Tehnica ganglionului santinela in cancer

tehnica ganglionului santinela

Citeste mai multe despre tehnica ganglionului santinela in cancer – cand se recomanda, ce implica procedura, care sunt posibilele beneficii si riscuri.

CUPRINS:

1. Ce este ganglionul santinela?
2. Ce este tehnica ganglionului santinela?
3. Cand se recomanda biopsia ganglionului santinela?
4. Ce implica procedura?
5. Rezultate
6. Beneficiile acestei proceduri
7. Riscuri posibile

Ce este ganglionul santinela?

Ganglionul santinela reprezinta primul ganglion limfatic ce dreneaza limfa de la nivelul tumorii. Dupa ce o leziune este diagnosticata ca fiind canceroasa, este important sa se vada daca acel cancer s-a raspandit in alte zone ale corpului (metastaza). Pentru persoanele cu cancer, ganglionii limfatici joaca un rol cheie. Pot fi utilizati pentru a determina daca acel cancer a devenit metastatic, ceea ce inseamna ca a inceput sa se raspandeasca de la locul initial al tumorii in alte parti ale corpului.

Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar. Include o retea extinsa de vase si cateva grupuri de ganglioni limfatici. In cazul in care o celula canceroasa paraseste locul din care s-a format (tumora primara) prin sistemul limfatic, circula prin vase pana ajunge la urmatorul grup de ganglioni limfatici. Pentru orice regiune a corpului, este posibil sa se indice care ganglion limfatic este cel mai probabil sa fi fost atins de o celula canceroasa in circulatia sa. Acesta este cunoscut ca fiind ganglionul limfatic santinela.

ce este biopsia ganglionului santinela

Ce este tehnica ganglionului santinela?

Biopsia chirurgicala a ganglionului santinela sau tehnica ganglionului santinela este o procedura folosita pentru a evalua ganglionii limfatici in unele cazuri de cancer. Tehnica ganglionului santinela se bazeaza pe ideea ca raspandirea cancerului nu este un eveniment intamplator. Migrarea celulelor canceroase catre zone indepartate ale corpului are loc adesea prin intermediul vaselor de sange si a sistemului limfatic. Daca nu se gasesc celule canceroase in ganglionul santinela, este mult mai putin probabil ca celulele canceroase sa fi invadat sistemul limfatic si sa fi ajuns in alte parti ale corpului.

Tehnica ganglionului santinela poate ajutarea la evitarea unei limfadenectomii extinse. Dupa ce acest ganglion este prelevat in timpul interventiei, este examinat. Daca rezultatele arata ca ganglionul limfatic santinela nu a fost invadat de celule canceroase, inseamna ca nu va fi necesara limfadenectomia regionala completa. In caz contrar, va fi necesara indepartarea ganglionilor. Este important sa se evite daca este posibil limfadenectomia completa regionala. Asta deoarece poate duce la limfedem si chiar anumite deficiente postoperator.

ce este ganglionul santinela

Cand se recomanda biopsia ganglionului santinela?

Unele tipuri de cancer se raspandesc prin sange, iar altele, cum ar fi cancerul de san si melanomul, de obicei, se raspandesc mai intai la ganglionii limfatici. Vezi aici mai multe despre cancerul raspandit la ganglionii limfatici. Biopsia ganglionului santinela este recomandata persoanelor cu anumite tipuri de cancer pentru a determina daca celulele canceroase s-au raspandit in sistemul limfatic.

Biopsia nodului santinela este utilizata in mod obisnuit pentru persoanele cu melanom si cancer mamar. Insa, este studiata si pentru alte tipuri de cancer, precum cancer de colon, cancer esofagian, cancer de cap si gat, cancer pulmonar cu celule non-mici, cancer la stomac, cancer tiroidian.

Procedura nu se face de obicei daca medicul poate simti un ganglion limfatic marit sau daca testele arata ca acel cancer s-a extins deja la ganglionii limfatici.

Ce implica procedura?

Biopsia chirurgicala a ganglionului santinela sau tehnica ganglionului santinela este adesea efectuata in acelasi timp cu indepartarea tumorii sub anestezie generala. Primul pas pentru o biopsie a ganglionului santinela este localizarea ganglionului santinela.

Pentru a localiza cel mai apropiat ganglion santinela de tumora, chirurgul va injecta o solutie radioactiva sau un colorant albastru (sau ambele) peritumoral sau in jurul locului tumorii. Scopul este de a identifica prima zona in care s-ar fi putut extinde celulele canceroase. Aceasta substanta radioactiva este absorbita de vasele limfatice si se deplaseaza catre ganglionii limfatici. Apoi, se foloseste un dispozitiv pentru a detecta radioactivitatea in ganglioni (limfoscintigrafie) daca s-a folosit solutie radioactiva inainte de procedura. Daca se foloseste colorantul albastru, acesta coloreaza ganglionii santinela cu albastru, permitand chirurgului sa ii vada.

Se va face apoi o mica incizie pentru a identifica si indeparta ganglionul. Se va indeparta ganglionul santinela si se va trimite pentru analize ulterioare la laborator. Daca sunt gasite celule canceroase in ganglion, alti ganglioni limfatici pot fi indepartati fie in timpul procedurii sau ca o interventie ulterioara. Procedura se face de obicei sub anestezie generala. Uneori se face in acelasi timp cu interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii primare.

indicatii tehnica ganglionului santinela

Rezultate

Rezultatele sunt adesea descrise ca negative sau pozitive.

Un rezultat negativ inseamna ca NU au fost gasit celule canceroase in ganglionul limfatic santinela. Acesta este un rezultat normal. Restul ganglionilor limfatici din zona este putin probabil sa contina cancer, asa ca nu sunt indepartati. Insa, exista inca un risc mic ca acel cancer sa se raspandeasca la alti ganglioni limfatici atunci cand rezultatul este negativ (numit rezultat fals negativ).

Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost gasite celule canceroase in ganglionul limfatic santinela. Acesta este un rezultat anormal. Dupa un rezultat anormal, se poate face o disectie a ganglionilor limfatici pentru a elimina mai multi ganglioni din zona.

Daca este necesar un tratament suplimentar, medicul va folosi informatiile din biopsia ganglionului santinela pentru a dezvolta planul de tratament. Daca oricare dintre ganglionii santinela contine cancer, medicul ar putea recomanda indepartarea mai multor ganglioni limfatici pentru a determina cati sunt afectati.

Beneficiile acestei proceduri

Aceasta tehnica foloseste o incizie mai mica si poate reduce necesitatea unei interventii mai invazive. Poate scurta timpul de recuperare postoperator si poate reduce riscul de efecte secundare precum limfedemul, umflarea cauzata de indepartarea a mai multor ganglioni limfatici. Astfel, tehnica ganglionului limfatic santinela are mai putine efecte secundare decat indepartarea tuturor ganglionilor limfatici dintr-o anumita zona a corpului (numita disectie completa sau terapeutica a ganglionilor limfatici).

In cazul cancerului mamar, tehnica aceasta inseamna o interventie de conservare a sanilor cu o durata de spitalizare mai scurta, o cicatrice mai mica si un timp de recuperare mai rapid decat daca se indeparteaza toti ganglionii limfatici de la axila.

rezultate biopsie ganglion santinela

Riscuri posibile

Biopsia ganglionului santinela este in general o procedura sigura. Insa, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, prezinta un risc de complicatii, inclusiv:

  • sangerare;
  • durere sau vanatai la locul biopsiei;
  • infectie;
  • reactie alergica la colorant;
  • limfedem.

Biopsia ganglionului santinela prezinta un risc de 5% de aparitie a limfedemului. Aceasta este acumularea de lichid limfatic care este de obicei procesat in ganglionii limfatici. Poate provoca umflare si, daca este persistenta si progresiva, durere. Desi limfedemul este o complicatie putin probabila a biopsiei ganglionului santinela, unul dintre principalele motive pentru care a fost dezvoltata biopsia ganglionului santinela a fost chiar reducerea riscului de a dezvolta limfedem, care este mai probabil sa apara daca mai multi ganglioni limfatici sunt indepartati dintr-o zona. Deoarece doar cativa ganglioni limfatici sunt indepartati, riscul de limfedem dupa biopsia ganglionului santinela este foarte mic.

In ceea ce priveste radiotrasorul, desi este radioactiv, are o particula cu emisii de energie foarte scazuta. Nu au fost raportate reactii adverse severe, iar singura reactie negativa raportata a fost reprezentata de episoade rare de durere scurta in timpul injectarii.

Referinte:
(1) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging/sentinel-node-biopsy-fact-sheet
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sentinel-node-biopsy/about/pac-20385264
(3) https://cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/sentinel-lymph-node-biopsy-slnb
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9192-sentinel-node-biopsy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *