amortirea mainilor sau picioarelor, probleme de mobilitate, probleme sexuale, edem, slabiciune, probleme de cognitie, dificultati la inghitire etc. ➤ Citeste mai multe despre efectele adverse in cancer. Desi tipurile si gravitatea problemelor difera de la o persoana la alta, pot afecta calitatea vietii. Recuperarea oncologica ajuta persoanele cu cancer sa previna si sa abordeze aceste probleme, cu scopul de a-si imbunatati independenta, de a-si relua rolurile de viata cat mai mult posibil si de a-si imbunatati calitatea vietii. Reabilitarea oncologica este disponibila inainte, in timpul si dupa tratamentul cancerului.

Implica numeroase tipuri de terapii folosite impreuna pentru a dezvolta un plan personalizat de reabilitare care sa ia in considerare preferintele, punctele forte si obiectivele pacientului. Astfel de programe ajuta in urmatoarele moduri:

  • imbunatatesc rezistenta, forta si mobilitatea;
  • cresc increderea si stima de sine;
  • favorizeaza desfasurarea activitatilor zilnice si a ingrijirii de sine;
  • ajuta pacientul sa faca fata anxietatii, stresului sau altor probleme emotionale;
  • reduc oboseala, durerea si alte efecte secundare persistente;
  • duc la o recuperare mai rapida dupa efectele secundare ale cancerului si tratamentul acestuia;
  • imbunatatesc calitatea vietii;
  • mai buna capacitate in desfasurarea activitatilor zilnice;
  • ajuta pacientul sa se intoarca mai repede la munca etc.

efecte adverse in cancer si recuperarea oncologica

Ce implica recuperarea oncologica?

Exista multe terapii potentiale care pot fi oferite ca parte a reabilitarii in cancer, iar abordarea include cel mai adesea o echipa de reabilitare oncologica. Aceste terapii se pot concentra pe probleme specifice cu care se confrunta supravietuitorii cancerului, dar se pot concentra, de asemenea, pe stilul de viata general.

Serviciile pot include:

  • fizioterapie si kizioterapie – pot ajuta in multe aspecte legate de cancer, precum si in deconditionarea generala;
  • terapie ocupationala;
  • reabilitare pulmonara;
  • logopedie;
  • psihoterapie;
  • consiliere profesionala;
  • nutritie si dietetica;
  • terapie recreativa etc.

Probleme abordate

Scopul reabilitarii in cancer este mentinerea sau restabilirea functionarii fizice, emotionale si, uneori, spirituale, fie acasa, fie la locul de munca. Unele dintre problemele care pot fi abordate includ:

Deconditionarea

Deconditionarea este intalnita in aproape orice tip de cancer si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Durerea

Durerea este extrem de frecventa la persoanele care au sau au avut cancer. De la durerea cronica post-mastectomie pana la durerea post-toracotomie si multe altele, durerea poate reduce calitatea vietii si poate duce inclusiv la depresie.

Oboseala

Oboseala asociata cancerului este foarte frecventa in randul persoanelor cu cancer si chiar si in cazurile de cancer in stadiu incipient poate persista ani de zile dupa finalizarea tratamentului. Terapia pentru oboseala in cancer incepe adesea cu excluderea cauzelor potential tratabile.

Limfedem

Limfedemul este frecvent la persoanele care au avut cancer mamar, mai ales dupa o disectie a ganglionilor limfatici sau biopsie a ganglionului santinela. Poate aparea si in multe alte tipuri de cancer.

Neuropatie periferica

Neuropatia periferica, durerea, amorteala si furnicaturile frecvente in maini si picioare se numara printre efectele secundare pe termen lung asociate chimioterapiei. Desi neuropatia nu este de obicei „vindecabila”, exista o serie de modalitati care pot reduce durerea. Terapia poate reduce, de asemenea, complicatiile legate de neuropatie, cum ar fi caderile.

Probleme cognitive

Modificarile cognitive, cum ar fi pierderea memoriei, dificultati de concentrare si chemo-brain, sunt frecvente dupa chimioterapie, precum si alte tratamente impotriva cancerului. De exemplu, femeile care sunt tratate cu inhibitori de aromataza pentru cancerul de san experimenteaza des modificari cognitive.

Probleme de echilibru

Problemele de echilibru pot aparea mai ales in caz de tumori cerebrale si metastaze la nivelul creierului, dar sunt frecvente in general in cancer. Acest lucru nu numai ca poate reduce calitatea vietii, dar poate duce la caderi. Kinetoterapia poate fi utila atat din punct de vedere al tratamentului, cat si din punct de vedere al preventiei in acest sens.

recuperarea oncologica ce este

Depresia

Depresia este des intalnita in cancer. Nu numai ca este neplacut sa traiesti cu depresie, dar riscul de sinucidere la persoanele cu cancer este extrem de mare, din nefericire.  Tratamentul nu inseamna neaparat medicamente, ci o combinatie de proceduri si terapii, mai ales psihoterapie si consiliere.

➤ Citeste mai multe despre depresia la pacientii cu cancer.

Stresul si anxietatea

Anxietatea este frecvent intalnita la persoanele cu cancer. In mod surprinzator, multi oameni care au avut cancer simt ca sunt mai putin capabili sa faca fata factorilor de stres de zi cu zi decat inainte de cancer. Gestionarea stresului, terapiile integrative, cum ar fi yoga sau masajul si multe altele, nu numai ca va pot ajuta sa faceti fata factorilor de stres declansati de cancer, ci si factorilor de stres normali din viata noastra.

Probleme dietetice

Consilierea nutritionala poate ajuta in caz de multe efecte secundare frecvente ale tratamentului cancerului. Poate ajuta oamenii sa faca fata schimbarilor de greutate si poate face ca tratamentul sa functioneze mai bine.

Probleme legate de somn

Problemele legate de somn sunt aproape normele dupa tratamentul cancerului. Tulburarile de somn nu numai ca pot afecta calitatea vietii, dar pot afecta chiar supravietuirea.

Viata dupa cancer

Dupa un diagnostic de cancer si dupa tratamentul cancerului, e important sa mentineti in continuare un stil de viata sanatos pentru a favoriza recuperarea.

rolul recuperarii oncologice

Mentineti un stil de viata activ

Activitatea fizica este foarte importanta pentru ca ajuta la cresterea fortei si rezistentei, reducerea depresiei si a anxietatii, reduce oboseala, imbunatateste starea de spirit si somnul, si multe altele. Concentrati-va pe activitati simple la mersul pe jos, gradinarit, urcatul scarilor etc. – si respectati recomandarile medicului. Exercitiile fizice au multe beneficii, iar unele studii au sugerat ca pot reduce si riscul de reaparitie a cancerului.

Alimentatie sanatoasa

De asemenea, mentineti o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale integrale, proteine. Alegeti grasimi sanatoase, inclusiv acizi grasi omega-3, cum ar fi cei care se gasesc in peste si nuci.  Alegeti proteine cu continut scazut de grasimi saturate, cum ar fi peste, carne slaba, oua, nuci, seminte si leguminoase. Optati si pentru surse sanatoase de carbohidrati, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele si fructele si legumele. ➤ Citeste mai multe despre alimentatia in cancer.

Somn de calitate si reducerea stresului

E important si sa va mentineti la o greutate sanatoasa, sa va odihniti suficient si sa aveti un somn de calitate. Problemele de somn sunt mai frecvente la persoanele cu cancer, chiar si la supravietuitori. Acest lucru poate fi din cauza schimbarilor fizice, efectelor secundare ale tratamentului, stresului sau altor motive. Insa, a dormi suficient este o parte importanta a recuperarii. Incercati sa va stabiliti un program de somn – aceeasi ora de mers la somn si de trezire in fiecare zi, o temperatura confortabila in dormitor, o rutina relaxanta inainte de culcare, evitarea ecranelor inainte de somn etc.

Un alt aspect important este reducerea stresului. Ca supravietuitor al cancerului, s-ar putea sa descoperiti ca efectele fizice, emotionale si sociale va afecteaza psihicul. Gestionarea stresului imbunatateste calitatea vietii, ajutand la ameliorarea depresiei, anxietatii si simptomelor legate de cancer si de tratamentul acestuia. Daca simtiti ca acestea nu ajuta suficient, solicitati ajutorul unui psihoterapeut. ➤ Citeste mai multe despre psihooncologie si grupul de suport.

Cancerul afecteaza nu numai persoana care a primit diagnosticul, ci intreaga familie. Ingrijitorii sunt de asemenea afectati si au nevoie la randul lor de sprijin si sustinere. ➤ Citeste mai multe sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer.

Referinte:
(1) https://www.aapmr.org/career-support/practicing-physician-resources/clinical-toolkits/cancer-rehabilitation-faq
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912990/
(3) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cancer-rehabilitation/about/pac-20393327
(4) https://www.physio-pedia.com/Oncology
(5) https://www.cancer.net/survivorship/rehabilitation/what-cancer-rehabilitation
(6) https://www.verywellhealth.com/cancer-rehabilitation-4580095

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *