Carcinogenii – cum sa te feresti de factorii care iti pot creste riscul de cancer

carcinogenii si fumatul

Ce sunt carcinogenii? Un element carcinogen este orice substanta sau agent care poate cauza cancer, prin modificarea metabolismului celular sau prin deteriorarea ADN-ului din celule, intervenind in procesele celulare normale. Identificarea substantelor din mediul inconjurator care cresc riscul de cancer ajuta la eforturile de prevenire.

CUPRINS:

1. Ce sunt carcinogenii?
2. Tipuri de carcinogeni
3. Carciogeneza – Cum initiaza formarea tumorilor canceroase agentii carcinogeni?
4. Top 10 factori carcinogeni comuni

Ce sunt carcinogenii?

Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) si Programul National de Toxicologie al SUA (NTP) ofera o serie de liste cu informatii despre agentii cancerigeni umani cunoscuti si probabili.

Carcinogenii nu provoaca de fiecare data cancer. Unii cresc in mod clar riscul unei persoane pentru unul sau mai multe tipuri de cancer. Dar, chiar si cei mai puternici cancerigeni NU creste riscul tuturor tipurilor de cancer.

Probabil ati auzit cuvantul „carcinogen” in media si v-ati intrebat ce inseamna. Un cancerigen este un element care poate cauza cancer. Poate fi o substanta din aer, un produs pe care il utilizati sau un produs chimic din alimente si bauturi. Doar pentru ca ati avut contact cu un cancerigen nu inseamna ca veti dezvolta cancer. Riscul de a te imbolnavi depinde de multe lucruri – cat de mult ai fost expus, de exemplu. Cercetatorii folosesc diferite metode pentru a decide daca un element ar trebui sa fie numit cancerigen.

Carcinogenii pot fi substante chimice, virusuri sau chiar medicamente si radioterapii utilizate pentru tratarea cancerului. In timp ce un cancerigen sau o combinatie de cancerigeni poate cauza cancer, acesta nu este intotdeauna singurul motiv, deoarece riscul de a dezvolta cancer poate fi mostenit. In timp ce multe tipuri de cancer sunt cauzate de un cancerigen sau o combinatie de cancerigeni, tendinta (predispozitia genetica) de a dezvolta cancer poate fi mostenita ca parte a genomului nostru.

agentii carcinogeni

Tipuri de carcinogeni

Carcinogenii nu cauzeaza cancer in orice moment, in orice circumstante. Cu alte cuvinte, un cancerigen nu cauzeaza intotdeauna cancer la fiecare persoana, de fiecare data cand exista orice fel de expunere. Unele pot fi cancerigene numai daca o persoana este expusa intr-un anumit mod (de exemplu, inghitind-o spre deosebire de atingere). Unii agenti pot cauza cancer doar in cazul celor care au un anumit material genetic. Unii dintre acesti agenti pot duce la cancer dupa o expunere foarte mica, in timp ce altii ar putea necesita o expunere intensa timp de multi ani.

Chiar daca o substanta sau o expunere este cunoscuta sau suspectata de a cauza cancer, asta nu inseamna neaparat ca poate sau trebuie evitata cu orice pret. De exemplu, lumina solara este o sursa majora de raze ultraviolete (UV), care sunt o cauza cunoscuta a cancerului de piele, dar nu este practica (sau recomandabil) evitarea completa a soarelui.

Exista mai multe organizatii care evalueaza informatiile disponibile in functie de criterii specifice. Cele mai autorizate liste de cancerigeni sunt publicate de:

  • Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii
  • Conferinta Americana a Igienistilor Industriali Guvernamentali (ACGIH), o organizatie independenta din SUA
  • Programul National de Toxicologie din SUA (NTP), un program de interactiune din SUA

Clasificarea agentilor cancerigeni dupa IARC

IARC clasifica fiecare agent sau expunere intr-una dintre cele cinci grupuri in functie de puterea dovezilor stiintifice pentru cancerigenitate, dupa cum urmeaza:

  • Grupul 1 – cancerigen pentru oameni
  • Grupa 2A – probabil cancerigena la om
  • Grupa 2B – posibil cancerigena pentru om
  • Grupa 3 – nu poate fi clasificata in ceea ce priveste cancerigenitatea sa la om
  • Grupul 4 – probabil ca nu este cancerigen pentru oameni

Clasificarea agentilor cancerigeni dupa ACGIH

ACGIH aloca substante chimice sau agenti catre una dintre urmatoarele 5 categorii:

  • A1 – cancerigen uman confirmat
  • A2 – carcinogen uman suspectat
  • A3 – cancerigen animal confirmat, cu relevanta necunoscuta pentru om
  • A4 – nu poate fi clasificat drept cancerigen uman
  • A5 – nu este suspectat drept cancerigen uman

Carcinogeni chimici

Anumite substante chimice utilizate acasa sau la locul de munca pot fi cancerigene. De exemplu, azbestul izolat poate duce la cancer pulmonar si mezoteliom. Multi oameni sunt de parere ca, daca un produs chimic ar putea duce la cancer, nu ar fi permis in casele noastre. Nu este cazul. Daca sunteti ingrijorat de expunerea la substante cancerigene, este important sa fiti constienti ca o clasificare nu inseamna neaparat ca exista un motiv de ingrijorare cu privire la utilizarea unui produs care contine substanta respectiva. Daca veti dezvolta sau nu cancer va depinde intotdeauna atat de doza, cat si de expunere – cu alte cuvinte, cat de multa substanta cu care sunteti in contact, cat de des si in ce mod.

Daca substanta nu este eliberata in mediu sau daca nu suntem expusi la ea, aceasta nu va prezenta un risc pentru noi. Pastrarea unui pachet de tigari nu va da cancer, dar fumatul pe o perioada lunga de timp s-ar putea. Riscul de cancer de la un anumit produs chimic depinde de mai multi factori, printre care:

  • tipul de substanta chimica la care ati fost expus;
  • la ce doza mare ati fost expus;
  • cat de des, cand si cum ati fost expus;
  • cat timp ati fost expus la substanta chimica;
  • starea generala de sanatate si genele;
  • posibila expunere la alte substante care pot cauza cancer.

carcinogenii

Agenti cancergieni chimici cunoscuti

Exemple de substante chimice despre care se stie ca pot creste riscul de cancer:

  • fum de tigara
  • alcool
  • azbest
  • benzen
  • 1,4-diclorbenzen
  • coloranti azoici
  • beriliu, cadmiu, crom
  • formaldehida
  • nichel
  • clorura de vinil

Dintre agentii cancerigeni cunoscuti (virusuri, radiatii ultraviolete si ionizante si substante chimice), substantele chimice par a avea o importanta majora in inducerea cancerului uman. Carcinogenii chimici cunoscuti includ o gama larga de structuri. Unele medicamente pentru chimioterapie si terapia hormonala pot creste riscul de cancer. De exemplu, unele dintre medicamentele chimioterapice (cum ar fi Cytoxan) utilizate pentru tratarea femeilor cu cancer de san in stadiu precoce pot duce uneori la leucemie. Utilizarea contraceptivelor orale poate creste riscul de cancer la san la femeile tinere.

Exista multi agenti chimici pe care oamenii ii folosesc sau la care sunt expusi ocazional, in afara de alimente, ce pot duce la cancer, deoarece sunt capabili sa provoace modificari celulare la nivel genetic. Aceste schimbari sunt permanente, provocand o mutatie permanenta numita mutatie somatica. Fumul de tigara este o cauza a cancerului –  fumatul provoaca 30% dintre decese si 87% dintre cazurile de cancer pulmonar, afectand nu numai plamanii, ci si rinichii, pancreasul, colul uterin, cancerul de stomac, sangele si maduva spinarii. Alcoolul, precum si multi dintre agentii sai, sunt cauze importante si proeminente ale cancerului, care pot duce la cancer oral si la gat.

Carcinogeni fizici

In linii mari, cancerigenii fizici includ o gama larga de agenti: radiatii electromagnetice de diferite tipuri, radiatii corpusculare (alfa si beta), temperaturi scazute si ridicate, traume mecanice si materiale solide si gel. Totusi, mai restrictiv, termenul este folosit in mod obisnuit pentru a defini materiale solide si gel, insolubile in apa sau usor solubile, care sunt capabile sa duca la cancer.

Radiatii cancerigene fizice

Radiatia de mediu sau radiatia ultravioleta de la soare este o cauza binecunoscuta a cancerului de piele. Radonul emis din descompunerea normala a uraniului in sol si apoi ce ajunge in case este a doua cauza principala a cancerului pulmonar. De cealalta parte, radiatia medicala utilizata pentru testele de diagnostic si cele utilizate pentru tratarea cancerului sunt considerate posibil cancerigene. De exemplu, femeile care primesc radioterapie dupa o mastectomie pentru cancerul de san prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar din cauza carcinogenitatii radiatiilor.

Toate substantele radionuclide sunt definite drept cancerigene, desi natura radiatiilor emise (alfa, beta, gamma, neutron) determina capacitatea lor de a ioniza tesutul. Cancerul rezultat in urma radiatiilor depinde de tipul de radiatie, de tipul de expunere si de penetrare. De exemplu, radiatiile alfa au o penetrare scazuta a suprafetelor, dar pot cauza cancer atunci cand sunt inhalate sau ingerate. Radiatia ionizanta afecteaza direct interactiunea sa cu sistemele de viata.

Fibrele minerale

Fibra minerala este un produs chimic care creste riscul de cancer, cum ar fi fibrele de azbest. Azbestul se gaseste in produsele alimentare primare, cum ar fi legumele, carnea si uleiurile, si se gaseste in cimentul utilizat pentru constructie. Fibrele de azbest functioneaza prin anumite mecanisme privind dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, care stimuleaza anomalii cromozomiale, mutatii genetice, transformarea neoplazica si stergerea cromozomilor.

Carcinogeni biologici

Exista multe substante cancerigene biologice care pot duce la cancer, precum cancerul de san, endometrial si de prostata, care sunt cauzate de hormonii steroizi care stimuleaza cresterea celulelor si reproducerea in organele sexuale si somatice. Unele tipuri de bacterii cresc riscul de cancer ca in cazul bacteriilor legate de ulcer peptic Helicobacter pylori, care este o etapa intermediara in dezvoltarea cancerului gastric. Mai mult, exista si ciuperci care pot provoca infectii –  Aspergillusflavuns.

Virusuri cancerigene

In prezent, exista numeroase virusuri care pot duce la cancer si sunt numite virusuri tumorale. Aceste virusuri actioneaza prin activarea anormala a genelor tumorii primare, provocand cancerul sau clonand genele de cancer viral. Exista multe tipuri de astfel de virusuri, cum ar fi virusul de tip I si virusul limfotropic tip I si II cu celule T umane de tip II (HTLY-I si HTLY-II). Mai mult, al doilea tip de virusuri sunt virusurile hepatitei B si C, care provoaca ambele carcinom hepatocelular. Al treilea tip de virus este papilomavirusul uman (HPV), care este asociat cu cancerul de col uterin si carcinomul cu celule scuamoase. Al patrulea tip este virusul Epstein-Bar, asociat cu peste 90% dintre cazurile de limfom Burkit si a fost asociat, de asemenea, cu cancer de stomac.

Cancerul si oncogenele

Oncogenele sunt gene dintr-o celula care pot initia transformarea celulelor de la normale la maligne. Unele oncogene cunoscuti sunt gena BRCA 1 care este legata de cancerul de san sau gena legata de cancerul de colon. Virusurile oncogene sunt virusuri legate de cancer. Au fost descoperite aproape 40 de virusuri oncogene, inclusiv HIV, HPV (Human Papilloma Virus), virusuri herpetice, virusurile hepatitei B si C si retrovirusuri. Cercetatorii au descoperit ca sistemul imunitar poate recunoaste diferenta dintre celulele sanatoase si celulele canceroase si le poate elimina pe cele care devin canceroase. Cancerul se poate dezvolta atunci cand sistemul imunitar se descompune sau este afectat grav. Acest lucru poate reprezenta legatura dintre HIV si cancer.

Virusul HIV

Virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1) este un virus care este raspandit prin activitatea sexuala neprotejata, ace de droguri infectate, in timpul sarcinii de la mama la copil si prin laptele matern infectat. Virusul HIV ataca sistemul imunitar si provoaca SIDA. Se crede ca un sistem imunitar slabit creste riscul unei persoane de a dezvolta mai multe tipuri de cancer cauzate de alte virusuri, inclusiv limfoame non-Hodgkin si Hodgkin, cancere anogenitale, sarcom Kaposi etc. De asemenea, creste riscul altor tipuri de cancer, inclusiv cancer de piele non-melanom, cancer de ochi si, eventual, cancer pulmonar.

Virusul  uman T – limfotropic de tip 1

Virusul uman T – limfotropic de tip 1 (HTLV-1) este un virus la care oamenii sunt expusi prin contactul cu celulele contaminate sau tesuturile biologice, cum ar fi alaptarea, schimbul de ace sau seringi cu persoane infectate sau activitate sexuala neprotejata. Nu se transmite prin contact ocazional.

Virusul Epstein-Barr (EBV)

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un herpesvirus, transmis in principal prin saliva. Este un virus comun, infectand peste 90% dintre adultii din intreaga lume. Majoritatea persoanelor infectate cu EBV raman sanatoase si fara simptome. In unele cazuri, EBV poate cauza mononucleoza infectioasa. Studii epidemiologice umane, studii clinice si studii moleculare arata ca virusul Epstein-Barr poate duce la patru tipuri de limfom si doua tipuri de cancer epitelial – cancer nazofaringian si unele tipuri de cancer la stomac.

Carciogeneza – Cum initiaza formarea tumorilor canceroase agentii carcinogeni?

Cum provoaca agentii cancerigeni cancer? Substantele cancerigene pot cauza cancer in urmatoarele moduri diferite:

1. Prin deteriorarea directa a ADN-ului din celule, care duce la mutatii (perturband procesul normal de diviziune celulara)

2. Prin faptul ca nu afecteaza ADN-ul direct, ci, in schimb, determina diviziunea celulelor intr-un ritm mai rapid decat in ​​mod normal, ceea ce poate creste riscul ca ADN-ul sa se schimbe si sa apara mutatii.

ADN-ul celulei poate fi deteriorat de o gama larga de substante si expuneri, inclusiv:

  • Stil de viata: ceea ce mananci, daca fumezi, lipsa de activitate fizica;
  • Expunere naturala: la lumina ultravioleta, gaz radon, agenti infectiosi;
  • Tratament medical: radiatii si chimioterapie, hormoni, imunosupresoare;
  • Expunerea la locul de munca: unele locuri de munca au o expunere crescuta la produse chimice sau produse industriale;
  • Expunerea gospodariilor: produse de curatare, vopsele, erbicide si pesticide etc.;
  • Poluare: poluarea aerului exterior sau chiar fum de tigara de la fumat pasiv.

Unii cancerigeni nu provoaca in mod direct cancer, dar pot duce la cancer. Unii cancerigeni provoaca boala daca aveti un nivel ridicat de expunere pe termen lung. Modul in care corpul reactioneaza la acest nivel de expunere, lungimea si timpul, intensitatea expunerii, combinate cu materialul genetic vor determina riscul dezvoltarii cancerului.

Perioada de latenta

Important de inteles este conceptul unei perioade de latenta. Perioada de latenta poate fi foarte scurta, cum ar fi expunerile la radiatii intr-un dezastru nuclear sau, in schimb, multe decenii, in functie de cancerigenul particular. Pentru substantele cu perioada de latenta lunga, poate fi nevoie de cateva decenii pana cand sunt recunoscute ca fiind cancerigene.

Cum pot fi limitate expunerile la cancerigeni?

Exista o serie de legi si reguli pentru a reduce expunerile la cancerigeni cunoscuti la locul de munca. In afara locului de munca, oamenii pot lua, de asemenea, masuri pentru a-si limita expunerea la cancerigeni cunoscuti, cum ar fi renuntarea la fumat, limitarea expunerii la soare, limitarea consumului de alcool sau, pentru cei cu varsta adecvata, vaccinarea anti HPV si VHB.

Top 10 factori carcinogeni comuni

agentii cancerigeni

1. Radiatii ultraviolete

Studiile arata ca razele ultraviolete (UV), indiferent ca de la soare sau de la solar, se absorb in piele si deterioreaza celulele. Majoritatea cazurilor de cancer de piele sunt din cauza razelor UV. Poluarea si schimbarile climatice intaresc aceste raze. Pentru a va mentine in siguranta, protejati-va pielea cu protectie solara, purtati o palarie si ochelari de soare si evitati saloanele de bronzare.

2. Alcool

Cu cat bei mai mult, cu atat mai mari sunt riscurile de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi: cancer de cap si gat, cancer esofagian, cancer mamar, cancer hepatic, cancer colorectal etc.

3. Fumatul

Nu conteaza daca esti fumator sau inspiri fumul altcuiva. Se stie ca cel putin 70 de substante chimice din tutun pot duce la cancer prin deteriorarea ADN-ului.  Chiar si fumatul ocazional creste riscul, asa ca discutati cu medicul despre modalitatile de a renunta.

4. Alimentele arse

Cand unele legume, cum ar fi cartofii, sunt incalzite la temperaturi ridicate, ele emana o substanta chimica numita acrilamida. Studiile arata ca sobolanii care au consumat acrilamida in apa potabila au dezvoltat  cancer, asa ca cercetatorii cred ca teoria se poate aplica si la oameni. Puteti reduce riscul prin gatirea alimenteor prin coacere, prajire, pregatire la gratar etc. DOAR pana cand acestea au o culoare cafenie in loc de maro auriu sau maro profund.

5. Formaldehida

De la placaje la unele tesaturi, acest produs chimic este utilizat in multe produse de uz casnic. Studiile asupra sobolanilor de laborator si a persoanelor care se aflau in jurul formaldehidei la locul de munca demonstreaza ca aceasta poate duce la cancer. Inainte de a cumpara produse din lemn sau mobilier pentru casa, aflati daca acestea contin formaldehida. Aerisiti casa in fiecare zi si pastrati nivelul de umiditate scazut cu un aparat de aer conditionat sau dezumidificator.

6. Radon

Gazele de radon care apar in mod natural pot creste riscul de cancer pulmonar. Se estimeaza ca radonul din locuinte ar putea provoca pana la 14% dintre toate cazurile de cancer pulmonar, fiind a doua cea mai mare cauza de cancer pulmonar. Cu toate acestea, gazul radon la niveluri periculoase poate fi prezent si in magazine, birouri si fabrici, cu exceptia cazului in care exista o ventilatie eficienta si etansarea podelelor si peretilor. Acest gaz se produce in cantitati mici in natura, unde este inofensiv. Dar, daca se acumuleaza in interior si il inspirati, radonul descompune mucoasa plamanilor.

7. Azbest

Fibrele dure si minuscule din azbest ajuta la intarirea produselor precum sindrilele de acoperis, placile de tavan si piesele auto. Cu toate acestea, daca aceste fibre se elibereaza si le inspirati, ele sunt depuse in interiorul plamanilor. Studiile asupra oamenilor si animalelor au aratat ca azbestul este cancerigen. Daca intrati in contact cu acesta la locul de munca, purtati echipament de protectie.

8. Benzen

Benzenul este utilizat ca solvent in industria chimica si farmaceutica si apare in benzina, gaze de esapament, adezivi si produse adezive. Acesta creste riscul de leucemie si cel putin 2% dintre cazurile de leucemie la nivel mondial sunt atribuite expunerilor profesional la benzen. Exista surse naturale de benzen, de asemenea, de la vulcani, incendii de padure si ca parte naturala a titeiului, benzinei si fumului de tigara. Industria de petrol si gaze poate produce benzen in timpul procesarii si poate polua aprovizionarea cu apa.

9. Gaze de esapament

Camioane, autobuze si unele masini circula cu motorina. Se crede ca gazul si funinginea din evacuarea motorului diesel cresc riscul de cancer pulmonar si alte tipuri de cancer. Aerul exterior poluat contine si praf si urme de metale si solventi care pot duce la cancer. Nu puteti evita poluarea, dar puteti contribui la reducerea ei prin limitarea condusului si folosirea bicicletei mai des. Urmati avertismentele de sanatate publica locale si ramaneti in interior in zilele in care calitatea aerului este proasta.

10. Bacterii, virusuri si ciuperci

Agentii biologici, incluzand ciuperci, bacterii si virusuri sunt o cauza majora a cancerului. Se estimeaza ca bolile infectioase cauzeaza mult mai mult de 20% dintre cazurile de cancer in tarile in curs de dezvoltare si 6% in cele dezvoltate. Limitati expunerea la agenti infectiosi, vaccinati-va impotriva unor forme de virusuri si mergeti periodic la controale pentru a depista eventuale infectii.

Referinte:
(1) Cancer Causing Agents: List of Currently Known Human Carcinogens, link: https://www.disabled-world.com/health/cancer/carcinogen-list.php#a
(2) Cancer Cause: Biological, Chemical and Physical Carcinogens, link: https://meritresearchjournals.org/mms/content/2018/September/Pambuk%20and%20Muhammad.pdf
(3) Known and Probable Human Carcinogens, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/general-info/known-and-probable-human-carcinogens.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *