Codul European Impotriva Cancerului

codul european impotriva cancerului

Codul European Impotriva Cancerului cuprinde 12 recomandari pentru reducerea riscului de cancer si a fost conceput de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

CUPRINS:

1. Ce este Codul European Impotriva Cancerului?
2. 12 Recomandari pentru a reduce riscul de cancer
3. Poate fi prevenit cancerul?

Ce este Codul European Impotriva Cancerului?

Codul European Impotriva Cancerului este un set de recomandari care ofera o serie de sfaturi privind prevenirea cancerului. Este o initiativa a Comisiei Europene, fiind elaborat de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Se pare ca pana la 50 % dintre cazurile de cancer sunt legate de o serie de cauze ce pot fi prevenite.

Cancerul este a doua cauza de deces in Europa. In 2012, s-au raportat aproximativ 1,43 milioane noi cazuri de cancer la barbati si 1,21 milioane noi cazuri de cancer la femei, precum si 716.000 de decese legate de cancer la barbati si 561.000 de decese date de cancer la femei, toate cifrele excluzand cancerul de piele non-melanom.

Prevenirea cu succes necesita o combinatie de actiune preventiva individuala (prin evitarea sau reducerea expunerilor daunatoare) si actiune de grup (cand expunerea este eliminata sau redusa prin masuri eficiente la nivelul populatiei).

preventie cancer

Ce rol are acest Cod?

Acest Cod este un instrument preventiv menit sa reduca incidenta cancerului, informand oamenii despre cum sa evite sau sa reduca expunerea la factorii de risc pentru cancer, substante cancerigene, cum sa adopte comportamente pentru a reduce riscul de cancer sau sa participe la programele de interventie organizate. Codul are scopul, de asemenea, de a forma o baza pentru a ghida politicile nationale de sanatate in prevenirea cancerului, precum si solicita masuri complementare la nivel de societate pentru a proteja populatia si pentru a ajuta individul in reducerea riscului de cancer.

Codul, care cuprinde „12 moduri de a va reduce riscul de cancer”, contine si o serie de informatii suplimentare, sub forma de intrebari si raspunsuri, cu privire la factorii de risc si ce pot face persoanele pentru a se proteja.

12 Recomandari pentru a reduce riscul de cancer

Cele 12 recomandari din Codul European Impotriva Cancerului sunt:

1. Evitati fumatul si alte forme de tutun
2. Evitati expunerea la fum de tigara – fumat pasiv
3. Mentineti o greutate corporala sanatoasa
4. Faceti activitate fizica
5. Adoptati o dieta sanatoasa
6. Evitati consumul de alcool
7. Limitati expunerea la radiatii ultraviolete (UVR)
8. Evitati expunerea la cancerigene profesionale
9. Evitati expunerea la niveluri ridicate de radon
10. Sfaturi privind alaptarea si Terapia de substitutie hormonala (HRT)
11. Vaccinarile impotriva HPV si virusului hepatitei B (HBV)
12. Screening-ul cancerului 

Iata detalierea acestor recomandari:

1. Fumatul si alte forme de tutun

fumatul si cancerul

Fumatul este o cauza stabilita de cancer in diferite regiuni anatomice si este cel mai important factor de risc in cancer ce poate fi prevenit! Este cauza principala a cancerului pulmonar, responsabil pentru 8 din 10 cancere pulmonare. Riscul de a dezvolta cancere ale plamanilor, laringelui, faringelui si cavitatii orale, esofagului, stomacului, pancreasului, vezicii urinare scade semnificativ dupa renuntarea la fumat.

Alte forme de tutun – care variaza ca tipuri si concentratii de cancerigeni – sunt utilizate in proportie mult mai mica decat tigarile. Riscurile exista insa si aici, si vorbim de riscul pentru cancere ale esofagului, pancreasului si cavitatii bucale.

2. Expunerea la fum de tigara – fumat pasiv

Fumatul pasiv este a doua cauza stabilita a cancerului pulmonar si o posibila cauza a cancerelor laringelui si faringelui. Evitati fumatul in locuinte si evitati sa lasati alte persoane sa fumeze in casa.

3. Greutate corporala sanatoasa

Dezechilibrul dintre consumul energetic si aportul de calorii poate duce la excesul de grasime corporala, ceea ce creste riscul de cancer. Obezitatea este legata de risc mai mare de cancer de esofag, colon si rect, vezica biliara, pancreas, san, cancer de endometru, cancer ovarian, renal si de prostata. Se pare ca 4 -38% dintre aceste tipuri de cancer – in functie de organul afectat si de sex – pot fi atribuite supraponderalitatii si obezitatii.

4. Activitate fizica

Activitatea fizica este un comportament complex asociat cu scaderea riscului de cancer de colon, cancer endometrial si cancer de san, dar nu numai. Cea mai mare parte a populatiei adulte europene nu reuseste in prezent sa indeplineasca recomandarile privind activitatea fizica. Se recomanda cel putin 150 de minute de exercitii de  intensitate moderata sau 75 de minute de activitate intensa in fiecare zi (sau o combinatie a acestora). In cazul copiilor si adolescentilor, se recomanda cel putin 1 ora de activitate de intensitate moderata sau intensa in fiecare zi, cu cel putin 2,5 ore de activitate aeroba de intensitate moderata in fiecare saptamana.

Limitati comportamentul sedentar, cum ar fi statul la TV, statul prelungit pe scaun etc. Desfasurarea unei activitati fizice, indiferent de nivelul de activitate al persoanei, poate avea multe beneficii pentru sanatate.

5. Dieta sanatoasa

alimentatia si cancerul

Dieta influenteaza riscul de cancer in mai multe moduri, atat direct, dar si indirect, prin afectarea grasimii organismulu. Consumul crescut de fructe si legume poate reduce riscul de cancere ale tractului digestiv. Fibrele alimentare protejeaza impotriva cancerului colorectal. De cealalta parte, consumul crescut de carne rosie si carnuri procesate poate creste riscul de cancer colorectal. De asemenea, dietele bogate in calorii (cum ar fi alimentele grase si cu un continut mare de zahar) promoveaza aportul caloric prea mare si predispun la obezitate, ceea ce duce la un risc crescut de cancer.

6. Consumul de alcool

Consumul de alcool este al treilea factor de risc principal pentru boli si mortalitate in Europa. in plus, este o cauza a cancerelor orale, cancerului de faringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect si cancer de san. Se estimeaza ca 10% dintre toate cazurile de cancer la barbati si 3% dintre toate cazurile de cancer la femei sunt atribuite consumului de alcool. Riscul de cancer creste in functie de cantitatea de alcool consumata, durata consumului crescut de alcool, si sunt implicate mai multe mecanisme biologice in care etanolul si metabolitul sau genotoxic, acetaldehida, joaca un rol major.

7. Expunerea la radiatii ultraviolete (UV)

Radiatiile UV sunt cauza principala a cancerului de piele (incluzand melanomul malign, carcinomul cu celule bazale si carcinomul cu celule scuamoase). Expunerea excesiva la radiatii poate fi evitata prin evitarea expunerii la soare, folosirea de imbracaminte de protectie adecvata si folosirea de produse de protectie solara. Expunerea din surse artificiale poate fi evitata prin evitarea solarului si a altor sisteme care emit UVR.

8. Cancerigene profesionale

Oamenii sunt expusi de-a lungul vietii la o gama larga de substante cancerigene de mediu si din diferite surse acasa, la locul de munca sau in mediul general. Exista mai multe substante chimice, metale, fibre si alte elemente ce pot duce la risc mai mare de cancer – cancere pulmonare, cancere de piele, cancere ale vezicii urinare etc. Din pacate, masurile de protectie la locul de munca nu sunt folosite in mod constant de catre toti angajatii. De aceea, respectarea reglementarilor trebuie monitorizata continuu si angajatii trebuie sa respecte instructiunile de siguranta la locul de munca.

9. Niveluri ridicate de radon

Radonul, un gaz radioactiv care apare in mod natural in concentratii ridicate in unele regiuni geografice, este o sursa majora de expunere la radiatiile ionizante. Expunerea prin inhalarea radonului si a produselor sale de degradare este o cauza importanta a cancerului plamani – este responsabila de 1 din 10 cancere pulmonare in Europa. Expunerea la radon in cladiri poate fi redusa prin identificare, masurarea nivelului de radon si reducerea expunerii.

10. Alaptarea si Terapia de substitutie hormonala

Alaptarea este asociata cu un efect de protectie pentru mama in ceea ce priveste riscul de cancer de san, cancer endometrial si ovarian. Efectele depind de durata alaptarii. Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer la femei.

Exista dovezi consistente ca terapia de substitutie hormonala (prescrisa in general la menopauza) poate creste riscul de cancere la nivelul organelor genitale feminine si la san. Mecanismele de la baza carcinogenitatii includ raspunsuri mediate de receptorii estrogeni si genotoxicitatea hormonilor feminini. E important ca femeile sa fie informate despre riscuri.

11. Vaccinarile impotriva virusului HPV si virusului hepatitei B (HBV)

Hepatita B este o cauza majora a fibrozei hepatice, a cirozei si a cancerului, iar riscul poate fi scazut considerabil prin vaccinare. Mai multe tulpini HPV sunt legate de cancere: cancer de col uterin, cancer vulvar, cancer vaginal, cancer anal, cancer penian si cancere orofaringiene. Vaccinurile anti-HPV sunt extrem de eficiente si sigure, destinate in special tinerilor. Alte infectii – cum ar fi hepatita C, virusul HIV (si alte virusuri legate de cancer) si Helicobacter pylori – pot fi, de asemenea, legate de cancer.

12. Screening-ul cancerului

screening cancer

Sananatea incepe cu preventia, iar screening inseamna testarea pentru a depista semne de boala inainte sa apara simptome. Screening-ul cancerului este extrem de util pentru o serie de cancer: cancer colorectal, cancer mamar, cancer de col uterin. Cancerul de san este cel mai frecvent cancer si cea mai frecventa cauza de deces asociata cancerului la femei. Programele de screening variaza in functie de grupele de varsta si diferitele tipuri de teste utilizate.

Testele includ ecografii mamare sau mamografii pentru cancerul de san. Pentru cancerul colorectal se recomanda sigmoidoscopii, colonoscopii, clisma cu bariu cu dublu contrast, colonoscopie virtuala sau alte teste (test pentru hemoragii oculte in fecale, test imunochimic fecal etc.). De asemenea, se recomanda testul Papanicolau. Intervalul de testare variaza in functie de varsta pacientului si de factorii de risc.

De asemenea, se recomanda autoexaminarea alunitelor pentru a depista eventuale modificari si controale medicale periodice, in functie de starea de sanatate si de problemele prezente.

Poate fi prevenit cancerul?

Se pare ca pana la 50% dintre cancere ar putea fi prevenite, fiind legate mai ales de factori de risc modificabili.

In prezent, stim ca exista modalitati de prevenire a multor cazuri de cancer la grupuri mari de oameni. De exemplu, aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate  de HPV. De asemenea, virusul a fost legat de cancere vulvare, vaginale, peniene, anale si orale. Pe langa respectarea unui stil de viata sanatos si ghiduri de screening pentru cancer, vaccinarea impotriva anumitor boli este un pas spre prevenirea cancerului.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca aceasta boala complexa si multifactoriala – cancerul –  are si o componenta aleatorie. De exemplu, fumatul nu inseamna ca o persoana va dezvolta neaparat cancer, si de cealalta parte, cancerul pulmonar poate sa apara si la persoane care nu au fumat niciodata. Riscul este insa mai mare, astfel ca adoptarea unor comportamente sanatoase este un prim pas pentru sanatatea noastra.

Referinte:
(1) https://www.europeancancerleagues.org/cancer-prevention-the-european-code-against-cancer/
(2) https://espace.curtin.edu.au/bitstream/handle/20.500.11937/50861/248485.pdf?sequence=2&isAllowed=y
(3) http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2016/02/preventing-cancer-the-european-code-against-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *