Radioterapia cu iod – indicatii, beneficii

ce este radioterapia cu iod

Radioterapia cu iod sau iodoterapia este o forma de tratament folosita in special pentru unele tipuri de cancer tiroidian. Iata ce implica terapia si cand se recomanda.

CUPRINS:

1. Ce este radioterapia cu iod?
2. Mod de actiune si indicatii
3. Cum te pregatesti pentru tratamentul cu iod radioactiv
4. Ce presupune tratamentul cu iod radioactiv?
5. Efecte secundare posibile

Ce este radioterapia cu iod?

Terapia cu iod radioactiv sau radioterapia cu iod este o forma de tratament pentru tiroida hiperactiva (hipertiroidism) si anumite tipuri de cancer tiroidian. Termenul „radioactiv” poate suna grav, dar este un tratament sigur, in general bine tolerat si fiabil, care vizeaza celulele tiroidiene, astfel incat exista o expunere redusa a restului corpului.

Tratamentul cu iod radioactiv este un tip de radioterapie interna. Terapia utilizeaza o forma radioactiva de iod numita iod 131 (I-131). Iodul radioactiv circula in tot corpul prin fluxul sangvin. Celulele canceroase tiroidiene preiau iodul de oriunde s-ar afla in corp. Radiatiile din iod distrug apoi celulele canceroase. Iodul radioactiv este un tratament specific. Este preluat in principal de celulele tiroidiene, afectand foarte putin alte celule. Tratamentul este potrivit numai pentru unele tipuri de cancer tiroidian.

Iodul radioactiv reprezinta un tip de tratament radioizotopic. Radioizotopii sunt substante radioactive administrate sub forma de pastila ce trebuie inghitita. Desi se raspandeste prin corp, este absorbit in principal de celulele tiroidiene sau celulele cancerului tiroidian. Distruge aceste celule fara a afecta prea mult celelalte celule ale corpului.

ce este terapia cu iod

Mod de actiune si indicatii

Glanda tiroida absoarbe aproape tot iodul din corp. Din aceasta cauza, iodul radioactiv (numit si I-131) poate fi utilizat pentru tratarea cancerului tiroidian. Acest iod se acumuleaza in principal in celulele tiroidiene, unde radiatiile pot distruge celulele care preiau iod (inclusiv celulele canceroase), cu un efect redus asupra restului corpului. Doza de radiatie utilizata aici este mult mai puternica decat cea utilizata in scanarile cu iod radioactiv.

Este de obicei recomandata pentru cancerele tiroidiene papilare sau foliculare care s-au raspandit la ganglionii limfatici sau care prezinta un risc mai mare de recidiva dupa operatie. Radioterapia cu iod nu functioneaza pentru cancerul tiroidian medular sau anaplazic, deoarece aceste tipuri nu preiau iod.

Cand se recomanda aceasta forma de terapie?

Acest tratament poate fi utilizat pentru distrugerea oricarui tesut tiroidian care nu este indepartat prin interventie chirurgicala sau pentru tratarea unor tipuri de cancer tiroidian care s-au raspandit in ganglioni limfatici si in alte parti ale corpului. Tratamentul cu iod radioactiv poate fi administrat:

  • dupa operatie, pentru a distruge celulele canceroase care au ramas;
  • pentru a trata cancerul tiroidian care s-a raspandit;
  • pentru a trata cancerul tiroidian care a reaparut dupa tratamentul initial.

Este posibil sa trebuiasca sa luati acest tratament o singura data. Insa, poate fi repetat la fiecare 3 luni, daca este necesar, pana cand nu mai exista semne de cancer tiroidian la procedurile imagistice. Terapia cu iod radioactiv poate creste speranta de viata in cazul cancerelor tiroidiene papilare sau foliculare (cancer tiroidian diferentiat) care s-au raspandit in zona gatului sau in alte parti ale corpului.

Terapia cu iod in hipertiroidism

Tiroida produce hormoni care regleaza metabolismul corpului si alte functii. Hipertiroidismul accelereaza procesele organismului, provocand nervozitate si anxietate, ritm cardiac rapid, probleme menstruale, probleme de somn, tremur la nivelul mainilor si alte probleme. Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonii necesari. Iodul radioactiv trateaza hipertiroidismul prin deteriorarea sau distrugerea celulelor tiroidiene prin radiatii. Se administreaza sub forma de capsula orala. De obicei, e nevoie de o singura doza. Daca simptomele persista dupa 6 luni, este posibil sa trebuiasca sa se administreze o a doua doza.

terapia cu iod pentru probleme cu tiroida

Iodul radioactiv pentru cancerul tiroidian

Cele mai frecvente tipuri de cancer tiroidian (papilar si folicular) pot fi de obicei tratate cu doze mai mari de iod radioactiv. Dozele de iod radioactiv sunt mult mai mari decat in ​​cazul tratamentului pentru hipertiroidism. Terapia se administreaza de obicei dupa indepartarea tiroidei, pentru a distruge orice tesut tiroidian ramas. O doza de „monitorizare” de iod radioactiv poate fi, de asemenea, utilizata pentru a monitoriza tesutul tiroidian ramas sau cancerul care s-ar fi putut raspandi in alte parti ale corpului. Aceste teste arata daca iodul se concentreaza in zone care contin cancer tiroidian si daca sunt necesare cantitati mai mari de iod radioactiv pentru a distruge zonele tumorale.

Terapia cu iod radioactiv nu se administreaza, in general, decat la cateva saptamani de la interventia chirurgicala, odata ce se reduce umflarea. Asta din cauza faptului ca umflarea poate afecta fluxul sangvin si poate opri circulatia iodului.

Terapia cu iod radioactiv poate fi facuta daca:

  • tumora este mai mare de 4 cm;
  • s-a raspandit in tesuturile si structurile din apropiere;
  • s-a raspandit in multi ganglioni limfatici din zona;
  • cancerul este o varianta agresiva a cancerului tiroidian diferentiat, este carcinom slab diferentiat sau are alte caracteristici cu risc ridicat atunci cand este vazut la microscop;
  • cancerul a reaparut in acelasi loc sau aproape de locul in care a inceput initial (denumit recidiva locala sau regionala);
  • cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului (numite metastaze la distanta).

Ce este cancerul tiroidian?

Cancerul tiroidian apare atunci cand celulele anormale din glanda tiroida incep sa se divida si sa se dezvolte necontrolat. Fara tratament, celulele canceroase pot creste in cele din urma in tesuturile sanatoase din jur si se pot raspandi in alte zone ale corpului. Glanda tiroida este formata din doi lobi. Cancerul apare de obicei intr-un singur lob. Glanda tiroida produce hormoni care afecteaza modul in care functioneaza corpul. T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) sunt principalii hormoni pe care ii produce glanda tiroida. 

Cum te pregatesti pentru tratamentul cu iod radioactiv

Inainte de a beneficia de tratament cu iod radioactiv, este posibil sa fie necesara administrarea de TSH de sinteza, numit TSH uman recombinat, timp de 2 zile. Acesta ajuta celulele canceroase ale tiroidei sa preia iodul radioactiv. De asemenea, medicul va poate solicita sa incetati sa luati tratamentul cu hormoni tiroidieni – cu 4 saptamani inainte daca luati T4 (tiroxina) sau cu 2 saptamani daca luati T3 (liotironina). Asta din cauza faptului ca I-131 functioneaza cel mai bine atunci cand nivelurile de TSH sunt crescute. Nivelurile de TSH din sange incep sa creasca imediat ce incetati sa luati comprimate de hormoni tiroidieni.

In plus, medicul va poate recomanda o dieta cu continut scazut de iod inainte de tratament cu iod radioactiv – cu 1-2 saptamani inainte de tratament. Se va face un CT inainte de procedura.

Ce presupune tratamentul cu iod radioactiv?

ce presupune iodoterapia

De obicei, iodul radioactiv se administreaza sub forma de capsula sau lichid. Nu veti putea manca sau bea timp de cateva ore, astfel incat corpul sa poata absorbi iodul. Dupa aceea, puteti manca normal.

Tratamentul face ca pacientul sa devina „sursa de radiatie” si va ramane singur in camera –  in spital sau acasa, pentru cateva zile, pana cand nivelul de radiatie scade. Se va monitoriza nivelul de radioactivitate in acest timp. Ar trebui sa incercati sa beti multe lichide pentru a ajuta la eliminarea iodului radioactiv din sistem. Transpiratia si urina sunt radioactive in acest timp. Izolarea este necesara pentru a proteja alte persoane de radiatii – mai ales copiii si femeile gravide. Personalul medical poate intra in incapere, dar doar pentru perioade scurte de timp.

Pastrati distanta fata de alte persoane, in special fata de copii si femeile insarcinate. Nu stati langa alta persoana intr-un autovehicul mai mult de o ora si evitati contactul apropiat, sarutul sau actul sexual. De asemenea, dormiti singur intr-o camera separata. Folositi prosoape, servetele si cearsafuri separate. Spalati separat imbracamintea personala timp de o saptamana. De asemenea, curatati toaleta de doua ori dupa fiecare utilizare.

Controlul de monitorizare

Dupa aproximativ o saptamana de la terapia cu iod radioactiv se vor face scanari pentru a examina tiroida. De asemenea, se repeta la 6-12 luni dupa terapia cu iod radioactiv pentru a verifica modul in care a raspuns cancerul la terapia cu iod radioactiv si daca mai exista celule canceroase. Se fac analize de sange pentru a verifica daca e nevoie de mai mult tratament.

Efecte secundare posibile

Posibile efecte secundare pe termen scurt

Efectele secundare ale tratamentului cu iod radioactiv variaza in functie de varsta, daca aveti alte afectiuni medicale si doza de iod radioactiv administrata. Unele persoane pot avea una sau mai multe dintre urmatoarele reactii adverse pe termen scurt:

  • inflamatia glandelor salivare;
  • gura uscata si modificari ale gustului;
  • gat umflat sau sensibil si roseata;
  • greata.

Posibile efecte secundare pe termen lung

Posibile efecte secundare pe termen lung includ:

  • risc de afectare a fertilitatii;
  • inflamarea glandelor salivare;
  • oboseala;
  • ochi uscati;
  • niveluri mai mici de celule sangvine;
  • probleme pulmonare.

Iodul radioactiv nu este recomandat in caz de sarcina (sau daca doriti sa ramaneti gravida in termen de 6 luni de la tratament), alaptare, daca aveti tiroidita sau un alt tip de hipertiroidism care este adesea temporar.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/treating/radioactive-iodine.html
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16477-radioiodine-radioactive-iodine-therapy
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=radioiodine
(4) https://www.thyroid.org/radioactive-iodine/
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/internal/radioactive-liquid-treatment/radioactive-iodine-therapy
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557741/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *