Simptome. Tratamente. Diagnostic. Recomandari. Efecte adverse cancer

Tratamentele anticancerigene, fie că vorbim de chimioterapie, radioterapie sau intervenții chirurgicale, nu sunt lipsite de efecte adverse. Acestea afectează calitatea vieții pacientului oncologic, cauzează disconfort şi îngreunează considerabil viața, abilitatea de a desfăşura activităţile zilnice. Unele efecte adverse pot dura puţin, iar altele săptămâni, luni sau chiar ani. Efectele diferă în funcţie de cancer, de felul tratamentului şi de organismul fiecărei persoane.

Chimioterapia şi radioterapia distrug celulele canceroase, dar distrug şi celule sănătoase, ceea ce duce la apariţia acestor efecte adverse.

Iată care sunt principalele efecte adverse întâlnite în urma terapiei anticancerigene.

Click pe simptom pentru detalii sau scroll pe pagină pentru a citi toate informaţiile. 

Oboseală

oboseala simptom cancer

Oboseala poate fi cauzată de cancer în sine, de alte simptome cauzate de cancer sau de tratamentul anticancerigen. Oboseala poate afecta starea fizică şi emoţională şi nu dispare de obicei nici după odihnă. Poate persista până la 6 luni după finalizarea tratamentului.

În astfel de situaţii este necesar și util suportul celor din jur, mai exact familia şi prietenii, odihna, dieta echilibrată. Găseşte activităţi care să îți placă, planifică-ţi obiective şi activităţi pentru ziua în curs, fă-ţi un program clar de somn și de trezire, evită să dormi prea mult ziua, încearcă să fii cât mai activ.

Oboseala afectează cel puţin 70% dintre pacienţii cu cancer. Nu este un semn că boala oncologică revine sau că tratamentul nu este eficient.

Această oboseală include lipsa de energie, dificultăți de somn (insomnii), dorinţa de a dormi toată ziua, anxietate şi depresie, dureri musculare, dificultăţi de respiraţie după eforturi mici, dificultăţi de concentrare, dificultăţi în a lua decizii.

Căderea părului (alopecie)

caderea parului alopecie cancer

Chimioterapia şi anumite medicamente sau terapii pot cauza căderea părului. Unele tratamente pot subţia firul de păr, în timp ce altele nu afectează deloc părul. Poţi pierde tot părul de pe corp, inclusiv sprâncenele sau părul pubian.

De obicei, părul începe să cadă în primele săptămâni de la iniţierea tratamentului şi va creşte iar după câteva săptămâni de la finalizarea tratamentului.

E recomandat să te tunzi pentru că firele zilnice căzute de păr pot cauza tensiune şi afectare emoţională. Poţi apela la purtarea de peruci sau pur şi simpu obiecte vestimentare de acoperire  a părului, ca eşarfe sau turbane. Nu apela în această perioadă la metode de coafare chimice sau ce utilizează temperaturi mari, evită uscătoarele de păr, ondulatoarele sau placa de păr şi foloseşte o perie de păr cu peri moi și produse de îngrijire speciale pentru părul foarte fragil.

Dureri

dureri cancer

Durerile sunt comune de obicei în  cazul cancerelor avansate, şi de multe ori în perioada de recuperare de după tratament. Pot avea un impact puternic asupra vieţii şi pot împiedica desfăşurarea activităţilor zilnice. Chimioterapia și intervențiile chirurgicale pot afecta nervii şi pot cauza dureri şi amorțeală în diferite arii din corp. Pielea poate fi sensibilă în regiunea supusă radioterapiei, efecte care pot dura chiar câteva luni.

Principalele medicamente pentru calmearea durerii, numite analgezice, sunt disponibile în concentrații dfierite pentru dureri de intensităţi diferite:

  • dureri uşoare: paracetamol sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;
  • durei moderate: opioide uşoare cum ar fi codeina;
  • dureri intense: opioide ca morfina.

Pot fi recomndate şi medicamente pentru tratarea depresiei sau epilepsiei pentru unele dureri.

De obicei nu apare riscul de dezvoltare a dependenței, decât dacă au fost adicţii asemănătoare în trecut. În schimb, pot apărea unele simptome ușoare de sevraj când nu se administrează medicamentele, motiv pentru care dozele trebuie ajustate treptat de medic.

Se mai pot adminisra anestezice injectabile, în anumite cazuri. De asemenea, se prescriu exerciţii fizice, modificări posturale, terapii pentru contolul durerii, tehnici de relaxare, masaj, pansamente calmante, acupunctură, hidroterapie, terapii complementare etc.

Greaţă şi vomă

greata voma cancer

Unele medicamente pot cauza greaţă şi stări de vomă, în funcție de terapie. Senzaţia poate dura câteva minute sau ore de la tratament, sau poate dura chiar câteva zile.

De obicei odată cu tratamentul care cauzează greață se prescriu și antiemetice, sau medicamente care reduc greaţa.

Consumă regulat alimente în cantităţi mici, evită alimentele grase, evită alimentele care îţi fac greaţă, evită consumul crescut de fluide înainte de a mânca, consumă ghimbir sau mentă pentru reducerea senzaţiei de greață, consume fluide multe în cantităţi mici pe durata zilei. Mestecă alimentele încet şi bine, mănâncă alimente reci sau la temperatura camerei, evită alimentele fierbinți, evită alimentele greu de digerat, condimentate sau tip fast-food.

Diaree

diaree efect advers cancer

Diareea este un efect advers al tratamentului, de obicei, după transplantul de măduvă osoasă. Este însoțită de balonare, crampe.

Chimioterapia poate cauza temporar intoleranță la lactoză, ceea ce face ca diarea să fie cauzată de obicei în aceste cazuri de consumul de lapte și lactate.

Consumă lichide pe durata zilei pentru rehidratare, alege băuturi fără cofeină. Dacă diareea persistă, discută cu medicul pentru prescrierea de medicamente antidiareice.

Consumă legume şi fructe gătite, fără coajă şi fierte, evită fructele sau legumele cu coajă sau seminţe, evită varza, broccoli, porumbul sau mazărea, deoarece pot cauta gaze. Consumă mese mici și frecvente în schimbul celor 3 mese principale. Mestecă încet alimentele şi asigură-te că sunt la temperatura camerei, nu foarte reci sau fierbinți. Evită alimentele picante sau bogate în zahăr.

Constipaţia

constipatie efect advers cancer

Constipația apare când frecvența eliminării bolului fecal devine redusă, iar consistența fecalelor este crescută și dificil de eliminat, asociată cu crampe abdominale, balonare și vomă.

Cauzele sunt date de consumul inadecvat de fibre, lipsa hidratării și lipsa sporului, iar în cazul pacienților cu cancer, de medicamente, inclusiv analgezice, chimioterapie, suplimente de fier, de intervențiile chirurgicale la nivelul colonului, obstrucții intestinale, sedentarism, un cancer care presează măduva spinării, nivelul crescut de calciu în sânge, nivel redus de potasiu, afecțiuni tiroidiene sau diabet

Consumă alimente bogate în fibre ca cereale integrale, consumă multe lichide, cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, încearcă să fii activ și solicită ajutorul medical dacă efectul persistă.

Modificarea percepției gustului

modificarea gustului efect advers cancer

După tratamentul anticancerigen se poate schimba percepţia gustului alimentelor, iar uneori persistă un gust metalic în gură.  Efectele sunt date de obicei de chimioterapie cu medicamente ca Cisplatin, Ciclofosfamida, Doxorubicina, Paclitaxel etc., de unele opioide, antibiotice, radioterapie în regiunea capului și gâtului, intervenții chirurgicale, terapii biologice, uscarea gurii, afectarea unor nervi, infecții orale, afecțiuni dentare, greață, vomă.

Mestecă mai bine alimentele, alege alimente aromate şi alimente lichide care sunt mai bine tolerate, clăteşte gura înainte de a mânca pentru îmbunătăţirea percepției gustului, foloseşte mai multe condimente pentru creșterea palatabilității alimentelor. Alege alimente cu gust plăcut, elimină alimentele cu miros puternic, consumă pui, pește, leguminoase, fructe oleaginoase, legume marinate.

Deshidratare

deshidratare efect advers cancer

Voma persistentă şi diareea pot cauza pierderea unei cantităţi mari de apă şi nutrienți. Deshidratarea apare mai ales dacă vomiţi sau ai diaree de mai mult de 3 ori în aceeași zi. Deshidratarea este pierderea crescută de apă din ţesuturi și afectarea echilibrului de substanţe esențiale, putând cauza probleme grave de sănătate.

Dacă voma sau diareea persistă, spune-i medicului, sau dacă prezinţi următoarele semne: urină închisă la culoare, cantitate redusă de urină, ritm cardiac crescut, dureri de cap, piele foarte uscată, iritabilitate şi confuzie, ameţeli la schimbarea poziţiei corpului.

Pierderea apetitului

pierderea apetitului efect advers cancer

Greaţa poate cauza pierderea apetitului. Este important să faci un efort pentru a te alimenta, să alegi alimente bogate nutritiv, echilibrate, pentru energie şi pentru a lupta împotriva infecţiilor.

Consumă mese mici și frecvente, de preferat de 6-8 ori pe zi, consumă băuturi între mese şi nu în timpul mesei, consumă multe proteine și puține zaharuri. 

Ouăle, peştele au un conținut nutritiv ridicat, la fel ca fructele oleaginoase, iaurtul, leguminoasele.

Evită consumul de alimente tip fast-food sau fără valoare nutrițională ca chips-uri, dulciuri etc. 

Xerostomie (uscarea gurii)

xerostomie uscarea gurii cancer

Xerostomia apare când glandele salivare nu mai produc suficientă salivă, ceea ce cauzează uscarea gurii.

Semnele sunt senzație de uscat și lipicios la nivelul cavității bucale, salivă groasă și densă, dureri și senzație de arsură la nivelul gurii, crăparea buzelor, limba aspră și uscată, dificultăți de de mestecare, gust neplăcut la înghițire, dificultăți de vorbire.

Se pot utiliza medicamente speciale ca amifostina, substituenți de salivă, medicamente care stimulează glandele salivare ca pilocarpina sau cevimelina etc. Se recomandă consumul adecvat de apă, clătirea gurii cât mai frecvent, igiena corespunzătoare a dinților, gingiilor și limbii, evitarea apelor de gură cu alcool etc.

Clăteşte gura între mese, consumă multe fluide pe parcursul zilei, consumă alimente moi cu sosuri, supe etc., consumă băuturi nutritive pentru aport nutrițional suplimentar.

Leziuni orale și mucozită

Leziuni orale și mucozită

De obicei apar după chimioterapie. Afectează alimentarea şi sunt dureroase. Pot fi cauzate de chimioterapie, radioterapie sau transpalnt de măduvă osoasă. Apar sunt forma unor umflături ș ulcerații la nivelul cavității bucale.

Nu folosi ape de gură comerciale cu alcool, foloseşte periuțe de dinți cu peri moi şi pastă de dinţi cu fluor, mestecă încet şi în bucăţi mici, alege alimente la temperatura camerei, evită alimentele dure, acide, carbogazoase etc.

Se recomandă o igienă corectă a gurii, administrarea dm edicamente care protejează mucoasele și previn agravarea, soluții de clătire a gurii speciale, sau produse topice de protejare și care facilitează recuperarea țesutului.

Citeşte despre mucozita orală >

Gel pentru tratamentul mucozitei orale. Gelclair

 

Mucozita orală apare când tratamentul anticancerigen afectează stratul de celule epiteliale de la nivelul tractului gastrointestinal (care porneşte de la nivelul cavităţii bucale şi se continuă până la nivelul anusului), lăsând ţesutul mucos predispus la ulceraţii şi infecţii.

Despre mucozita orală >
gelclair mucozita orala

Inlatură durerea din mucozita orală.

Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.

Despre Gelclair >

Modificarea pielii şi a unghiilor

Modificarea pielii şi a unghiilor

Unele tratamente anticancerigene pot duce la uscarea pielii, decolorarea sau creşterea sensibilităţii la radiaţii solare. De asemenea, unghiile pot creşte mai lent şi pot fi mai fragile şi mai subțiri sau îşi pot schimba forma şi culoarea.

Unle afecțiuni ale pielii sunt ușoare, în timp ce altele sunt severe. Majoritatea sunt erupții cutanate, uscarea și pruritul, sensibilitatea mai mare la lumină, afecțiuni cauzate de radiații, ulcerații, leziuni maligne. Gravitatea lor depinde de tipul tratamentului administrat, de cantitate, de tipul cancerului și grad, de starea generală de sănătate a pacintului.

Evită expunerea la soare între orele 11:00 şi 15:00, poartă haine protectoare, pălărie de soare şi ochelari de soare, aplică o cremă cu factor de protecţie solară cu FPS de cel puţin 15, pe toate zonele expuse, inclusiv iarna. Vara, reaplică pe piele cremă ori de câte ori este nevoie sau la diferenţă de 2 ore. Nu folosi produse de îngrijire cu parfum.

Cremă pentru tratarea erupției acneiforme. Zattara

 

Erupția acneiformă, papulopustulară sau numită și rash acneiform, este o reacție adversă a pielii cauzată de medicamente, cel mai frecvent de inhibitorii EGFR sau EGFRi (EGFR= receptorul pentru factorul de creștere epidermică), efect advers indus de acest medicament.

Despre erupția acneiformă >
Crema pentru tratarea eruptiei acneiforme zattara

Favorizează regenerarea pielii cu rash acneiform.

Zattara este o cremă protectoare care favorizează regenerarea pielii sensibilizate.
Ingredientele active ale ZATTARA® (vitamina K1 0,1% și hialuronatul de sodiu) contribuie la restabilirea elasticității pielii, accelerarea timpului de vindecare a roșeții și a rash-ului.

Despre Zattara >

Modificarea celulelor sangvine

Modificarea celulelor sangvine

Chimioterapia poate afecta măduva osoasă, care este responsabilă de producerea celulelor sangvine. Celulele albe luptă împotriva infecției, astfel că atunci când numărul lor este mic (neutropenie), crește riscul de infecții. În aceste situații, evită contactul cu persoane răcite, cu infecții, ai grijă mai mare la igienă, spală-te pe mâini mai des, adoptă o dietă echilibrată.

Anemia apare când celulele roșii care transportă oxigen sunt reduse și cauzează letargie, dificultăţi de respirație, ameţeli sau dureri de cap.

Trombocitele sunt celule sangvine produse de măduva osoasă care ajută la oprirea sângerărilor prin coagularea sângelui. Dacă numărul lor este mic (trombocitopenie), poţi fi predispus la echimoze (vânătăi) şi sângerări.

Furnicături sau amorțeală în mâini şi picioare

Furnicături sau amorțeală în mâini şi picioare

Numită şi neuropatie periferică, este un efect advers comun pentru persoanele care urmează tratament oncologic, afectând simțul tactil. Verifică temperatura apei atent pentru a evita arsurile, folosește mănuşi protectoare când speli vasele, poartă şosete din bumbac, instalează covoare antiderapante din cauciuc în duşuri şi băi pentru a preveni alunecarea.

Probleme cognitive şi de memorie

probleme de memorie efecte adverse cancer

Efectele chimioterapiei asupra creierului, numite în literatura de specialitate și „chemo brain”, sunt efecte adverse ce vizează memoria și capacitățile cognitive. Pot fi cauzate direct de medicamente sau de alte efecte ca oboseala, stresul, anxietatea, depresia, grijile, dar și radioterapia la nivelul capului, gâtului, terapia hormonală, imunoterapia, infecții, deficite de minerale sau vitamine, anemie, intervenții chirurgicale cerebrale, tumori la nivel cerebal.

De obicei se ameliorează în timp, dar de multe ori pacientul își revine complet după un an sau mai mult.

Limfedem

simptome cancer

Este reprezentat de umflarea care apare în țesuturile moi, de obicie în brațe și picioare, după ce nodulii limfatici au fost îndepărtaţi chirurgical sau afectaşi de infecții, leziuni sau radioterapie. Semnele includ umflare persistentă, asociată cu senzaţie de greutate în mâini și picioare, de amorțeală, dureri sau înțepături.

Riscul de a dezvolta limfedem după tratament depinde de intervenția chirurgicală sau de tratamentului cancerului şi greutatea corpului. Poate fi permanent și poate fi gestionat de obicei eficient, mai ales dacă este depistat la timp.

Efecte adverse sexuale şi fertilitatea

infertilitatea efect advers cancer

Tratamentul anticancerigen poate afecta deloc sau permanent viaţa sexuală şi fertilitatea. Pot apărea simptome temporare ca oboseală, anxietate, afectarea libidoului, afectarea fertilității.

Afectarea de acest gen poate apărea în cazul oricărui pacient cu cancer, dar mai ales în cazul femeilor tratate de cancere mamare sau cancere ginecologice, femeile aflate la menopauză, bărbații tratați de cancer testicular sau de prostată, persoanele tratate de cancer rectal sau de colon, persoanele care au urmat intervenții chirurgicale în regiunea capului și gâtului, persoane care au stomă din cauza tratamentului.

Fertilitatea femeilor poate fi afectată. Menstruațiile pot deveni neregulate sau se pot opri pe durata tratamentului sau pentru câteva luni.

Pot apărea simptome de menopauză. În cazul bărbaților, cancerul în sine poate cauta infertilitate temporară sau permanentă, poate apărea disfuncția erectilă sau probleme de ejaculare.

Alte probleme asociate tratamentului anticancerigen

efecte adverse cancer

Probleme cardiovasculare - radioterapia la nivelul pieptului şi inimii poate duce la creşterea riscului de probleme cardiovasculare. Factorii de risc includ radioterapia combinată cu chimioterapia, vârsta scăzută la aplicarea tratamentului, diabetul, hipertensiunea, obezitatea, fumatul.

Aspectul corporal - tratamentul anticancerigen afectează imaginea de sine și modul în care ne apreciem corpul. Afectează pin modificarea aspectului, căderea părului și modul diferit de creștere a părului, dificultăți de vorbire, probleme de alimentare, modificarea respirației, scădere în greutate sau creștere în greutate, modificări cauzate de colostomă, ileostomă sau nefrostomă etc. Dacă nu te simți confortabil să discuți cu familia șli prietenii despre aceste probleme, solicită ajutorul medicului sau al unui psiholog.

Pe lângă aceste efecte adverse comune, mai pot apărea:

  • probleme de coagulare a sângelui;
  • apariția cheagurilor de sânge;
  • blocaje intestinale și obstrucții;
  • afectarea danturii;
  • acumulări de fluid pulmonar sau efuziuni pleurale maligne;
  • acumulări de fluide abdominale sau ascite;
  • probleme de auz;
  • hipercalcemie;
  • delir și confuzii mentale;
  • osteoporoză;
Image

Diagnostic cancer - Informații utile pentru pacienți

Image

Informare cancer - Tot ce trebuie să știi despre cancer

Referințe:

Image

Efecte adverse în terapia cancerului - Învață cum poti minimiza simptomele asociate tratamentelor pentru cancer

Luptăm împreună! Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!