Hipocalcemia – tot ce trebuie sa stii

hipocalcemia

Iata ce este hipocalcemia, care pot fi cauzele posibile, cum se manifesta aceasta problema si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este hipocalcemia?
2. Simptome
3. Ce cauzeaza hipocalcemia?
4. Hipocalcemia in cancer
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Intrebari frecvente

Ce este hipocalcemia?

Calciul indeplineste mai multe functii in organism. Muschii, nervii si oasele noastre au nevoie de calciu. Hipocalcemia este un dezechilibru electrolitic si inseamna un nivel scazut de calciu in organism. Apare atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,4 mg/dL. Concentratia normala a ionilor de calciu liber in serul sangvin este de 4,4-5,4 mg/dL. Nivelurile normale de calciu din sange sunt mentinute prin actiunile hormonului paratiroidian, ale rinichilor si intestinelor.

Simptome

Hipocalcemia poate provoca mai multe tipuri de simptome:

  • senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul fetei sau degetelor;
  • crampe musculare, spasme si slabiciune – mai ales la nivelul spatelui si picioarelor;
  • iritabilitate;
  • oboseala;
  • piele uscata si alte probleme ale pielii;
  • unghii fragile;
  • convulsii;
  • stari de confuzie si dezorientare;
  • dificultati de respiratie si dificultatie la inghitire.

Cel mai frecvent semn al hipocalcemiei (numita si cadere de calciu) este iritabilitatea neuromusculara. Nervii si muschii, care sunt direct legati de nivelul de calciu din sange, pot avea spasme sau zvacniri. Cu toate acestea, nu toata lumea va experimenta toate aceste simptome mentionate mai sus. Uneori, semnele si simptomele sunt relativ usoare, dar in alte situatii pot duce la probleme care pun viata in pericol. Cand vorbim doar despre o scadere usoara a nivelului de calciu, este posibil sa nu apara simptome. De asemenea, este mai putin probabil sa aveti simptome daca nivelul de calciu a scazut usor in timp. Daca apare o scadere „acuta” sau brusca a nivelului de calciu din sange, este posibil sa observati spasme mai severe.

complicatii lipsa de calciu

Ce cauzeaza hipocalcemia?

Calciul este implicat in mai multe procese biologice importante. De exemplu, joaca un rol in coagularea sangelui si ajuta anumite enzime sa functioneze corect. De asemenea, este esential pentru semnalizarea corecta a nervilor si muschilor, inclusiv muschiul inimii. Exista multi factori care pot duce la hipocalcemie, dar ei se incadreaza in general intr-una dintre urmatoarele categorii: consum insuficient de calciu sau factori ce afecteaza capacitatea organismului de a absorbi calciul.

Iata cateva cauze posibile pentru hipocalcemie:

Alimentatie saraca in calciu

Corpul nu produce calciu, asa ca se bazeaza pe un aport optim din alimente. Cand nu consumam suficiente alimente bogate in calciu, poate aparea lipsa de calciu. De asemenea, pentru a procesa calciul, organismul are nevoie de vitamina D – ce faciliteaza absorbtia calciului. Vitamina D scazuta sau lipsa de vitamina D este, de asemenea, o alta cauza importanta a hipocalcemiei. Aceasta joaca un rol important in capacitatea corpului de a absorbi si de a utiliza calciul. Oamenii pot avea un nivel scazut de vitamina D din cauza unor probleme diferite, cum ar fi:

  • aport alimentar scazut de vitamina D;
  • expunere redusa la soare;
  • absorbtia slaba a vitaminei D;
  • boli renale sau hepatice.

Hipoparatiroidism

Glandele paratiroide secreta hormoni care regleaza calciul si fosforul din corp. Daca aceste glande nu functioneaza corespunzator si vorbim despre niveluri scazute de hormoni paratiroidieni (hipoparatiroidism), acest lucru poate duce la hipocalcemie. Hipoparatiroidismul poate fi rezultatul unei boli autoimune, poate avea cauze genetice, poate fi legat de interventii chirurgicale la nivelul gatului, un aport insuficient de magneziu sau efectele radiatiilor in timpul tratamentului pentru cancer. De asemenea, hipocalcemia poate fi legata si de lipsa de raspuns la un nivel normal de hormon paratiroidian (pseudohipoparatiroidism).

Stres si anxietate

In conditii de stres crescut, in special in perioade care includ hiperventilatia acuta, corpul poate raspunde prin alcaloza respiratorie. Practic, respiratiile rapide duc la scaderea dioxidului de carbon si apare alcaloza respiratorie. Acest lucru poate duce la simptome de cadere de calciu.

Unele medicamente

Anumite medicamente pot cauza uneori hipocalcemie ca efect secundar. Unele dintre acestea includ:

  • anumite medicamente pentru osteoporoza (bisfosfonati precum zoledronat);
  • unele medicamente antiepileptice;
  • anumite medicamente pentru chimioterapie (cum ar fi cisplatina);
  • medicamente diuretice (cum ar fi furosemida);
  • inhibitori ai pompei de protoni.

Factori de risc

Orice persoana cu antecedente de tulburari gastrointestinale, insuficienta hepatica sau renala, pancreatita sau anxietate poate fi expusa riscului de hipocalcemie.

Alte cauze posibile pentru hipocalcemie pot sa includa si:

  • insuficienta renala cronica;
  • deficit de magneziu – hipomagneziemie – reduce activitatea hormonului paratiroidian;
  • alcoolism.

Hipocalcemia in cancer

Unele tratamente pentru cancer pot cauza in anumite situatii niveluri scazute de calciu in sange. Un nivel scazut de calciu este rar, insa, la persoanele cu cancer. Principala cauza a nivelului scazut de calciu din sange este indepartarea glandelor paratiroide din zona gatului. Acest lucru ar putea fi necesar pentru unele tipuri de cancer in zona gatului. Poate fi necesara si daca glandele paratiroide sunt deteriorate in timpul interventiei chirurgicale la nivelul glandei tiroide.

Persoanele cu cancer pot dezvolta, de asemenea, un nivel scazut de calciu in sange din cauze precum:

  • lipsa de vitamina D;
  • cancerul este avansat si implica oasele;
  • tratament prelungit cu anumite medicamente.

Hipocalcemia este asociata cu mai multe tipuri de cancer, dar este mai frecventa in cancerele hematologice, colorectale, pulmonare si tiroidiene. Hipocalcemia poate fi la fel de grava ca hipercalcemia, mai ales daca este acuta. Simptomele pot varia de la usoare la severe.

analiza calciu

Diagnostic

Diverse semne si simptome pot face ca medicul sa suspecteze hipocalcemie. Se va analiza istoricul medical complet si se vor examina simptomele recente. Nivelul de calciu se testeaza printr-o analiza de sange. Medicii masoara nivelul total de calciu (care include calciul legat de albumina) si nivelul de albumina din sange pentru a determina daca nivelul de calciu liber este scazut. Hipocalcemia este de obicei definita ca avand un nivel de calciu mai mic de 4,4 mg/dL.

De asemenea, este esential sa fie identificata cauza pentru hipocalcemie. Acest lucru necesita adesea teste suplimentare. Testele de sange suplimentare pot include analiza pentru nivelurile de fosfat, magneziu, creatinina, fosfataza alcalina, diferite forme de vitamina D, hemoleucograma completa. In functie de context, este posibil sa aveti nevoie si de alte teste, cum ar fi teste de urina pentru calciu, fosfat sau alti electroliti. Uneori vor fi necesare si teste de monitorizare suplimentare, cum ar fi un EKG pentru a verifica ritmul cardiac.

tratament hipocalcemie

Tratament

Tratamentul pentru hipocalcemie va varia in functie de o serie de factori. Acestia includ cauza de baza si severitatea problemei. In cazul in care nivelul de calciu al unei persoane scade brusc foarte mult, posibil sa fie necesara administrare de calciu intravenos. In alte cazuri vor fi recomandate suplimente de calciu administrate pe cale orala, impreuna cu vitamina D.

In functie de situatie, ar putea fi necesar sa luati si alte substante importante pentru metabolismul calciului, cum ar fi magneziu. In alte cazuri ar putea fi necesar sa incetati sa luati un medicament care va scade prea mult calciul – insa doar la indicatiile medicului. Alte tratamente pot fi necesare, in functie de circumstante. De exemplu, este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru o afectiune de baza, cum ar fi boala renala sau hepatica. Unii oameni cu hipoparatiroidism necesita administrarea de hormon de inlocuire a PTH care poate ajuta la cresterea calciului la niveluri normale.

INTREBARI FRECVENTE

Care sunt posibilele complicatii ale hipocalcemiei?

Complicatiile deficitului de calciu includ afectarea ochilor, batai anormale ale inimii si risc de osteoporoza. Complicatiile osteoporozei includ mai ales fracturi si dificultati la mers.

Hipocalcemia poate fi prevenita?

Puteti preveni deficitul de calciu prin includerea zilnica a calciului in dieta. Retineti ca alimentele bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate, pot avea, de asemenea, un continut ridicat de grasimi saturate si grasimi trans. Alegeti optiuni cu continut scazut de grasimi pentru a reduce riscul de colesterol marit si boli de inima. De asemenea, vitamina D este importanta deoarece creste rata de absorbtie a calciului in sange. Surse importante de vitamina D includ peste gras precum somonul si tonul, suc de portocale fortificat, lapte fortificat etc.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279267/
(2) https://journals.lww.com/pbj/Fulltext/2019/08000/Hypocalcemia_in_cancer_patients__An_exploratory.2.aspx
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4739750/
(4) https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/hypocalcemia-low-calcium.aspx
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/blood-calcium/low-calcium-levels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *