Iata care pot fi cauzele posibile ce pot duce la raguseala sau disfonie, ce simptome pot fi asociate, precum si care pot fi tratamentele posibile.
CUPRINS:
1. Ce este raguseala?
2. De ce apare raguseala?
3. Cum este diagnosticata cauza pentru raguseala?
4. Tratament
Ce este raguseala?
Raguseala este o modificare anormala a vocii – modificari ale inaltimii sau calitatii vocii. Poate fi cauzata de utilizarea gresita sau de suprautilizarea vocii, de infectii virale si excrescente pe corzile vocale, cum ar fi chisturi, papiloame, polipi si noduli. Refluxul gastric poate provoca, de asemenea, raguseala. Vocea devine incordata, aspra, cu o inaltime mai scazuta sau un volum mai jos.
De ce apare raguseala?
Pot exista mai multe cauze ale unei voci ragusite, inclusiv cele de mai jos:
Laringita
Cea mai frecventa cauza pentru raguseala este laringita acuta. Aceasta reprezinta inflamarea corzilor vocale care apare in urma unor episoade de infectii ale tractului respirator. De obicei vorbim despre infectii virale respiratorii (raceala, gripa, COVID-19 etc.), dar pot fi si infectii bacteriene. De asemenea, laringita poate aparea si din cauza suprasolicitarii vocii, precum tipatul, vorbitul prea tare, cantatul puternic, vorbitul prelungit fara pauze. Leziunile grave ale corzilor vocale pot rezulta din utilizarea intensa a vocii in timpul unui episod de laringita acuta. Cauzele posibile ale laringitei cronice includ fumatul, boala de reflux gastroesofagian, expunerea la substante chimice sau praf care irita laringele.
Reflux gastroesofagian
O posibila cauza a raguselii este refluxul gastro-esofagian, cand acidul gastric urca prin esofag si irita corzile vocale. Alte simptome tipice includ arsuri la stomac si regurgitare. De obicei, vocea este mai aspra dimineata si se regleaza in timpul zilei. Poate aparea si senzatie de nod sau mucus in gat, precum si nevoia excesiva de a curata gatul.
Reflux laringofaringian
Daca refluxul ajunge pana in sus prin sfincterul superior si in partea din spate a gatului, se numeste reflux laringofaringian. Structurile din gat sunt mult mai sensibile la acidul gastric si la enzimele digestive, deci cantitati mai mici de reflux pot duce la mai multe daune.
Fumatul
Fumatul este o alta cauza posibila pentru raguseala. Poate cauza episoade frecvente de raguseala – pe termen lung.
Alte cauze mai putin comune pentru raguseala includ:
Noduli, chisturi si polipi
Nodulii, chisturile si polipii sunt excrescente benigne care pot aparea la nivelul corzilor vocale. Nodulii vocali se pot dezvolta pe partile opuse ale corzilor vocale ale unei persoane. Acest lucru poate duce la prea multa presiune. Un chist vocal este o masa dura de tesut care poate sa apara in interiorul corzii vocale. Polipii vocali apar de obicei pe o parte a corzilor vocale. Cele mai comune tratamente pentru noduli, polipi si chisturi sunt repausul vocii, terapia vocala si interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului.
Hemoragia corzilor vocale
O hemoragie a corzilor vocale apare atunci cand un vas de sange de la suprafata corzii vocale se rupe. Poate duce la voce ragusita – simptom ce apare brusc.
Paralizia corzilor vocale
Paralizia corzilor vocale apare atunci cand una sau ambele corzi vocale nu se deschid sau se inchid corespunzator. Acest lucru poate fi legat de leziuni in zona capului, gatului sau pieptului, tumori la baza craniului, gatului si pieptului etc. Persoanele cu anumite afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau boala Parkinson sau care au suferit un accident vascular cerebral, pot prezenta paralizie a corzilor vocale. In multe cazuri, insa, cauza este necunoscuta.
Boli sau tulburari neurologice
Raguseala poate aparea si la cei care au boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau au suferit un accident vascular cerebral. De asemenea, poate fi un simptom al disfoniei spasmodice, o tulburare neurologica rara ce afecteaza de obicei doar vocea, dar uneori afecteaza si respiratia. Unele probleme neurologice pot afecta partile creierului care controleaza muschii gatului si ai laringelui. Tratamentul in aceste cazuri va depinde de tipul de boala sau tulburare.
Alte cauze
Alte cauze pentru raguseala pot include alergii, probleme cu tiroida, traumatisme ale corzilor vocale. Afectiunile foarte grave, cum ar fi cancerul laringian, pot provoca si raguseala uneori, persistenta, motiv pentru care este important ca raguseala cronica sa fie evaluata prompt de medic.
Raguseala poate fi simptom de cancer?
Retineti ca de obicei raguseala este data de utilizarea excesiva a vocii, de infectii virale sau fumat. Insa, in anumite cazuri pot exista si cauze mai grave. Raguseala persistenta si severa poate fi uneori un simptom al cancerului laringian, motiv pentru care este atat de important sa mergeti la medic daca sunteti ragusit mai mult de 3 saptamani. Raguseala poate, de asemenea, un simptom al unei boli numite papilomatoza respiratorie recurenta sau papilomatoza laringiana, care determina cresterea de mase necanceroase in laringe si in alte zone apropiate.
In cele mai multe cazuri, cancerele laringiene si hipofaringiene sunt depistate pe baza simptomelor pe care le provoaca. Tumorile laringiene care se formeaza pe corzile vocale cauzeaza adesea raguseala sau o modificare a vocii. Acest lucru ar putea duce la depistarea bolii intr-un stadiu incipient. Daca va confruntati cu modificari ale vocii (cum ar fi raguseala) care nu se amelioreaza in decurs de 2 saptamani, consultati imediat medicul. Durerea si problemele de respiratie sau de inghitire pot fi simptome ale cancerului laringian mai avansat. Pentru cancerele care nu incep pe corzile vocale, raguseala apare de obicei cand boala s-a raspandit sau a avansat. Insa, doar medicul poate stabili un diagnostic.
Cum este diagnosticata cauza raguselii?
Pentru diagnosticarea cauzei se va face un examn fizic al capului si gatului, urmat de laringoscopie si posibil alte proceduri imagistice.
Raguseala cronica este in general cauzata de laringita cronica, o inflamatie a laringelui. Diagnosticul se face printr-o anamneza detaliata, inclusiv intrebari privind simptomele asociate care implica, de obicei, curatarea frecventa a gatului, tuse si senzatii de disconfort la inghitire.
Tratament
Tratamentul se bazeaza pe reducerea disconfortului si tratarea cauzelor de baza. In unele cazuri, odihnirea vocii si hidratarea eficienta vor ajuta laringele sa se recupereze. Cu toate acestea, cauzele persistente pot necesita tratament medical. Daca raguseala este din cauza fumatului sau expunerii la substante chimice care irita laringele, medicul va recomanda evitarea acestor factori declansatori. Daca o infectie virala este responsabila pentru o voce ragusita, simptomele pot disparea de la sine – fiind necesare doar masuri de ameliorare a simptomelor asociate. Medicii folosesc uneori, insa, medicamente antivirale pentru a reduce simptomele si pentru a scurta timpul de recuperare cu 1-2 zile.
Odihniti-va vocea cateva zile, evitati sa strigati, sa tipati si sa vorbiti tare. Nici nu soptiti, pentru ca acest lucru tensioneaza si mai mult corzile vocale. De asemeneam consumati suficienta apa. Lichidele pot ameliora unele dintre simptome si pot hidrata gatul. Evitati cofeina si alcoolul. Acestea pot usca gatul si pot agrava raguseala. Poate fi util si un umidificator. Renuntati la fumat si evitati fumatul pasiv – acestea pot provoca iritarea corzilor vocale si a laringelui si usca gatul.
Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/hoarseness/article.htm
(2) https://www.enthealth.org/conditions/hoarseness/
(3) https://muschealth.org/medical-services/geriatrics-and-aging/healthy-aging/hoarseness
(4) ttps://www.aafp.org/afp/2017/1201/p720.html