Psiho-oncologia si grupul de suport oncologic – sprijin psihologic pentru pacientii cu cancer

psiho oncologia

Psiho-oncologia si grupul de suport oncologic sunt solutii menite sa ajute pacientul cu cancer sa isi gestioneze mai bine emotiile si sa ii imbunatateasca starea mentala. Afla care sunt beneficiile psiho-oncologiei si ale grupurilor de suport pentru pacientii cu cancer.

CUPRINS:

1. Cancerul si sanatatea mentala
2. Ce este psiho-oncologia?
3. Consilierea psihologica pentru pacientii cu cancer – beneficii
4. Grupurile de suport oncologic – beneficii

Cancerul si sanatatea mentala

Cancerul aduce cu sine o serie de sentimente diferite. Boala nu afecteaza doar organismul, ci si starea mentala si emotionala. Un astfel de diagnostic ii face pe oameni sa priveasca viata dintr-o alta perspectiva. Cele mai comune sentimente in astfel de situatii sunt furie, negare, frica, anxietate, tristete, deprimare, vinovatie, singuratate. Este important sa te confrunti cu sentimentele tale, sa le accepti si sa soliciti ajutor. Fiecare om reactioneaza diferit si necesita o abordare diferita.

Un diagnostic de cancer aduce o avalansa de informatii noi, termeni medicali, programari, regimuri de tratament, suprasolicitare etc. Oamenii se simt adesea coplesiti si starea mentala poate fi afectata.

probleme mentale in cancer

De asemenea, cei care se vindeca, se confrunta in continuare adesea cu provocari pe termen lung, cu temeri – teama de recidiva – , neliniste, anxietate, depresie etc. Efectele pe termen lung si tardive ale tratamentului cancerului pot aparea in timpul sau dupa tratament si pot persista pe toata durata vietii unui pacient.

➤ Afla mai multe despre cancer si sanatatea mentala!

Probleme mentale frecvente la pacientii oncologici

Pot aparea stari de tristete, suparare intensa, furie, dificultatea de a face fata sentimentelor de lipsa de control. De asemenea, pot aparea episoade persistente de stres privind dificultatea de a face fata efectelor secundare ale tratamentului, ca oboseala si durere. Cancerul poate afecta, de asemenea, relatiile de familia. Pot aparea probleme de socializare cu cei dragi, inclusiv cu partenerul, copiii, prietenii etc. Pot aparea schimbari de rol in cadrul familiei si pot aparea probleme financiare ce cauzeaza stres suplimentar.

Posibile probleme de sanatate mintala pot include una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • Tristete si depresie – Tristetea este frecventa dupa un diagnostic de cancer. Este important sa se acorde o atentie crizelor intense de tristete, deoarece acestea pot duce la depresie.
  • Anxietate – Anxietatea este o stare emotionala naturala, dar se poate intensifica dupa un diagnostic de cancer. Anxietatea cronica poate duce la depresie sau oboseala (oboseala extrema), in timp.
  • Frica – Frica este una dintre multele emotii complexe care pot aparea dupa un diagnostic de cancer. Teama de recurenta este frecventa la cei care au avut cancer.
  • Stres posttraumatic -Stresul post-traumatic poate fi un raspuns la un eveniment intens, precum un diagnostic de cancer.

➤  Afla si cum poti ajuta o persoana care are cancer!

Calitatea vietii si diagnosticul de cancer

Cancerul si tratamentul oncologic pot duce la o serie de efecte adverse ce afecteaza calitatea vietii. Simptomele fizice variaza in functie de tipul de cancer si modalitatile de tratament, si includ de obicei probleme de somn, dureri, greata si varsaturi, diaree, neuropatie, eruptii cutanate, probleme alimentare, umflarea picioarelor, probleme sexuale, probleme cognitive. Modul in care astfel de simptome afecteaza calitatea vietii variaza de la pacient la pacient, si depinde de stadiul bolii, tipul de cancer, prognostic, varsta pacientului etc.

In general, nu doar in cazul pacientilor cu cancer, sanatatea fizica influenteaza in mod direct starea de sanatate mentala si calitatea vietii. Sanatatea psihica precara este si mai raspandita in randul celor cu boli cronice. Pacientii cu cancer au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme mentale, de la depresie si anxietate pana la probleme mai severe. De cealalta parte, problemele psihologice pot afecta tratamentele si sansele de recuperare.

sprijin emotional in cancer

Ce este psiho-oncologia?

Psiho-oncologia este o ramura a psihologiei axata pe suportul psihologic acordat bolnavilor de cancer. Este un domeniu multidisciplinar specializat in comportamentele psihologice, sociale si comportamentale asociate cancerului. Are relevanta deosebita pentru calitatea vietii bolnavilor de cancer in urma diagnosticarii, are rolul sustinerii pacientilor incologici si imbunatatirea starii generale de sanatate a supravietuitorilor. Identificarea si tratarea la timp a problemelor de sanatate mintala pot imbunatati mult atat sanatatea mentala, cat si pe cea fizica a persoanelor care au sau sau avut cancer.

Exista diferite teste de diagnostic ce pot oferi informatii privind modul in care boala afecteaza starea psihica a pacientului si calitatea vietii.

Psihoterapia pentru pacientii cu cancer – beneficii

Exista dovezi conform carora psihoterapia poate creste calitatea vietii, poate scadea stresul emotional, ajuta la schimbarea comportamentelor daunatoare pentru sanatate, creste sprijinul social, imbunatateste imunitatea si poate creste eficienta tratamentelor. Terapia poate ajuta si pentru problemele cu somnul, problemele sexuale, relationale, de concentrare etc.

Consilierea psihologica va poate ajuta sa reduceti si sa tratati anumite probleme cu care va puteti confrunta in cazul unui diagnostic de cancer. Poate ajuta in urmatoarele moduri:

  • pentru a gestiona si intelege reactiile la cancer;
  • pentru a gestiona problemele de familie si relatiile in general;
  • pentru a explora problemele personale;
  • pentru tratarea anumitor probleme mentale.

Psihoterapia va poate ajuta sa discutati deschis despre sentimentele pe care le traiti, sa le intelegeti si sa invatati sa le gestionati. Poate ajuta la reducerea stresului cu care va confruntati si la imbunatatirea calitatii vietii. Consilierea si psihoterapia pot ajuta unele persoane sa depaseasca depresia si anxietatea pe care le poate provoca un cancer. Exista, de asemenea, dovezi ca anumite metode de consiliere pot ajuta oamenii sa scape de unele fobii ce pot afecta tratamentele. Aceste fobii includ fobia de ace si claustrofobia – ce se poate manifesta in unele scanari RMN.

psihooncologia beneficii

Consilierea psihologica – sprijin emotional pentru persoanele cu cancer

Consilierea ii ajuta pe oameni sa gestioneze si sa raspunda emotiilor mixte cu privire la provocarile vietii. Consilierii nu pot rezolva intotdeauna problemele, dar ofera un loc sigur pentru persoanele cu cancer pentru a vorbi despre preocuparile lor. Solicitarea ajutorului este importanta si atunci cand sentimentele iti afecteaza capacitatea de a face fata vietii zilnice. Poti invata modalitati de a face fata diagnosticului de cancer si de a te simti mai putin coplesit si mai mult in control. Poti explora mai bine ce inseamna experienta aceasta, poti invata sa gestionezi depresia si anxietatea, simptomele de cancer si reactiile adverse ale tratamentului, cum ar fi durerea si oboseala. Poti aborda problema relatiilor cu familia si prietenii, poti discuta despre preocuparile financiare, preocuparile privind intimitatea si sexualitatea etc.

➤ Citeste si Cum imi anunt familia ca am cancer.

Tipuri de psihoterapie pentru pacientii cu cancer

Optiunile de terapie includ:

  • consiliere individuala – discutie 1 la 1 cu un psiholog;
  • terapie de cuplu sau de familie;
  • terapie de grup.

Exista diverse abordari, in functie de pacient si de problemele sale, dar cateva exemple comune includ:

Terapia traditionala de conversatie

Ofera practic un spatiu sigur pentru ca pacientii sa discute deschis si sa primeasca sprijin. Unul dintre avantajele acestui tip de terapie este prezenta si ajutorul unei persoane detasate care poate oferi suport si intelegere pentru emotiile si experientele tale, si care nu este implicata direct in viata pacientului.

Terapia cognitiv comportamentala

Terapia cognitiv comportamentala este standardul de aur al abordarilor terapeutice. Invata practic pacientul cum sa se relaxeze in timpul situatiilor stresante, sa controleze gandurile negative, sa gandeasca mai pozitiv si sa se angajeze in comportamente utile asociate cu recuperarea.

Terapia prin acceptare si angajament

Aceasta abordare ajuta pacientii sa invete sa isi recunoasca durerea si emotiile fizice, in timp ce lucreaza pentru a accepta ceea ce se intampla si sa actioneze intr-un mod benefic.

Abordari minte-corp

Astfel de solutii includ:

  • Reducerea stresului bazata pe atentie – functioneaza prin indepartarea gandurilor de la factori ce cauzeaza stres si suferinta emotionala pentru a mentine concentrarea asupra momentului prezent – ajuta pacientii sa gaseasca bucurie in viata de zi cu zi;
  • Terapie prin arta – aceste tehnici se bazeaza mai putin pe vorbire si mai mult pe autoexprimare creativa prin desen, pictura sau muzica;
  • Alte solutii pot include meditatie yoga, terapie prin masaj.

Retineti ca apelarea la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut NU este un semn de slabiciune. De asemenea, nu orice pacient cu cancer are nevoie de consiliere. Oamenii reactioneaza diferit la situatii stresante, in functie de personalitate, gene, nivelul de suport pe care il au de la cei din jur, experientele de viata etc. In cazul in care considerati ca psihoterapia v-ar putea ajuta, nu ezitati sa solicitati spirijin. Familia si prietenii nu sunt intotdeauna tot ceea ce avem nevoie pentru sanatatea mentala. Uneori, este mai usor sa vorbim cu cineva care nu ne cunoaste destul de bine. 

Citeste si: Frica de cancer sau carcinofobia

Grupurile de suport oncologic – beneficii

grupurile de suport cancer

Grupurile de sprijin sau de suport oncologic ii ajuta pe pacientii cu cancer sa faca fata aspectelor emotionale ale cancerului, oferind un loc sigur pentru a impartasi sentimente si provocari. De asemenea, aceste grupuri le permit oamenilor sa invete de la alte persoane care se confrunta cu situatii similare.

Un diagnostic de cancer declanseaza adesea un raspuns emotional puternic. Unii pacienti experimenteaza soc, furie, teama intensa, anxietate etc. Un asemenea diagnostic poate duce la sentimente de singuratate si izolare. Grupurile de sprijin le permit oamenilor sa vorbeasca despre experientele lor cu alte persoane care se confrunta cu acelasi diagnostic. Membrii grupului pot impartasi sentimente si experiente care pot fi prea dificile de impartasit cu familia si prietenii. A face parte dintr-un grup de suport creeaza adesea un sentiment de apartenenta care ajuta fiecare persoana sa se simta mai inteleasa si mai putin singura.

Intalnirile dintr-un grup de suport va pot ajuta sa gestionati durerea, suferinta si efectele secundare ale tratamentului. Schimbul de informatii si sfaturi poate oferi un sentiment de control si poate reduce sentimentele de neputinta si nesiguranta.

Tipuri de grupuri de suport oncologic

Grupurile de suport oncologic sunt conduse de un specialist in sanatate mentala – adesea un psiholog sau un psihiatru ce conduce conversatia dintre membri. De asemenea, ofera informatii despre cancer. Pot fi diferiti invitati – medici, alti psihologi, nutritionisti etc. Grupuri pot fi, de asemenea, proiectate pentru diferite categorii de public, inclusiv pentru pacienti cu orice tip de cancer (Grup de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer – Willing Iasi, Grup de suport pentru bolnavii de cancer din Alba Iulia, Grup de suport pentru bolnavii de cancer – Fundatia Solidaritate si Speranta etc.). Pot fi si grupuri de suport pentru persoane cu un tip specific de cancer (cum ar fi  un grup de suport pentru pacientii cu cancer mamar – Grup de suport pentru femeile diagnosticate cu cancer Donna Medical Center, Asociatia „Amazoanelor Bistritene” – pentru femeile cu cancer de san sau cancer de col uterin, Grupul de suport „Violeta” – pentru pacientele cu cancer de san etc.), grupuri de suport pentru cei dintr-o anumita categorie de varsta, grupuri de sustinere pentru cei cu un stadiu specific al cancerului, dar si grupuri pentru apartinatori si membri ai familiei.

Grupurile de sprijin online pot fi o optiune buna pentru persoanele care locuiesc in zone indepartate, care nu au acces usor la transport sau care nu se simt confortabil sa discute despre experientele lor in persoana. Exista si grupuri de asistenta telefonica pentru a impartasi si discuta la telefon despre experiente si probleme. De asemenea, pacientii pot beneficia de sprijin in cadrul anumitor asociatii, precum Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Societatea Romana de Cancer, Liga Romana de Cancer, Asociatia Little People Romania, Asociatia M.A.M.E. – ce ofera sprijin pacientilor cu cancer si alte boli grave, in special copii.

Pentru a gasi grupul de suport potrivit, discutati cu medicul oncolog sau medicul de familie. Multe spitale si centre de tratament impotriva cancerului sponsorizeaza grupuri de sprijin pentru pacientii lor.

Comunitatea online Cancer360 este un grup de discutii si de suport pentru bolnavii de cancer si pentru apartinatorii acestora, unde vei gasi informati si vei putea fi conectat cu ceilalti membri.

Referinte:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330485/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28629286/
(3) https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/cancer
(4) https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/adjusting-to-cancer/support-groups
(5) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/finding-social-support-and-information/support-groups
(6) https://www.allaboutcancer.fi/living-with-cancer/mental-health/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Psiho-oncologia si grupul de suport oncologic – sprijin psihologic pentru pacientii cu cancer”

  1. Buna ziua,
    Vqa rog să îmi spuneți daca exista/cum găsesc un nr.tel. pentru consiliere de specialitate pt mama mea, care urmează un tratament perfuzabil (o joi + vineri, o data la 2-3nsaptamani)
    Desi am adus-o din provincie in capitala, de un an de zile (timp în care a urmat chimio, radio si brahi ..si am avut parte doar de păreri diferite din partea mai multor specialiști : chirurgi, oncolog, radiolog), inca nu avem pe cine întreba mai multe detalii care ne frământa… Nu avem acces la dr. care o tratează actualmente, nu știm de exp daca mai trebuie sa facă injectiile de după seria de ieri 😢
    Va rugam mult, avem nevoie sa ne asculte si îndrume un doctor!

  2. Pingback: Tulburarea de stres post-traumatic in cancer - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *