Sistemul de stadializare FIGO este folosit pentru cancerele ginecologice, adica acele cancere care afecteaza sistemul reproducator feminin. Citeste aici mai multe despre acest subiect.
CUPRINS:
1. Ce inseamna stadializarea cancerului?
2. Ce sunt cancerele ginecologice?
3. Ce este sistemul de stadializare FIGO?
Ce inseamna stadializarea cancerului?
Stadializarea unui cancer ajuta medicii sa descrie localizarea unui cancer, daca sau unde s-a raspandit si daca afecteaza alte parti ale corpului. Medicii folosesc adesea teste de diagnostic pentru a determina stadiul cancerului. Stadializarea ajuta la planificarea tratamentului si ofera informatii despre prognostic si speranta de viata.
Un cancer este intotdeauna mentionat dupa stadiul care a fost stabilit la diagnostic, chiar daca se agraveaza sau se raspandeste. Noile informatii despre modul in care s-a modificat un cancer de-a lungul timpului se adauga la stadiul initial. Pentru a stabili stadiul unui cancer se fac analize si teste – inclusiv radiografii, CT, RMN, ecografii etc. O biopsie este adesea necesara pentru a confirma un diagnostic de cancer.
Nu toate cazurile de cancer pot fi stadializate. De exemplu, leucemiile sunt tipuri de cancer ale celulelor sangvine si, prin urmare, s-au raspandit in mod normal in tot corpul pana la momentul diagnosticului. Majoritatea tipurilor de leucemii nu sunt grupate asa cum sunt cancerele care formeaza tumori.
➤ Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre stadializarea cancerului.
Sisteme de stadializare
Exista mai multe sisteme de stadializare, cel mai cunoscut fiind sistemul TNM. Ofera informatii despre localizarea tumorii, tipul de celule, dimensiune, daca s-a raspandit si unde. In sistemul TNM, stadiul general este determinat dupa ce cancerului i se atribuie o litera sau un numar pentru a descrie tumora (T), ganglionii (N) si metastazele (M).
- T descrie tumora de origine (primara);
- N arata daca s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere;
- M arata daca s-a raspandit (metastazat) in zone indepartate ale corpului.
Fiecare tip de cancer are propria versiune a categoriilor TNM, deci literele si numerele nu inseamna acelasi lucru pentru fiecare tip de cancer. De exemplu, pentru unele tipuri de cancer, categoriile T descriu dimensiunea tumorii principale, in timp ce pentru altele descriu cat de profund a crescut tumora in organul in care a inceput sau daca tumora a crescut in structuri din apropiere (indiferent de marime). Pentru unele tipuri de cancer, categoriile TNM pot avea si subcategorii. Acestea sunt notate cu litere mici dupa categorie – de exemplu, T3a sau T3b.
Alte sisteme de stadializare
Nu toate tipurile de cancer sunt stadializate folosind sistemul TNM. Alte sisteme de stadializare pe langa sistemul TNM sunt adesea utilizate pentru limfoamele Hodgkin si non-Hodgkin, precum si pentru alte tipuri de cancer. Federatia Internationala de Obstetrica si Ginecologie (FIGO) are un sistem de stadializare pentru cancerele organelor reproducatoare feminine. Stadiile TNM se potrivesc bine cu stadiile FIGO, ceea ce face destul de usoara conversia stadiilor intre aceste 2 sisteme.
Majoritatea cancerelor din zona creierului nu au un sistem formal de stadializare, deoarece aceste tipuri de cancer nu se raspandesc in mod normal la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.
Ce sunt cancerele ginecologice?
Cancerul de col uterin este unul dintre mai frecvente tipuri de cancer care pot aparea in organele reproducatoare ale unei femei. Sistemul reproducator al unei femei include uterul (inclusiv colul uterin), ovarele, trompele uterine, vaginul, vulva. Astfel, termenul de „cancer ginecologic” se refera la cancere care incep in sistemul reproducator al unei femei, si includ cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul vaginal, cancerul vulvar, cancerul endometrial si cancerul trompelor uterine. Simptomele cancerelor ginecologice variaza in functie de tip, dar includ adesea:
- sangerari sau scurgeri anormale;
- dureri pelvine;
- probleme urinare;
- balonare persistenta etc.
❇️ Retineti ca de cele mai multe ori aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer. De aceea, e important sa mergeti la medic pentru un control si pentru un diagnostic corect.
Prevenirea cancerelor ginecologice
Cancerele ginecologice sunt adesea usor de tratat daca sunt depistate in stadii incipiente. Pentru aceasta, e important sa mergeti la controalele ginecologice de rutina si sa respectati recomandarile de screening – ➤ Citeste aici mai multe despre screening pentru cancer de col uterin. In plus, daca observati orice semne sau simptome anormale, ca sangerari anormale, dureri pelvine etc., e important sa mergeti la medic pentru un control amanuntit.
De asemenea, e esential sa aveti un stil de viata sanatos – alimentatie sanatoasa, stil de viata activ, evitarea fumatului si a consumului crescut de alcool, mentinerea la o greutate sanatoasa. Se recomanda si reducerea riscului de infectii cu transmitere sexuala prin folosirea de metode contraceptive potrivite.
Ce este sistemul de stadializare FIGO?
Sistemul de stadializare FIGO este stabilit de Federatia Internationala de Obstetrica si Ginecologie si include in general 5 stadii:
- stadiul 0: carcinom in situ (frecvent in cancerul de col uterin, vaginal si vulvar);
- stadiul I: limitat la organul de origine;
- stadiul II: invazia organelor sau tesuturilor inconjuratoare;
- stadiul III: raspandit in ganglionii limfatici sau tesuturi indepartate din bazin;
- stadiul IV: metastaze la distanta.
Sistemul de stadializare FIGO pentru cancerul de col uterin
Medicii atribuie un stadiul cancerului prin evaluarea tumorii si daca boala s-a raspandit in alte zone ale corpului. Stadializarea se bazeaza pe rezultatele unui examen fizic, dar si pe scanari imagistice si biopsii.
Stadiul I
Cancerul s-a raspandit de la mucoasa colului uterin in tesutul mai profund, dar este inca localizat doar in uter – adica nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Acest stadiu poate fi impartit in grupuri mai mici pentru a descrie mai detaliat cancerul:
- Stadiul IA: Cancerul este diagnosticat numai prin analiza tesutului sau a celulelor cervicale la microscop.
- Stadiul IA1: Exista o zona canceroasa cu o adancime mai mica de 3 mm.
- Stadiul IA2: Exista o zona canceroasa de 3 mm pana la mai putin de 5 mm adancime.
- Stadiul IB: Tumora este mai mare, dar se limiteaza doar la colul uterin.
- Stadiul IB1: Tumora are o profunzime de 5 mm sau mai mult si o latime mai mica de 2 cm.
- Stadiul IB2: Tumora are o profunzime de 2 cm sau mai mult si o latime mai mica de 4 cm.
- Stadiul IB3: Tumora are o latime de 4 cm sau mai mult.
Stadiul II
Cancerul s-a raspandit dincolo de uter in zonele din apropiere, cum ar fi vaginul sau tesutul din apropierea colului uterin, dar este inca localizat doar in zona pelvina. Nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.
- Stadiul IIA: Tumora este limitata la cele doua treimi superioare ale vaginului si nu s-a raspandit in tesutul de langa colul uterin.
- Stadiul IIA1: Tumora are o latime mai mica de 4 cm.
- Stadiul IIA2: Tumora are o latime de 4 cm sau mai mult.
- Stadiul IIB: Tumora s-a raspandit in zona de langa col, dar nu ajunge la peretele pelvin.
Stadiul III
Tumora implica treimea inferioara a vaginului si / sau:
- s-a raspandit in peretele pelvin;
- provoaca umflarea rinichiului;
- opreste functionarea unui rinichi;
SI/SAU implica ganglionii limfatici regionali.
- Stadiul IIIA: Tumora implica treimea inferioara a vaginului, dar nu s-a dezvoltat in peretele pelvin.
- Stadiul IIIB: Tumora a crescut in peretele pelvin si / sau afecteaza un rinichi.
- Stadiul IIIC: Tumora implica ganglioni limfatici regionali.
- Stadiul IIIC1: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din pelvis.
- Stadiul IIIC2: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici para-aortici.
Stadiul IV
- Stadiul IVA: Cancerul s-a raspandit in vezica sau rect, dar nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.
- Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Sistemul de stadializare FIGO pentru cancerul ovarian si cancerul trompelor uterine
Stadiul I
Cancerul se afla numai in ovare sau in trompele uterine.
- Stadiul IA: Cancerul se afla numai in interiorul unui ovar sau intr-o trompa uterina. Nu se gaseste cancer pe suprafata ovarelor sau a trompei uterine.
- Stadiul IB: Cancerul se afla in ambele ovare sau in trompele uterine, dar nu si pe suprafata ovarului sau a trompei uterine.
- Stadiul IC: Cancerul se gaseste intr-un ovar sau trompa uterina sau in ambele, impreuna cu una dintre urmatoarele:
- Stadiul IC1: Tumora se rupe in timp ce este indepartata chirurgical, numita deversare chirurgicala intraoperatorie.
- Stadiul IC2: Peretele tumorii este rupt inainte de operatie sau exista cancer pe suprafata ovarului sau a trompei uterine.
- Stadiul IC3: Celulele canceroase se gasesc in acumularea de lichid din cavitatea abdominala, numita ascita, sau in probele de lichid din cavitatea peritoneala prelevate in timpul interventiei chirurgicale.
Stadiul II
Cancerul implica unul sau ambele ovare sau trompele uterine si s-a raspandit sub pelvis, sau este cancer peritoneal.
- Stadiul IIA: Cancerul s-a raspandit in uter si / sau trompele uterine si / sau ovare.
- Stadiul IIB: Cancerul s-a raspandit in alte tesuturi din bazin.
Stadiul III
Cancerul implica unul sau ambele ovare sau trompele uterine, sau este cancer peritoneal. S-a raspandit in peritoneu in afara pelvisului si / sau in ganglionii limfatici din retroperitoneu.
- Stadiul IIIA1: Cancerul s-a raspandit in ganglionii limfatici retroperitoneali, care se gasesc in partea din spate a abdomenului, dar nu si pe suprafetele peritoneale.
- Stadiul IIIA1 (i): Metastazele sunt de 10 mm sau mai mici.
- Stadiul IIIA1 (ii): Metastazele sunt mai mari de 10 mm.
- Stadiul IIIA2: Cancerul s-a raspandit microscopic de la pelvis in abdomen.
- Stadiul IIIB: Cancerul s-a raspandit vizibil pe langa pelvis pana la abdomen si este de 2 cm sau mai mic, cu sau fara raspandire la ganglionii limfatici retroperitoneali.
- Stadiul IIIC: Cancerul s-a raspandit vizibil pe langa pelvis pana la abdomen si este mai mare de 2 cm, cu sau fara raspandire la ganglionii limfatici retroperitoneali.
Stadiul IV
Cancerul s-a raspandit la organele din afara zonei abdominale.
- Stadiul IVA: Cancerul s-a raspandit in lichidul din jurul plamanilor.
- Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit in ficat sau splina sau in organele de dincolo de abdomen, inclusiv ganglionii limfatici din zona inghinala si din afara cavitatii abdominale.
Sistemul de stadializare FIGO pentru cancerul vaginal
Stadiul I
Tumora se afla numai in vagin. Nu s-a raspandit prin peretele vaginal sau catre alte zone ale corpului.
Stadiul II
Tumora s-a raspandit prin peretele vaginal, dar nu catre peretii bazinului.
Stadiul III
Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din pelvis sau prin peretele pelvin.
Stadiul IV
- Stadiul IVA: Cancerul s-a raspandit in vezica, rect sau dincolo de pelvis. Ganglionii limfatici pot fi sau nu implicati.
- Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit intr-o zona indepartata a corpului.
Sistemul de stadializare FIGO pentru cancerul vulvar
Stadiul I
Tumora se afla numai in vulva sau in vulva si perineu – nu s-a raspandit.
- Stadiul IA: Tumora se afla numai in vulva sau vulva si perineu, este de 2 cm sau mai mica, nu s-a raspandit si nu este mai profunda de 1 mm.
- Stadiul IB: Tumora este mai mare de 2 cm sau este mai adanca de 1 mm, dar este doar in vulva sau vulva si perineu.
Stadiul II
Tumora este de orice dimensiune si s-a raspandit in structurile din apropiere, inclusiv in partea inferioara a uretrei, vaginului sau anusului. Nu s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la alte parti ale corpului.
Stadiul III
Cancerul s-a raspandit in tesuturile din apropiere, cum ar fi vaginul, anusul sau uretra si la ganglionii limfatici inghinali. Insa, nu exista metastaze la distanta.
- Stadiul IIIA: Cancerul s-a raspandit in tesutul din apropiere (vagin, anus sau uretra). Exista 1-2 metastaze la ganglionii limfatici, dar acestea sunt mai mici de 5 mm sau exista o metastaza de 5 mm. Insa, nu exista metastaze la distanta.
- Stadiul IIIB: Cancerul s-a raspandit in tesuturile din apropiere (vagin, anus sau uretra). Exista 3 sau mai multe metastaze la ganglionii limfatici, dar acestea sunt mai mici de 5 mm sau exista 2 sau mai multe metastaze de 5 mm. Insa, nu exista metastaze la distanta.
- Stadiul IIIC: Cancerul s-a raspandit in tesuturile din apropiere (vagin, anus sau uretra) si la 1 sau mai multi ganglioni si in capsula ganglionara sau invelisul lor inconjurator. Insa, nu exista metastaze la distanta.
Stadiul IV
Cancerul s-a raspandit in zona superioara a vaginului sau in partea superioara a uretrei sau s-a raspandit intr-o regiune indepartata a corpului.
- Stadiul IVA: Tumora s-a raspandit in zona superioara a uretrei, vaginului sau anusului. S-a raspandit in ganglionii limfatici regionali si a provocat ulceratii si nu exista metastaze la distanta.
- Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit intr-o zona indepartata a corpului.
Sistemul de stadializare FIGO pentru cancerele uterine
Stadiul I
Cancerul se gaseste numai in uter si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.
- Stadiul IA: Cancerul se gaseste numai in endometru sau mai putin de jumatate din miometru.
- Stadiul IB: Tumora s-a raspandit la jumatate sau mai mult din miometru.
Stadiul II
Tumora s-a raspandit de la uter la stroma cervicala, dar nu si in alte parti ale corpului.
Stadiul III
Cancerul s-a raspandit dincolo de uter, dar este inca doar in zona pelvina.
- Stadiul IIIA: Cancerul s-a raspandit in seroasa uterului si / sau in tesutul trompelor uterine si al ovarelor, dar nu si in alte parti ale corpului.
- Stadiul IIIB: Tumora s-a raspandit in vagin sau langa uter.
- Stadiul IIIC1: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici pelvini regionali.
- Stadiul IIIC2: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici para-aortici cu sau fara raspandire la ganglionii limfatici pelvini regionali.
Stadiul IV:
Cancerul a metastazat la nivelul rectului, vezicii urinare sau organelor indepartate.
- Stadiul IVA: Cancerul s-a raspandit in mucoasa rectului sau a vezicii urinare.
- Stadiul IVB: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din zona inghinala sau s-a raspandit la organe indepartate, cum ar fi oasele sau plamanii.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/gynecologic/basic_info/symptoms.htm
(2) https://www.yalemedicine.org/conditions/gynecological-cancers
(3) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging
(4) https://training.seer.cancer.gov/staging/systems/schemes/figo.html