Cancerul trompelor uterine reprezintă aproximativ 1% din totalul cazurile de cancere ale sistemului reproducător la femei. Iată care sunt cauzele, simptomele și metodele de prevenție și tratament.
Cuprins:
1. Informaţii generale
2. Semne şi simptome
3. Cauze şi factori de risc
4. Tipuri de cancer
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prevenție
8. Statistici şi prognostic
Informaţii generale
Trompele uterine sau tubii falopieni sunt canale mici care leagă ovarele unei femei de uter, ca parte din sistemul reproductiv al unei femei. De obicei, fiecare femeie are două trompe uterine, una situată pe fiecare parte a uterului. În timpul ciclului menstrual, un ovar eliberează un ovul. Ovulul se deplasează prin trompele uterine din ovar până în interiorul uterului.
Cancerul trompelor uterine se formează atunci când celulele normale din una sau ambele trompe uterine se modifică și încep să se dezvolte necontrolat, formând o tumoră. O tumoră poate fi benignă sau malignă. O tumoră malignă înseamnă că este canceroasă, adică se poate răspândi în alte părți ale corpului. Cancerul trompelor uterine este adesea legat de cancerul ovarian. Se sugerează că cel puțin o parte din cancerul ovarian începe de fapt în țesutul de pe marginea trompelor uterine sau tubilor falopieni.
Semne și simptome
Simptomele în cancerul trompelor uterine sunt foarte vagi și sunt tipice pentru multe alte afecțiuni ginecologice. Este un cancer foarte rar, astfel încât, în majoritatea cazurilor, simptomele sunt legate de alte afecțiuni mai puțin grave, nu de cancerul trompelor uterine.
Femeile afectate de cancerul trompelor uterine pot prezenta următoarele simptome sau semne (uenori, cancerul trompelor uterine nu produce niciun simptom sau semn vizibil):
- formarea unei mase la nivel pelvin – poate fi depistată la un examen pelvin sau la o ecografie sau CT;
- secreții vaginale care pot fi transparente, albe sau cu urme de sânge;
- dureri abdominale sau pelvine de profunzime;
- sângerări vaginale anormale, mai ales după menopauză;
- umflarea regiunii abdominale inferioare;
- pierderea poftei de mâncare;
- fluctuații de greutate;
- oboseală persistentă.
Trebuie reținut că astfel de simptome pot fi, de fapt, cauza unor probleme mai puțin grave. De aceea, este important să vă prezentați la medic pentru un control amănunțit, pentru a depista exact cauza acestor probleme.
Cauze și factori de risc
Cauza exactă pentru cancerul trompelor uterine nu este cunoscută. Este mai frecvent la femeile care au trecut de menopauză.
Mutații ale genei BRCA
Aproximativ 15% dintre cazurile de cancer al trompelor uterine se presupune că sunt cauzate de unele mutații genetice. Genele moștenite sunt BRCA1 și BRCA2, ce sunt asociate și cu alte cancere ale sistemului reproducător feminin.
Gena 1 a cancerului mamar (BRCA1) și gena 2 a cancerului de sân (BRCA2) sunt implicate în mod normal în controlul creșterii celulelor canceroase. Modificările acestor gene (care pot fi moștenite de la oricare dintre părinți) cresc riscul de cancer mamar și ovarian. Aceste modificări cresc și riscul de apariție a cancerului trompelor uterine.
Cancerul trompelor uterine este cel mai probabil legat de o mutație genetică BRCA1 sau BRCA2 moștenită dacă femeia are:
- mai mulți membri ai familiei cu cancer de sân, cancer la ovare sau cancer al trompelor uterine;
- una sau mai multe rude de gen feminin care au dezvoltat cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani;
- o rudă cu cancer mamar și ovarian;
- membrii familiei care au dezvoltat cancer la ambii sâni (numit cancer mamar bilateral);
- o rudă de sex masculin cu cancer de sân etc.
Factori de risc
Factori de risc pentru cancerul trompelor uterine:
- Vârsta – Cancerul tromepelor uterine apare mai ales la femeile aflate în postmenopauză în vârstă de 50-60 ani;
- Istoricul familial de cancer al trompelor uterine;
- Terapia de substituție hormonală – Terapia de substituție hormonală (HRT) este utilizată pentru a gestiona simptomele menopauzei (cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală și schimbările de dispoziție);
- Nuliparitatea – femei care nu au născut niciodată.
Tipuri de cancere ale trompelor uterine
Cancerul trompelor uterine este o creștere anormală a celulelor maligne în unul sau ambii tubi falopieni sau trompe uterine. Există mai multe tipuri diferite de cancer de trompe uterine, inclusiv:
- Adenocarcinoame seroase adipoase – Mai mult de 95% dintre cazurile de cancer al trompelor uterine sunt adenocarcinoame seroase adipoase. Acest tip de cancer se dezvoltă din celulele mucoasei tubului uterin. Când celulele încep să se dividă anormal și să invadeze alte organe sau să se răspândească în alte părți ale corpului, se pot forma tumori.
- Sarcoame (leiomiosarcoame) – Ocazional, se pot forma tumori numite sarcoame (leiomiosarciame) din mușchiul neted al trompelor uterine. Tumorile se pot forma, de asemenea, în alte celule care căptușesc trompele uterine și se numesc carcinoame de celule tranzitorii.
Diagnostic
Cancerul trompelor uterine poate fi greu de diagnosticat. Dacă aveți simptome, medicul vă va examina și poate utiliza anumite teste pentru a ajuta la efectuarea unui diagnostic.
Examinarea fizică
Dacă apar simptome de durere sau sângerări anormale, primul lucru pe care medicul îl poate face este să vă examineze regiunea abdominală. Se apasă ușor pe partea exterioară a abdomenului pentru a palpa și depista orice mase sau formațiuni în acea zonă. Se efectuează de obicei și un examen ginecologic complet pentru a analiza ovarele și uterul.
Investigații imagistice
Se poate efectua o ecografie abdominală sau o ecografie transvaginală pentru a depista eventuale semne de cancer al trompelor uterine. Acest test folosește unde sonore pentru a construi o imagine a organelor din abdomen și pelvis. Un computer convertește undele de sunet în imagini pe care le puteți vedea pe ecran. De asemenea, se poate recomanda uneori o scare CT sau un RMN pentru a vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în abdomen.
Analize de sange
Cancerul trompelor uterine produce adesea substanțe chimice care apar într-un test de sânge – markeri tumorali. Markerul pentru cancerul trompelor uterine se numește CA125. Un nivel ridicat de CA125 poate sugera fie cancer de trompe uterine, fie cancer ovarian. Cu toate acestea, acest marker poate fi ridicat și din alte motive, cum ar fi: fibrom, sarcină sau boala inflamatorie pelvină.
Prelevarea de lichid din abdomen
Dacă aveți o acumulare de lichid în abdomen (ascită), medicul poate preleva o probă pentru a depista eventuale celule canceroase în aceasta. Se folosește un anestezic local pentru a preleva cu un ac fluid.
Biopsia ghidată
Este posibil să fie necesară prelevarea unei probe de țesut (biopsie) din tumoră utilizând o ecografie CT pentru a ghida acul la locul potrivit. Se injectează local un anestezic sau un sedativ si se introduce acum prin abdomen pentru a preleva proba de țesut.
Stadializarea cancerului
Stadiul unui cancer descrie cât de mult a crescut și dacă s-a răspândit cancerul în alte organe. Cancerul trompelor uterine este stadializat la fel ca alte cancere ale sistemului reproducător, cum e cancerul ovarian, folosind sistemul de stadializare FIGO. Acest sistem utilizează un număr între 1 și 4 pentru a descrie cât de departe s-a răspândit cancerul. De exemplu, stadiul 1 înseamnă că boala este în una sau ambele trompe uterine, în timp ce stadiul 4 este atunci când cancerul s-a răspândit în organele din afara bazinului.
Stadiile cancerului trompelor uterine:
- Stadiul I : Cancerul apare numai în una sau ambele trompe uterine.
- Stadiul II: Cancerul s-a răspândit în țesuturile din apropiere, dar se află încă în pelvis (care conține organele de reproducere interne, vezica urinară și rectul).
- Stadiul III: Cancerul s-a răspândit în afara bazinului la ganglionii limfatici sau la organele abdominale (cum ar fi suprafața ficatului).
- Stadiul IV: Cancerul s-a răspândit în organe îndepărtate.
Gradele cancerului trompelor uterine
Gradele semnifică modul în care arată celulele canceroase la microscop, comparativ cu celulele normale. Cunoașterea gradului ajută medicul să decidă asupra celui mai bun tratament pentru pacient.
- 1. Grad scăzut (grad 1) – celulele arată aproape la fel cu cele normale și, de obicei, cresc lent și sunt riscuri mici să se răspândească;
- 2. Grad moderat sau intermediar (gradul 2) – celulele arată mai puțin normal și se divid mai rapid;
- 3. Grad ridicat (gradul 3) – celulele arată foarte diferit de celulele normale și pot crește mult mai repede.
Termenul „timpuriu” sau „local” poate fi folosit pentru a descrie un cancer care nu s-a răspândit. Cancer „local avansat” descrie un cancer care a început să se răspândească în țesuturile din jur sau în ganglionii limfatici din apropiere. Cancer secundar, avansat, răspândit sau metastatic înseamnă că celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului.
Tratament pentru cancerul trompelor uterine
Tipul de tratament administrat pentru cancerul trompelor uterine depinde de:
- dimensiunea cancerului și unde se află localizat în corp (stadiul cancerului);
- cât de repede se dezvoltă și cât de diferite sunt celulele canceroase de celulele normale (gradul cancerului);
- locul din trompele uterine unde s-a format sau stratul de țesut (tipul de cancer);
- vârsta pacientului, sănătatea generală, istoricul medical.
Opțiunile de tratament includ:
Intervenția chirurgicală
Intervenția chirurgicală este efectuată pentru a elimina una sau ambele trompe uterine. Uterul și colul uterin pot fi, de asemenea, îndepărtate (cunoscute sub numele de histerectomie totală), precum și ovarele (cunoscute sub numele de ooforectomie), unii dintre ganglionii limfatici din apropiere și țesutul adipos care acoperă organe în abdomen. Aceste operatiuni se fac uneori imediat dupa diagnosticarea cancerului printr-o laparotomie. În cazul în care cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a elimina aceste zone.
Tratamentul poate include:
- Salpingo-ooforectomie – chirurgie pentru îndepărtarea tubului bolnav și a ovarului acestuia
- Salpingo-ooforectomie bilaterală – intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ambelor trompe uterine și a ovarelor
- Histerectomia – intervenție chirurgicală pentru înlăturarea organelor de reproducere interne, incluzând tuburile uterine, ovarele și uterul
Chimioterapia
A doua linie de apărare împotriva cancerului de țesut uterin este de obicei tratamentul cu chimioterapie, folosind medicamente pentru a distruge celulele canceroase.Chimioterapia este o terapie medicamentoasă care urmărește să controleze sau să distrugă cancerul. Acest lucru poate fi prescris înainte sau după intervenția chirurgicală și poate fi administrat în moduri diferite.
Cel mai frecvent utilizat medicament chimioterapic este carboplatina. Se poate recomanda și în combinație cu medicamentul pentru chimioterapie paclitaxel.
Alte medicamente care pot fi de asemenea utilizate sunt:
- docetaxel
- cisplatină
- etopozida
- gemcitabină
- doxorubicin liposomal
- topotecan
Chimioterapia poate provoca efecte secundare, dar ele pot fi adesea bine controlate cu medicamente. Majoritatea efectelor secundare vor dispărea după terminarea tratamentului.
Radioterapia
Radioterapia utilizează radiații de energie înaltă care distrug celulele canceroase făcând cât mai puțin rău posibil celulelor normale. Este ocazional folosit pentru a reduce simptomele în cazul în care cancerul reapare și alte tratamente nu sunt adecvate.
Terapia hormonală
Ocazional, medicamentele pentru terapia hormonală, cum ar fi tamoxifenul sau un medicament inhibitor de aromatază, pot fi utilizate dacă testele arată că celulele canceroase sunt sensibile la hormoni. Aceasta este, de obicei, utilizat pentru a trata cancerul trompelor uterine care a revenit.
Prevenție
La ora actuală, nu există nicio modalitate complet eficientă de a preveni cancerul trompelor uterine. Deoarece este o boală atât de rară, toți factorii de risc nu au fost identificați. Ca și în cazurile de cancer ovarian și de sân, femeile cu mutații BRCA au un risc mai mare de a dezvolta acest cancer.
Este posibil să reduceți riscul prin folosirea contraceptivelor hormonale sau prin faptul că nașteți unul sau mai mulți copii, dar acest lucru nu garantează protecția. Dacă aveți antecedente familiale de cancer de trompe uterine, veți fi monitorizată mai atent.
Sfaturi pentru a reduce riscul de cancer de tubi falopieni sau trompe uterine:
- O salpingo-ooforectomie bilaterală (RRSO) sau salpingo-ooforectomie profilactică poate fi o opțiune pentru femeile care prezintă un risc foarte mare de a dezvolta cancerul tubului uterin, inclusiv cele cu mutație genetică BRCA sau cu antecedente familiale de cancer al trompelor la 2 sau mai multe rude. Această intervenție chirurgicală elimină ovarele și trompele uterine. Chirurgul poate, de asemenea, să îndepărteze uterul în timpul acestei intervenții chirurgicale. Intervenția duce la menopauza indusă de tratament și aceste femei nu mai pot avea copii. Din acest motiv, această intervenție chirurgicală este indicată femeilor cu vârste cuprinse între 35 – 40 de ani sau femeilor care nu mai doresc să aibă copii.
- Alăptarea – Studii sugerează că alăptarea scade ușor riscul de a dezvolta cancer de trompe uterine. Cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât riscul pare a fi mai mic.
Nu există teste de screening specifice pentru cancerul trompelor uterine.
Statistici și prognostic
Prognosticul depinde de gradul de avansare a cancerului. În cazul în care cancerul este limitat la căptușeala interioară a trompei, prognosticul este unul mai bun. Cu toate acestea, dacă boala a ajuns în peretele trompei uterine sau s-a extins pe suprafața exterioară, prognosticul este mai puțin favorabil.
Prognosticul pentru femeile care suferă de cancer de țesut uterin este similar cu cel al femeilor care au cancer ovarian. Depinde de stadiul cancerului și de vârsta femeii. Ratele de supraviețuire la 5 ani estimative pentru femeile cu cancer al trompelor uterine sunt:
- Stadiul I – Aproximativ 81%
- Stadiul II: Aproximativ 67%
- Stadiul III: Aproximativ 41%
- Stadiul IV: Aproximativ 33%
Referinte:
(1) Fallopian tube cancer, link: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/fallopian-tube-cancer
(2) Ovarian, Fallopian Tube, and Peritoneal Cancer, link: https://www.cancer.net/cancer-types/ovarian-fallopian-tube-and-peritoneal-cancer
(3) Fallopian Tube Cancer, link: https://www.glowm.com/section_view/heading/Fallopian%20Tube%20Cancer/item/261
(4) Fallopian tube cancer, link: https://www.thewomens.org.au/health-information/womens-cancers-pre-cancers/fallopian-tube-cancer
(5) Fallopian tube cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/ovarian-cancer/types/fallopian-tube