Cele mai comune tipuri de cancer la femei

cele mai comune cancere la femei

Cancerul definește o serie de afecțiuni maligne caracterizate prin creșterea și dezvoltarea necontrolată a celulelor maligne. Iată un top al celor mai frecvente tipuri de cancer la femei.

CUPRINS:

1. Cancer mamar
2. Cancer cervical (cancer de col uterin)
3. Cancer ovarian
4. Cancer endometrial
5. Cancer pulmonar
6. Cancer colorectal
7. Cancer tiroidian

Uneori, modificări care par normale pot fi semne de cancer. Cheia este să se acorde atenție corpului, astfel încât să poată fi observate oricare modificări. Iată care sunt principalele semne care trebuie să ne dea de gândit, care ar putea fi semne de cancer. Retineti însă că astfel de simptome sunt în general date de alte probleme, mai puțin grave, dar e bine să efectuăm o serie de teste pentru a exclude afecțiuni grave:

  • modificările sânilor – mase la nivelul sânilor, inversarea mameloanelor spre interior, scurgeri mamelonare, roșeață sau disconfort la nivelul sânilor etc.;
  • balonare persistentă – balonarea este frecventă la femei, mai ales în apropierea menstruației, însă o balonare persistentă poate indica anumite probleme de sănătate;
  • sângerări vaginale anormale;
  • modificări ale pielii – modificarea unei alunițe, pete anormale, alunițe noi etc.;
  • sânge în scaun sau urină cu sânge;
  • modificări ale ganglionilor limfatici;
  • dificultăți la înghițire;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • arsuri gastrice persistente;
  • ulcerații bucale care nu se vindecă etc

simptome cancere la femei

Iată care sunt cele mai comune și cunoscute forme de cancer la femei:

Cancer mamar

Cancerul de sân este definit ca un grup de celule maligne care se formează în țesuturile sânului. Aceste celule apar de obicei din canalele sau lobulii din sân. Celulele canceroase se pot răspândi în țesuturi  sau organe din alte părți ale corpului. Este a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer la femei. Din fericire, există o serie de opțiuni de tratament disponibile pentru cancerul de sân dacă este depistat destul de devreme. Dacă boala nu este depistată precoce, șansele de supraviețuire se reduc.

Cancerul mamar poate apărea fără simptome, dar cele mai frecvente manifestări care apar sunt disconfortul la nivelul sânului, mamelon inversat, umflarea sânilor, dureri și ganglioni limfatici umflați.

În anumite cazuri, se efectuează o mastectomie pentru a îndepărta chirurgical sânul afectat de cancer. Adesea, ambii sâni sunt îndepărtați.

Cauzele cancerului mamar

Aceste tipuri de cancer pot fi cauzate de mutații ale anumitor gene. Dacă observați că aceste tipuri de cancer sunt diagnosticate la o vârstă fragedă în rândul unor rude apropiate de sex feminin, puteți avea un risc crescut de apariție a acestei forme de cancer la femei. Femeile care au avut o expunere mai lungă la estrogen sunt, de asemenea, predispuse la boală. Asta înseamnă femei care au menstruații precoce sau menopauză târzie și cele care nu au născut niciodată.

Screening cancer mamar

Se recomandă în principal autoexaminări ale sânilor. Se recomandă autoexaminări ale sânilor cel puțin o dată pe lună, astfel încât să se poată recunoaște modificările anormale. Nu toate masele, modificările la nivelul sânilor sau nodulii mamari sunt un motiv de îngrijorare; unele sunt cauza modificărilor hormonale ca urmare a perioadelor menstruale. De la 40-50 ani se recomandă o mamografie o dată pe an pentru a depista cancerul de sân – screening cancer mamar.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru acest cancer este de 90%, în timp ce variază în funcție de stadiu. Dacă aveți antecedente medicale în familie, ați putea avea un risc mai mare. Cancerul de sân diagnosticat în stadiul inițial este mai ușor de tratat.

cancer mamar

Cancer cervical (cancer de col uterin)

Ca toate tipurile de cancer, cancerul de col uterin este creșterea rapidă și necontrolabilă a celulelor maligne din colul uterin. Cu toate acestea, cancerul de col uterin nu începe de la celulele canceroase. Celulele uterului suferă mai întâi schimbări pre-canceroase și în cele din urmă pot deveni canceroase.

Nu există în general simptome în stadiul incipient. Dar, odată cu dezvoltarea continuă a cancerului, simptomele pot să apară. Acestea includ sângerare vaginală anormală (între perioade, în timpul sexului sau după menopauză), durere în timpul sexului, scurgeri vaginale anormale.

HPV și cancerul cervical

Cancerul de col uterin este adesea cauzat de HPV. Acest tip de cancer afectează mai ales femeile care sunt active sexual. Apare la femeile care au avut virusul papiloma uman (HPV). Acest virus este transmis în timpul sexului. Testul Papanicolau este indicat ca metodă de screening și testarea HPV.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în mai multe feluri. În primul rând, folosirea unui prezervativ poate preveni HPV. HPV poate fi complet inofensiv uneori, dar poate duce și la acest cancer. Majoritatea femeilor depistează cancerul timpuriu, iar rata de supraviețuire la 5 ani este de 92%.

Cancer ovarian

Cancerul ovarian se dezvoltă în ovare. Ovarele sunt organe reproducătoare feminine care produc ovule. Cancerul este deseori tratat prin chimioterapie sau rdioterapie, dar efectuarea unei histerectomii este destul de frecventă. O histerectomie este o procedură chirurgicală care se face pentru a îndepărta uterul în întregime. Cancerul ovarian este obișnuit în rândul femeilor care nu au avut niciodată un copil și care au primul copil după vârsta de 30 de ani. Femeile care au un istoric familial de cancer de colon nonpolipos ereditar (HNPCC) sau cancer de sân sunt mai predispuse la această formă de cancer la femei.

Simptomele includ distensie abdominală și balonare persistentă, probleme digestive, dureri pelvine, nevoia frecventă de a urina. Cancerul ovarian este frecvent la femeile de peste 40 de ani. În teorie, cancerul este ușor de tratat la femei și dacă este depistat timpuriu, există o rată de supraviețuire la 5 ani de 92%.

Cancer endometrial

Cancerul endometrial este cancerul care se formează în mucoasa uterului. Cel mai adesea, cancerul este tratat prin chimioterapie sau histerectomie. Rata medie de supraviețuire pentru acest cancer este de 90%. Durerea în uter în timpul sexului, sângerarea vaginală anormală și oboseala persistentă pot fi simptomele acestui cancer.

De asemenea, se numește cancer uterin și afectează mai ales femeile aflate în postmenopauză. Este cancerul la nivelul mucoasei uterului și cel mai frecvent care afectează organele de reproducere ale femeilor. Vârsta medie de debut a acestui cancer este de 60 de ani. Din păcate, nu există teste de screening care să ajute la depistarea acestui cancer.

Simptomele includ urinare dificilă sau dureroasă, durere în timpul actului sexual, scurgeri vaginale anormale, sângerări vaginale anormale.

cancer col uterin

Cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este definit de formarea tumorilor maligne în plămâni. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la femei și bărbați. Deși fumatul este cauza principală pentru acest cancer, nu doar fumătorii sunt afectați.

În afară de fumat, poluarea aerului,  fumatul pasiv, poluarea, azbestul și arsenicul sunt printre cauzele cancerului pulmonar.

Simptomele acestui cancer includ scurtarea respirației, mucus cu sânge, pierderea în greutate, oboseala, respirația șuierătoare și cazuri repetate de bronșită sau pneumonie. Cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire de 56% la 5 ani la pacienții mai tineri atunci când este depistat precoce. Cu toate acestea, există doar o rată de supraviețuire de 5% la 5 ani, odată ce acest cancer s-a răspândit la alte organe.

Fumatul și cancerul pulmonar

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar; fumatorii au de cel putin 15-25 de ori mai multe riscuri decat nefumatorii să dezvolte cancer pulmonar. Vârsta pare să fie și un factor; cei diagnosticați cu aceast formă de cancer tind să aibă peste 60 de ani.

Cea mai bună modalitate de a reduce riscul pentru acest tip de cancer este să nu fumezi. Fumatul pasiv este un alt factor de risc major și ar trebui evitat.

cancer pulmonar

Cancer colorectal

Incidența acestui cancer a crescut constant atât la bărbați, cât și la femei. Cancerul colorectal, cunoscut frecvent drept cancer de colon sau cancer de intestin, se formează în țesuturile colonului sau ale rectului. Ca și în cazul cancerului de sân, femeile cu antecedente familiale de cancer cu același bagaj genetic au mai multe riscuri să dezvolte cancer colorectal. Este, de asemenea, strâns legat de dietă – alimente bogate în grăsimi, colesterol și zahăr.

Dacă aveți un istoric familial al bolii, luați în considerare o colonoscopie sau sigmoidoscopie.

Screening cancer colorectal

Factorii de risc pot include vârsta (majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la persoane peste 50 de ani), istoric de polipi colon, o dietă bogată în carne roșie, boală inflamatorie a intestinului (IBD) sau antecedente familiale de cancer colorectal. Screeningul pentru cancerul colorectal este extrem de eficient, iar când este găsit timpuriu, cancerul colorectal este una dintre cele mai tratabile forme de cancer la femei. Se recomandă următoarele forme de screening în funcție de vârstă:

  • 18-39 ani: Screening-ul nu este necesar decât dacă aveți boală inflamatorie intestinală, antecedente familiale ale bolii sau un sindrom ereditar, cum ar fi sindromul Lynch. Vorbiți cu medicul despre avantajele și dezavantajele screeningului și dacă este potrivit pentru tine.
  • 40-49 de ani: Este posibil să fie necesar să începeți screeningul dacă aveți un risc crescut sau aveți polipi în colon.
  • 50 de ani: De la această vârstă se recomandă screening – poate include o colonoscopie, sigmoidoscopie și / sau un test pentru hemoragii oculte în fecale.
  • Dacă aveți un istoric familial de cancer de colon, mai ales dacă diagnosticul vine la o vârstă fragedă și de-a lungul mai multor generații, poate fi necesar să începeți screening-ul mai devreme.

Cancer tiroidian

Femeile cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani sunt mai expuse riscului de cancer tiroidian. Alți factori de risc pot include expunerea la radiații la nivelul capului și gâtului, istoric de cancer sau istoric familial de cancer tiroidian. Unele sindroame moștenite pot predispune, de asemenea, oamenilor la cancerul tiroidian, incluzând neoplazie endocrină multiplă de tip 2A și tip 2B.

Simptomele cancerului tiroidian pot include o masă la nivelul gâtului, dificultăți de respirație, probleme de înghițire sau răgușeală. Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer la femei dacă este depistat timpuriu.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *