Tiroidectomia este interventia chirurgicala de indepartare a tiroidei – iata cand este indicata operatia, ce implica, ce tipuri de operatii se pot face si riscurile asociate.
CUPRINS:
1. Ce este tiroidectomia?
2. Cand este indicata operatia?
3. Ce implica procedura?
4. Efecte secundare si riscuri posibile
5. Intrebari frecvente
Ce este tiroidectomia?
Tiroidectomia este operatia de indepartare a tiroidei. Tiroida este o glanda mica in forma de fluture, situata in partea inferioara din fata a gatului. Produce hormoni pe care sangele ii transporta in fiecare tesut din organism. Ajuta la reglarea metabolismului si joaca un rol in mentinerea functionarii corecte a organelor.
Uneori, tiroida produce prea multi hormoni. De asemenea, poate dezvolta probleme structurale, cum ar fi umflarea si cresterea chisturilor sau a nodulilor. Tiroidectomia implica indepartarea integrala sau a unei parti a glandei tiroide. Aceasta operatie poate fi efectuata pentru a trata o serie de boli si afectiuni, inclusiv cancerul tiroidian, gusa simptomatica sau o glanda tiroida care produce hormoni tiroidieni in exces (hipertiroidism).
Tipuri de interventii
Exista diferite tipuri de operatii pentru tiroida, iar tipul ales depinde de motivul pentru care se face interventia:
- Tiroidectomia totala sau aproape totala – Aceasta implica indepartarea intregii sau a majoritatii tiroidei. Este adesea indicata pentru cancerele tiroidiene mari, gusa mare si boala Graves.
- Hemitiroidectomia sau lobectomia tiroidiana – Aceasta implica indepartarea unuia dintre cei doi lobi ai glandei. Poate fi indicata daca un nodul tiroidian este mic si localizat pe o parte a glandei tiroide. Partea lasata ar trebui sa-si pastreze o parte sau intreaga functie.
- Istmectomia – Implica indepartarea istmului, puntea de tesut care traverseaza mijlocul traheei si se afla intre cei doi lobi tiroidieni. Aceasta interventie chirurgicala este rezervata pentru indepartarea micilor tumori localizate in istm propriu-zis.
Cand este indicata operatia?
De ce as putea avea nevoie de o operatie de indepartarea a tiroidei? Chirurgia tiroidiana poate implica indepartarea unei parti sau a intregii glande tiroide. Motivele pot include:
- cancer tiroidian;
- un nodul tiroidian mare care provoaca simptome de presiune sau preocupari estetice;
- tiroida marita (gusa) care afecteaza capacitatea de a inghiti si de a respira sau exista riscul sa produca aceste efecte pentru ca se extinde spre zona pieptului;
- un rezultat de biopsie tiroida sau o ecografie suspecta ca nodulul ar putea fi cancer;
- glanda tiroida hiperactiva (hipertiroidism sau boala Graves).
Cancerul tiroidian este cel mai frecvent motiv pentru tiroidectomie. Daca aveti cancer tiroidian, indepartarea majoritatii, daca nu a intregii tiroide, va fi probabil o optiune de tratament. Motivul pentru operatia de indepartare a tiroidei este in general prezenta unor noduli sau tumori pe glanda. Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar unii pot fi cancerosi sau precancerosi. Chiar si nodulii benini pot cauza probleme daca se dezvolta suficient de mult pentru a obstructiona gatul sau daca stimuleaza tiroida sa produca in exces hormoni (hipertiroidism). Chirurgia poate corecta hipertiroidismul. Hipertiroidismul este adesea rezultatul unei tulburari autoimune numita boala Graves. Boala Graves determina organismul sa identifice gresit tiroida ca un corp strain si sa trimita anticorpi pentru a o ataca. Acesti anticorpi inflameaza tiroida, provocand supraproductie de hormoni.
Un alt motiv pentru operatia de tiroida este umflarea sau marirea glandei tiroide. Aceasta este denumita gusa. La fel ca in cazul unor noduli mari, gusa poate obstructiona gatul si poate interfera cu mancatul, vorbirea si respiratia.
Citeste si despre problemele tiroidiene in cancer.
Ce implica procedura?
Operatia se face sub anestezie generala. Exista trei tehnici chirurgicale care pot fi utilizate:
- operatia deschisa;
- operatie laparoscopica;
- chirurgie robotica.
In operatia deschisa, chirurgul va face o incizie in dreptul glandei tiroide si va indeparta cu grija toata glanda sau o parte a acesteia. Deoarece tiroida este mica si inconjurata de nervi si alte tesuturi, procedura poate dura 2 ore sau mai mult. Prin aceasta abordare, toata sau o parte a glandei tiroide este indepartata printr-o singura incizie mare facuta la baza gatului, in fata. Incizia are aproximativ 2,5-5 cm lungime si este plasata pe linia mediana a gatului intr-o cuta normala a pielii pentru a minimiza cicatricile si vizibilitatea.
Chirurgia laparoscopica este o abordare minim invaziva. Se fac cateva mici incizii in diferite zone ale corpului (gat, axila, partea din fata a pieptului, san, in spatele urechii). Un instrument numit endoscop este introdus intr-una dintre incizii pentru a vizualiza glanda. Diferite instrumente chirurgicale sunt apoi introduse prin alte incizii pentru a indeparta tiroida.
Un alt tip de interventie chirurgicala se numeste tiroidectomie robotica. La fel ca in cazul chirurgiei endoscopice, se fac mici incizii. Cu toate acestea, in loc ca chirurgul sa introduca instrumentele, chirurgul controleaza bratele robotizate care au instrumente chirurgicale atasate la ele. In chirurgia robotica, chirurgul poate indeparta toata tiroida sau o parte a acesteia printr-o incizie axilara (la axila) sau transoral (prin gura) – chirurgie robotica transorala.
Chirurgia laparoscopica si chirurgia robotica tiroidiana lasa cicatrici mai putin vizibile si sunt asociate cu o recuperare mai rapida.
Recuperarea dupa interventie
Puteti relua majoritatea activitatilor normale a doua zi dupa operatie. Cu toate acestea, asteptati cel putin 10 zile, sau pana cand medicul va da permisiunea, pentru a efectua activitati mai intense. Va dura aproximativ 3-4 saptamani pentru a va recupera complet dupa interventia chirurgicala. Probabil ca veti avea dureri usoare si disconfort la nivelul gatului timp de cateva zile. Dupa operatie, puteti dezvolta hipotiroidism. Daca se intampla acest lucru, medicul va va prescrie o forma de levotiroxina pentru a va ajuta sa echilibrati nivelul hormonilor. Poate fi nevoie de mai multe ajustari si teste de sange pentru a gasi cea mai buna doza.
Monitorizarea dupa operatie
Daca aveti cancer tiroidian, este posibil sa aveti nevoie de terapie cu iod radioactiv pentru a distruge orice tesut tiroidian care nu este indepartat prin interventie chirurgicala. Terapia cu iod radioactiv poate fi utilizata si pentru a trata cancerul care s-a raspandit la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului. Uneori pot fi necesare si alte tratamente dupa operatie, in functie de cauza interventiei si de rezultatele patologice de dupa operatie..
Dupa interventie, este necesar sa mergeti periodic la controale de rutina. Monitorizarea pe termen lung implica analize de sange (hormoni tiroidieni, nivelul de calciu, vitamina D). Se vor ajusta dozele de medicamente si suplimente si se vor face anumite proceduri imagistice de monitorizare.
Efecte secundare si riscuri posibile
Exista o serie de reactii adverse pe termen scurt pe care oamenii le pot experimenta dupa interventia chirurgicala la tiroida. Cele mai multe dintre acestea vor fi temporare, dar unele pot persista. Efectele secundare frecvente care apar dupa o interventie chirurgicala includ:
- greata si varsaturi;
- dureri de gat si rigiditate – din cauza pozitiei in care a stat gatul in timpul interventiei;
- durere la nivelul gatului si senzatia de nod in gat;
- dificultati la inghitire;
- raguseala si probleme de voce.
Simptomele se amelioreaza de obicei in cateva saptamani, dar pot persista pana la 6 luni dupa operatie.
Principalele riscuri potentiale ale unei tiroidectomii includ:
- sangerare sau hematom;
- riscuri legate de anestezie;
- infectie;
- respiratie dificila;
- raguseala permanenta sau probleme ale vocii din cauza leziunilor nervoase;
- leziuni ale glandelor paratiroide (glandele din apropierea tiroidei) sau ale alimentarii acestora cu sange, care pot cauza niveluri scazute de calciu in sange si, uneori, spasme musculare sau alte simptome neuromusculare;
- serom;
- criza tireotoxica.
Afectarea nervului laringian
Mai putin de 1 % dintre persoanele care au facut o tiroidectomie vor suferi leziuni fie ale nervului laringian recurent, fie ale ramurii externe a nervului laringian superior. Daca raguseala persista, mai ales daca este inca prezenta la 6 luni dupa operatie, este probabil ca nervul laringian sa fi fost ranit. Acest nerv controleaza muschii ce permit miscarea corzilor vocale.
Serom
Un serom este o acumulare de lichid care poate aparea dupa mai multe tipuri de interventii chirurgicale. In timp ce lichidul este adesea resorbit de organism, seroamele mari au nevoie adesea sa fie drenate.
Criza tireotoxica
Criza tireotoxica este o afectiune cauzata de niveluri foarte ridicate ale hormonului tiroidian circulant. Este mai putin frecventa, dar cand apare dupa tiroidectomie, este de obicei asociata cu boala Graves. Simptomele includ febra, transpiratie abundenta, ritm cardiac rapid si uneori delir.
Hipoparatiroidismul tranzitoriu
Cele patru glande paratiroide care se afla pe partea din spate a glandei tiroide sunt uneori ranite sau indepartate in timpul interventiei chirurgicale. Aceste glande sunt responsabile pentru controlul nivelurilor de calciu din organism. Chiar si atunci cand aceste glande nu sunt afectate, totusi, aproximativ 5% dintre pacienti pot avea simptome temporare ale unui nivel scazut de calciu (hipocalcemie), iar acest lucru poate persista pana la 6 luni. De obicei, nivelul de calciu se imbunatateste in cateva saptamani, dar poate continua sa fie scazut pana la 6 luni. In acest timp, medicul va va monitoriza nivelul de calciu si va recomanda in functie de analize suplimente.
Hipoparatiroidismul permanent
In unele cazuri, hipoparatiroidismul cauzat de leziunea sau indepartarea glandelor paratiroide poate fi permanent. Deoarece doar una dintre cele patru glande paratiroide este necesara pentru a regla nivelul de calciu, afectiunea este neobisnuita, afectand aproximativ 2% dintre persoanele care au o tiroidectomie. Factorii care cresc riscul de hipoparatiroidism dupa operatia tiroidiana includ un diagnostic de cancer tiroidian, o durata mai lunga a bolii tiroidiene inainte de operatie, o incizie centrala si indepartarea unei cantitati mari de tesut tiroidian.
Daca nu se utilizeaza suplimente de calciu si afectiunea este permanenta, alte simptome pot include furnicaturi si amorteli ale picioarelor, crampe musculare, anxietate, depresie si dureri de cap. Daca hipocalcemia este severa, pot sa apara simptome de ritm cardiac anormal (aritmii), dificultati de respiratie (din cauza spasmelor musculare din laringe), pietre la rinichi, insuficienta cardiaca si/sau convulsii. Cel mai adesea, suplimentele de calciu pe tot parcursul vietii sunt necesare si suficiente. Dar, daca apar simptome severe, poate fi necesar calciu intravenos.
Hipotiroidismul dupa operatie
Persoanele care au trecut printr-o tiroidectomie totala vor avea nevoie de terapie de substitutie tiroidiana prescrisa dupa procedura. Dupa o tiroidectomie subtotala, hipotiroidismul este mai putin frecvent, afectand aproximativ 20% dintre pacienti.
Exista multe simptome de hipotiroidism, dar unele dintre cele mai frecvente includ:
- senzatie de frig, mai ales la extremitati;
- piele uscata, aspra;
- crestere in greutate inexplicabila sau excesiva;
- oboseala;
- constipatie;
- crampe musculare;
- flux menstrual crescut si menstruatii mai frecvente;
- depresie si dificultati de concentrare.
Contraindicatii
Contraindicatiile pentru operatia tiroidiana includ:
- unele boli de inima, boli pulmonare sau alte boli subiacente severe;
- hipertiroidismul in sarcina, cu exceptia cazului in care pacienta nu poate tolera un medicament antitiroidian;
- boala Grave necontrolata.
Citeste si Screening tiroida – analize pentru afectiuni tiroidiene.
INTREBARI FRECVENTE
Am noduli benigni. Trebuie operati?
Nodulii benigni nu sunt cancerosi. Insa, uneori pot sa creasca suficient de mult incat sa produca disconfort la nivelul gatului. De asemenea, uneori pot duce la hipertiroidism. Medicul va va explica daca este indicata o operatie sau nu, in functie de dimensiunea nodulilor si de caracteristicile lor.
Ce medicamente voi lua dupa operatie?
Daca ati facut o tiroidectomie totala, va trebui sa luati hormon tiroidian pentru tot restul vietii, deoarece nu mai aveti o glanda tiroida care sa furnizeze hormonul necesar. Hormonul tiroidian are un timp de injumatatire lung si dureaza aproximativ 6-8 saptamani de la inceperea sau modificarea dozei de medicament pentru a determina daca aveti nevoie de o modificare a dozei. In general, odata ce ati luat doza corecta, ramaneti la aceeasi doza toata viata.
Ce tip de anestezie se va face?
Pacientii vor primi anestezie generala.
Va ramane o cicatrice?
Da. Toate interventiile chirurgicale implica cicatrici, iar modul in care se vindeca cicatricea depinde foarte mult de pacient. Cu toate acestea, exista unele tehnici pe care chirurgii le folosesc pentru a minimiza cicatricile. Aceste tehnici includ: o dimensiune mai mica a inciziei, plasarea atenta a inciziei si utilizarea materialului de sutura hipoalergenic pentru a evita inflamatia. Dupa operatie, odata ce roseata dispare, cicatricea se estompeaza in timp.
Vor fi dureri dupa operatie?
Toate operatiile implica un anumit grad de disconfort si unele dureri odata ce efectele anesteziei se reduc. Medicul va va prescrie medicamente pentru dureri dupa operatie. Principala plangere este durerea la inghitire. Insa, durerea si disconfortul se reduc in timp si sunt gestionate de obicei doar cu medicamente usoare impotriva durerii. Putini pacienti necesita medicamente foarte puternice pentru durere.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/thyroid-gland-removal#risks
(2) https://www.verywellhealth.com/recuperating-after-thyroid-surgery-3233273
(3) https://www.verywellhealth.com/thyroid-surgery-and-thyroidectomy-3233276
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195
3 Comments on “Tiroidectomia – operatia de indepartare a tiroidei”
Buna ziua, stiti cumva in ce tara se face laparoscopic sau robotic operatia de tiroidectomie (plus ganglioni limfatici adiacenti)? In Romania nu am auzit sa se faca. Fiica mea NUTU FLAVIA GISELLE de 28 ani, care este doctor gastroenterolog la Spitalul Militar Central din Bucuresti, are carcinom medular de tiroida si trebuie sa se opereze cat mai repede.
Multumesc,
Leyla Nutu
Bună ziua! Si eu m-am operat recent de tiroidă, la biopsie a ieșit carcinom papilar tiroidian, intervenția a fost chirurgicală, recuperarea foarte usoara! Dacă aveți nevoie de mai multe detalii va pot ajuta! Sănătate și fericire!
In Uk , London , Royal Free Hospital , se tie specializzata , pe tiroida si ganglioni, noduli. Eu am efectuat o operatie de indepartarea unor noduli si jumatate din tiroida. Astept rezultatul biopsei . Ma simt bine Si astept sa ma recuperez cat mai repede. Sunt doctori f buni