Sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer

sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer

Ingrijirea unei persoane cu cancer nu este o sarcina usoara, si de multe ori duce la stres, epuizare si chiar depresie. Iata cateva sugestii si sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer.

CUPRINS:

1. Ingrijirea unei persoane cu cancer
2. Apartinatorii pacientilor cu cancer – provocari emotionale si medicale
3. SFATURI

Ingrijirea unei persoane cu cancer

Grija pentru o persoana care sufera de cancer este o dovada de iubire, dar in acelasi timp poate duce la epuizare, stres si tot felul de sentimente greu de gestionat. Un diagnostic de cancer este dificil pentru toata lumea – mai ales pentru pacient in sine, dar si pentru familie si cei dragi. Apartinatorii pacientilor cu cancer sunt cei care ofera sprijin fizic, practic, emotional unei persoane cu cancer. O astfel de persoana pajuta pacientul sa isi ia tratamentele, ii ofera sprijin si incurajare, ajuta la gestionarea simptomelor si efectelor secundare, merge cu acesta la controale si tratamente. De asemenea, se implica adesea in hranirea pacientului, ingrijire etc.

grija pentru un pacient cu cancer

Apartinatorii pacientilor cu cancer – provocari emotionale si medicale

Asigurarea ingrijirii pacientilor cu cancer poate fi coplesitoare, iar apartinatorii sunt expusi riscului de probleme fizice si psihice, ce pot avea un impact negativ asupra propriei sanatati. Apartinatorii pacientilor cu cancer sunt expusi riscului mai mare de depresie si anxietate. Sufera adesea de insomnii si stres sever.

Provocarile ingrijirii unei persoane cu cancer pot include:

  • stres fizic si emotional;
  • mai putin timp pentru viata personala si restul familiei;
  • dificultati la locul de munca;
  • stres financiar;
  • sentimente de singuratate si izolare.

Depresia la apartinatorii pacientilor cu cancer

Apartinatorii pacientilor cu cancer devin co-suferinzi cand vine vorba de acest diagnostic dificil de cancer. Lupta practic impreuna impotriva bolii. Apartinatorul devine sprijinul fizic si emotional al pacientului si preia din toate grijile, temerile si suferintele sale. Astfel, poate creste riscul de depresie. Apartinatorii se pot confrunta cu probleme de somn, anxietate, teama intensa de cancer si sentimente de singuratate si neajutorare. Riscul este mai mare in randul femeilor, mai ales daca vorbim si de probleme medicale existente si predispozitie spre depresie. De asemenea, riscul depinde de sansele de supravietuire ale pacientului, relatia cu pacientul, gradul de independenta si functionare al acestuia etc.

E important sa solicitati ajutor la primele semne de depresie. Pot fi utile si grupurile de suport pentru apartinatorii pacientilor cu cancer. Evitati sa va izolati, comunicati deschis despre ceea ce traiti si simtiti, impartasiti sarcini si greutati si acordati-va timp pentru bunastarea fizica si mentala. De asemenea, e bine sa fiti realist in ceea ce priveste starea pacinetului si recuperarea sa, mai ales daca e un cancer terminal, si sa aveti grija nu doar de pacient, ci si de voi.

Cititi mai multe despre cancer si sanatatea mentala. 

burnout la apartinatorii pacientilor cu cancer

Simptome depresie

Printre simptomele depresiei se numara sentimente de tristete si disperare care afecteaza capacitatea de a desfasura activitatile zilnice. Alte semne de avertizare includ:

  • pierderea poftei de mancare sau consum alimentar in exces;
  • probleme de somn, cum ar fi sa nu poti dormi sau sa dormi prea mult;
  • lipsa de energie;
  • probleme de memorie, de concentrare si de luare a deciziilor;
  • iritabilitate si neliniste;
  • plans excesiv.

Burnout la apartinatorii pacientilor cu cancer

Cand cineva drag are cancer, inevitabil apar stari emotionale greu de gestionat si stres intens. Stresul se poate prelungi si persoana in cauza poate ajunge sa se simta coplesita de situatie. Astfel, poate sa apara burnout-ul, care e o forma de epuizare intensa, ce se manifesta fizic si psihic. Factorii de risc pot fi si teama si stresul continuu cu privire la starea pacientului, un nivel mare de sarcini si activitati preluate in ceea ce priveste ingrijirea pacientului cu cancer, stres financiar, schimbarea activitatii si rutinelor zilnice, sentimente de vina si neajutorare.

Persoana in cauza poate simti lipsa intensa de energie, oboseala permanenta, sentimente de lipsa de speranta, neajutorare, neglijarea propriei sanatati si a propriilor nevoi, tristete intensa, iritabilitate, probleme de somn etc. E important sa acordati atentiei propriei sanatati si sa cereti ajutor. Nu trebuie sa va ocupati singur de toate si e bine sa acceptati si sa cereti ajutorul celor din jur. Faceti pauze, luati-va timp pentru propriile nevoi, discutati cu cei din jur despre problemele si situatia actuala si apelati la grupuri de suport sau chiar terapie psihologica.

Anxietatea si stresul

Anxietatea este un raspuns comun si normal la o situatie stresanta, cum ar fi ingrijirea unei persoane cu cancer. Totusi, un nivel intens de anxietate poate duce la probleme de sanatate si poate interfera cu activitatile zilnice. Printre simptomele anxietatii se numara:

  • probleme cu rezolvarea problemelor, luarea deciziilor sau concentrarea;
  • stare intensa de neliniste;
  • cresterea tensiunii musculare sau senzatie de tensiune;
  • dureri de cap;
  • furie si iritabilitate constanta, neexplicata;
  • probleme de somn.

SFATURI

Accepta-ti sentimentele si trairile

E important sa iti accepti trairile, sa iti intelegi sentimentele si sa le dai frau liber. Cu siguranta traiesti un amalgam de emotii, sentimente si nu exista un mod corect de a reactiona la astfel de situatii. Trebuie sa intelegi ca tristetea este normala dar trebuie sa iti dai seama daca e depresie si sa ceri ajutor. De asemenea, furia e normala, dar nu trebuie sa duca la violenta, panica si nici nu trebie sa o reprimi. Fii amabil si rabdator cu tine insuti. Multi apartinatori au atacuri ocazionale de furie sau frustrare si atunci se simt vinovati pentru ca au aceste sentimente. Incearca sa gasesti modalitati pozitive de a face fata acestor sentimente dificile. Aceasta ar putea include sa vorbesti cu cineva drag despre asta, sa faci miscare, sa meditezi sau sa scrii intr-un jurnal despre ceea ce simti.

apartinatorii pacientilor cu cancer

Comunica deschis cu pacientul

Incearca sa pastrezi o relatie cat mai optimista cu pacientul, sa faceti, in limita posibilitatilor, activitati placute impreuna, sa implici pacientul in luarea deciziilor privind tratamentul, dar si familia si viata voastra. Luati-va timp pentru lucruri placute si relaxante, in care sa va detasati de problemele cu care va confruntati. Evita sa faci persoana in cauza sa se simta vinovata pentru timpul pe care i-l oferi, dar in acelasi timp discuta despre ceea ce simti. E important si sa comunici deschis cu pacientul. Alegeti o perioada linistita care este convenabila pentru amandoi sa vorbiti. Fii deschis cu privire la sentimentele si opiniile sale si ale tale.

Ai grija de tine!

E important sa te odihnesti, sa incerci sa faci miscare zilnic si sa ai o alimentatie sanatoasa. Nu ignora propriile nevoi si ai grija de tine. Neglijarea propriei sanatati nu numai ca te afecteaza pe tine, dar iti va reduce si capacitatea de a avea grija de persoana draga ce sufera de cancer. Asa cum insotitorii de zbor le spun oamenilor sa-si puna mai intai propria masca de oxigen, e esential sa ai grija de tine pentru a putea avea grija si de ceilalti. E important sa iti cunosti limitele. Ai grija de tine, ofera-ti timp pentru tine si nevoile tale. Nu e cazul sa te invinovatesti ca iti faci timp pentru o baie relaxanta, un masaj, ca asculti muzica preferata sau citesti in liniste. Grija de sine este importanta, si e bine sa iti faci timp sa te rasfati si sa te rasplatesti pentru munca de ingrijire, fara a te invinovati.

Ai grija de corpul tau. Alege sa faci miscare, sa mananci sanatos, bea apa si dormi suficient. Ai grija la obiceiurile nesanatoase – stresul ne poate determina sa incepem sau sa revenim la unele obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau utilizarea medicamentelor prescrise in mod necorespunzator.

Nu te izola si solicita sprijin

Mentine relatia cu cei dragi si nu te izola. Cere ajutorul, comunica deschis si fa-ti timp pentru prieteni si familie. Lipsa de comunicare duce adesea la izolare, frustrare si neintelegeri. Solicita sprijin fizic si emotional. Gaseste oameni care sa te ajute sa ai grija de persoana cu cancer. Poti apela la grupuri de suport pentru apartinatorii pacientilor cu cancer sau la diferite comunitati online pentru pacientii cu cancer. Incearca sa delegi sarcini si sa ceri si sa accepti sprijinul celor dragi. Poti cere ajutor la treburi casnice, la cumparaturi, gatit, supravegherea copiilor sau pur si simplu ca cineva sa te asculte si sa iti dea un sfat.

E importanta impartasirea responsabilitatilor. Grija pentru o persoana cu cancer aduce deseori familii laolalta. Ingrijirea ii poate determina sa-si ofere sprijin reciproc. Discuta cu restul familiei pentru a impartasi sarcini si pentru a rezolva impreuna problemele. Este important ca familiile sa inteleaga si sa vorbeasca despre modul in care reactioneaza la evenimentele stresante.

problemele apartinatorilor pacientilor cu cancer

Tine un jurnal

Scrisul intr-un jurnal poate fi o modalitate buna de a exprima acele ganduri si sentimente pe care nu le poti impartasi deschis sau te poate ajuta sa incepi sa intelegi ceea ce simti, in primul rand. Recitind dupa ceva timp ceea ce ai scris te poate ajuta, de asemenea, sa iti monitorizezi nivelul de stres si sa te intelegi mai bine. Incearca sa fii ingaduitor si iertator cu tine. Nu te invinui daca nu iti ies toate perfect si exprima-ti sentimentele.

Educa-te si informeaza-te

Invata cat de mult poti despre boala persoanei dragi – asta te poate ajuta sa intelegi mai bine prin ce trece si cum poti ajuta persoana cu cancer. E important sa cunosti mai bine simptomele, modul de manifestare, ce implica tratamentul si care este prognosticul.

Referinte:
(1) https://www.gyncancerfl.org/wp-content/uploads/2014/06/caring-for-the-caregiver.pdf
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816360/
(3) https://www.cancer.org/treatment/caregivers/what-a-caregiver-does.html
(4) https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/cancer-control/en/booklets-flyers/american-cancer-society-caregiver-resource-guide.pdf
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6001456/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer”

  1. Foarte bune sfaturi,da ce faci cand bolnavul vrea sa stai lîngă el zii si noapte. Cum sa l faci sa inteleaga ca esti si tu om cu nevoi proprii fără să ti reproșeze că abia astepti sa scapi de el.Si asta de aproape 4 ani.Multumesc!

  2. Pingback: Tulburarea de stres post-traumatic in cancer - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *