Stadializarea cancerului – cum este evaluata extinderea unui cancer

stadializarea cancerului

Stadializarea cancerului este importanta pentru a alege cel mai bun plan de tratament si pentru a estima sansele de vindecare. Iata ce implica procesul de stadializare.

CUPRINS:

1. Ce inseamna stadializarea cancerului?
2. Sisteme de stadializare

Ce inseamna stadializarea cancerului?

Cunoasterea stadiului si a gradului unui cancer ii ajuta pe medici sa stie ce tratament sa utilizeze. De asemenea, ajuta la estimarea unui prognostic si a ratei de supravietuire, precum si daca exista sanse mari de vindecare. Stadializarea este o modalitate de a descrie cat de avansat este un cancer si unde este localizat. In cazul in care cancerul s-a raspandit, stadializarea cancerului arata, de asemenea, cat de mult s-a raspandit.

De ce este importanta stadializarea unui cancer?

Stadializarea cancerului este importanta din numeroase motive. Adesea, medicii vor decide daca e nevoie de mai multe teste pe baza stadiului cancerului. Stadiul cancerului este, de asemenea, unul dintre elementele folosite pentru a evalua prognosticul. Prognosticul este un termen medical pentru modelul si rezultatul asteptat al unei boli.

De asemenea, stadiul este un factor folosit de medici pentru a planifica ce tratamente sunt cele mai bune pentru pacient. De exemplu, cel mai bun tratament pentru un cancer in stadiu incipient poate fi o interventie chirurgicala sau radioterapia, in timp ce un cancer in stadiu mai avansat poate necesita tratamente care sa ajunga in toate partile corpului, cum ar fi chimioterapia, terapia medicamentoasa tintita sau imunoterapia. Desigur, stadiul unui cancer nu este singurul factor folosit pentru a decide care tratamente ar putea fi cele mai bune. Multi factori determina cele mai bune optiuni de tratament pentru fiecare persoana.

Prin cunoasterea stadiului, medicii inteleg si cat de grav este acel cancer si sansele de supravietuire. Stadializarea cancerului ajuta la descrierea zonei in care este localizat un cancer, daca sau unde s-a raspandit si daca afecteaza alte parti ale corpului.

etape stadializare cancer

Stadializare clinica vs Stadializare patologica

Cancerul este adesea analizat de doua ori. Prima evaluare se face inainte de tratament si se numeste stadializare clinica. A doua evaluare se face dupa tratament, cum ar fi interventia chirurgicala, si se numeste stadializare patologica. Stadializarea clinica se bazeaza pe rezultatele testelor efectuate inainte de operatie, cum ar fi examinarile fizice si scanarile imagistice. Stadializarea patologica se bazeaza pe ceea ce se gaseste in timpul interventiei chirurgicale. Stadiul clinic este adesea indicat cu un „c” mic inainte de clasificarea TNM. Stadiul patologic este indicat cu un „p” mic. In general, stadializarea cancerului – patologica  – ofera cele mai multe informatii pentru a determina prognosticul unui pacient.

Stadializarea cancerului se poate face, de asemenea, dupa ce o persoana a primit alte tratamente inainte de operatie, cum ar fi radioterapia, chimioterapia, terapia hormonala sau imunoterapia. Aceasta se numeste stadializarea cancerului post-terapie.

Citeste aici mai multe despre raportul anatomo-patologic in cancer. 

Sisteme de stadializare

Exista mai multe sisteme de stadializare, cum ar fi sistemul de stadializare TNM, utilizat pentru multe tipuri de cancer. Altele sunt specifice unui anumit tip de cancer. Cele mai multe sisteme de stadializare includ informatii despre:

    • localizarea tumorii in corp;
    • tipul de celule (cum ar fi adenocarcinomul sau carcinomul cu celule scuamoase);
    • dimensiunea tumorii;
    • daca acel cancer s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere;
    • daca acel cancer s-a raspandit intr-o alta parte a corpului;
    • gradul tumorii – se refera la cat de anormal arata celulele canceroase si cat de probabil este ca tumora sa creasca si sa se raspandeasca.

Sistemul de stadializare TNM

Sistemul de stadializare TNM a fost dezvoltat ca un instrument pentru medici pentru a clasifica diferite tipuri de cancer pe baza anumitor criterii standard. In acest sistem, T reprezinta tumora primara, N reprezinta ganglionii limfatici, iar M reprezinta metastaza. Sistemul TNM este cel mai utilizat sistem de stadializare a cancerului. In sistemul TNM:

  • T se refera la dimensiunea si extinderea tumorii principale (tumora principala se numeste de obicei tumora primara);
  • N se refera la numarul de ganglioni limfatici din apropiere care sunt afectati de cancer;
  • M arata daca acel cancer a metastazat – asta inseamna ca acel cancer s-a raspandit de la tumora primara in alte parti ale corpului.

Cand cancerul este descris prin sistemul TNM, dupa fiecare litera vor exista numere care sa ofere mai multe detalii despre cancer – de exemplu, T1N0MX sau T3N1M0. Mai multe detalii, mai jos:

Tumora primara (T)

  • TX: tumora principala nu poate fi masurata;
  • T0: tumora principala nu poate fi gasita;
  • Tis: carcinom in situ;
  • T1, T2, T3, T4: se refera la dimensiunea si / sau amploarea tumorii principale (cu cat este mai mare numarul dupa T, cu atat este mai mare tumora sau cu atat mai mult a crescut in tesuturile din apropiere); valorile pentru T pot fi impartite in continuare pentru a oferi mai multe detalii, cum ar fi T3a si T3b.

Odata ce tumora a crescut prin marginea exterioara a unei structuri, ea poate sa se dezvolte in alte structuri din apropiere. Aceasta se numeste invazie. Scorurile T din stadializarea cancerului se bazeaza pe prezenta, dimensiunea si extinderea tumorii primare.

T1 inseamna tumora mica, T2 si T3 inseamna o tumora de dimensiuni medii, iar T4 inseamna o tumora mare. In timp ce denumirile T1 pana la T4 corespund dimensiunilor tumorale specifice, definitiile lor exacte vor varia in functie de tipul si natura cancerului diagnosticat. De exemplu, in cazul unui cancer pulmonar cu celule mici, o tumora T1 este definita ca avand mai putin de 3 cm diametru, insa in cancerul tiroidian, o tumora T1 are mai putin de 1 cm diametru.

procesul de stadializare

Ganglioni limfatici regionali (N)

  • NX: cancerul in ganglionii limfatici din apropiere nu poate fi masurat;
  • N0: nu exista cancer in ganglionii limfatici din apropiere;
  • N1, N2, N3: se refera la numarul si localizarea ganglionilor limfatici care contin cancer (cu cat este mai mare numarul dupa N, cu atat mai multi ganglioni limfatici contin cancer).

La fel ca in cazul simbolurilor T, denumirile N1 pana la N3 difera in functie de tipul de cancer. Pentru unele tipuri de cancer, N1 este singurul nivel de metastaza regionala.

Celulele canceroase care parasesc locul tumorii primare intalnesc rapid un canal limfatic, care le transporta catre cel mai apropiat grup de ganglioni limfatici. De exemplu, pe masura ce cancerul de san se raspandeste, celulele sunt colectate de canalele limfatice din san si sunt duse la ganglionul limfatic axilar de pe aceeasi parte. Acesta este motivul pentru care chirurgii elimina in mod obisnuit acesti ganglioni limfatici din acea zona pentru a vedea daca acel cancer s-a raspandit deja.

Metastaze la distanta (M)

  • MX: metastaza nu poate fi masurata;
  • M0: cancerul nu s-a raspandit in alte parti ale corpului;
  • M1: cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Uneori se adauga o litera dupa M pentru a arata zonele implicate. Litera „p”, de exemplu, vine de la„pulmonar”, ceea ce inseamna ca acel cancer s-a raspandit in plamani.

T, N si M puse impreuna pentru stadializarea cancerului

Oncologii pot combina clasificarea T, N si M pentru a determina stadiul bolii – stadializarea cancerului. De exemplu, in cancerul de san, un cancer T1 N0 M0 (tumora mica, fara afectare ganglionara, fara metastaza la distanta) este considerat o tumora in stadiul I, in timp ce un cancer T2 N  M0 (tumora de dimensiuni medii, afectare a ganglionilor limfatici regionali, fara metastaze indepartate) este considerata o tumora in stadiul II. Tumorile din stadiul I sunt relativ mici, nu s-au raspandit la ganglioni limfatici si nu au metastazat. In schimb, tumorile in stadiul IV sunt relativ mari, s-au raspandit la ganglionii limfatici regionali si au metastazat in zone indepartate ale corpului.

5 stadii principale pentru cancer

Sistemul TNM pentru stadializarea cancerului ajuta la descrierea cancerului in detaliu. Insa, pentru multe tipuri de cancer, combinatiile TNM sunt grupate in 5 stadii mai putin detaliate:

Stadiul 0

Celulele anormale sunt prezente, dar nu s-au raspandit in tesutul din apropiere. Este numit si carcinom in situnu este cancer, dar poate deveni cancer.

Stadiile I, II si III

Cancerul este prezent. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai mare tumora si cu atat mai mult s-a raspandit in tesuturile din apropiere.

  • stadiul I – cancerul este mic si nu s-a raspandit in alta parte;
  • stadiul II – cancerul s-a dezvoltat, dar nu s-a raspandit;
  • stadiul III – cancerul este mai mare si se poate raspandi in tesuturile din jur si / sau ganglionii limfatici (o parte a sistemului limfatic).

Stadiul IV

Cancerul s-a raspandit in zone indepartate ale corpului, la cel putin un alt organ. Este cunoscut si sub numele de cancer „secundar” sau „metastatic”.

De asemenea, medicii pot descrie cancerul in urmatoarele moduri:

  • cancer in situ – celulele anormale sunt prezente, dar nu s-au raspandit in tesutul din apropiere;
  • cancer localizat – cancerul este limitat in zona initiala, fara niciun semn ca s-a raspandit;
  • cancer regional – cancerul s-a raspandit in ganglionii limfatici, tesuturi sau organe din apropiere;
  • cancer la distanta – cancerul s-a raspandit in zone indepartate ale corpului.

sistemul de stadializare TNM

Carcinom in situ – ce inseamna?

Carcinomul in situ este uneori numit cancer in stadiul 0 sau „neoplasm in situ”. Inseamna ca exista un grup de celule anormale intr-o zona a corpului. Celulele se pot dezvolta in cancer la un moment dat in viitor. Modificarile din celule se numesc displazie. Numarul de celule anormale este prea mic pentru a forma o tumora, insa. Unii medici sau cercetatori numesc aceste modificari celulare „modificari precanceroase” sau „cancer neinvaziv”.

Alte sisteme pentru stadializarea cancerului utilizate pentru anumite tipuri de cancer:

  • cancerele ovariene, endometriale, cervicale, vaginale si vulvare sunt adesea clasificate folosind sistemul de stadializare dat de Federatia Internationala de Obstetrica si  Ginecologie (FIGO); sistemul FIGO se bazeaza pe sistemul TNM;
  • pentru limfomul non-Hodgkin se foloseste sistemul de stadializare Ann Arbor;
  • pentru limfomul Hodgkin se foloseste sistemul de stadializare Cotswold;
  • pentru leucemia limfocitara cronica (LLC) se foloseste sistemele de stadializare Rai si Binet.

Proceduri medicale ce ajuta in stadializarea cancerului

Un examen fizic si mai multe teste sunt folosite pentru a determina stadiul clinic – o estimare a cat de mult s-a raspandit cancerul. Testele pot include teste de sange si alte teste de laborator si proceduri imagistice. Acestea pot include:

  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);
  • tomografie computerizata (CT);
  • ecografii.

De asemenea, este posibil sa se faca o biopsie, in care o mica masa de tesut este prelevata si examinata la microscop.

Stadiul cancerului nu se schimba!

Odata ce unei persoane i se spune care este stadiul cancerului (fie stadiul clinic, fie cel patologic), stadiul cancerului nu se schimba. Daca un cancer in stadiul 2 revine (reapare) dupa ce este tratat, este in continuare cancer in stadiul 2 care a recidivat. Daca un cancer s-a raspandit intr-o zona indepartata a corpului dupa ce a fost tratat, este in continuare cancer in stadiul 2, dar este metastatic.

Restadializare – ce inseamna?

Re – stadializarea cancerului ajuta medicii sa planifice un tratament suplimentar atunci cand cancerul revine sau se agraveaza dupa tratamentul initial. Restadializare nu inseamna ca un cancer in stadiul 2 se transforma in cancer in stadiul 3. Stadiul unui cancer nu se schimba. Insa, o tumora initial clasificata ca T2 poate fi descrisa ca T3 sau T4 daca acel cancer s-a dezvoltat sau extins in tesuturile din apropiere. Cand se face restadializarea cancerului, este afisat cu un „r” mic inainte de literele TNM de pe un raport medical.

Gradul cancerului

grade cancer

Gradul unui cancer se bazeaza pe aspectul celulelor canceroase. Cunoasterea gradului unui cancer ii ajuta pe medicii sa estimeze cat de repede va creste un cancer si cat de probabil este sa se raspandeasca. Gradul este de obicei descris folosind un numar de la 1 la 3 sau 4. Cu cat este mai mare numarul, cu atat celulele canceroase arata mai diferit de celulele sanatoase si cu atat cresc mai repede.

In general, exista 3 grade:

  • Gradul 1 – celulele canceroase arata foarte asemanator cu celulele normale si cresc lent (grad scazut);
  • Gradul 2 – celulele nu arata ca celulele normale si cresc mai repede decat in ​​mod normal (grad intermediar);
  • Gradul 3 – celulele canceroase par foarte anormale si cresc rapid (grad ridicat).

Unele sisteme au mai mult de 3 grade. GX inseamna ca medicii nu pot evalua gradul. Se mai numeste grad nedeterminat.

Diferentiere

Un alt mod de a descrie celulele este prin cat de diferentiate sunt acestea. Unele celule canceroase sunt bine diferentiate si astfel seamana cu celulele normale, in timp ce altele sunt slab diferentiate si seamana putin cu celulele normale. In general, cu cat celulele canceroase sunt mai putin diferentiate, cu atat prognosticul este mai slab. Simbolurile utilizate pentru clasificarea gradului tumorii sunt:

  • GX (gradul nu poate fi evaluat)
  • G1 (bine diferentiat)
  • G2 (moderat diferentiat)
  • G3 (slab diferentiat)
  • G4 (nediferentiat)

Diferentierea este un proces prin care celulele canceroase isi pierd trasaturile celulare distinctive care sunt caracteristice tesuturilor in care au aparut. Cu cat este mai bine diferentiat un cancer, cu atat seamana mai mult cu tesutul sau de origine si cu atat este mai probabil ca tumora sa fie mai putin agresiva.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/staging.html
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging
(3) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/stages-cancer
(4) https://www.nhs.uk/common-health-questions/operations-tests-and-procedures/what-do-cancer-stages-and-grades-mean/
(5) https://www.nccn.org/patients/resources/diagnosis/staging.aspx
(6) https://www.webmd.com/cancer/cancer-stages
(7) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/abn1258

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *