Biopsia tiroidiana – indicatii, recomandari

biopsia tiroidiana

Citeste mai multe despre biopsia tiroidiana, cand se recomanda aceasta procedura de diagnostic, ce beneficii are, ce implica, de cate tipuri pot fi biopsiile de tiroida.

CUPRINS:

1. Ce este biopsia tiroidiana?
2. Indicatii punctie tiroidiana
3. Tipuri de biopsie tiroidiana – ce implica fiecare metoda
4. Riscuri posibile
5. Interpretare rezultate
6. Intrebari frecvente

Ce este biopsia tiroidiana?

Glanda tiroida este o glanda endocrina, in forma de fluture, ce se afla la baza gatului. Este implicata in numeroase procese din organism, in reglarea metabolismului si influenteaza modul de functionare al celulelor, tesuturilor si organelor. Aceste roluri sunt indeplinite prin secretia unori hormoni tiroidieni – tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Nodulii tiroidieni se pot forma in interiorul tiroidei – de cele mai multe ori sunt inofensivi.

Biopsia tiroidiana presupune prelevare unei probe de tesut din tiroida sau dintr-un nodul tiroidian. Se va face ulterior analiza in laborator la microscop, pentru semne de cancer, infectie sau alte probleme tiroidiene. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt cauzati de cancer, insa este important sa fie analizati pentru a exclude orice probleme grave.

Inainte de a face o biopsie tiroidiana se vor efectua analiza de sange pentru a vedea cum functioneaza tiroida si, de asemenea, proceduri imagistice. Daca rezultatele indica anumite probleme, medicul va recomanda o biopsie. De obicei, se efectueaza o biopsie prin aspiratie cu ac fin.

⇒ Despre Biopsie poti citi mai multe in acest articol.

indicatii biopsie de tiroida

Indicatii punctie tiroidiana

O biopsie ajuta medicul sa identifice cauza si tipul unui nodul sau alte probleme ale tiroidei. Insa, biopsia nu este indicata pentru toate problemele cu tiroida. De exemplu, analiza simptomelor, testele de sange si imagistica pot fi suficiente pentru a depista multe alte probleme tiroidiene.

In cazul unui nodul mai mare medicul poate recomanda o biopsie, mai ales daca imagistica arata ca nodulul este solid, are depozite de calciu si nu are margini clare. Astfel, se poate recomanda punctia in caz de nodul de 10 mm sau mai mult cu risc mare de malignitate, nodul de 15 mm sau mai mult cu risc mediu de malignitate, nodul de 20 mm sau mai mare cu risc redus de malignitate. Se poate face biopsie si pentru nodul fara risc de malignitate, dar care este spongiform sau chistic, pentru decompresiune. In plus, poate fi recomandata periodic repetarea biopsiei unui nodul benign pentru monitorizare, daca nodulul creste, daca un chist se reface etc.

De asemenea, se poate recomanda o biopsie chiar si cand nu exista un nodul, daca aveti dureri intense si tiroida creste rapid. → Citeste aici mai multe despre nodulii tiroidieni.

Anumite probleme cu glanda tiroida, cum ar fi tiroidita Hashimoto, pot creste riscul de a dezvolta un nodul tiroidian. Nodulii tiroidieni sunt mult mai frecventi la femei decat la barbati. Persoanele care au suferit tratamente cu radiatii la nivelul gatului au, de asemenea, mai multe riscuri de a dezvolta noduli. Retineti ca doar un procent mic dintre nodulii tiroidieni se dovedesc a fi cancer. Insa, este important sa identificati un nodul canceros cat mai curand posibil, astfel incat sa puteti incepe tratamentul rapid.

Tipuri de biopsie tiroidiana – ce implica fiecare metoda

Exista mai multe tipuri de biopsie sau metode de a preleva tesut tiroidian:

Biopsia prin aspiratie cu ac fin

Biopsie prin aspiratie cu ac fin este cea mai folosita metoda. Medicul poate preleva mostre si de la ganglionii limfatici din apropierea tiroidei. O biopsie cu ac se face intr-un spital, clinica sau cabinetul medicului. In timpul procedurii, pacientul va sta intins pe spate cu o perna sub umeri, capul inclinat pe spate si gatul intins. Aceasta pozitie impinge glanda tiroida inainte, facilitand efectuarea biopsiei. Nu tusiti, nu vorbiti si nu inghititi cand acul este in pozitie. Medicul va curata pielea cu o solutie speciala.

Se poate folosi ecografia pentru a ghida plasarea acului – biopsie cu ghidaj ecografic. Acul se va introduce usor in glanda tiroida si se va preleva o cantitate mica de tesut tiroidian si lichid. De obicei, se poate preleva de obicei mai mult de o proba. Tesutul va fi ulterior examinat la microscop. Procedura completa dureaza intre 10-30 minute.

Biopsia cu ac de baza

Este la fel ca biopsia aspirativa cu ac fin, doar ca acul este putin mai gros. Daca medicul nu obtine raspunsuri clare de la o biopsie cu ac fin, aceasta metoda ar putea fi un plan de rezerva.

Biopsia chirurgicala sau deschisa

Aceasta metoda este folosita rar in cazul problemelor cu tiroida. Implica o incizie in zona gatului pentru a indeparta un nodul sau chiar o parte a tiroidei. Pentru ca este o interventie chirurgicala, inseamna si o recuperare mai lunga. Inainte de a face o biopsie tiroidiana, poate fi necesar sa faceti analize de sange pentru a vedea daca aveti probleme de sangerare sau tulburari de coagulare a sangelui.

O biopsie deschisa a glandei tiroide se face intr-o sala de operatie de catre un chirurg, cu anestezie generala. Zona este curatata si se face o mica taietura (incizie) in zona gatului. Se va preleva o proba de tesut tiroidian sau se poate indeparta un nodul daca este prezent. O parte din tesutul tiroidian poate fi trimisa la laborator in timpul biopsiei pentru a vedea daca are celule canceroase. Daca sunt gasite celule canceroase, medicul poate elimina mai mult sau toata glanda tiroida. Incizia este inchisa cu fire de sutura ulterior. O biopsie deschisa dureaza aproximativ o ora.

tipuri de biopsii tiroidiene

Riscuri posibile

Exista riscuri, desi foarte mici, ca o biopsie tiroidiana sa provoace durere locala persistenta, infectii, sangerari la locul punctiei, hematom local dupa biopsie, deteriorarea structurilor din apropierea tiroidei sau leziuni ale nervilor tiroidieni. Exista, de asemenea, un risc mic ca biopsia prin aspiratie cu ac fin sa nu arate cu siguranta daca nodulul este canceros. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa aveti nevoie de o alta biopsie.

Interpretare rezultate

Rezultat normal biopsie tiroida inseamna ca tesutul tiroidian este normal sau nodulul este benign, caz in care se recomanda monitorizare clinica la 6 luni de obicei – urmarea tratamentului medicamentos si supraveghetere periodica ecografica.

In 70 % dintre cazuri avem rezultat benign, in 5% dintre cazuri rezultatul este malign, 10% dintre rezultate sunt cu suspiciune de malignitate si in 15% dintre cazuri rezultatele sunt neconcludente si trebuie repetata biopsia dupa aproximativ 6 luni.

rezultate biopsie tiroida

Rezultat anormal

In caz de rezultat anormal, proba de biopsie poate indica o boala tiroidiana (cum ar fi inflamatia glandei tiroide), cancer tiroidian sau o tumora necanceroasa (benigna). Daca vorbim despre atipii cu semnificatie nedeterminata sau o leziune foliculara cu semnificatie nedeterminata, asta inseamna risc mic de malignitate – suspiciune de malignitate – si se recomanda repetarea biopsiei la 6 luni de obicei. Dintre aceste suspiciuni de malignitate, cam un sfert se dovedesc in final a fi maligne.

In caz de neoplazie foliculara sau de suspiciune de neoplazie foliculara, asta inseamna risc de malignitate mai mare si se recomanda operatie. De asemenea, in caz de malignitate se recomanda interventia chirurgicala – extirparea chirurgicala a tiroidei.

Retineti!

Daca nu este cancer si nu aveti alte simptome, asta inseamna ca nu sunt probleme si va fi nevoie doar sa reveniti periodic la control pentru analize. Daca este cancer, probabil ca veti avea nevoie de o interventie chirurgicala. Majoritatea cancerelor tiroidiene pot fi tratate. In alte cazuri, este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru tiroida subactiva sau hiperactiva, sau pentru noduli mari care impiedica respiratia sau inghitirea.

→ Citeste si Screening tiroida – analize pentru afectiuni tiroida.

Retineti si ca uneori poate aparea un rezultat fals negativ – arata ca nu exista cancer, cand de fapt pacientul are cancer – risc mai mic de 5% –  riscul este mai mare in caz de biopsie fara ghidaj ecografic, cand acul se pozitioneaza in afara zonei suspecte si se vor preleva celule de tesut tiroidian sanatos. De cealalata parte, exista risc de rezultat fals pozitiv – arata cancer desi in realitate nu exista – risc mai mic de 5% – din cauza prezentei anumitor celule atipice. Poate fi indicat sa solicitati uneori o a doua opinie – atat in caz de diagnostic malign, dar si in caz de diagnostic normal, dar daca aveti anumite simptome sau factori de risc pentru cancer tiroidian.

INTREBARI FRECVENTE

Ce voi simti in timpul biopsiei? Biopsia de tiroida doare?

Daca se va face o biopsie cu ac, s-ar putea sa va fie incomod sa stati nemiscat cu capul inclinat pe spate. Este posibil sa simtiti o intepatura usoara la nivelul gatului. Disconfortul este foarte mic in biopsia cu ac, mai ales in caz de biopsie aspirativa cu ac fin, pentru ca se foloseste un ac foarte subtire si mic. Disconfortul este chiar mai mic decat la o injectie obisnuita, motiv pentru care nici nu se face anestezie locala. Daca se face o biopsie deschisa, veti fi sub anestezie total si nu veti simti nimic in timpul biopsiei.

Exista contraindicatii pentru punctia tiroidiana?

Retineti ca biopsiiile nu sunt indicate pentru orice fel de simptome tiroidiene – doar atunci cand exista o anumita suspiciune de cancer, anumite simptome anormale etc. In general, riscurile unei biopsii sunt reduse si nu prea exista contraindicatii. De obicei, contraindicatia este legata de existenta unei probleme de coagulare.

Ce se intampla dupa biopsie?

In general, rezultatele biopsiei se obtin cam intr-o saptamana. La locul punctiei se va aplica un pansament local ce poate fi indepartat in aceeasi zi sau ziua urmatoare. Daca apar simtome ca dureri, febra, umflarea zonei, tulburari de vorbire etc.  – contactati medicul urgent.

 

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abl3636
(2) https://www.radiologyinfo.org/en/info/thyroidbiopsy
(3) https://www.webmd.com/women/thyroid-biopsy-overview
(4) https://www.thyroid.org/fna-thyroid-nodules/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *